Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:404 Hatasına Neden Olan 5 Şey
Bir Web Sitesinin birkaç hareketli parçası vardır ve bazen birkaç küçük ayrıntıyı gözden kaçırabilirsiniz. Ama ne yazık ki bu detaylar size pahalıya mal olabilir. Web sitenizi yüklemeye çalıştığınızda çıkabilen korkunç ‘404: Sayfa bulunamadı’ mesajından bahsediyoruz.
Bazı insanlar için bu tam bir kabus ve neden olmasın? Mükemmel web sitesini oluşturmak için çok çaba sarf ettiler ve şimdi site yüklenmiyor. Ancak hayattaki her şey gibi bu sorunun da bir çözümü var! 404 hatalarına neyin neden olduğunu ve nasıl düzeltileceğini öğrenmek ister misiniz? Okumaya devam et!
404 Hatası: Nedir?
404 hatası, bir web sitesinde erişmeye çalıştığınız sayfanın sunucularında bulunmadığını gösteren bir HTTP kodudur. Açık olmak gerekirse, hata, sunucu erişilebilirken sorunu görüntüleyen sayfanın olmadığını gösteriyor.
Bireysel web siteleri, mesajları 404 hataları için rutin olarak kişiselleştirir. Bu nedenle, hatanın görüntülendiği sayfaya bağlı olarak akla gelebilecek hemen hemen her şekilde görünebileceğini unutmayın.
Burada biraz teknik konuşalım: 404 hataları, web sitesini tutan bir sunucu web sitesini göstermediğinde ortaya çıkar. Bu hatalar aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
- Sayfa kaydırma
- Bir sayfanın dizinini kaydırma
- Tüm web sitesini taşıma
- 301 dizini eksik
- Bir URL’yi yanlış yazma, yanlış bağlantı, yanlış URL yazılması
Operatörler, bağlantılı bilgilerin silindiğinden veya yeniden yerleştirildiğinden habersiz olduklarından, ölü bağlantılar genellikle uzun süre bırakılır. Birçok web sitesi, artık çevrimiçi olmadıklarında (veya en azından belirtilen URL’de olmadıklarında) bile arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) gösterilmeye devam eder.
Bloglar ve haber portalları gibi diğer bağlantılı web siteleri, sitenin geri çekildiğinden veya farklı bir URL’ye sahip olduğundan genellikle habersizdir. Birçok web sitesi sahibi, harici bağlantılarını düzenli olarak izlemez, bu nedenle çalışan bir bağlantı hızla ölü bir bağlantıya dönüşebilir.
404 Hatalarını Neler Tetikleyebilir?
Tipik olarak, 404 hatalarına neden olan şey, istemci tarafında bir tür tutarsızlıktır; bu, yanlış URL yazdığınız veya sayfa kaldırıldığı için hatanın sizde olabileceği anlamına gelir. Ayrıca, sayfanın farklı bir URL’ye taşındığı anlamına da gelebilir.
Başka bir senaryo, bir web sitesinin bir sayfanın veya kaynağın yerini değiştirmesi ancak eski URL’yi yenisine yönlendirememesidir. Bu meydana geldiğinde otomatik olarak güncellenen sayfaya yönlendirilmek yerine 404 hatası alırsınız.
Tüm bu nedenlerin izini sürmek biraz zor görünebilir; bu nedenle web sitenizde 404 hatasını tetikleyebilecek 5 nedenden oluşan anlaşılması kolay bir liste oluşturduk:
Bir Sayfayı Taşımak:
Yakın zamanda bir sayfa oluşturduysanız veya taşıdıysanız, sayfa yanlış klasöre yerleştirilmiş olabilir. Öncelikle, istenen sayfanın yolunu inceleyin ve dosya aktarım protokolü (FTP) hizmetinizde veya içerik yönetim sisteminizde (CMS) gördüklerinizle karşılaştırın. Ardından, sayfa yanlış konumdaysa, yerini değiştirin ve tarayıcınızdan yeniden erişmeyi deneyin.
Tüm bunları yapmanıza rağmen sorunu çözmezseniz, doğru çözümü bulmak için web sitenizin barındırıcısıyla iletişime geçmeniz gerekebilir. Çoğu zaman, bu gerekli olmayacaktır. Yollarınızı tekrar kontrol edin ve URL’nizin doğru olduğundan emin olun!
Tüm Sayfayı Taşımak:
404 hataları için bir sonraki en yaygın teşhis, kullanıcının web sitesini yeniden barındırmasıdır. Burada yeniden barındırma, tüm sitenizin taşınması anlamına gelir. Böyle bir senaryoda, yeni konumuna uyum sağlayan bir 404 ile karşılaşabilirsiniz. Web sitesi barındırıcılarının %99’u kapalı kalma sürelerini önlemek için mümkün olan her şeyi yapsa da, ara sıra meydana gelir.
Bu durumda iki seçeneğiniz var. Bitmesini bekleyerek başlayabilirsiniz. Web siteniz, taşındıktan sonra yalnızca birkaç dakika kapalı olmalıdır. Veya yeni web sitesi barındırıcınızla iletişime geçebilirsiniz. Sitenizin yayına girmesinin ne kadar süreceği konusunda size bir tahminde bulunabilirler; yanılıyorlarsa, diğer seçeneklerinizi tartışmaya başlayabilirsiniz.
Sayfanın Dizinini Değiştirmek:
404 hataları, sayfanın kendisinden ziyade sayfanın içerdiği klasörden kaynaklanabilir. Buna bazen sayfanın “dizini” denir. Sayfaları içeren bir klasörü taşıdığınızda, her sayfanın URL’si değişir.
‘Bu benim için ne anlama geliyor?’ diye soruyor olmalısınız. Bu, her sayfa için güncellenmiş URL’yi kullanmanız gerektiği anlamına gelir. URL’nizdeki her klasör, FTP hizmetinizde veya CMS’nizde olduğu gibi aynı ada sahip olmalıdır. Değilse, URL’yi tarayıcınıza yeniden yazın! Bu, sorunu bir anda çözmeli.
301 Yönlendirmelerini Yoksaymak
Yakın zamanda sayfaları (veya sitenizin tamamını) taşıdıysanız, uygun 301 yönlendirmelerini kullanmayı muhtemelen kaçırmışsınızdır. Neyse ki, bu basit bir onarım.
301 yönlendirmesi, bir İnternet ziyaretçisine sayfanızın kalıcı olarak yeni bir URL’ye taşındığını bildirir. Ayrıca Google gibi arama motorlarına, değerli arama terimleri için sıralamanızı kaybetmemenizi söylerken aynı zamanda sitenizi uygun gördüğünüz şekilde değiştirmenize izin verir.
Diğer tek yönlendirme türü, bazen geçici yönlendirme olarak da bilinen 302’dir. Ancak bunun çok az SEO değeri vardır; genel olarak, bir 301 her zaman tercih edilir.
Yanlış URL Kullanmak
Evet, bir yazım hatası kadar basit olabilir! Web sitenizin barındırıcısıyla temasa geçmeden veya endişe duymadan önce, URL’nizin yazımını bir kez daha kontrol edin. Yazım hataları, web siteniz iyi durumdayken bir sorununuz olduğuna inanmanıza neden olabilecek standart hatalardır.
İşte 404 Hatalarını Nasıl Düzeltebilirsiniz?
404 sorunlarına neden olan temel nedenleri tartıştık, peki ya bunları düzeltmeye ne dersiniz? Endişelenme; seni koruduk:
- Yazım hatalarını kontrol edin: 404 hatalarını düzeltmenin en temel yolu, URL’nizdeki hataları kontrol etmektir. Bu hata sıklıkla URL’nin yanlış yazılmasından veya seçilen bağlantının yanlış URL’ye atıfta bulunmasından kaynaklanır.
- Yenile! Yenile! Yenile: F5’e basın, yenile/yeniden yükle düğmesine tıklayın veya URL’yi adres çubuğuna tekrar girin. 404 Bulunamadı hatası, gerçek bir sorun olmasa bile çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle, basit bir yenileme genellikle aradığınız sayfayı yükler.
- Google da arat: Sayfayı bulmak için tanınmış bir arama motoru kullanın. Muhtemelen yanlış URL’yi girdiniz, bu durumda hızlı bir Google veya Bing araması sizi doğru web sayfasına götürür.
- Önbelleği Temizle: Bazen, göz attığınız cihazda birikmiş önbellek olduğunda 404 hataları görünür.
- Web Sitesine Ulaşın:Aradığınız sayfayı kaldırmışlarsa, 404 hatası tamamen yasaldır ve size bunu bildirebilmeleri gerekir.
Hata 404’e Benzer Hatalar
400 Hatalı İstek, 401 Yetkisiz, 403 Yasak ve 408 İstek Zaman Aşımı, 404 Bulunamadı sorunuyla bağlantılı bazı istemci tarafı hata mesajlarıdır. İyi bilinen 500 Dahili Sunucu Hatası gibi birkaç sunucu tarafı HTTP durum kodu da vardır. Hepsi HTTP Durum Kodu Hataları listemizde listelenmiştir.
404 hataları başlangıçta önemli bir zorluk gibi görünmeyebilir, ancak web sitenizin sıralamasına ve itibarına zarar verebilir. HTTP 404 hataları bir web sitesinin sıralamasına ve itibarına zarar verebilir. Bir sitede yüksek sayıda 404 hatası varsa, Google ve Bing gibi arama motorları onu cezalandırır. Ayrıca tarayıcılar, çok sayıda isteğin 404 hatasıyla yanıtlandığını keşfettiklerinde, sitenin yeterince korunmadığını varsayar. Bu nedenle, bu makalede özetlenen tüm yaygın hatalara çok dikkat edin.
Çözüm
404 hatalarından ve bunlara neden olan şeylerden kaçınmak, ayrıntılara yakından dikkat etmeyi gerektiren zorlu bir iştir. 404 hataları, ziyaretçiler veya markanız için her zaman moral bozucudur ve Google da bunları sevmez. Bu tür hataları izlemek ve düzeltmek için iyi bir iş akışı geliştirmeyi öneriyoruz. AdLift gibi yetenekli bir SEO ajansı, 404 Hatasına yol açabilecek tüm küçük ayrıntıları takip etmenize yardımcı olabilir. Web sitelerini tasarlama ve optimize etme konusunda 13 yılı aşkın uzmanlığa sahibiz, bu nedenle çalışmanızı mümkün olan en iyi şekilde gösteren güvenilir bir site istiyorsanız, sizin için buradayız!