Ağ Güvenliği Nedir? Tanım, Türler, Saldırılar ve Araçlar

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: Ağ Güvenliği Nedir? Tanım, Türler, Saldırılar ve Araçlar

Günümüzde pek çok gizli ve hassas veri çevrimiçi olarak saklanmakta ve ağlar aracılığıyla erişilebilir durumdadır. Bu nedenle, şirketlerin verilerini güvence altına almalarına ve yalnızca yetkili personel ve kuruluşlara erişim vermelerine izin veren iyi bir ağ güvenliğine sahip olmak önemlidir. Veri tehditlerini tespit etmek veya önlemek genellikle kolay değildir ve bu durum şirketlerin verilerinden taviz vermesine ve mali kayıplara yol açabilir. Bu nedenle ağ güvenliği alanındaki profesyoneller, bu tehditlerin önlenmesi ve yorumlanmasından sorumludur.

Bu blog, ağ güvenliği ve daha fazlası hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacak aşağıdaki konuları kapsar:

Her şeyden önce, ana tartışma konusu olan ağ güvenliğinin tanımını öğrenelim.

Ağ Güvenliği Nedir?

Ağ güvenliği, ağ altyapısını arıza, yanlış kullanım, imha, değişiklik, yetkisiz erişim vb. durumlara karşı korumaya yardımcı olmak için önleyici tedbirler almanıza olanak tanır. Verilerinizi internete yüklerken ve güvenli olduğunu düşünürken, saldırganlar bu verileri ihlal edebilir. ve gizli bilgileri sızdırmak veya para çalmak. Bu nedenle ağınızın güvenliğini sağlamanız gerekir.

Ağ güvenliği, siber güvenliğin önemli bir parçasıdır ve ağınızı ve içinde depolanan verileri ihlallerden, yazılım ve donanım saldırılarından ve daha fazlasından korumanıza yardımcı olur. Ağ güvenliği; tehditler, ağ kullanımı, erişilebilirlik ve eksiksiz tehdit güvenliğine dayalı bir dizi önemli kural, düzenleme ve yapılandırmayı tanımlar.

Bu Ağ Güvenliği Eğitimi, çeşitli ağ güvenliği kavramları hakkında daha iyi bilgi edinmenize yardımcı olacaktır:

Ayrıca, çeşitli ağ güvenliği türleri hakkında bilgi edineceksiniz.

Ağ Güvenliği Türleri

Ağ güvenliği alanında, veri ve ağların güvenliğini sağlamak için birlikte çalışan birden çok bileşen vardır. Buna dayanarak, birkaç farklı ağ güvenliği türü vardır:

  • Güvenlik duvarları
  • Giriş kontrolu
  • Sanal özel ağlar (VPN’ler)
  • Saldırı önleme sistemleri
  • Kablosuz güvenlik
  • Uygulama güvenliği
  • davranış analizi

.

Güvenlik duvarları

Güvenlik duvarları, hangi web sayfasının, açılır pencerenin ve diğer hizmetlerin bir ağa girip çıkacağına karar vermekten sorumlu koruma görevi gören hizmetler veya cihazlardır. Bu güvenlik duvarları, gereksinimlere bağlı olarak trafiği engellemeye veya trafiğe izin vermeye yardımcı olan önceden tanımlanmış bir dizi kural kullanır. Güvenlik duvarları, sistemin gereksinimlerine bağlı olarak yazılım, donanım veya her ikisi için olabilir.

Giriş kontrolu

Erişim kontrolü, şirketlerin potansiyel saldırganların gizli bilgileri işgal etmesini engellemesine ve yetkisiz cihazların ve kullanıcıların belirli bir ağa erişmesini engellemesine olanak tanır. Bu, yalnızca belirli kaynaklarla çalışmasına izin verilen kullanıcıların ağa erişmesine izin verir.

Tavsiye Edilen:  Ekspert Marcom, Taleena Alim, pomaga markom w zdobywaniu wartościowych treści związanych z przywództwem

Sanal Özel Ağlar (VPN’ler)

Bir VPN, bir uç nokta cihazı ile bir ağ arasındaki bağlantıyı şifrelemek için genellikle interneti kullanır. Ayrıca VPN, profesyonellerin ağ ile cihaz arasındaki iletişimi doğrulamasını sağlar. Bu, internet üzerinden şifreli ve güvenli bir tünel oluşturulmasıyla sonuçlanır.

Saldırı Önleme Sistemleri

Saldırı önleme sistemleri ağ trafiğini tarayarak saldırıları bulun ve önleyin. Bu, profesyonellerin aşina olduğu saldırı teknikleri veritabanları kullanılarak ve bunları ağ etkinlikleriyle ilişkilendirerek yapılır.

çevrimiçi kayıt olun Siber Güvenlik Kursu ve bu popüler alanda yetkin olun!

kablosuz güvenlik

Kablolu ağlar, kablosuz ağlar kadar güvenli değildir. Şirketinizin ağına erişebilecek cihazları ve kullanıcıları kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle, özellikle siber suçlular haraç için gizli bilgileri hızla hedef alırken, kablosuz güvenliğe sahip olmanız önemlidir.

Uygulama Güvenliği

Uygulama güvenliği, bir uygulamanın zayıf noktalarını izleyen ve kilitleyen, saldırganlar tarafından ağınıza sızmak üzere kolayca hedeflenecek bir dizi yazılım, donanım ve işlem içerir.

Davranış Analitiği

Anormallikleri ve çeşitli ağ ihlallerini ortaya çıktıkça ve ne zaman ortaya çıktıklarını belirleyebilmek istiyorsanız, ağınızın normal davranışı hakkında net bir fikre sahip olmanız gerekir. Anormal etkinlikleri otomatik olarak tespit eden çeşitli davranışsal analiz araçları mevcuttur.

Bu blogda ayrıca, ağ güvenliği uzmanları tarafından ağları korumak için kullanılabilecek çeşitli araçlar hakkında bilgi edineceksiniz.

En İyi Ağ Güvenliği Araçları

Ağın gerçekten güvenli olmasını sağlamak için gerekli olan bazı güvenlik araçları, donanım ve yazılımlar aşağıda listelenmiştir:

  • Tel Köpekbalığı
  • Nessus
  • burnundan solumak
  • netcat
  • metasploit
  • hava çatlağı
  • Geri Takip
  • Kayin ve Habil

Ağları güvenli hale getirmek için kullanılan araçlar hakkında içgörü kazandıktan sonra, şimdi bir ağ güvenliği saldırısının ne olduğunu ve herhangi bir ağın güvenliğini nasıl bozabileceğini anlayalım.

Ağ Güvenliği Saldırısı

Ağ güvenliği saldırısı, siber suçlular tarafından bir ağın güvenliğini tehlikeye atmak için gerçekleştirilen kötü niyetli girişimlerdir. Bu saldırılar, ağ güvenliğine büyük ihtiyaç duyulmasının nedenleridir. Ağ güvenliği, ağ altyapısına yönelik bu saldırıların önlenmesinden sorumludur. Onları önleme yöntemlerini belirlemenize yardımcı olabilecek bu tür saldırılar hakkında daha fazla bilgi edelim.

Ağ Güvenliğinde Saldırı Türleri

Farklı ağ güvenliği saldırı türlerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir:

Virüs

İndirilebilen kötü amaçlı bir dosyadır ve bir kullanıcı tarafından açıldıktan sonra bilgisayardaki kodları kendi kod dizileriyle değiştirmeye başlar. Yayıldığında, bilgisayardaki sistem dosyaları bozulur ve bu da ağdaki diğer bilgisayar sistemlerinin dosyalarının bozulmasına neden olabilir.

Kötü amaçlı yazılım

Bir sisteme veya sistem ağına yetkisiz erişim sağlamaya yardımcı olan en ciddi ve en hızlı kötü amaçlı saldırı türleri arasındadır. Kötü amaçlı yazılım genellikle kendi kendini kopyalar, yani bir sistem bozulduğunda, kötü amaçlı yazılım internet yoluyla giriş hakkı kazanır ve internet aracılığıyla ağa bağlı tüm bilgisayar sistemlerini kolayca bozar. Kötü amaçlı yazılım durumunda, sisteme bağlı harici bir cihaz bile bozulur.

Tavsiye Edilen:  Kriptografi Nedir? Tanım, Türler, Çalışma

Solucan

Bir kullanıcıya ihtiyaç duymadan belirli bir sisteme girer. Bir kullanıcı çok güçlü olmayan bir uygulama çalıştırıyorsa, aynı internet bağlantısını kullanan herhangi bir saldırgan veya bilgisayar korsanı o uygulamaya kolayca kötü amaçlı yazılım gönderebilir. Uygulama, kullanıcının bilgisi olmadan bu kötü amaçlı yazılımı internet üzerinden kabul edip çalıştırabilir ve bu da bir solucan oluşmasına yol açabilir. Etik hackerlar, bu tür ağ güvenliği saldırılarını önlemek için yüksek talep görmektedir.

paket dinleyicisi

Bir kullanıcı, bir kablosuz vericinin bölgesine pasif bir alıcı yerleştirirse, iletilen paketlerin bir kopyasını görür. Genellikle bu paketler, paket alıcısına ulaşabilen gizli organizasyon verilerinden, ticari sırlardan vb. oluşur. Paket alıcısı bir paket dinleyicisi olur ve aralıkta iletilen tüm paketlerden geçer. Kriptografi, bu tür ağ güvenliği saldırılarını önlemenin en iyi yoludur.

E-dolandırıcılık

Bu, ağ güvenliğine yönelik en yaygın saldırı biçimlerinden biridir. Saldırganlar, yatırımcılar ve bankacılar gibi bilinen bir kaynaktan geliyormuş gibi davranan ve kullanıcıların dikkatini çekmek ve/veya onları heyecanlandırmak için bir aciliyet duygusu oluşturan kullanıcılara e-postalar gönderir. Bu e-postaların, kullanıcılardan gizli verileri paylaşmalarını isteyen kötü amaçlı ekler veya bağlantılar içerme olasılığı yüksektir.

Tehlikeli anahtar

Bir saldırgan bir ağ güvenlik anahtarı aldığında, bu, hassas verileri ayıklamak için bir araç görevi gören, güvenliği ihlal edilmiş bir anahtar olarak bilinir. Bu durumda, saldırgan güvenliği ihlal edilmiş bir anahtar kullanır ve güvenli verilere yetkisiz erişim elde eder. Bu anahtar, göndericiye veya alıcıya herhangi bir bildirimde bulunmadan güvenli verilerin yorumlanmasına yardımcı olan bir kod veya sayıdan oluşur.

botnet

Özel bir ağ üzerinden bağlanan bir dizi bilgisayara saldıran kötü amaçlı bir yazılımdır. Saldırgan, sahibinin bilgisi olmadan o ağdaki tüm sistemlere erişim sağlar ve bunları kontrol eder. Bu ağdaki tüm bilgisayarlara, saldırganın talimatlarına göre çok sayıda cihazı yayan ve bozan zombiler denir.

DoS

DoS, hizmet reddi olarak bilinir. Bu saldırı, kullanıcıların ağlarını kısmen veya tamamen yok etme yeteneğine sahiptir. DoS ayrıca eksiksiz bir BT altyapısına bile saldırarak onu gerçek kullanıcılar tarafından kullanılamaz hale getirebilir. DoS saldırıları genellikle bağlantı taşması, güvenlik açığı saldırıları ve bant genişliği taşması olmak üzere üç kategoriye ayrılabilir.

Tavsiye Edilen:  Amazon API Ağ Geçidi nedir? Tanım, Çalışma, Kullanım Durumları ve Fiyatlandırma

Şimdi bir ağın güvenlik mimarisini kısaca tartışalım.

Ağ Güvenliği Mimarisi

Ağ güvenlik modellerinin mimarisi, iyi düşünülmüş sistematik bir sürecin sonucudur. Mimariyi oluştururken, profesyonellerin kuruluşun ihtiyaç duyduğu güvenlik türünü göz önünde bulundurması gerekir. Ayrıca, her türlü ağ saldırısını önlemelerine yardımcı olacak çeşitli süreçler, sistemler ve araçlar tasarlamaları gerekir. Mimari, erişim kontrol listeleri, güvenlik duvarları ve diğer ağ güvenliği türleri gibi öğeleri içerebilir.

Bir ağ güvenlik şeması örneği aşağıda verilmiştir:

Şimdi, bir ağ güvenliğini sağlama becerisine sahip profesyoneller için mevcut olan sayısız iş fırsatından bazılarıyla karşılaşacaksınız.

Ağ Güvenliği İşleri

Ağ güvenliği uzmanları için çeşitli iş fırsatları mevcuttur. Nitekim göre, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde ağ güvenliği uzmanları için 65.000’den fazla açık pozisyon bulunmaktadır. Hindistan’da onlar için 10.000’den fazla boş pozisyon var.

Hotstar, Amazon, Facebook, Sony, LinkedIn, Deloitte, Microsoft, JP Morgan Chase, Cisco vb. gibi büyük kuruluşlar, gizli verileri korumak ve herhangi bir saldırıyı önlemek için Siber Güvenliğin bu alt alanında profesyoneller istihdam etmektedir.

Ağ Güvenliği İş Profilleri

Ağ güvenliği konusunda profesyoneller için açık olan çeşitli iş rolleri aşağıda listelenmiştir:

  • Siber Güvenlik Mühendisi
  • Ağ Güvenliği Uzmanı
  • Güvenlik Araştırmacısı
  • Siber Güvenlik Analisti
  • Ağ Güvenliği Mühendisi
  • Güvenlik Analisti
  • Güvenlik Operasyonları Analisti
  • Bilgi Güvenliği Analisti
  • Ağ Yöneticisi
  • Ağ Destek Mühendisi

Ağ Güvenliği Alanında Kariyerinize Sıfırdan Başlayın

Burada, Siber Güvenlik’in bu dalı hakkında ayrıntılı bilgi edindiniz. Ayrıca türleri, kullanımları, saldırıları ve bunları önleme araçları, ağ güvenlik mimarisi ve bu alt alandaki mevcut iş fırsatları hakkında yeterli bilgi edindiniz. Başarılı bir kariyer yapmak için bu teknolojiyi öğrenerek ve çeşitli ağ güvenlik uygulamaları oluşturarak başlayabilirsiniz. Bugün bir kursa kaydolun ve kariyerinizi bu alanda geliştirin!