17 Adımlı Shopify SEO Kontrol Listesi

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:17 Adımlı Shopify SEO Kontrol Listesi

Go Fish Digital’de çok sayıda Shopify mağazasıyla çalışıyoruz ve SEO stratejilerini iyileştirme konusunda rehberlik sağlıyoruz. başlatırken Shopify SEO’su proje, nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. SEO’nun tüm olası alanları (teknik, bağlamsal, sayfa dışı) ile neye öncelik verileceğini bilmek çok zor olabilir.

Bu nedenle kendi Shopify SEO kontrol listemizi geliştirdik. Bu kontrol listesi, SEO’larını iyileştirmek için Shopify mağazalarını optimize ederken aradığımız bazı temel şeylerde size yol gösterecektir. Bu kontrol listesini en iyi şekilde kullanmak için her bir öğeyi gözden geçirin ve en az bir kez incelediğinizden emin olun. Hatta bu öğelerden bazılarını (Sayfa İçi SEO gibi) birden çok kez gözden geçirmek en iyi uygulamadır. Umarız bu kontrol listesi, Shopify sitelerinde incelediğimiz en önemli şeylerden bazıları hakkında size daha fazla netlik sağlar.

Shopify SEO kontrol listemizi aşağıda bulabilirsiniz!

Temel kurulum

1. Google Analytics’i yükleyin

Shopify mağazanızda yapılacak ilk şey, Google Analytics’i yüklemektir. Google Analytics, organikten gelen trafik ve gelir miktarı gibi temel KPI’ları ölçmenize izin vereceğinden, çoğu SEO’nun tercih ettiği analiz aracıdır. Ayrıca, Google Analytics size trafik kaynakları, kullanıcı cihazları, etkileşim ölçümleri ve çok daha fazlası hakkında bilgi görmenizi sağlayan çok miktarda veri sağlayacaktır.

Bir kez oluşturduktan sonra Google Analytics hesabıOnline Mağaza > Tercihler > Google Analytics’e gidip Google Analytics hesap kimliğinizi ekleyerek Shopify’a bağlayabilirsiniz.

2. Google Arama Konsolunu Kurun

Google Analytics gibi, Arama Konsolu da çoğu SEO uzmanının her gün kullandığı başka bir temel araçtır. Search Console’u kullanarak, sitenizi bulmak için kullanılan sorgular, tarama ve indeksleme sorunları, Önemli Web Verileri performansı ve çok daha fazlası gibi SEO için çok sayıda harika veriye erişim elde edeceksiniz.

Google Arama Konsolu Kontrol Paneli

Başını aşmak Search Console’un web sitesi ve bir hesap oluşturun. Google Analytics’i zaten kurduysanız, Google Analytics’i bir araç olarak kullanarak Arama Konsolu verilerinize erişebilmelisiniz. doğrulama metodu.

3. Sitemap.xml’nizi Search Console’a Gönderin

Google Search Console’dayken şunları yapmalısınız: sitemap.xml’inizi gönderin. Bunu yapmak, Google’ın sitenizin sitemap.xml dosyasına doğrudan erişmesine ve böylece önemli içeriği daha kolay bulmasına olanak tanır.

Search Console’da sitemap.xml dosyanızı göndermek için Dizin > Site Haritaları > Yeni site haritası ekle’ye gidin. Burada, Shopify sitelerinde her zaman “sitemap.xml” olması gereken sitemap.xml URL yolunuzu ekleyebilmeniz gerekir.

Search Console Sitemap.xml Ekle

4. Anahtar Kelime Araştırması Gerçekleştirin

SEO kampanyanıza başlamadan önce yapmanız gereken başka bir şey de sitenizin temel anahtar kelimelerini anlamaktır. Bunu yapmadan, sitenizi optimize etmek için hangi terimlere odaklanacağınızı bilemezsiniz. Açıkçası, mağazanız için gelir elde etme şansı en yüksek olan anahtar kelimelere odaklanmak isteyeceksiniz.

yaklaşmanın birçok yolu var anahtar kelime araştırması örneğin:

  1. İnsanların ürünlerinizi aramak için kullanacağını düşündüğünüz terimleri yazmak
  2. Hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını görmek için rakip siteleri incelemek
  3. Mağazanız için hâlihazırda hangi anahtar kelimelerin gelir sağladığını bulmak için Google Ads verilerini kullanma
  4. Arama SonuçlarıMağazanıza zaten trafik çeken sorguları görmek için Search Console’da ” raporu

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, olabildiğince fazla veri toplamanızı ve ardından listeyi en yüksek öncelikli anahtar kelimelerinizden 100-300’e indirmenizi tavsiye ederim. Elbette daha büyük Shopify mağazaları daha büyük anahtar kelime listeleri gerektirecektir.

5. Anahtar Kelimelerinizi İzleyin

Google Analytics ve Arama Konsolu, trafik/tıklama verileri sağlarken, anahtar kelimelerinizin zaman içinde nasıl sıralandığı konusunda size büyük bilgiler sağlamaz. Artık sıralamak istediğiniz anahtar kelimeleri belirlediğinize göre, devam etmek ve bu anahtar kelimeleri izlemek için bir çözüm kullanmak isteyeceksiniz.

Anahtar Kelimeleri İzleme

Anahtar kelimeleri izlemek size iki farklı türde bilgi sağlayacaktır:

  1. Tek tek anahtar kelimeler zaman içinde nasıl sıralanıyor?
  2. Siteniz bir bütün olarak zaman içinde nasıl sıralanıyor?

Kullanabileceğiniz pek çok farklı rütbe izleme aracı var. Kullanırız STAT ajansımızda ancak aşağıda bazı diğer çok popüler seçenekler bulunmaktadır:

  1. Ahrefs
  2. Moz
  3. SEMRush
Tavsiye Edilen:  Blog Nasıl Tanıtılır| En İyi Teknikler| Promosyon Öncesi Kontrol Listesi

Shopify Sayfa İçi Kontrol Listesi

6. Kategori ve Ürün Sayfası Başlık Etiketlerinizi Optimize Edin

Shopify mağazanızın optimizasyonunu hızlı bir şekilde iyileştirmek için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri, mağazanızın başlık etiketlerini gözden geçirmek ve bunların optimize edildiğinden emin olmaktır. Genelde önce önemli sayfalara odaklanmak isteyeceğiniz için koleksiyon ve ürün sayfalarınızı hemen gözden geçirmek en iyisidir. Bunlar, site gelirine en çok bağlı olan sayfalardır, dolayısıyla başlamak için en önemli sayfalardır.

Başlık etiketlerinizi optimize ederken, söz konusu sayfa için hedef anahtar kelimeleri doğrudan başlık etiketinde kullandığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Bu, sayfanın konusunun ne hakkında olduğu konusunda Google’a güçlü sayfa içi sinyaller gönderir.

Shopify Başlık Etiketi Alanı

7. URL’lerin Temiz Bir Yapıya Sahip Olduğundan Emin Olun

Shopify’ın URL’lerinizin nasıl yapılandırıldığına ilişkin bazı sınırlamaları olsa da, oluşturduğunuz tüm yeni yolların iyi optimize edildiğinden emin olmanızı öneririm. İyi optimize edilmiş bir URL genellikle:

  1. Kısa ve okunabilir
  2. Temel anahtar kelimeler içerir
  3. Kullanıcıların sayfanın içeriğini anlaması kolay

Aşağıda, “Erkek Elbise Pantolonları” koleksiyonu için URL’lerin nasıl görünebileceğine ilişkin bazı örnekler verilmiştir:

TAMAM:/koleksiyonlar/en-iyi-erkek-pantolon-23/

İyi:/koleksiyonlar/en iyi erkek-pantolonları/

Harika:/koleksiyonlar/erkek-pantolon/

Birincil anahtar kelimelerinizi kullanırken okunması kolay olan daha kısa ve daha net URL’leri tercih ederim. Neyse ki, Shopify’ın sizden koleksiyon sayfaları oluşturmanızı isteme şekli genellikle platformda daha optimize edilmiş URL’ler sağlar.

8. Dahili Bağlantı Fırsatlarını Belirleyin

Dahili bağlantı, Shopify mağazanızın SEO’sunu iyileştirmenin başka bir harika yoludur. Dahili bağlantılar, Google’ın site mimarinizde daha derinlerde bulunan içeriği çok daha kolay bulmasına yardımcı olur. Ayrıca, yetkiyi daha iyi dağıtmaya yardımcı olur ve müşterilerinizin genel kullanıcı deneyimini geliştirir.

Dahili bağlantı fırsatlarını aramaya başlamak için en iyi yer Shopify blogunuzdur. Mağazanızdaki anahtar koleksiyonlarına veya ürünlere atıfta bulunan blogları tanımlayarak başlayın ve bu ilgili sayfalara dahili bağlantılar ekleyin. Bu, hedef sayfaları optimize etmenin yanı sıra blog gönderilerinizin işlemler için daha güçlü harekete geçirici mesajlar içermesine yardımcı olacaktır.

Örneğin, Gymshark’ın bu koleksiyon sayfasına nasıl bağlandığını görebilirsiniz. bu blog yazısında.

Spor Salonu Köpekbalığı Blog Bağlantısı

Elbette, dahili bağlantı fırsatlarını bulmanın başka birçok yolu vardır. Mağazanızın dahili bağlantısını iyileştirmenin diğer yolları şunlar olabilir:

  1. Ürün sayfalarına “İlgili Ürünler” bölümlerinin eklenmesi
  2. Koleksiyon sayfalarından alt koleksiyon sayfalarına bağlantı verme
  3. Koleksiyon sayfalarından ilgili koleksiyonlara bağlantı verme

9. Web Site Gezinmenizi İyileştirin

Hemen bakılması gereken bir diğer yüksek öncelikli girişim, sitenizin gezintisini gözden geçirmek ve onu iyileştirme fırsatlarını aramaktır. Site gezintiniz, Google’ın ve kullanıcıların sitenizde gezinmesinin başlıca yollarından biridir. Bu nedenle sitenizin temel bileşenlerinden biridir. Navigasyonunuzu incelerken kendinize şunları sorabilirsiniz:

  1. Kullanıcılar büyük olasılıkla aradıkları bilgileri alabiliyor mu?
  2. Navigasyonu kullanarak tüm anahtar koleksiyonlarıma ve ürünlerime ulaşmak kolay mı?
  3. Rakipler navigasyonlarını farklı mı yapılandırıyor?
  4. Navigasyonum mobil cihazlarda iyi çalışıyor mu?

Steve Madden Sitede Gezinme

Shopify Teknik SEO Kontrol Listesi

10. Sitenizde Tarama Yapın

Teknik açıdan bakıldığında, yapmanız gereken ilk şeylerden biri Shopify mağazanızda tarama yapmaktır. Tarama, Google ve diğer arama motorlarının sitenizde nasıl gezindiğini taklit eder ve yüksek öncelikli sorunları belirlemek için kullanılabilir. Go Fish Digital’de, çığlık atan kurbağa site taramaları yapmak için tercih ettiğimiz araçtır.

Dress Barn Screaming Frog Crawl

Bu taramaları gerçekleştirirken öncelikle aşağıdaki gibi şeyler ararım:

  1. Anahtar sayfalarda optimize edilmemiş başlık etiketleri
  2. Büyük miktarda 4xx ve 3xx durum kodları
  3. Kanonik etiket sorunları
  4. Tarama israfına katkıda bulunabilecek dizine eklenemeyen URL’ler

Bunları temizlemek, web sitenizi taradığında ve dizine eklediğinde Google’ın verimliliğini artırabilir. Ayrıca, site taramanıza bağlı olarak Shopify kontrol listesinde daha sonra bu teknik SEO öğelerine daha fazla öncelik vermeye başlayabilirsiniz.

11. Robots.txt Dosyanızı Kontrol Edin

Kontrol edilecek bir sonraki şey, Shopify’ınızın robots.txt dosyasıdır. Varsayılan olarak, mağazanızın “domain.com/robots.txt” URL yolunda bir robots.txt dosyası olacaktır. Bu dosya, Google’a neleri tarayabileceği ve neleri tarayamayacağı konusunda talimatlar veren komutlarla birlikte gelir. Varsayılan olarak, ödeme, alışveriş sepeti ve dahili arama gibi şeylerin tümü engellenir.

Tavsiye Edilen:  Neden Instagram Takipçileri Satın Almamalısınız (ve Uzmanlar Bunun yerine Ne Yapmanız Gerektiğini)

Shopify Robots.txt Dosyası

Mağazaların büyük çoğunluğu için Shopify’ın varsayılan robots.txt kuralları, Google’ın sorunlu alanlardan uzak durmasını sağlamak için yeterlidir.

Ancak, bu her zaman böyle değildir. Daha fazla özelleştirme yapılan mağazaların ek kurallar eklemesi gerekebilir. Robots.txt’yi ayarlamak için sık karşılaşılan durumlar arasında, bir mağazanın çok yönlü bir gezinmeye sahip olması veya varsayılandan farklı dahili arama URL’leri kullanması yer alır. Daha fazla bilgi için Shopify robots.txt dosyasını optimize etme kılavuzumuza göz atabilirsiniz.

12. Sitemap.xml Dosyanızı Tarayın

Her şeyin iyi göründüğünden emin olmak için Shopify’ınızın sitemap.xml dosyasını taramak da en iyi uygulamadır. Sitemap.xml, Google’a ve diğer arama motorlarına sitenizin ana sayfalarının ne olduğunu söyleyen bir dosyadır. Shopify, robots.txt dosyasına benzer şekilde bunu kutudan çıkarır çıkarmaz oluşturur ve bu harikadır! Shopify, aşağıdakiler için alt site haritalarıyla bir sitemap.xml dizin dosyası oluşturur:

  1. Pazarlama sayfaları (sitemap_pages_1.xml)
  2. Koleksiyon sayfaları (sitemap_collections_1.xml)
  3. Ürün sayfaları (sitemap_products_1.xml)
  4. Blog gönderileri (sitemap_blogs_1.xml)

Çığlık atan kurbağa ile, tarayıcıyı “Liste” moduna değiştirebilir ve ardından Yükle > XML Site Haritasını İndir’i seçebilirsiniz. Bu, sitemap.xml’de bir tarama başlatır. Genelde 404/3xx durum kodları veya düşük kaliteli sayfalar döndüren sayfaları ararım.

Genel olarak Shopify’ın sitemap.xml’si oldukça iyidir ve ayarlamaya gerek yoktur. Ancak, sayfa Shopify yöneticisinde yayınlanmış ancak sitede bağlantı verilmemiş olabileceğinden, bazen sitemap.xml’de yer alan düşük kaliteli sayfalar görüyorum.

13. Kategori Sayfalarının Standart Ürünlere Bağlantı Verdiğinden Emin Olun

Shopify’ın sunduğu en büyük teknik SEO sorunlarından biri, yinelenen içeriktir. Birçok Shopify mağazasında, koleksiyon sayfaları varsayılan olarak yinelenen ürün sayfalarına bağlantı verir. Ürün sayfalarınıza giderseniz ve URL’lerinde /koleksiyonlar/ & /ürünler/ varsa, bu yinelenen bir sayfadır. Bu yinelenen sayfalar genellikle gerçek sıralama sayfasına referans veren kanonik etiketler içerir.

İşte Tilly’de görebileceğiniz bir örnek Kenarlı Şapka kategori sayfası:

Kategori Sayfası: https://www.tilley.com/collections/brimmed

İlk Ürün Bağlantısı: https://www.tilley.com/collections/brimmed/products/ltm6-airflo-hat

kanonik: https://www.tilley.com/products/ltm6-airflo-hat

Bu, tüm kategori sayfalarındaki her ürün bağlantısının kopya olduğu anlamına gelir.

Tilly Yinelenen Ürün Sayfaları

Neyse ki, product-grid-item.liquid dosyasında () ayarlamalar yaparak bunu düzeltebilirsiniz.

  1. Sol kenar çubuğunda Çevrimiçi Mağaza > Temalar’ı seçin
  2. Eylemler > Kodu Düzenle’yi seçin
  3. “Snippet” klasörünü bulun ve “product-grid-item.liquid” öğesini seçin
  4. Aşağıdaki kodu ayarlayın:

KİMDEN:

ALICI:

Shopify yinelenen içerik sorunları hakkındaki kılavuzumuzu okuyarak bunu düzeltme hakkında daha fazla bilgi edinin.

14. Yapılandırılmış Veri Uygulamanızı İnceleyin

Shopify mağazanızın bir diğer son derece önemli teknik SEO unsuru, sitenizin yapılandırılmış verileridir. Yapılandırılmış veriler, Google’a ve diğer arama motorlarına sayfanızın içeriği hakkında daha fazla bilgi veren, sitenize ekleyebileceğiniz basit bir koddur. Tarayıcının, bir sayfanın içeriğini anlamak için daha az “yorumlama” yapması gerekir.

Yapılandırılmış verilerinizin Shopify’daki farklı sayfa türlerinizde nasıl göründüğünü kontrol etmenizi öneririz. Bunu, her sayfa türünü Şema İşaretleme Doğrulayıcı.

Sayfa türüne göre ideal yapılandırılmış veri eşlememiz aşağıdadır:

  1. Ev: organizasyon
  2. Toplamak: Koleksiyon Sayfası / TeklifKataloğu
  3. Ürün: Ürün
  4. Blog: Madde

İdeal olarak, bu farklı sayfa türlerinin tümü, her bir biçimlendirme türünden bir öğe içerir. Elbette, temel özelliklerin (“Ürün” şemasındaki “aggregateRating” gibi) doğru şekilde doldurulmasını da isteyeceksiniz. Daha fazla bilgi için Shopify yapılandırılmış verileri kılavuzumuza bakın.

15. Yavaş Yüklemeyi Uygulayın

Shopify sitelerini hızlandırmaya çalışırken, koleksiyon sayfanızdaki resimlerin geç yüklenip yüklenmediğini kontrol etmek iyidir. Gecikmeli yükleme, görüntüler yalnızca bir kullanıcı görünüm alanında onlara kaydırdıktan sonra oluşturulduğunda gerçekleşir. Bu, kullanıcılara yalnızca gerçekten etkileşimde bulundukları kaynakların sunulmasını sağlar.

Shopify siteleri için, tembel boyutlar kitaplığı tembel yükleme uygulamak için. Bunun Shopify ile gerçekten iyi çalıştığını ve geliştiricilerin uygulaması için oldukça basit olduğunu görüyoruz. Shopify koleksiyon sayfalarınızın geç yükleme kullanmadığını fark ederseniz bu, mağazanızda uygulamak için harika bir kaynaktır.

16. JavaScript’ten İndeksleme Sorunlarını Kontrol Edin

Shopify mağazanızın karmaşıklığına bağlı olarak, içeriğiniz hem Google hem de kullanıcılar için işlenmek üzere JavaScript’e bağlı olabilir. Özellikle istemci tarafı JavaScript kullanan öğeleriniz varsa, Google’ın içeriği nasıl dizine eklediğini denetlemenizi öneririz. Google, tüm JavaScript’i uçlarında işleyebiliyorsa, web sitenizin içeriği yetersiz dizine eklenmiş olabilir.

Tavsiye Edilen:  Başlangıçlar için SEO: İlk Yılda Organik Trafiğinize Enerji Vermek için SEO Kullanmak

Örneğin, işte bir örnek Lord & Taylor’s Boot Topuklu ayakkabı koleksiyon sayfası.

Lord & Taylor Topuklu Ayakkabı Koleksiyonu

İşte JavaScript’in kapalı olduğu aynı sayfa.

Lord & Taylor Heels Koleksiyonu - JavaScript Yok

Bu JavaScript istemci tarafında sunuluyorsa, Google’ın sayfa içeriğinin tam bir resmini elde edememesi olasıdır. Aşağıdaki kontrolleri gerçekleştirerek, Google’ın içeriği tam olarak ne kadar dizine ekleyebileceği konusunda daha iyi bir fikir edinebilirsiniz:

  1. Kullanmak Chrome için geliştirici uzantısıJavaScript’i kapatın ve hangi site öğelerinin yüklenmesine bağlı olduğunu not edin
  2. Tek tek sayfalar için bir “site:” araması gerçekleştirin ve sayfadaki örnek metni arayın
  3. Sayfayı çalıştır Google’ın Mobil Dostu Test Aracı Google’ın hangi içeriği dizine ekleyebildiğini görmek için

Meslektaşım Pierce Brelinsky, nasıl teşhis konulacağına dair harika bir makale yazdı. JavaScript SEO sorunları daha fazlasını okumakla ilgileniyorsanız.

17. Endeks Kapsamı Raporunu İnceleyin

Shopify mağaza sahiplerinin inceleyebileceği bir başka harika rapor da Search Console’un Dizin Kapsamı raporu. Bu rapor, Google’ın web sitenizi nasıl taradığı ve dizine eklediği hakkında ayrıntılar verir. Örneğin, Google bazı URL’lerinizi dizine eklemeyi reddediyor olabilir ve bundan haberiniz bile olmayabilir! Google taradığı her URL için “robots.txt tarafından engellendi”, “Gönderildi ve dizine eklendi” ve gizemli “Tarandı – şu anda dizine eklenmemiş

Google Dizin Kapsam Raporu

Shopify SEO kontrol listenizin bir parçası olarak, Google’ın içeriğinizi doğru şekilde taradığından ve dizine eklediğinden emin olmak için bu raporu incelemenizi öneririm. Genelde aşağıdaki gibi şeyler ararım:

  1. Dizine eklenmesi gereken ancak olmayan URL’ler var mı?
  2. Google, düşük kaliteli URL’leri mi tarıyor?
  3. Önemli içeriği robots.txt aracılığıyla mı engelliyoruz?
  4. Google, sitemizin standart etiketlerini görmezden mi geliyor?

Bu, Shopify mağazanızın sahip olabileceği olası endeksleme sorunları hakkında size daha fazla bilgi vermenize yardımcı olabilir. Mağazanız ne kadar büyükse, süreçteki bu adım o kadar önemlidir.

Çözüm

Elinizdeki bu Shopify SEO kontrol listesiyle, sitenizle birlikte üzerinde çalışmanız gereken temel öğeleri anlamak için daha iyi bir konumda olmalısınız. Bu kontrol listesi, tüm farklı adımları tamamlayabildiğinizden emin olmak için zaman zaman ona geri dönerseniz en iyi sonucu verecektir. SEO kesinlikle bunaltıcı olabilse de, onu daha küçük adımlara bölmek, kampanyanızın daha ulaşılabilir hissetmesini sağlayabilir. Bu kontrol listesi veya Shopify SEO ajansı hizmetlerimiz hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bize ulaşmaktan çekinmeyin!

Diğer Shopify SEO Kaynakları

Chris Long Hakkında

Chris Long, Go Fish Digital’de Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısıdır. 9 yılı aşkın deneyimiyle Chris, Google’ın algoritması ve web teknolojisine ilişkin derin bir anlayışla müşterilerin organik trafiği iyileştirmelerine yardımcı olmak için benzersiz sorunlar ve gelişmiş arama durumları üzerinde çalışır. Chris, GEICO, Adobe ve The New York Times gibi müşteriler için arama stratejileri konusunda tavsiyelerde bulundu. Moz, Search Engine Land ve Search Engine Journal’a katkıda bulunmaktadır. Ayrıca SMX East ve BrightonSEO gibi endüstri konferanslarında konuşmacıdır.