2023 Siber Güvenlik Kapsamı ve Kariyer Seçenekleri Nelerdir?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:2023 Siber Güvenlik Kapsamı ve Kariyer Seçenekleri Nelerdir?

Siber güvenliğin gelecekteki eğilimlerine ve bu alanda başarılı bir kariyer oluşturmak için nasıl gidilebileceğine bir göz atacağız.

Bankacılık sektörü, devlet kurumları, finans kurumları, ordu ve diğer yetkili kurumlar, bilgisayarlarda saklanan ve ağlar aracılığıyla iletilen hassas bilgilere sahiptir. Siber saldırılardaki ve gelecekteki siber güvenlik tehditlerindeki artışla birlikte, bu verileri korumak zorunlu hale geldi ve gelecekte siber güvenlik meslekleri için muazzam bir kapsam var.

Siber Güvenliğe Genel Bakış

İlgili teknolojinin yanı sıra, siber güvenliğin kapsamı, doğru siber savunma kararlarının alınmasında da akıllılık oluşturur. Tipik olarak, güçlü siber güvenlik, şifrelemeli veriler için çok katmanlı koruma anlamına gelir.

Birini seçmeye gelince sağlam bir karar verebilmek için, kişinin emrinde mevcut olan farklı türde siber güvenlik paketlerinin farkında olmak önemlidir. Aşağıda, dikkate alınabilecek bazı siber güvenlik paketi türleri listelenmiştir:

  1. Kritik Altyapı Güvenliği – Bu tip, su arıtma sistemleri veya elektrik şebekeleri gibi siber-fiziksel sistemler içeren uygulamalarda bulunur.
  2. Uygulama Güvenliği – Bu siber güvenlik türü (antivirüs veya güvenlik duvarında bulunur), bir uygulamanın geliştirme aşamasında ortaya çıkan tehditlerle savaşmak için hem yazılım hem de donanım uygular.
  3. Ağ güvenliği – Dahili ağları davetsiz misafirlerden korumak için iki faktörlü bir kimlik doğrulama işlemi gibi tasarımın arkasındaki altyapıyı korur.
  4. Veri kaybı önleme – Veri kaybının önlenmesine yönelik süreçler ve politikalar ile ilgilidir ve veri depolama politikalarını ve ağ izinlerini içerir.
  5. Bilgi Güvenliği – InfoSec olarak da bilinen bu tür siber güvenlik türü, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı verileri yetkisiz erişime, ifşaya, silmeye veya diğer herhangi bir kötü niyetli niyete karşı korur.
  6. Bulut Güvenliği – Bu yazılım tabanlı araç, veri bozulmasını önler ve şirket içi tehditlere karşı riskleri ele alır.
  7. Son Kullanıcı Eğitimi – Son kullanıcı eğitimi, internet ve çevrimiçi dünya ile uğraşırken kullanılacak en iyi uygulamalar konusunda son kullanıcıların ve genel kitlelerin eğitilmesini ve eğitilmesini içerir.

Farklı Siber Tehdit Türleri

Siber tehditler öncelikle aşağıdaki üç kategoriye indirgenebilir:

  1. Gizliliğe Saldırılar – Bu saldırılar, banka hesabı bilgileri ve kart bilgileri gibi kişisel tanımlama bilgilerini hedefler.
  2. Dürüstlüğe Yönelik Saldırılar – Sızıntı olarak da bilinen bu saldırılar, işletmeleri veya kişisel kimlikleri sabote etmek için tasarlanmıştır. Sizde güvensizlik oluşturmak için hassas bilgilerin serbest bırakılmasını içerir.
  3. Kullanılabilirliğe Yönelik Saldırılar – Bu modern zaman gaspı, fidye ödenene kadar kişinin kendi verilerine erişmesini engeller.

Yukarıdaki üç kategori, sosyal mühendislik, Gelişmiş Kalıcı Tehditler (APT’ler), kötü amaçlı yazılım, fidye yazılımı ve diğerleri gibi tüm siber saldırı türlerini kapsar.

Siber Güvenliğin Önemi

İnternetteki bilgilere artan maruz kalma nedeniyle, siber suçlar daha hızlı artan suçlardan biri haline geldi. Cihazlar ve ağlar daha büyük ölçekte kesintiye uğrarken, kimlik hırsızlığını durdurmak tek amaç değildir. Veri bütünlüğünün korunması da eşit derecede önemlidir.

Siber suçlular giderek daha karmaşık hale geliyor ve hedeflerindeki değişiklikleri, yöntemlerini ve kuruluşlar üzerindeki etkilerini anlamak önemlidir. Tehlike interneti kullanan herkes için pusuda beklediğinden, siber güvenlik kaçınılmaz olarak sistemimizin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Siber Güvenlik Etki Alanları

Bir Siber Güvenlik adayının takip edebileceği çeşitli alanları anlayalım.

Etki Alanı 1: Güvenlik Yönetimi

Güvenlik yönetimi insanları ve süreçleri içerir. O içerir:

  • Risk değerlendirmesi ve bu risklerle mücadele için çizim yöntemleri
  • Güvenlik işlevlerinin işletme operasyonları ve süreçleriyle uyumlu olmasını sağlama
  • Yönetim prosedürlerine ve süreçlerine sahip olmak
  • Kullanıcı güvenliği farkındalık eğitimi

Etki Alanı 2: Kimlik ve Erişim Yönetimi

IAM olarak da bilinen Kimlik ve Erişim Yönetimi, kimlik doğrulamayı işlemek, karakterleri atamak ve erişim kontrolünü yönetmek için süreçlere, sistemlere ve prosedürlere olanak tanır. Her kullanıcıya ve sisteme benzersiz adlar atanır ve kullanıcıların kimliklerini kanıtlamaları için bir yöntem vardır.

Alan 3: Güvenlik Mühendisliği

Güvenlik mühendisliği, ağ güvenliğini ve bilgisayar işlemleri güvenliğini içerir. O içerir:

  • Güvenlik duvarları
  • Yönlendirici ve Anahtar Güvenliği
  • E-posta Filtreleme
  • Güvenlik Açığı Taraması
  • İzinsiz Giriş Tespit ve Önleme Sistemi (IDS/IPS)
  • Ana Bilgisayar Tabanlı Güvenlik Araçları
Tavsiye Edilen:  Dlaczego nie można dziś ignorować marketingu na Facebooku

Alan 4: İş Sürekliliği

İş sürekliliği, doğal afet gibi feci bir olaydan sonra iş operasyonlarını eski haline getirmeye çalışmakla ilgilidir. Periyodik olarak gözden geçirilmesi gereken felaket kurtarma ve iş sürekliliği planlarını ve prosedürlerini içerir.

Kuruluşun işlevlerini anlamak, mümkün olduğunca az veri kaybıyla hızlı ve etkili çözümler sağlamak için belirli sistemleri uygulamaya koymaya yardımcı olabilir.

Alan 5: Uyum

Uyumluluk, bir kuruluşun uygun güvenlik kontrollerine sahip olmasını sağlayarak güvenlik yönetiminde çok önemli bir rol oynar. Ayrıca, kuruluş için geçerli olan mevzuat ve düzenlemelere uyulması da esastır.

Uyumluluk, düzenlemeleri, iç denetimleri ve üçüncü taraf alanlarını anlamayı ve uygulamayı içerir.

Alan 6: Kriptografi

Kriptografi, CIA’yı ve bilgilerin reddedilmemesini korur. Uyumluluk ve güvenlik yönetimi ile bağlantılıdır.

Alan 7: Fiziksel Güvenlik

Fiziksel güvenlik, ilgilenilen fiziksel donanıma uygulanan kontroldür. Fiziksel güvenliğe bazı örnekler, her girişte güvenlik görevlilerinin sağlanması, giriş ve çıkış noktalarında doğru çitler, yalnızca yetkili kişilerin fiziksel erişimine izin veren güvenli bir veri merkezi vb. olabilir.

Etki Alanı 8: Yazılım Geliştirme Güvenliği

Yazılım geliştirme güvenliği alanı şunları içerir:

  • Geliştiriciler için güvenli kodlama eğitimi
  • Yeni kodlar üzerinde kod analizi
  • Geliştirme sürecini ve prosedürlerini denetlemek
  • Güncellenen uygulama özelliklerinin gerekliliklerini ve bunların uygulama güvenliği üzerindeki etkisini anlama

Etki Alanı 9: Güvenlik İşlemleri

Bu alanda, güvenlik mühendisliği alanında tartışılan araçlar izlenir. Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC), güvenlik operasyonlarını yönetir. Diğer alanların çoğunun anlaşılması da gereklidir, örneğin:

  • Olay Müdahalesi
  • Tehdit Avcılığı
  • Tehdit İstihbaratı
  • Adli

Siber Güvenlik Kapsamı

Gelecekte siber güvenliğin kapsamı birkaç faktör tarafından belirlenebilir. Hadi bir bakalım!

1. Siber Güvenlik Uzmanı Eksikliği

Dünyanın dört bir yanındaki siber güvenlik uzmanları, siber güvenlikte var olan sorunlarla mücadele etmek için yeterince hazırlıklı olmama riskiyle karşı karşıya. Dünya Çapında Bilgi Güvenliği İşgücü Araştırmasına (GISWS) göre, dünya çapında 19.000’den fazla siber güvenlik uzmanı, siber güvenlik zorluklarının üstesinden gelmek için yetersiz çalışanlardır.

Hindistan’da 2022 yılına kadar siber güvenlik uzmanlarına olan gereksinim 1,8 milyondur. Açıkçası, ülkedeki bu mevcut siber güvenlik uzmanı eksikliği, yakın gelecekte daha fazla iş açılmasına yol açacaktır.

2. Kısmen Yetenekli Profesyoneller

Birçok kuruluşun hala yüksek vasıflı personele ve duyarlı bir iş gücüne ihtiyacı var. Güvenlik uzmanları, siber güvenlik konularını ele alma konusundaki zorluklarını ve uzmanlık eksikliklerini dile getirdiler. Bu nedenle profesyonellerin, siber güvenlik tehditlerine ve risklerine kolayca yanıt verebilmeleri için sertifika almaları ve daha fazla beceri ve yetkinlik kazanmaları gerekir.

3. Küresel Talep

Dünya çapında Operasyonlar ve Güvenlik Yönetimi uzmanlarına yüksek talep var. Öte yandan, Olay ve Tehdit Yönetimi pozisyonları %63’lük talep ile Latin Amerika bölgesinde en popüler olanlardır. Orta Doğu ve Afrika, Olay ve Tehdit Yönetimi uzmanlarına diğer bazı pozisyonlardan %65 daha fazla talep ediyor.

Kuruluşların çeşitli pozisyonlar için işe alma konusundaki sürekli çabalarına rağmen, mevcut model aynı kalıyor ve bu da küresel olarak siber güvenliği olumlu yönde etkileyecek uzmanların sayısını önemli ölçüde artırıyor.

4. Yüksek Ücret

Siber güvenlik, kariyer basamaklarını yükseltmek isteyen herhangi bir iş arayan veya profesyonel için en iyi seçeneklerden biridir çünkü çok sayıda yüksek ücretli iş ve iş güvenliği vardır.

5. Sınırsız Büyüme

Başlangıçta, güvenlik grupları “tamirci” tiplerdi, ancak şimdi olay yeri incelemelerinde, olay tepkilerinde ve uygulama güvenliğinde ün kazanıyorlar. Siber güvenlik alanındaki istikrarlı büyüme ile hem mesleki hem de öğrenme eğrinizde gelişme potansiyeli var. Bir siber güvenlik uzmanı için öğrenme asla durmaz.

6. Gelecekteki Siber Güvenlik İşleri

Siber Güvenlik uzmanları, gelişmeler ve çerçeveler üzerinde çalışma fırsatı bulacak. Siber güvenlik, robotlardan web sitelerine kadar çeşitli sektörlerde geçerli olacaktır. Bu şekilde, bu uzmanlar çok sayıda müşteriye hizmet vererek siber güvenliği gelecek vaat eden bir kariyer fırsatı haline getirecekler.

Tavsiye Edilen:  Dönüşümler İçin 'Sepete Ekle' Düğmesini Optimize Etmek İçin 5 İpucu ve Teknik

Yeteneklerin çeşitliliği nedeniyle, bu siber güvenlik uzmanları mevcut tüm güvenlik zorluklarını yönetirken, her zaman yüksek talep göreceklerdir.

Siber Güvenlik Profesyonelleri için En İyi İşler

Siber güvenlik yolculuğuna başlamak için bir BT derecesi veya diploması alabilir ve bazı enstitüler tarafından sunulan ve sunulan en önemli siber güvenlik programlarından herhangi birine kaydolabilirler. Şu anda piyasadaki en iyi Siber Güvenlik işlerinin bir listesi aşağıdadır:

1. Siber Güvenlik Analisti

Siber Güvenlik Analistleri, güvenlik önlemlerinin ve kontrollerinin planlanması, tasarlanması ve uygulanmasından sorumludur. Ağ güvenliğine yönelik potansiyel tehditlerin bulunmadığından emin olmak için güvenlik erişimini izlemenin yanı sıra iç ve dış denetimler yapmaktan sorumludurlar.

Bir Siber Güvenlik Analistinin diğer iş sorumluluklarından bazıları şunlardır:

  • Risk analizi
  • Güvenlik açığı testi
  • Güvenlik değerlendirmeleri
  • Ağ yönetimi
  • Çalışan kapasitesi geliştirme
  • En iyi uygulamalar hakkında farkındalık yaratmak

Indeed’e göre, Hindistan’da bir Siber Güvenlik Analistinin ortalama yıllık maaşı ₹ 768346’dır ve performansa ve sonuç teslimine bağlı olarak birkaç milyona kadar çıkabilir. LinkedIn’de Hindistan konumunda 2.000’in üzerinde Siber Güvenlik Analisti işi listeleniyor.

2. Baş Bilgi Güvenliği Sorumlusu (CISO)

Bir Bilgi Güvenliği Başkanı atamak, işletmelerde büyüyen bir trend haline geldi. Bu katlanarak büyüyen küresel ekonomide siber güvenliğe yönelik artan tehditler göz önüne alındığında, siber güvenlik planını işletmenin vizyonu, teknolojisi ve operasyonları ile uyumlu hale getirebilecek bir CISO belirlemek doğaldır.

CISO, herhangi bir güvenlik ihlalinden kaçınmak için kurumsal süreçlerin standart bir tanımlama, geliştirme, uygulama ve bakım sürecine sahiptir. Bir şirketin güvenlik politikalarını ve risk azaltma planlarını hazırlamaktan ve gözden geçirmekten sorumludurlar.

Bir CISO, PayScale’e göre yılda ortalama ₹ 2.240.648 maaş alıyor ve yılda ₹ 40.000.000’a kadar çıkabiliyor LinkedIn, Hindistan’da CISO profesyonelleri için 300’den fazla iş ilanı listeledi.

3. Ağ Güvenliği Mühendisi

Ağ Güvenliği Mühendisi, bir işletmenin operasyonel sorunsuzluğunu sağlamak için oradadır. Bu işin başlıca sorumlulukları şunlardır:

  • Güvenlik açıklarını belirleme
  • Güvenlik duvarlarının, ağ izleme araçlarının, VPN’lerin, yönlendiricilerin, anahtarların bakımını denetlemek
  • Sistem bakımı
  • Otomasyonu iyileştirme

Glassdoor’a göre, bir Ağ Güvenliği Mühendisi Hindistan’da yıllık ortalama maaş olarak yaklaşık 696.250 ₹ kazanıyor. LinkedIn’e göre Hindistan’da 2.000’den fazla Ağ Güvenliği Mühendisi işi var.

4. Siber Güvenlik Yöneticisi

Siber Güvenlik Yöneticisi, bir kuruluşun güvenlik protokollerini yönetir. Verilerin ve ağ güvenliğinin iyileştirilmesi için strateji oluşturma süreçlerine dahil olurlar. Bu yöneticiler, veri yönetimini ve güvenlik protokollerini ve sistemlerini optimize etmek için gece gündüz çalışan tüm bir BT uzmanları ekibini idare eder.

Siber Güvenlik Yöneticileri, bir şirkette güvenlik politikalarının hazırlanmasını yönlendiren en son siber tehdit eğilimleri söz konusu olduğunda çok önemli araştırmalar yapar.

Siber Güvenlik Yöneticilerinin ortalama ücreti yılda yaklaşık 2.195.801 ₹’dir. Maaşlar performansa bağlı olarak artabilir. Hindistan’da LinkedIn’de 1.000’den fazla Siber Güvenlik Yöneticisi işi listeleniyor.

5. Güvenlik Mimarı

Security Architects, eksiksiz ağ ve bilgisayar güvenlik mimarisini tasarlar. Güvenlikle ilgili farklı unsurları planlar ve tasarlarlar. Güvenlik Mimarları, değişiklik önerme, güvenlik politikaları ve protokoller söz konusu olduğunda etkilidir.

PayScale’e göre, Hindistan’daki Güvenlik Mimarları için ortalama yıllık maaş ₹ 2.144.029’dur. LinkedIn, Hindistan içinde 3.000’den fazla Güvenlik Mimarı pozisyonu listeledi.

Siber Güvenlik Profesyoneli Olmak İçin Uygunluk Kriterleri

Siber güvenlikte, bu alanda profesyonel olmak için dağıtılan belirli bir derece olmadığını anlamak önemlidir. Bu, herhangi bir BT derecesinin siber güvenlik alanında başlamak için yeterince iyi olduğu anlamına gelir.

Çoğu siber güvenlik işi, minimum uygunluk şartı olarak BT ile ilgili alanlardan herhangi birinde bir mezuniyet derecesi listeler. BT alanında bir diploma bile başlamak için yeterli olacaktır. Bu nedenle, adayların bir BT derecesine sahip oldukları sürece doğru dereceye sahip olmama konusunda çok fazla endişelenmelerine gerek yok.

Siber Güvenlik Uzmanı Olma Becerileri

Siber güvenlik profilindeki her rolün farklı talepleri vardır. Ancak, bu alanda kariyer yapmak için sahip olmanız veya bilemeniz gereken bazı temel beceriler vardır.

Tavsiye Edilen:  Bir CRM Kullanmanın Faydaları (ve İşletmenizin Neden Bir CRM'e İhtiyacı Var)

Teknik beceriler

Çoğu firma, aşağıdaki teknik becerilerden bir veya daha fazlasına sahip siber güvenlik uzmanları arar:

  • Ağ ve Sistem Yönetimi
  • nesnelerin interneti
  • İşletim Sistemleri ve Sanal Makineler
  • kriptografi
  • Sanallaştırma Ağ Hizmetleri ve Güvenlik
  • Ağ Güvenliği Kontrolü
  • kodlama
  • Bulut Güvenliği
  • Windows Server

Hassas Yetenek

Siber güvenliğin genişleyen kapsamı göz önüne alındığında, sosyal beceriler alan bilgisi kadar önemli görünmese de, işletmeler sürekli olarak dinamik becerilere sahip profesyoneller arıyor.

Aşağıdaki temel sosyal beceriler, siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen herkes için kullanışlı olabilir.

  1. Merak ve meraklılık
  2. İş zekası
  3. Uyarlanabilirlik
  4. Kişilerarası ve iletişim becerileri
  5. Tutku

Siber güvenlikte gerekli olan bazı ek beceriler, risk analizi, bilgi güvenliği, güvenlik olaylarını ele alma ve yanıt verme, güvenlik denetimi ve kanunlar ve yönetmeliklerdir.

Yeni Başlayanlar İçin Siber Güvenlik Sertifikaları Listesi

Mevcut olan çeşitli sertifikaların yardımıyla yukarıda bahsedilen becerileri edinmeye başlayabilirsiniz. İşte yeni başlayanların almayı düşünebileceği bazı siber güvenlik sertifikaları.

1. Sertifikalı Etik Hacker (CEH)

Sertifikalı Etik Hacker (CEH) sertifikası, etik bilgisayar korsanlığı için en önemli sertifikalardan biridir. Etik bilgisayar korsanlığı konusunda güçlü bir temel oluşturmak isteyen herkes bunu bir CEH sertifikasyon kursuna kaydolarak ve sertifika alarak yapabilir.

Sertifikalı Etik Hacker, sistemdeki ve ağdaki mevcut güvenlik açıklarını bulmak için sahibinin izniyle bir ağın altyapısını denetleyebilir.

2. CCNA Cyber ​​Ops/Cisco Sertifikalı CyberOps Ortağı

Yeni Cisco Certified Cyber-Ops Associate Sertifikası, güvenlik operasyon merkezinde (SOC’ler) ortak düzeyindeki iş rollerine hazırlanan adaylar içindir. Bu sertifika, siber güvenlik olaylarını tespit etmek, önlemek, analiz etmek ve bunlara müdahale etmek için gerekli olan temel becerileri, bilgileri ve süreçleri içerir.

3. PWK ile OSCP (Kali Linux ile Sızma Testi)

Bu sertifika, Saldırı Güvenliği veya Sızma Testi için görünmeyi planlayanlar içindir. Bu etik bilgisayar korsanlığı kursu, uygulamalı deneyim yoluyla sızma testi araçlarını ve tekniklerini içerir.

4. CompTIA Güvenliği+

CompTIA Security+, siber güvenlik rolleri hakkında temel bilgiler sunar ve adaylara orta düzeyde siber güvenlik uygulamalı becerileri sağlayarak yardımcı olur. Adayların problem çözme becerileri kazanmalarını sağlayan sorun giderme becerileri sağlamaya odaklanır.

5. EC-Council Sertifikalı Güvenlik Analisti (ECSA): Sızma Testi

Bu ECSA sertifikası, CEH Sertifikasyonunun bir devamıdır. Sertifikalı Etik Hacker (CEH) sertifikasyonunda öğrenilen araç ve teknikleri kullanarak adayların bilgi ve becerilerini uygulamalarına yardımcı olur.

Çözüm

Hindistan’daki Siber Güvenliğin kapsamı kesinlikle umut vaat ediyor. Cisco, Google, Facebook, Microsoft, IBM, Fortinet vb. gibi en iyi şirketler aktif olarak siber güvenlik uzmanlarını işe alıyor. Adayların siber güvenliği kurslar aracılığıyla öğrenmeleri için bugün birçok seçenek mevcuttur.