Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:E-ticaretin Tarihi ve 2020’de Nereye Gideceği
E-ticaret, İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alma ve satma kavramını ifade eder. Bir adamla başladı arkadaşına Sting CD’si satıyor çevrimiçi. Günümüzde e-ticaret bir 3,53 trilyon dolarlık endüstri.
Çevrimiçi alışverişin nasıl başladığını ve son 40 yılda nasıl geliştiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
E-ticaretin Tarihi
E-ticaretin bugünkü kadar popüler olmasına yol açan bir dizi olay var.
World Wide Web’in icadı, Amazon ve eBay gibi pazar yerlerinin ortaya çıkışı, PayPal gibi dijital cüzdanların yaratılması ve akıllı telefon endüstrisindeki yeniliklerin tümü, popülaritesinin artmasına katkıda bulundu.
Çevrimiçi Alışverişin İcadı
İngiliz mucit ve girişimci Michael Aldrich, 1979’da çevrimiçi alışverişi yarattı.
Değiştirilmiş bir televizyon setini, bir telefon hattı aracılığıyla gerçek zamanlı işlem gerçekleştiren bir bilgisayara bağladı. Bu, verilerin güvenli iletimi için kapalı bir bilgi sisteminin kullanılmasına ve paylaşılmasına olanak sağladı.
Aldrich’in teknolojisi modern e-ticaretin temeli oldu.
World Wide Web’in Başlangıcı
1990 yılında Tim Berners-Lee “The Guardian” adında bir proje başlattı. Dünya çapında Ağ. Bugün bildiğimiz web’i oluşturmak için hiper metin, TCP ve alan adı sistemlerinin fikirlerini birleştirdi.
Berners-Lee ayrıca ilk web tarayıcısını da geliştirdi.
İlk Online İşlem
İlk yasal çevrimiçi işlem 11 Ağustos 1994’te tamamlandı. Bu günde bir adam bir CD sattım NetMarket adlı bir perakende platformu aracılığıyla arkadaşına.
Çevrimiçi Pazaryerlerinin Ortaya Çıkışı
1994 yılında Jeff Bezos, daha sonra ürün yelpazesini CD’leri ve diğer medya ürünlerini de içerecek şekilde genişletecek olan çevrimiçi bir kitapçı olan Amazon’u kurdu. Aynı yıl Pierre Omidyar, meraklıların çeşitli koleksiyon parçaları için teklif verip satabilecekleri bir açık artırma platformu olan AuctionWeb’i başlattı. Platform daha sonra eBay olarak yeniden adlandırıldı.
Bugün Amazon, hem fiziksel hem de dijital çok çeşitli ürünler sunan dünyanın en büyük çevrimiçi pazar yeridir. Öte yandan eBay, var olan en büyük çevrimiçi açık artırma platformudur.
Çevrimiçi Ödemelerin Gelişimi
Dijital cüzdanlardan önce çevrimiçi alışveriş yalnızca kredi kartı kullanılarak yapılıyordu. 1998 yılında PayPal, insanların İnternet üzerinden para gönderip almasına olanak tanıyan dijital cüzdanını piyasaya sürerek çevrimiçi ödemelerde devrim yarattı.
Çevrimiçi ödeme işlemleri, 2004 yılında Ödeme Kartı Endüstrisi Güvenlik Standartları Konseyi’nin (PCI SSC) kurulmasıyla daha güvenli hale geldi. İşletmelerin çevrimiçi satışa devam edebilmeleri için güvenlik gereksinimlerine uymaları gerekir.
2010 yılında Square, küçük işletmelerin mobil cihazlar aracılığıyla kredi kartı ödemelerini kabul etmesini sağladı.
Mobil E-ticaret
2007’de ilk iPhone’la başlayan modern akıllı telefonların icadı, mobil e-ticaretin popülaritesinin artmasına yardımcı oldu. Bugün tüm e-ticaret işlemlerinin üçte birinden fazlası tamamlandı mobil cihazlar aracılığıyla.
E-Ticaret Modeli Türleri
En yaygın üç e-ticaret modeli şunları içerir:
B2C
B2C (İşletmeden Tüketiciye), bir işletmenin tüketicilere ürün sattığı bir e-ticaret modelini ifade eder. Bu, e-ticaretin en yaygın biçimidir.
Amazon, B2C e-ticaret işine bir örnektir.
B2B
B2B (Business-to-Business), işletmelerin diğer işletmelere ürün veya hizmet sattığı bir e-ticaret modelidir. B2B alıcıları, son kullanıcı olma niyetiyle satın alımlar yapabilirken, sıklıkla tüketicilere yeniden satmak için de ürün satın alırlar. B2B satıcılarının çoğu üretici, distribütör veya toptancıdır.
Alibaba B2B pazarına bir örnektir.
C2C
C2C (Tüketiciden Tüketiciye), tüketicilerin ürünleri diğer tüketicilere satmasını temel alan bir tür e-ticaret modelidir. Bu tür e-ticaret işletmeleri, listeleme veya işlem ücretlerinden gelir elde eder. C2C işlemleri genellikle kullanılmış ürünleri içerir. Ancak yeni, kullanılmamış ürünler de C2C pazaryerleri aracılığıyla satılabilmektedir.
eBay, C2C e-ticaret işinin bir örneğidir.
E-Ticaret Platformlarına Örnekler
Çevrimiçi satıcıların bugün aralarından seçim yapabilecekleri çeşitli farklı e-ticaret platformları vardır. En popüler olanlardan bazıları Shopify, BigCommerce ve Magento’dur.
Shopify
Resim kaynağı: Shopify–
2004 yılında piyasaya sürülen Shopify, piyasadaki en popüler e-ticaret platformlarından biridir. Birden fazla kişi tarafından kullanılıyor 500.000 tüccar onlarca farklı sektörde. Shopify kullanıcı dostudur ve gelişmiş teknik becerilere sahip olmayan kişilerin bir çevrimiçi mağaza kurup açmasına olanak tanır.
Platform 7/24 müşteri desteği sunuyor. Shopify’ın destek ekibine telefon, e-posta ve canlı sohbet yoluyla ulaşılabilir. Ek olarak Shopify’da şunlara ayrılmış bir dizin bulunur: Shopify Uzmanları her türlü tasarım, pazarlama veya geliştirme ihtiyacına yardımcı olmak.
Resim kaynağı: Shopify
Shopify’da ayrıca bir uygulama mağazası platformun temel işlevlerini geliştirmek ve satıcıların tüm istek ve ihtiyaçlarını karşılayan bir çevrimiçi mağaza oluşturmasını sağlamak. Shopify, PayPal, Stripe ve Amazon Pay dahil 100’den fazla farklı ödeme ağ geçidini destekler.
Bir platform olarak Shopify, son derece SEO dostudur ve satıcıların sayfa başlığı ve meta açıklama etiketlerinden URL’lere ve resim alt etiketlerine kadar her şeyi düzenlemesine olanak tanır. Aynı zamanda çok kanallı destek sağlayarak satıcıların ürünlerini eBay ve Amazon gibi pazar yerlerinin yanı sıra Facebook ve Instagram’da da satmalarına olanak tanıyor.
Shopify planları ayda 29 dolardan başlıyor. Daha pahalı, daha gelişmiş planların yanı sıra kurumsal bir çözüm de mevcuttur.
Büyük Ticaret
Resim kaynağı: Büyük Ticaret
BigCommerce, tüccarlar arasında oldukça popüler olan başka bir e-ticaret platformudur. Hem BigCommerce hem de Shopify benzer özellikler sunarken BigCommerce, kullanıma hazır daha gelişmiş özelliklerle birlikte gelir.
Shopify’a benzer şekilde BigCommerce, PayPal, Google Checkout, Stripe ve Authorize.net dahil olmak üzere çeşitli ödeme ağ geçitlerini destekler.
Resim kaynağı: Büyük Ticaret
BigCommerce’in müşteri desteği 7/24 mevcuttur ve diğer platformlardan geçiş yapan satıcılar için geçiş yardımı sunar. Platform aynı zamanda çok kanallı e-ticareti de destekliyor ve satıcıların Amazon ve eBay gibi pazaryerlerinde satış yapmasına olanak tanıyor.
BigCommerce planları ayda 29,95 dolardan başlıyor. Tüm planlar yıllık satış limitlerinin yanı sıra 15 günlük ücretsiz deneme süresiyle birlikte gelir.
Magento
Resim kaynağı: Magento
Magento dünyanın en popüler e-ticaret platformlarından biridir. Tarafından kullanılıyor 250.000’den fazla tüccar.
Magento, esnekliği ve özelleştirme seçenekleri nedeniyle özellikle kurumsal B2C ve B2B e-ticaret işletmeleri arasında popülerdir. Magento, kullanıma hazır bir dizi gelişmiş e-ticaret özelliği, bir içerik yönetim sistemi ve müşteri segmentasyon özellikleriyle birlikte gelir. Oldukça ölçeklenebilirdir ve çok sayıda yazılım çözümüyle entegre olur.
Magento’nun topluluk sürümü tamamen ücretsizdir. Magento’nun kurumsal sürümünün fiyatı 22.000 dolardan başlıyor.
E-ticaretin Geleceği
E-ticaret gelişmeye devam ediyor ve tüketicilere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunmak için yeni teknolojilerden yararlanıyor.
Kişiselleştirme, sesli arama, Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR), özellikle e-ticarette kendine yer buluyor. İkinci el malların satışı olan yeniden ticaret de popülerlik kazanıyor.
Kişiselleştirme
E-ticaret işletmeleri yıllardır müşterilerine kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi yaratmaya çalışıyor. Yapay zeka ve otomasyon teknolojisindeki gelişmeler sayesinde satıcılar artık geniş ölçekte kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunabiliyor.
Kişiselleştirme sayesinde müşteriler, sıkıntılı noktalarını ve zorluklarını çözmelerine yardımcı olan özel ürün önerileri alabiliyor. Bu tür bir kişiselleştirme, müşterilerin gezinme davranışlarının ve satın alma geçmişinin yanı sıra çeşitli diğer ilgili veri noktalarının analiz edilmesiyle elde ediliyor.
Tüketicilerin yüzde sekseni öyle olduklarını belirtiyor büyük olasılıkla kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunan markalardan satın almak.
Ayrıca %77’sinin istekli olduğu da ortaya çıktı. seçin, önerin veya daha fazlasını ödeyin alışveriş deneyimini kişiselleştiren markaların ürünleri için.
Alışveriş yapanların durumu gayet iyi alışveriş davranışlarını ve ilgi alanlarını paylaşma bunların ilgili teklifleri sunmak ve daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlamak için kullanılıp kullanılmayacağı.
Resim kaynağı: Pazarlama Arsa
Kişiselleştirme yakın zamanda ortadan kalkmayacak. E-ticaret ortamının her geçen gün daha rekabetçi hale gelmesiyle birlikte satıcılar, tüm müşterilerine son derece kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak için çok çalışacak.
Sesli Ticaret
İnternette kişinin sesini kullanarak arama yapması, son yıllarda Amazon Echo ve Google Home gibi cihazların piyasaya sürülmesiyle mümkün hale geldi.
Yaklaşık 66 milyon Amerikalının olduğu tahmin ediliyor akıllı bir hoparlöre sahip olmak.
Resim kaynağı: Brafton
İnternette sesli olarak etkileşim kurmak ve arama yapmak tüketiciler tarafından giderek daha fazla benimseniyor. Sesli arama, tüketicilerin markalardan ürünleri yalnızca seslerini kullanarak satın alabilmeleri sayesinde sesli ticaret olasılığının önünü açıyor.
Tüketiciler halihazırda sesli alışverişin avantajlarından yararlanıyor; %25’i satın alırken sesli aramayı kullanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtiyor günlük ev eşyaları. Sesli alışveriş yapanlar arasındaki diğer popüler kategoriler arasında giyim ve eğlence (film ve müzik) yer alıyor.
Resim kaynağı: Arama Motoru Günlüğü
Tüketicilerin sesli alışveriş yapmayı sevmelerinin ana nedenleri arasında, bunu eller serbest olarak yapabilmenin yanı sıra, başka şeyler yaparken alışveriş yapmak.
Ancak ses ticaretinin daha belirgin hale gelmesi için düzeltilmesi gereken birkaç sorun var. Örneğin tüketicilerin %10,57’si bir şeyi söylemek zorunda kalmaktan hoşlanmadığını belirtiyor. akıllı konuşmacının uyandırma sözcüğü (“Alexa” veya “OK, Google” gibi). Başka bir %23,35’lik kesim ise öyle olduklarını iddia ediyor ödeme bilgilerini paylaşma konusunda rahat değilim sesli asistanla.
Resim kaynağı: Arama Motoru Günlüğü
Henüz tüm tüketiciler sesli alışverişi benimsememiş olsa da gelecekte çevrimiçi alışverişin ana yollarından biri haline gelmesi muhtemel. Aslında sesli alışverişin ABD ve İngiltere’deki işletmelere 40 milyar dolar kazandıracağı tahmin ediliyor 2022’ye kadar.
Yeniden ticaret
Yeniden ticaret (veya ikinci el e-ticaret), kullanılmış ürünlerin çevrimiçi olarak satılması kavramıdır. Tüketiciler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bu durum özellikle 51 milyar dolara ulaşması beklenen ikinci el giyim pazarı söz konusu olduğunda geçerli. 2023 yılına kadar.
Günümüzün tüketicileri sürdürülebilirliğe giderek daha fazla odaklanıyor ve uygun fiyatla trendlerin önünde kalmayı hedefliyor, bu yüzden de yeniden ticarete yöneliyorlar.
Resim kaynağı: thredUP
Özellikle kadınlar yeniden ticareti benimsedi ve %64’ü bunu yapmaya istekli olduklarını belirtti. ikinci el ürün satın al. Bu tür alışveriş hem yaşı hem de geliri aşar – Boomers, Millennials, Gen X ve Z hepsi ikinci el ürün satın al. Aynı durum lüks, büyük mağaza ve değer zinciri müşterileri için de geçerlidir.
Resim kaynağı: thredUP
Y kuşağı ve Z kuşağı müşterileri ikinci el alışverişi diğer gruplara göre daha hızlı benimsiyor. Tahmin ediliyor ki 1/3 Tüm Z kuşağı müşterilerinin oranı ikinci el ürünler satın alıyor.
Giderek daha fazla tüketiciyle bir ürünün yeniden satış değeri dikkate alındığında Bir satın alma işlemi yapmadan önce yeniden ticaretin önümüzdeki yıllarda daha da popüler hale gelmesi bekleniyor.
AR ve VR
Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojileri, e-ticaret işletmelerinin müşterilerine daha gerçekçi ve sürükleyici alışveriş deneyimleri sunmasına olanak tanır. Sephora ve IKEA gibi markalar zaten bu teknolojileri benimsedi.
Sephora’nın Sanal Sanatçı uygulaması Alışveriş yapanların satın almadan önce farklı ürünleri denemelerini sağlamak için AR’yi kullanıyor. IKEA’nın Sanal MağazaÖte yandan, alışveriş yapanların IKEA’nın tekliflerini sanki fiziksel mağazadaymış gibi keşfetmelerine olanak sağlamak için VR teknolojisinden yararlanıyor.
Resim kaynağı: TechTheLead
AR ve VR’nin yardımıyla alışveriş yapanlar ürünleri neredeyse evlerinin rahatlığında deneyebiliyor. Ayrıca markaların oluşturduğu sanal showroomları keşfedebilir ve koltuklarından kalkmadan mağaza içi deneyim yaşayabilirler.
Bunlar 10 yıl önce kulağa fütüristik gelse de bugünün gerçeği. AR ve VR’nin gelişme hızıyla birlikte, bu teknolojilerin daha da gelişmiş uygulamalarının yanı sıra e-ticarette daha geniş çapta benimsenmelerini de kaçınılmaz olarak görüyoruz.
E-ticaretin Geleceği Parlak
Teknolojideki ilerlemeler, perakendecileri alışveriş deneyimini iyileştirmeye ve müşterilere çevrimiçi satın almanın daha uygun yollarını sunmaya itiyor. E-ticaret işletmeleri, son derece kişiselleştirilmiş, son derece sürükleyici alışveriş deneyimleri sağlamak için gelişmiş pazarlama otomasyonundan ve AR ve VR teknolojilerinden yararlanıyor.
E-ticaretin geleceği güçlü olsa da satıcıların teknolojik gelişmelerin önünde kalmak ve müşterilerine en yeni alışveriş deneyimlerini sunmak için çok çalışmaları gerekiyor.
–
Boris Mustapic, dijital pazarlama endüstrisinde on yıllık deneyime sahip bir yazar ve içerik pazarlama uzmanıdır. Kendi başarılı e-ticaret işini kuran Boris, bilgilerini e-ticaret meraklılarıyla paylaşmayı seviyor. Boris, pazarlama ve e-ticaret hakkında yazmanın yanı sıra iyi bir kitap okumaktan ve bir kadeh kırmızı şaraptan da keyif alıyor.