Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: Başsız Mimarlık Nedir? Büyüyen Mağazalar İçin Bir Kılavuz
“Başsız mimari” bugünlerde e-ticaret alanında yankılanan sıcak, kulağa teknik gelen bir terimdir. Hem de iyi bir sebepten dolayı.
E-ticaret markaları sürekli olarak kendilerini rakiplerinden farklılaştırmanın yollarını arıyor ve hangi sektörde olursanız olun, yoğun nüfuslu bir alandır.
Ancak başsız teknolojiyle ilgili birçok terim gibi bunun ne olduğunu bilmek zor olabilir ve markanız için doğru olup olmadığı.
Başsız bir ön uç çözümüne yükseltmenin pek çok faydası olsa da (göreceğiniz gibi), her marka bu adımı atmaya hazır değil.
Bu konseptin aniden ortaya çıktığını gördüyseniz ve 101 adım adım açıklamayı umuyorsanız, doğru yerdesiniz. Hoş geldin.
Bu yazıda şunları ele alacağız:
Başlamak için tam olarak ne olduğunu açıklayalım.
#cta-visual-fe#
Başsız mimari nedir?
Başsız mimari, başsız bir ticaret çözümünün farklı bölümlerinin birlikte çalışma şeklidir ve bu farklı parçaların birbirleriyle “konuşmak” için uygulama programlama arayüzlerini (API’ler) nasıl kullandıkları.
Bunu, başsız ticareti mümkün kılan iç tasarım, başsız çerçeve veya başsız altyapı olarak düşünebilirsiniz.
“Başsız mimari” genellikle başsız ticaretle birbirinin yerine kullanılır, ancak bunlar aslında daha büyük ekosistemin iki parçasıdır.
İnsanlar “başsız ticaret”ten bahsettiklerinde genellikle şunu kastediyorlar: Nasıl bu tür bir site oluşur veya bileşenleri.
Genel olarak, başsız ticaretin olduğunu söylemek daha doğru kullanır başsız mimari ile aynı şey olduklarını ima etmek.
Yani kafasız ticaret var Ve başsız ticaret mimarisi.
Mimari, başsız ticaret platformunuzun CMS platformunuz gibi önemli bileşenlerle ve çevrimiçi mağazanızı oluşturan diğer tüm bireysel hizmetlerle (CDN, OMS, PIM vb.) nasıl iletişim kurduğunu belirler.
Monolitik ve mikro hizmet mimarisi
Yazılımın oluşturulmasının geleneksel yolu, tüm parçaların birbirine bağlandığı birleşik bir sistemdir.
Bu yapının bir parçasını değiştirirken tamamının güncellenmesi gerekiyor.
Örneğin geleneksel bir Shopify veya BigCommerce mağazasında, CMS ve PIM’inizden temanıza kadar her şey birbirine bağlıdır. Bir parçada yapılan değişiklik diğer parçalar üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Monolitik yazılım mimarisinin tek bir kod tabanı vardır, dolayısıyla geliştirme ve dağıtım kolaydır.
Ancak monolitler kolaylıkla ölçeklenemez. Bazı şeyleri gerçekten iyi yapabilseler de (örneğin, ödeme ve ödemeler), diğer önemli işlevlerde (içerik yönetimi ve temalar gibi) gecikebilirler.
Diğer taraftan, başsız bir mikro hizmet mimarisi birçok bağımsız hizmetten oluşurher birinin kendi veritabanları ve iş mantığı vardır.
Her hizmetin kapsamının daha küçük olması ve birbirlerine bağımlı olmadıkları gerçeği göz önüne alındığında, tüm mimariyi etkilemeden hizmetleri hızlı bir şekilde ölçeklendirmek ve tek tek hizmetleri güncellemek kolaydır.
Mikro hizmet tabanlı bir yaklaşım, markaların istedikleri araçları seçmelerine olanak tanıyarak tek bir yekpare platformla marka kilitlenmesinden kurtulmalarına yardımcı olur.
Bu şekillendirilebilir ticaret yaklaşımı, özellikle hızla büyüyen markalar için geleneksel yaklaşımdan çok daha esnektir.
Not: Son zamanlarda, mikro hizmetleri belirli iş işlevleri içinde bir araya getiren, paketlenmiş iş yetenekleri (PBC’ler) adı verilen bir şeye doğru bir hareket olmuştur. Fark büyük ölçüde algılanamaz ve bu konuda çok fazla okumak gereksiz yere baş ağrısına neden olur.
Ama bu kadar anlambilim yeter! Gelelim bunun sizin için neden önemli olduğuna.
Başsız mimari neden e-ticaret için iyidir?
Birçok modern çevrimiçi mağaza, arka uç ve ön ucun ayrı teknolojileri kullandığı web sitelerine geçiş yapıyor.
Bu kafasız yaklaşım markaların teknoloji yığınlarındaki her hizmeti seçmesine olanak tanır operasyonlarını daha verimli bir şekilde ölçeklendirmek ve benzersiz müşteri deneyimleri sağlamak.
Müşterinin gördüğü her şey (ön uç), süper hızlı sayfa yüklemelerine ve benzersiz site tasarımına olanak tanıyan hızlı JavaScript çerçeveleri tarafından desteklenmektedir.
Bu arada, tüm önemli perde arkası işlem işlevleri (ödeme, ödemeler, envanter yönetimi) geleneksel e-ticaret platformunuz (Shopify, BigCommerce, Adobe Commerce) ve/veya diğer üçüncü taraf hizmetleri tarafından gerçekleştirilir.
Başka bir deyişle, şunları yapabilirsiniz: Daha fazla esneklik için teknolojinin ayrıştırıldığı bir ‘başsız e-ticaret sitesi’ oluşturun—veya ön ve arka ucunuzun her şey için yalnızca tek bir teknoloji parçasını kullandığı ‘yekpare’ bir mimari çalıştırabilirsiniz.
İşte ikisinin basit bir yan yana karşılaştırması:
En basit ifadeyle, Başsız kalmak, ön ucu ve arka ucu birbirinden ayırmak anlamına gelir ve ihtiyaç duyulan yerde ve zamanda hizmetleri ve verileri çağıran hedefli API’ler aracılığıyla bunları yeniden bağlamak.
Sonuç olarak satıcılar daha zengin, daha hızlı alışveriş deneyimleri sunabiliyor ve önemli site değişikliklerini daha hızlı gerçekleştirebiliyor.
Başsız bir mimarinin faydaları
Giderek daha fazla markanın başsız bir mimariyi benimsemesinin nedeni, bunun meyvelerini vermesidir. Biraz çalışma gerektirse de faydaları gerçektir.
Başsız kalmak size yardımcı olur:
- Ulaşmak bire bir aynı e-ticaret sitenizde istediğiniz marka görünümü
- Ödün vermeden farklı bir marka deneyimi yaşayın
- Yüksek hacimli içeriği/koleksiyonları kolaylıkla ölçeklendirin
- Markanızı küresel ölçekte genişletin
Bunların hepsi mümkün oluyor çünkü—Bir kez ayrıştırıldığında artık geleneksel e-ticaret platformunuzun standart işlevleriyle sınırlı kalmazsınız.
Bunun markanız için ne anlama geldiğini daha derinlemesine inceleyelim.
Tam tasarım kontrolü
Geleneksel ticaret şablonlarını internetin her yerinde bulabilirsiniz. Her ürün sayfası veya koleksiyon sayfası neredeyse tamamen aynı görünür.
Başsız bir ön uçla kalıpları kırabilir, kalıpların dışında düşünebilirsiniz. [insert your favorite relevant analogy here].
Artık e-ticaret temalarının tasarım kurallarıyla sınırlı değil, her mağaza sayfasını vizyonunuza göre tasarlayabilirsiniz.
Bu olağanüstü e-ticaret deneyimlerinde bunu tam ekranda görebilirsiniz.
Saniyeden kısa yükleme süreleri
Ön ucunuzun yükünü arka ucunuzdan kurtararak, muazzam hız iyileştirmelerinin kilidini açarsınız. Üçüncü taraf eklentiler artık ön uçunuza doğrudan bağlı olmadığından onu yavaşlatmaz.
Bunun da ötesinde, müşteriye yönelik ön ucu React tabanlı bir PWA ile değiştirmek, sayfaların anında yüklenmesi anlamına gelir ve mağazanız herhangi bir cihazda uygulamaya benzer bir deneyim sunar.
Böylece daha zengin alışveriş deneyimleri elde edebilirsiniz Ve çerez kesici temalardan daha hızlı yüklenmelerini sağlayın.
Karmaşıklık ve hacmin üstesinden gelebilir
Mağazanız ölçeklendikçe karmaşıklık da artar.
Daha fazla ürün ve daha fazla çeşit ekleyerek daha fazla trafik elde edersiniz. Daha daha daha. Sanırım büyük bir başarıya imza atmanın faydaları.
Yekpare e-ticaret sistemleri, siz bu karmaşıklığı ekledikçe yıpranma belirtileri göstermeye başlar, içerik gereksinimlerini ve artan trafiği karşılayamaz hale gelir.
Başsız mağazalar ölçeklenebilirlik için tasarlanmıştır.
Sunum katmanı hızla artan trafik sayıları karşısında gözünü bile kırpmaz ve ayrıştırılmış CMS’niz karmaşıklığı kolaylıkla yönetir.
Birden fazla pazara kolayca genişleyin
Büyüyen bir e-ticaret markasının bir diğer yan etkisi de genişlemedir.
Yeni ülkeler, yeni para birimleri, yeni mağazalar; sorun değil.
Başsız bir mimariye geçerek, çeşitli bölgeleriniz için birden fazla vitrin açabilir veya işletmenizi uluslararası alanda genişletmek için birden fazla para birimini kabul edebilirsiniz.
İki tür başsız mimari
Markalar özel bir başsız sistemi farklı şekillerde bir araya getirir, ancak yukarıdaki başsız avantajlardan yararlanmak için sitenizin genellikle ayrı bir içerik yönetim sistemine (veya CMS’ye) ihtiyacı vardır.
CMS’niz ayrılmışsa içeriğinizle yapabilecekleriniz konusunda varsayılan olarak daha esnek olursunuz.
Birçoğu, monolitik sistemlerinde yerleşik geleneksel bir CMS kullandıkları için içerik yönetim sistemlerinden etkilenmeye alışkındır. Ancak e-ticaret platformundan bağımsız güçlü bir CMS, markaların içerikleriyle daha fazlasını yapmasına olanak tanıyabilir.
#cta-paragraph-fe#Başsız mimarinin başka parçaları da vardır (ara katman yazılımı, içerik dağıtım ağınız (CDN) ve daha fazlası gibi) ancak bu yazıda başsız mimarinin CMS kısmı hakkında konuşmaya odaklanacağız.
Başlıksız bir site oluştururken markanın kullandığı iki yaygın ‘yapı’ vardır: biri ‘ayrılmış CMS’, diğeri ise ‘başsız CMS’ içerir.
Bu mimarilerin her ikisi de mağazanızın arka ucunu ön uç sunum katmanından ayırır; bu da her ikisinin de “başsızlık” elde etmenize yardımcı olduğu anlamına gelir.
Ancak temel bir fark var.
Başsız bir CMS, başsız mimarinin temel türü olarak düşünülebilir.
İçeriği farklı kanallara aktarmaya odaklanmıştır içeriğin tam olarak nerede yayınlandığı veya belirli cihazlarda/kanallarda nasıl göründüğüyle ilgili herhangi bir endişe olmadan.
Ayrılmış bir CMS, içeriği çeşitli kanallarda yayınlayabilmeniz açısından benzerdir. Ancak bu CMS tarzıyla, e-ticaret yöneticileri, içeriğin çeşitli cihazlarda/kanallarda nasıl göründüğünü önizleyebilir önce yayınlama.
Teknik olmayan ekip üyeleri için bu ayrım hayati öneme sahiptir.
Yakınlaştırıp ikisine yan yana bakalım:
#cta-mini-fe#Mağazanızın kontrolsüz ticarete uygun olup olmadığını öğrenin. Testi yapın
Başsız CMS
Hem başsız bir CMS hem de ayrılmış bir CMS, içerik yönetimi ve depolama arka uçlarına sahiptir ve bu veritabanından içerik sunabilir.
Ancak başsız bir CMS’de tanımlanmış tek bir ön uç veya sunum katmanı yoktur; bu, e-ticaret web içeriğinizi bir dizi kanala veya cihaza (genellikle çok kanallı olarak anılır) yayınlayabileceğiniz anlamına gelir.
Başsız bir CMS’yi, başsız mimarinin temel türü olarak düşünün; içeriğin aktarılacağı tanımlanmış bir ön uç veya sunum katmanı yoktur.
Bu şu anlama gelir içeriğinizin nereye teslim edileceğini seçebilirsiniz—çevrimiçi mağazanızda, mobil uygulamanızda ve hatta akıllı saat çıkışınızda olduğu gibi— çünkü içeriğiniz belirli bir arayüzle sınırlı değildir.
Fakat, başsız bir CMS’nin ilgilenmediği Nasıl içeriğiniz oluşturuluyor yayınlandıktan sonra cihazlar arasında.
Örneğin ekibiniz web sitenizin içeriğini mağaza içi iPad’lerinize aktarabilir ancak biçimlendirme doğru görünmeyebilir.
İçeriğinizin olması gerektiği gibi göründüğünü doğrulamak için sunum katmanlarının iPad özelliklerine uyacak şekilde özelleştirilmesi gerekir (özel kod gerektirir).
Başsız bir CMS, mağazanız için sınırsız esneklik sunarken, işlerin amaçlandığı gibi çalıştığından ve göründüğünden emin olmak için hala birçok geliştirme kaynağına ihtiyacınız var.
Geliştiricinin yardımı olmadan başsız bir CMS’yi sürdürmek neredeyse imkansızdır.
Peki tüccarlar neden başsız bir CMS düşünmelidir?
- Birincisi, sitenizi başsız hale getirir! Bu başsız mimari, kullanıcı deneyimi ve zengin içerik aracılığıyla daha hızlı, daha ilgi çekici e-ticaret deneyimleri oluşturmak için kilidi açılmış bir potansiyel sunar.
- Headless’ın tüm avantajlarından yararlanırsınız ancak bu kurulumla sitenizi desteklemek için genellikle daha büyük bir dahili geliştirme ekibine ihtiyacınız olacaktır.
Ayrılmış CMS
Tıpkı başsız bir CMS’de olduğu gibi, ayrılmış bir CMS’de de ön ve arka uçlar bağımsız olarak çalışır (ayrıdırlar) ancak API’ler aracılığıyla birbirleriyle konuşurlar.
İkisi arasındaki temel fark, ayrılmış bir CMS’nin dır-dir Bir cihazın sunum katmanı veya çıktısıyla ilgilidir.
İçeriğinizin yayınlanmaya hazır olması için özelleştirilmiş bir şablon veya tema kullanarak içeriğin ön izlemesini yapabilirsiniz.
#cta-paragraph-fe#Uygulamadaki bu mimarinin bir örneği, arka uç olarak Shopify veya BigCommerce’in ve ayrıştırılmış CMS’niz olarak Contentful’un çalışması olabilir. Bu yazılım daha sonra API’ler aracılığıyla WordPress ön ucunuza bağlanacaktır.
Ayrılmış bir CMS’nin önizleme yetenekleri vardır; bu, içeriğinizin yayınlanmadan önce nasıl oluşturulacağını görebileceğiniz anlamına gelir.
Bu önizleme özelliği, teknik olmayan ekibinizin geliştiricilere güvenmeden çeşitli kanallara uyacak şekilde içerikte değişiklikler yapmasına yardımcı olur.
E-ticaret ekibi üyeleri görselleri ve yazı tiplerini güncelleyebilir, bu da geliştirici kaynaklarınızın daha kritik projelere odaklanmasına olanak tanır.
Her ne kadar ayrılmış bir CMS, içerik önizleme yetenekleri nedeniyle güçlü geliştirme ekipleri gerektirmese de, bunların ekibinizde olması yine de faydalıdır.
Örneğin, akıllı saatler gibi kanallarda içerik yayınlamak istiyorsanız siteye özel kod eklemek için geliştirici kaynaklarına ihtiyacınız olacaktır.
Ayrılmış bir CMS ile:
- Hala başsız kalmanın avantajlarından yararlanıyorsun. Ancak içerik önizleme yetenekleriyle.
- Bu tür CMS, e-ticaret ekipleri için daha fazla özerklikle hızlı hareket etmek isteyen ekipler için çok uygundur. ve minimum geliştirici yardımı. Tamamen geliştiricilere bağlı kalmadan site değişiklikleri yapmak isteyen pazarlama ekiplerine sahip satıcılar, başsız mimarilerinin bir parçası olarak ayrık bir CMS’yi tercih edecektir.
Markanız için hangi başsız mimari en iyisidir?
Birçok e-ticaret yöneticisi, içeriklerinin nerede yayınlanacağı konusunda kendilerine tam kontrol sağlayan bir çözüm istiyor Ve Performanstan taviz vermeden siteleri için sınırsız yaratıcı esneklik.
Burada yürürken, her iki başsız mimari de bunu başarmanıza yardımcı olabilir.
Peki bu iki mimariden biri markanız için “daha iyi” mi? İşte basit cevap: Ekibinizin ihtiyaçlarına bağlıdır.
Başsız bir CMS ve ayrıştırılmış CMS’nin her ikisi de, uygun site işlevselliğini sağlamak ve onu markanızın ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirmek için güvenilir bir geliştirici kaynağı gerektirir.
Ancak ayrıştırılmış bir CMS, geleceğe yönelik bir site oluşturmak isteyen markalar için en uygun seçimdir içerik önizleme yetenekleri ve günlük site güncellemeleri ve görevleri için geliştirici yardımına daha az bağımlılık.
Daha da fazla basitlik arayan markalar için hepsi bir arada ön uç çözümü, baş ağrısı olmadan başınızın dönmesine yardımcı olabilir!
Shogun Frontend gibi hepsi bir arada bir ön uç çözümü, başsız sitenize güç sağlamak için türünün en iyisi teknolojiyi kullanır.
Tüm bunları bir araya getirmeye gerek kalmadan, satış ve müşteriyi elde tutma gibi gelir artırıcı faaliyetlere odaklanabilirsiniz. site mimarinizin parçaları.
#cta-visual-fe#
Ne tür markalar başsız kalmayı düşünmeli?
Tüm e-ticaret nişlerindeki markalar, mağazalarına güç sağlamak için başsız teknolojiyi kullanıyor; giyim, paketlenmiş tüketici ürünleri, sağlıklı yaşam, adını siz koyun!
Tipik olarak başsız, yüksek düzeyde büyüme yaşayan e-ticaret markaları için bir yoldur.
Ancak soru şu: Başsız mimari bunun için uygun mu? senin marka? Aşağıdaki durumlarda başsız kalmayı düşünebilirsiniz…
- Yüksek hacimli web sitesi trafiğini karşılamanız gerekiyor
- Müşterileriniz için tamamen özelleştirilmiş bir çevrimiçi kullanıcı deneyimi oluşturmak istiyorsunuz
- Minimum geliştirici yardımı ile yüksek site hızlarını korurken kullanıcı deneyimi ve tasarımla denemeler yapmak istiyorsunuz
Nomad gibi birçok ölçeklendirme DTC markası, Zinus, WellPathve daha fazlası, büyümelerine ayak uydurabilmek için ilerici web uygulaması (PWA) rotasını tercih etti.
Başsız bir mimari, bu markalara müşteri beklentilerini karşılamak (ve aşmak) için ihtiyaç duydukları çevikliği sağlar.
Ayrıca, başsız gitmek için büyük bir ekibe ihtiyacınız olmadığını da belirtmekte fayda var.
Ancak ekibinizin e-ticaret sektörü, web sitenizin markanızın genel büyümesine nasıl katkıda bulunduğu ve başsız mimarinin iş hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
Başsız mimariyle ilgili SSS
Başsız API nedir?
Başsız mimarinin özünde, başsız teknoloji yığınınızın parçaları arasında önemli bilgilerin iletilmesini kolaylaştıran uygulama programlama arayüzleri (API’ler) bulunur.
Tüm işlevlerin bir araya getirildiği tek bir yekpare mimariye sahip olmak yerine, bu hayati hizmetler API’ler aracılığıyla gevşek bir şekilde birleştirilir ve arka uç ile ön ucun bağımsız olarak çalışmasına ve verileri hızlı bir şekilde ileri geri almasına olanak tanır.
Başsız ticarete ilişkin eksiksiz kılavuzumuzda bunun hakkında daha fazla konuşacağız.
Başsız platform nedir?
Başsız bir platform, çeşitli şeyleri tanımlayabilir çünkü başsız, birlikte çalışan birden fazla hizmetten oluşur.
Başsız özellikli e-ticaret platformları için Shopify, BigCommerce, Adobe Commerce ve Salesforce Commerce Cloud’a sahipsiniz.
Başsız CMS platformları için Contentful, Prismic, Storyblok ve Sanity gibi seçenekler bulunmaktadır.
Shogun Frontend, hepsi bir arada bir ön uç çözümüne ihtiyaç duyduğunuzda istediğiniz başsız platformdur.
Başsız uygulama ne anlama geliyor?
Başsız yapıların mimarları varsa inşaatçıları da vardır. Başsız mimarinizi gerçeğe dönüştürmek için mühendisler tarafından uygulanması gerekir.
Bu, tüm farklı başsız teknolojilerin birbirine bağlanmasını ve ön uçunuzun spesifikasyonlarınıza göre geliştirilmesini içerir.
Yekpare e-ticaret mağazanızdan başsız bir ticaret yapısına geçiş, her şeyin yolunda gitmesi için doğru uzmanlığı ve zamanı gerektirir.
Başsız bir mimari yaklaşım için monoliti bir kenara bırakın
Başsız mimari, tüccarlara şunları yapma yetkisi veriyor: mükemmel çevrimiçi alışveriş deneyimleri oluşturun müşterileri için.
Ve bu onların rekabette öne çıkmalarını sağlar kendi yollarında.
Markalar kendilerini dünyaya nasıl sunduklarını kontrol edebiliyorlar ki bu da başsız teknolojinin en güzel kısımlarından biri.
Monoliti bir kenara bırakıp gerçekten istediğiniz mağazayı inşa etmenin zamanı geldiğini düşünmüyor musunuz?
#cta-visual-fe#