Bilgisayar Güvenliği Nedir? Tanım, Türler, Saldırılar ve Kariyer

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: Bilgisayar Güvenliği Nedir? Tanım, Türler, Saldırılar ve Kariyer

Bugün, bilgisayar güvenliğini tartışacağız ve ardından onun önemini, ele alabileceği tüm tehditler ve güvenlik açıklarıyla birlikte keşfetmeye devam edeceğiz. Aşağıda, bu blogda ele alacağımız tüm bilgisayar güvenliği kavramlarının bir listesi bulunmaktadır.

İnternet, inkar edilemez bir şekilde, işlerin çalışma veya işleyiş biçiminde muazzam bir olumlu etki ve dönüşümle geldi. Ancak beraberinde birçok tehdit ve saldırı nedeniyle tüm güvenlik endişeleri geldi. Standart siber güvenlik uygulamalarının farkında olmak bu tür güvenlik açıklarından korunmanın ilk adımıdır.

Bilgisayar Güvenliği Nedir?

Bilgisayar güvenliği, bilgisayar sistemleri için kurulan ve kritik bilgileri yetkisiz erişime, hırsızlığa veya kötüye kullanıma karşı koruyan korumadır. Temel olarak bilgisayar sistemlerinin ve ağların korunması ve olası kötü amaçlı etkinliklerin önlenmesi için yaygın olarak kullanılan çeşitli uygulamalar mevcuttur.

Bilgisayar donanımı, dolaplar ve kapılar gibi hassas ekipmanların güvenliği kadar korunurken, kritik bilgiler ve sistem erişimi ve yetkilendirmesi ise karmaşık güvenlik taktikleri ve uygulamalarıyla korunur.

Bilgisayar güvenlik tanımı için hepsi bu kadar. Güvenlik tehditleri ve sorunları bölümüne geçelim.

Bilgisayar Güvenliği Tehditleri, Sorunları ve Güvenlik Açıkları

Bilgisayar güvenliği tehditleri, bilgisayar sistemlerinin normal işleyişini bozma kabiliyetine sahip potansiyel risklerdir. Siber tehditler, özellikle dünyanın dijitalleşmesiyle birlikte her geçen gün artıyor. Her türlü büyük bilgisayar güvenlik tehdidine, sorununa ve güvenlik açıklarına bir göz atalım.

virüsler

A Bilgisayar virüsü kullanıcının bilgisi dışında bilgisayara yüklenen kötü amaçlı bir programdır. Bu program kendini çoğaltabilir ve sistemdeki tüm programlara ve dosyalara bulaşabilir. Bu virüsler, kurbanın bilgisayarının arızalanmasına veya en kötü ihtimalle tamamen kullanılamaz hale gelmesine neden olur.

Bilgisayar Solucanı

Bilgisayar solucanı, insan etkileşimine ihtiyaç duymadan bir bilgisayar sisteminden diğerine kopyalanabilen bir yazılım programıdır. Bilgisayar solucanları, çoğaltma yetenekleri ve çoğaltma hızları nedeniyle tüm sabit disk alanını kullanır, bu da sistemin kaynaklarına zarar verebilir. Hatta dosyaları değiştirebilir veya silebilir ve diğer kötü amaçlı programları sisteme sokabilirler. Bilgisayar solucanları ayrıca bilgi çalma ve bilgisayar korsanlarının sisteme yetkisiz erişim ve kontrol elde etmeleri için bir arka kapı açma yeteneğine de sahiptir.

E-dolandırıcılık

Kimlik avı, potansiyel hedefleri banka bilgileri ve şifreler gibi kişisel ve kritik bilgileri vermek üzere kandırmak amacıyla telefon, e-posta veya kısa mesaj yoluyla meşru bir kurum gibi davranan birini içeren bir siber suç biçimidir. Bu mali kayıp ve kimlik hırsızlığı ile sonuçlanır. Çoğu insan bu tür saldırılara karşı temkinli davransa da, ne yazık ki phishing kurbanı olmak tamamen kolaydır.

botnet

Botnet, bilgisayar korsanları tarafından kullanıcıların bilgisi dışında ele geçirilen bağlı bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Ağdaki virüslü bilgisayarların her birine ‘zombi bilgisayar’ denir. Artık bot olan virüslü bilgisayar, DDoS gibi daha büyük ölçekli saldırılarda kötü amaçlı faaliyetler yürütmek için kullanılır.

Tavsiye Edilen:  Kurumsal İşletmeler SEO Kullanarak Karlarını Nasıl En Üst Düzeye Çıkarabilir?

rootkit

Rootkit, bir bilgisayara veya kısıtlı alanlara yetkisiz erişim sağlamak ve varlığını etkin bir şekilde maskelemek için tasarlanmış kötü amaçlı bir yazılımdır. Bilgisayar korsanları, rootkit’ler aracılığıyla sistem yapılandırmalarını değiştirebilir ve dosyaları ana bilgisayarda uzaktan yürütebilir.

keylogger

Keylogger, bir kullanıcının bilgisi dışında tüm klavye vuruşlarını ve aktivitelerini takip edebilen ve kaydedebilen bir tür izleme yazılımıdır. Tuş kaydedici olarak da bilinen bu, bir kişinin oturum açma kimlik bilgilerini çalmanın yaygın yollarından biridir.

Bilgisayar Güvenliğinin Önemi

Bir bilgisayar güvenlik sistemi bir sorun ortaya çıkana kadar devreye alınmazsa, bu büyük sorunlara ve endişelere yol açabilir ve bunları çözmek için çok geç olabilir. Özellikle veri odaklı bir dünyada, her türlü bilgiyi kötü niyetli bilgisayar korsanlarından korumak ve hayati bilgilerin kötüye kullanılmak üzere yanlış ellere geçmesini önlemek zorunludur.

Bilgisayar güvenliği, değerli bilgilerin korunmasına yardımcı olur ve virüslerin ve kötü amaçlı yazılımların neden olduğu performansında herhangi bir kesintiye neden olmadan bilgisayarın sağlığını korur.

Bilgisayar güvenliğinin önemi ve ihtiyacı için hepsi bu kadar. Farklı bilgisayar güvenliği kategorileri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Bilgisayar Güvenliği Türleri

Bilgisayar sistemlerinde yazılım, donanım, elektronik veri ve ağların korunması için yaygın olarak kullanılan birkaç bilgisayar güvenlik taktiği aşağıda verilmiştir.

Uygulama Güvenliği

Uygulama güvenliği, geliştirme sürecinde uygulamalara güvenlik özelliklerinin getirilmesidir. Bu, veri ihlalleri, hizmet reddi saldırıları (DoS), SQL enjeksiyonu ve diğerleri gibi potansiyel siber tehditlerin önlenmesine aktif olarak yardımcı olur. Bazı örnekler uygulama güvenlik araçları antivirüs yazılımı, güvenlik duvarları, web uygulaması güvenlik duvarları, şifreleme vb.

Bilgi Güvenliği

Bilgi güvenliği, verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini (CIA üçlüsü olarak bilinir) yetkisiz erişim ve kötüye kullanımdan korumayı amaçlayan bir dizi uygulamadır.

Ağ güvenliği

Ağ güvenliği, bir ağın ve verilerin bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumayı amaçlayan herhangi bir faaliyettir. Bilgisayar sistemlerine ve ağlarına izinsiz girişi önlemek için özel olarak tasarlanmış hem donanım hem de yazılım teknolojilerinden oluşur.

Uç Nokta Güvenliği

Son kullanıcılar, istemeden giderek artan bir şekilde en büyük güvenlik riski haline geliyor. Bir organizasyonun sanal kapıları, farkında olmadan, hatasız bir şekilde bilgisayar korsanlarına ve saldırılara açıktır. Son kullanıcıların çoğu BİT politikasından habersizdir ve bu nedenle hassas bilgileri düzenli olarak işleyen kullanıcıların tüm kapsamlı güvenlik politikalarını, protokollerini ve prosedürlerini anlamaları ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmaları zorunludur.

internet güvenliği

İnternet güvenliği, çevrimiçi gerçekleşen belirli tehditlere ve etkinliklere odaklanan bir dizi kural ve protokolle gelen en önemli bilgisayar güvenliği türlerinden biridir. Bilgisayar korsanlığına, DoS saldırılarına, bilgisayar virüslerine ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlar.

Tavsiye Edilen:  Ürün karması nedir?

Sağlıklı Bilgisayar Güvenliği İlkeleri ve Uygulamaları

Bilgisayar sistemlerine ve ağlarına yönelik saldırılar her geçen gün durmaksızın yaratıcı hale geldiğinden, bunlarla mücadele etme ihtiyacı hayati önem taşımaktadır. Artan bilgisayar tehditlerine karşı korunmak için bilinmesi gereken sağlıklı bilgisayar güvenlik uygulamalarından birkaçı listelenmiştir.

  • Fiziksel bilgisayar güvenliğini sağlayın:
    • Güvenlik ve anti-virüs yazılımı yükleyin
  • Yazılımınızı güncelleyin ve haberlerden ve en son yazılımlardan haberdar olun
  • Bilinmeyen göndericilerden gelen e-posta eklerine tıklamayın
  • Parolalarınızı güçlü yapın ve düzenli olarak değiştirin
  • İnterneti kullanırken pop-up’ları ve arabayla gelen indirmeleri yok sayın
  • Kendinizi bilgisayar güvenliğinin temelleri ve en son siber tehditler konusunda eğitin
  • Düzenli taramalar gerçekleştirin ve periyodik olarak sistem yedeklemeleri oluşturun

Yukarıdakilere ek olarak, bilgisayar sisteminizi korumanın bilgisayar temizleyicileri ve şifreleme gibi başka yolları da vardır.

Bilgisayar Güvenliği Kariyerleri ve İşleri

Bilgisayar Güvenliği gelişen bir kariyerdir ve yeterliliğe sahip olanlar için iyi kariyer fırsatları vaat eder.

Güvenlik Yazılımı Geliştiricisi

Güvenlik Yazılımı Geliştiricileri, yazılım oluşturmaktan ve güvenliği uygulamalara entegre etmekten sorumludur. Rolleri, yazılım güvenliği için stratejiler geliştirmeyi, güvenlik araçlarının geliştirilmesi sırasında bir ekibi denetlemeyi, yazılımın yaşam döngüsü geliştirme sürecine dahil olmayı, güvenlik açıklarını test etmeyi ve müşterilere yazılım dağıtımlarına katılmayı içerebilir.

Maaş: Yıllık ortalama ₹ 1.439.000 (Glassdoor’a göre)

Güvenlik Mimarı

Güvenlik Mimarları, bir kuruluş için eksiksiz ağ ve bilgisayar güvenliği oluşturur ve yürütür. Karmaşık güvenlik çerçeveleri oluştururlar ve bunların işlevselliğini sağlarlar. Bilgisayar korsanlığına, kötü amaçlı yazılımlara ve DDoS saldırılarına karşı koyabilecek güvenlik sistemleri tasarlamaktan sorumludurlar.

Maaş: Yıllık ortalama ₹ 1.903.000 (Glassdoor’a göre)

Güvenlik Danışmanı

Bu siber güvenlik uzmanları tehditleri, riskleri, sorunları değerlendirir ve kuruluşlar için etkili güvenlik çözümleri üretir. Siber Güvenlik Danışmanları kuruluşlara fiziksel sermayelerini ve bilgilerini güvence altına alma konusunda tavsiyelerde bulunur. Güvenlik değerlendirmeleri sırasında çok çeşitli değişkenlerle çalışmak zorundadırlar.

Maaş: Ortalama gelir ₹815.000 pa (Glasdoor’a göre)

Bilgi Güvenliği Analisti

Bilgi Güvenliği Analistlerini ağların ön cephe savunması olarak düşünün. Güvenlik ihlallerine karşı koruma sağlamak için güvenlik duvarları ve şifrelemeler kurmaktan ve şüpheli faaliyetler için sistemleri sürekli olarak izlemekten ve denetlemekten sorumludurlar.

Maaş: Yıllık ortalama ₹ 573.000 (Glassdoor’a göre)

Etik Hacker

Etik Bilgisayar Korsanları bir CEH sertifikası gerektirir ve işverenleri tarafından güvenli sistemlerine sızmaya çalışma lisansı verilir. Bu teknikler, mevcut güvenlik protokollerinin test edilmesine ve yükseltmelerin geliştirilmesine yardımcı olur.

Maaş: Yıllık ortalama 544.000 ₹ maaş (Glasdoor’a göre)

Adli Bilişim Analisti

Adli Analistler, siber suçlarla mücadelede yer alır ve kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapar. Görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Silinen dosyaları kurtarma
  • Veri izlerini takip etmek
  • Suçla bağlantılı verilerin yorumlanması
  • Telefon kaydı analizi
Tavsiye Edilen:  En İyi Siber Güvenlik Kariyer Yolları

Adli Bilgisayar Analistleri, soruşturmalarının ayrıntılı kayıtlarını tutarlar ve genellikle mahkemede kanıt sunmaları gerekir.

Maaş: Yılda ortalama ₹ 377.136 (Glassdoor’a göre)

Baş Bilgi Güvenliği Sorumlusu

Baş Bilgi Güvenliği Sorumlusu veya CISO, bir şirketin BT güvenlik bölümünün işlerini yönetir. Tüm bilgisayar, ağ ve veri güvenliği gereksinimlerini planlar, koordine eder ve denetlerler. Bir kuruluşun siber güvenlik taleplerini belirlerler.

CISO’lar ayrıca, BT güvenlik mimarisi ve stratejisi, iletişim ve İK konularında güçlü bir altyapı gerektiren güvenlik uzmanlarından oluşan bir kadro oluşturmaktan da sorumludur.

Maaş: Ortalama ₹1.742.000 pa (Glasdoor’a göre)

Sızma Test Cihazı

Sızma Testi Uzmanları, potansiyel tehditlere ve saldırılara karşı önleyici bir önlem olarak güvenlik açıklarını, uygulama sorunlarını, yanlış yapılandırmaları ve daha fazlasını önceden tespit etmek için bir ağa veya bilgisayar sistemine (izin alarak) girmeye çalışır. Sızma Testi Uzmanları oldukça yeteneklidir ve genellikle güvenli sistemleri hacklemek için kendi tasarımlarına sahip araçları kullanırlar.

Maaş: Yıllık ortalama maaş 303.000 ₹ (Glassdoor’a göre)

BT Güvenlik Danışmanı

BT Güvenlik Danışmanları, müşterilere sistemlerini verimli ve etkili bir şekilde nasıl koruyacakları konusunda tavsiyelerde bulunur. Genellikle daha küçük firmalar ve daha küçük bütçeli ajanslar ve bazen de büyük şirketler tarafından sistem zorluklarına tarafsız bir dış bakış açısı sağlamada kurum içi güvenlik ekiplerine yardımcı olmaları için işe alınırlar.

Maaş: Yıllık ortalama 571.000 ₹ maaş (Glasdoor’a göre)

Blogumuzla en son Endpoint Security Araçlarından haberdar olun!

Güvenlik Sistemleri Yöneticisi

Bir Güvenlik Sistemleri Yöneticisinin işi, veri, bilgisayar ve ağ güvenlik sistemlerinin kurulumunu, yönetimini, bakımını ve sorun gidermesini içerir. Güvenlik sistemlerinin günlük operasyonlarından sorumludurlar. izleme sistemleri, düzenli yedeklemeler sağlama ve bireysel kullanıcı hesaplarını yönetme gibi.

Maaş: Yıllık ortalama 498.879 ₹ gelir (PayScale’e göre)

Çözüm

Sürekli gelişen güvenlik tehditleriyle, güvenlik programları da bu yeni tehditlere karşı yeni savunmalar icat etmeye ve bunlarla mücadele etmenin yeni yollarını bulmaya devam ediyor. Çoğu bilgisayar güvenlik tehdidi büyük ölçüde önlenebilir ve bilgisayar sistemlerini nasıl güvende tutacağınızı anlamak, diğer güvenlik endişelerinin çoğunu halledebilir.