Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: 9 Kolay Adımda Muhteşem Bir Sosyal Medya Pazarlama Planı Nasıl Oluşturulur?
En popüler pazarlama işlerinden biri sosyal medya yönetimidir. Bu kısmen, çoğu işletme sahibinin tüm bu platformlarda içerik yayınlamaktan ve izleyicileriyle etkileşim kurmaktan bunalmış olmasından kaynaklanmaktadır. Ya zamanları yok ya da sosyal kampanyaları için hazırlanmış uygun bir pazarlama planı şablonu yok.
Her iki durumda da, tam zamanlı bir iş ve doğru olması zor bir iş.
Bu gönderide, size kapsamlı bir sosyal medya pazarlama planını nasıl oluşturacağınızı ve bunu 9 kolay adıma nasıl ayıracağınızı gösteriyoruz.
Hadi dalalım.
[Add Banner Here]
Sosyal medya pazarlaması nedir?
Sosyal medya pazarlaması, bir ürün veya hizmeti tanıtmak için sosyal medya platformlarının ve web sitelerinin kullanılmasıdır. Sosyal medya pazarlaması, işletmelerin marka bilinirliğini artırmasına, ilgili topluluklar oluşturmasına, insanların marka hakkında ne hissettiğini ölçmesine ve satışları artırmasına yardımcı olur.
Sosyal medya stratejisi nedir?
Sosyal medya stratejisi, sosyal medya pazarlama hedeflerinizi ve bunlara ulaşmak için kullanacağınız taktikleri özetleyen bir belgedir. Stratejiler, organik sosyal medya stratejilerini, ücretli reklamcılığı, etkileyici pazarlamayı, sponsorlukları ve video içeriği oluşturmayı içerebilir.
Sosyal medya pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?
İşte işletmeniz için mükemmel sosyal medya pazarlama planını oluşturmak için adım adım bir süreç.
Adım 1 – Sosyal medya hedeflerinizi belirleyin
Herhangi bir pazarlama planında olduğu gibi, sosyal medya planınız da hedeflerinizle (yani iş hedeflerinizle) başlamalıdır. Hangi temel performans göstergelerini (KPI’lar) hedeflediğinizi belirleyin – bu ister sitenize gelen trafiği artırıyor ister marka bilinirliğinizi geliştiriyor olsun.
Hedeflerinizi yazdıktan sonra, işletmeniz için en iyi sosyal medya kanallarını seçme zamanı.
Hangi sosyal ağları kullanmanız gerektiğini belirleyin
Kullandığınız sosyal medya platformlarının türü, sosyal medya hedeflerinize bağlı olacaktır. Ve burada herkese uyan tek bir cevap yok.
Çoğu şirket, bu kitleleri hedefleyen çok özel içerikler yayınladıkları 2-3 önemli sosyal medya platformuna odaklanmayı seçer. Bazı şirketler platform uzmanlarıdır.
Sırf orada varlıklarını sürdürmek ve sosyal medya algoritmalarının iyiliğini korumak için tüm büyük sosyal medya kanallarında – Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, vb. – içerik planlar ve yayınlarlar.
Amaç, ideal müşterinize ulaşmak için hangi sosyal medya kanalının en iyi olduğunu belirlemek ve ardından her şeyi o kanalda yapmaktır.
Sosyal medya kampanyalarının türünü seçin
Ardından, oluşturmak istediğiniz sosyal medya kampanyasının türünü seçin. Kullanabileceğiniz birkaç kampanya türü vardır:
- Marka bilinirliği kampanyası – burası, sosyal medyada markanıza daha fazla farkındalık ve katılım getirmek ve sosyal medya varlığınızı oluşturmak amacıyla pazarlama huninizin üstünü hedeflediğiniz yerdir. Reklam yapıyorsanız, buraya tıklamalardan çok profil görüntülemelerine odaklanırsınız.
- Satış / promosyon kampanyası – bu, pazarlama huninizin alt kısmına odaklanan bir kampanya türüdür. Tıklamalara ve tıklama oranlarına çok odaklanıyorsunuz ve genellikle bir promosyon veya ürün indirimi ekliyorsunuz.
- Influencer kampanyası – Bu, sosyal medya içeriği oluşturmak için bir sosyal medya etkileyicisi veya bir grup etkileyiciyle çalışmayı içeren bir kampanyadır.
Bir işletme, sosyal medya çabalarında birkaç tür kampanya kullanmalıdır. Bu yüzden karıştırın ve eşleştirin ve neyin işe yaradığını test etmeye ve ikiye katlamaya devam edin.
Sırada, hedef kitleniz hakkında konuşalım.
2. Adım – Hedef kitleniz hakkında bulabileceğiniz her şeyi öğrenin
Pazarlama stratejinizde alacağınız her karar verilere dayalı olmalıdır ve sosyal medya pazarlaması için en kritik veri, hedef müşterilerinize ilişkin bilgilerdir.
Kitle kişilikleri oluşturun
Hedef pazarınızı ve tüm kullanıcı yolculuğunu inceleyin. Bunu, trafiğinizin nereden geldiğini, hangi kanallardan geçtiğini ve hangi sayfalara göz attığını gösteren Google Analytics veya benzeri bir araçta yapabilirsiniz. Ardından, ana kitle segmentlerinden birkaçını seçin ve her biri için bir karakter oluşturun.
Müşterilerinizle konuşun
Bununla yetinmeyin, müşterileriniz hakkında daha fazla birinci taraf verisi toplamanız gerekiyor, bu yüzden dışarı çıkın ve onlarla gerçekten konuşun. Birkaç müşterinizle röportaj yapabilir veya bir anket gönderebilirsiniz. Bu aynı zamanda mutlu müşterilerinizin kimler olduğunu belirlemenize yardımcı olur, böylece daha olumlu yorumlar ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerik alabilirsiniz.
3. Adım – Rakip araştırması yapın
İdeal müşteri kitlenizin kim olduğunu ve hangi sosyal medya ağlarında takıldığını anladıktan sonra, rakiplerinize bakma zamanı. En iyi 4-5 yarışmacıyı seçin ve sosyal medyada neler yaptıklarını görün. Organik gönderilerine, reklam kampanyalarına, influencer ortaklıklarına ve yayınladıkları hashtag’lere ve açıklamalara bakın.
Ayrıca, çeşitli sosyal medya ölçütlerini (takipçi sayısı, etkileşim oranları ve rakiplerinizin gün/hafta/ay başına yayınladığı sosyal medya gönderilerinin sayısı) yazın. Rekabet analiziniz için tüm bu bilgileri almak üzere Buffer, Hootsuite veya SproutSocial gibi bir sosyal medya analiz aracı kullanabilirsiniz.
İşte SproutSocial’a iş başında bir bakış:
Rakiplerinizin yayınladığı en iyi gönderilerden bazılarını belgeleyin ve bunları kendi sosyal içeriğinizi oluşturmak için ilham kaynağı olarak kullanıp kullanamayacağınıza bakın. İpucu: tıklama oranını veya dönüşüm oranını (her gönderinin kaç potansiyel müşteri/müşteri aldığını) göremezsiniz, ancak etkileşim oranına bakabilirsiniz.
4. Adım – Bir sosyal medya denetimi gerçekleştirin
Artık rakiplerinizden bazılarının ne yaptığını gördüğünüze göre, kendi sosyal medya faaliyetlerinize bakma ve kapsamlı bir denetim yapma zamanı.
Bir sosyal medya denetimi şunlara bakmayı içerir:
- Gönderilerinizin içerik türleri
- Kullandığınız sosyal kanallar, kreatifler ve hashtag’ler
- Kullandığınız kampanyaların türü
- Sosyal medya takipçi sayıları ve etkileşim oranları
- Gönderim planınız (ne sıklıkla gönderi paylaştığınız)
- Sosyal medya reklamlarınız
- Kitle demografisi ve sahte takipçiler
Kendi çabalarınızı daha önce yaptığınız rekabet analiziyle karşılaştırın ve neleri kaçırdığınızı ve neleri geliştirmeniz gerektiğini görün. Bu, sosyal medya veya başka herhangi bir pazarlama kanalı için oluşturduğunuz herhangi bir dijital pazarlama stratejisinin anahtarıdır.
5. Adım – Hesapları kurun ve profilleri optimize edin
Artık denetiminizi yaptığınıza göre, sosyal hesaplarınızı kurmanın zamanı geldi. Sosyal medya hesaplarınızın her birinin tamamen optimize edildiğinden emin olun. Bu, markalı olduğu, profil ve afiş resimlerine, bir açıklamaya, tüm doğru bağlantılara ve doğru hashtag’lere sahip olduğu anlamına gelir.
Ayrıca, e-posta pazarlama kampanyalarınızda sosyal medya profillerinize bağlantı vermeyi unutmayın. Tüm e-postalarınızın altında sosyal medya bağlantılarınız bulunmalıdır.
Hiçbir şeyi atlamayın, profillerinizi optimize etmek sosyal medya başarınız için çok önemlidir.
Adım 6 – İlham alın
Şimdi sosyal medya gönderilerinizi oluşturma zamanı. Sıfırdan bir şey yapmak zor olabilir ve tekerleği yeniden icat etmeniz gerekmez. İnternetten ilham alın. İnsanların işine yarayan gönderilere bakın.
İşte bunu yapmanın üç harika yolu.
Benzer işletmelere bakın
Bunun rakip olması gerekmez. Sosyal medyadaki en iyi markalara, içerik yayınlamak istediğiniz belirli kanallarda en başarılı olanlara bakın. En ilgi çekici gönderileri yapan (herhangi bir sektörden) marka örnekleri bulun.
Nişinizdeki etkileyicileri bulun
Ayrıca nişinizdeki en iyi etkileyicilere bakabilir ve ne tür içerik yayınladıklarını görebilirsiniz. Çalıştıkları markalara bakın ve ne tür iş birlikleri kurduklarını görün. Yerel videolar mı oluşturuyorlar? Müşteri referansı şeklinde içerik mi hazırlıyorlar? Kendi içeriğinizi etkilemek için bu fikirleri kullanın.
Bir hashtag araması yapın
Fikir edinmenin bir başka harika yolu da hashtag kullanarak arama yapmaktır. Rakiplerinizden, diğer markalardan veya etkileyicilerden harika hashtag fikirleri alabilirsiniz. Alternatif olarak, Google’da nişiniz için en iyi hashtag’lere bakabilirsiniz.
7. Adım – Bir sosyal medya takvimi oluşturun
Artık tüm beyin fırtınanızı yaptığınıza göre, fikirlerinizi bir sosyal medya içerik takvimine koymanın zamanı geldi. İçerik stratejiniz için zaten bir takviminiz olabilir ve bu çok benzer.
Kanal başına haftada kaç gönderi göndermeniz gerektiğine karar verin ve her gönderinin kaba bir taslağını oluşturun ve programa ekleyin. Bunu Google E-Tablolar veya benzeri bir görev yönetimi yazılımında yapabilirsiniz, ancak mevcut olan çok sayıdaki sosyal medya yönetim araçlarından birini kullanırsanız daha kolay olacaktır.
Örneğin, gönderileriniz için harika bir Instagram takvimi oluşturmak üzere Daha Sonra’yı kullanabilirsiniz. Her şeyi görsel olarak görüntüler ve sıralarını özelleştirmek için gönderilerinizi sürükleyip bırakmanıza olanak tanır.
Ne zaman gönderi yapmalısın?
Sosyal medya kanallarınızın her birinde paylaşım yapmak için en iyi zamanlara karar verin. Yine, bu hedef kitlenize, hedef pazara ve kullandığınız sosyal medya ağlarına bağlıdır. En iyi zamanlar, kullanıcı davranışına bağlı olarak yıldan yıla değişir, bu nedenle araştırmanızı kullandığınız her sosyal ağda yapın.
Profesyonel ipucu: gönderileri belirli zamanlarda planlamak için bir araç kullanın. Bir ay deneyin ve ardından analitiğinizi ve A/B testinizi kontrol edin.
Ne sıklıkla gönderi paylaşmalısınız?
Her sosyal ağ farklıdır. Örneğin Facebook ve Instagram’da günde bir, Twitter’da günde 2-4, Pinterest’te günde 10-25 paylaşım yapmalısınız.
Ünlü yazar, yatırımcı ve Apple misyoneri Guy Kawasaki’nin tweet’leri günde dört kez en azından. BrighttechBir ev dekorasyonu markası olan , günde 6-10 pin paylaşırken Pinterest’te aylık 2 milyon görüntüleme ile zirvesine ulaştı.
StatusBrew harika ne sıklıkta gönderi paylaşmanız gerektiğine ilişkin kılavuz en büyük araçlardan bazılarının araştırmasına dayalı olarak her sosyal ağda.
8. Adım – Etkileyici içerik oluşturun
Doğru sosyal medya pazarlama stratejisi, videolar, resimler, Instagram hikayeleri, makaralar, UGC, anketler ve çok daha fazlası gibi farklı içerik türlerini içermelidir. Farklı içerikleri test etmeye devam etmeli ve kitleniz için neyin en iyi olduğunu görmelisiniz.
Çalışmalar çoğu pazarlamacının en çok videoları ve görselleri kullandığını gösterirken, Instagram hikayeleri ve canlı videolar yeni ilgi görüyor.
Profesyonel ipucu: İnternette şirketiniz veya ürününüz hakkında neler söylendiğini görmek için sosyal dinleme araçlarını kullanın. Bu, genel düşüncenizi görmenize ve sosyal kanallarınızda ne tür içeriğin işe yarayıp neyin yaramadığına dair bir ipucu edinmenize yardımcı olacaktır.
Her kanal için bir stil kılavuzu oluşturun
Marka görünümünüze bağlı kalmak gerçekten önemlidir. Dolayısıyla, görsel bir marka kimliği kılavuzunuz varsa, sosyal medya profilleriniz ve bireysel gönderileriniz için oluşturduğunuz şablon için bunu kullanın.
Kitlenizle etkileşim kurun
Tahminen %67 Tüketicilerin oranı, markalarla ilgili sorunları çözmek için Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları kullanıyor. Sosyal medyadaki müşteri mesajlarına ve sorularına yanıt vermek, herhangi bir başarılı sosyal medya pazarlama stratejisinin kritik bir bileşeni olmalıdır.
Kitlenizle daha iyi etkileşim kurmak için en iyi ipuçları:
- Mesajlara ve müşteri sorularına düzenli olarak yanıt vermelisiniz (araştırmalar, %59 Twitter’daki marka yanıtlarının yüzdesi 15 dakika içinde gerçekleşir).
- Tüm sosyal medya kanallarınızdan gelen tüm mesajları tek bir yerde görüntüleyen bir sosyal medya gelen kutusu aracı kullanın
- Hedef kitlenizden edindiğiniz değerli içgörüleri yazın ve müşteri hizmetleri ve ürün ekipleriniz için bir kayıt tutun.
- Kitlenizi, size DM göndermelerini isteyerek sizinle etkileşime geçmeye teşvik edin
- Müşterilerinizin işletmenize kısa mesaj göndermesine izin verecek salt metin içeren bir numara eklemeyi düşünün
9. Adım – Performansı takip edin ve sosyal stratejinizi buna göre ayarlayın
Sosyal medya pazarlama planınız statik bir belge olmamalıdır. İşiniz geliştikçe ve kitle segmentleriniz hakkında daha fazla bilgi edindikçe değişen, yaşayan ve nefes alan bir strateji olmalıdır.
Her 1-3 ayda bir sosyal medya stratejinizi ayarlamalı, yeni içerik türleri eklemeli, yeni kreatifleri test etmeli ve yeni etkileyicilerle çalışmalısınız. Bu, sosyal varlığınızı büyütmenize ve potansiyel müşterilerinize daha iyi ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Yardıma mı ihtiyacınız var? Dünyanın en iyi sosyal medya pazarlamacılarıyla eşleşin
Siz veya pazarlama ekibinizin sosyal medya stratejinizi doğru şekilde oluşturmak için yardıma ihtiyacı varsa bize ulaşın. Mayple’da, dünyanın en iyi pazarlama uzmanlarından 600’den fazla kişiye sahibiz. İşinizi, nişinizdeki diğer markalar için sosyal medyayı yönetme konusunda başarısı kanıtlanmış bir uzmanla eşleştirebiliriz.
Bu gün başlayacağım!