Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Ekibinizin Bilmesi Gerekenler
Sahip olduğunuz web sitesi kanalınızın e-ticaret işiniz için kritik öneme sahip olduğuna şüphe yok. Performansı da öyle: Çevrimiçi mağazanızın ne kadar verimli çalıştığı ve müşterilere ne kadar verimli hizmet verdiği.
Elbette vitrininizin Bakmak olağanüstü. Ancak ziyaretçileri dönüştürmek için hızlı yüklenmesi de gerekiyor.
Ekibiniz site deneyiminizi yinelerken, hız ve performansın herhangi bir değişiklikten nasıl etkilendiğini bilmeniz gerekir.
Girin: Google Deniz Feneri.
E-ticaret sitenizin durumunu teşhis etmenin birçok yolu olsa da Google Lighthouse, sitenizin nasıl bir durumda olduğunu anlamak için etkili bir araçtır. Araç, Google’ın sitenizin ziyaretçiler için kullanışlılığını nasıl algıladığını ve sonuç olarak arama devinin mağazanızı SERP’de nasıl ödüllendirebileceğini veya cezalandırabileceğini size söyleyecektir!
Fakat,Lighthouse puanlarının size tam olarak ne söylediği konusunda pek çok yanlış anlama var.
Bir e-ticaret yöneticisi olarak Lighthouse puanlarıyla ilgili neyin doğru, neyin yanlış olduğunu analiz edecek vaktiniz yok, bu yüzden sizin için ödevi biz yaptık.
Bugün, bu puanların ne anlama geldiğini (ve ne anlama geldiğini), ayrıca puanınızı nasıl anlamlandırabileceğinizi ve puanı iyileştirmenin birkaç pratik yolunu ele alacağız.
Yerleşin ve işimize başlayalım.
Atlayabilirsiniz:
Google Lighthouse puanı nedir?
Google Lighthouse puanı, Google’ın sitenize performans, erişilebilirlik, SEO ve gerçek koşulları taklit eden yapay koşullardaki en iyi uygulama kriterlerinin birleşimine dayalı olarak verdiği derecelendirmedir.
Siteler dört kriter grubuna göre “derecelendirilir” ve 0 ile 100 arasında derecelendirilir. 100 üzerinden puan ne kadar yüksekse o kadar iyidir.
Başka bir deyişle,Lighthouse, gerçek müşterilerin mağazanızı nasıl deneyimleyeceğini taklit eden bir ortama dayalı olarak sitenizin derecelendirmesini paylaşır. Potansiyel bir müşterinin mağazanızın performansını nasıl bulacağını öğrenmenize olanak tanıyan bir simülasyondur.
Lighthouse puanınız nasıl hesaplanıyor?
Deniz feneri kullanımları laboratuvar verileri-veya puanları hesaplamak için gerçek dünyadaki bir kullanıcının sabit ağ koşullarına sahip yapay sayfa yüklemesine dayanan veriler. Bu tür veriler, site hızı veya çok büyük CSS dosyaları gibi performans sorunlarının hatalarını ayıklamak için idealdir.
Lighthouse, her biri değişen ağırlıkta olan aşağıdaki kriterleri dikkate alır:
Google, her ham metrik değerini, Lighthouse puanlama dağılımında metrik değerinin nerede düştüğüne bakarak 0 ile 100 arasında bir metrik puanına dönüştürür.
Ortaya çıkan raporunuzdaki her kategori, sitenizin hangi denetimlerden başarılı veya başarısız olduğu gibi bilgilerin yanı sıra, manuel olarak kontrol etmeniz gereken ve Lighthouse ile test edilemeyen alanları (mantıksal sekme sırasına sahip sayfalarınız ve diğer erişilebilirlik değişkenleri gibi) içerir.
Her metriğin performansınızı ölçmede bir rol oynadığını unutmamak önemlidir. kapsayıcı Gol; yani, her şeyin nasıl tartıldığına rağmen hiçbir ölçüm diğerinden daha önemli değildir (hız endeksi ve toplam engelleme süresi gibi).
Google Lighthouse puanlarının Core Web Vitals’tan farkı nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, Google Lighthouse puanları ölçmenin bir yolu sitenizin Google’ınkiyle karşılaştırıldığında nasıl olduğu Önemli Web Verileri—veya Google’ın web deneyimlerini değerlendirirken en önemli olduğunu düşündüğü site performansı ölçümleri kümesi. Aynı amaç için Lighthouse’a benzer diğer araçlar şunları içerir: Sayfa Hızı Analizleri Ve Web Geliştirme Araçları.
Bunu düşünmenin kullanışlı bir yolu olarak:
- Google Lighthouse bir ölçümdür alet.
- Lighthouse puanı sizin değerlendirme (“iyi” bir puan 90 – 100 arasındadır; buna daha sonra değineceğim!).
- Ve Önemli Web Verileri ölçümdür kriterler.
2020’de Google, Önemli Web Verileri’nin sitelerin aramada nasıl sıralanacağına ilişkin standart olacağını duyurdu:
Temel olarak Google, bu derecelendirme ölçeğiyle e-ticaret web ekiplerinin hangi metriklere/kriterlere en çok dikkat etmesi gerektiğini ve daha da iyisi puanınızı artırmak için neler yapabileceğinizi doğrudan belirtti.
Aşağıdaki üç ölçüm, Önemli Web Verileri’nin “temel kısmını” oluşturur (ve enerjinizi sonuçlara odaklayabileceğiniz yerlerdir!):
- En Büyük İçerikli Boya (LCP): Bu ölçüm, sayfanın ana içeriği yüklendiğinde sayfa yükleme sürecindeki noktayı işaretler. Google, LCP’nizin siteniz ilk yüklenmeye başladıktan sonra 2,5 saniye veya daha kısa sürede gerçekleşmesini önerir.
- İlk Giriş Gecikmesi (FID): FID, yük duyarlılığını ölçer. Kullanıcının bir sayfayla ilk etkileşime girdiği andan (örneğin bir bağlantıya tıkladığı andan itibaren) tarayıcının yüklemeye başladığı zamana kadar (bu durumda, bir müşteri bağlantıya tıkladıktan sonra ne olduğu) geçen süreyi ölçer. Bir işlemden sonra sitenizin yanıt vermesi birkaç saniye sürüyorsa alışveriş yapanları sitenizde tutmak zordur. 100 milisaniye veya daha az bir FID puanının hedeflenmesi önerilir.
- Kümülatif Düzen Kayması (CLS): Bir sitedeyken sayfa düzeninin biraz sıçradığını ve bu durumun yanlışlıkla tıklamak istemediğiniz bir şeye tıklamanıza neden olduğunu biliyor musunuz? CLS bunu veya görünür bir sayfa öğesinin konumunu değiştirdiği her anı ölçer. Google CLS ölçümlerini güncelledi2021’de ve artık beş saniyeyle sınırlı, bir saniyelik bir aralığa sahip bir maksimum oturum aralığı öneriyor.
Markalar, çevrimiçi ortamda rakiplerini nasıl geride bırakacaklarını belirlemek için Temel Web Verilerini barometre olarak kullanıyor. Yüksek performans gösteremeyen markalar ise cezalandırılıyor (zayıf arama sıralamaları ve yüksek reklam maliyetleriyle).
#cta-visual-fe#
Peki Lighthouse puanları neden önemlidir?
Google Lighthouse gibi araçlar, yalnızca müşterilerinizin e-ticaret sitenizi nasıl deneyimlediğini değil, aynı zamanda bu deneyimi nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi de anlamanıza yardımcı olur. Gemiyi yönlendirmenize yardımcı oluyorlar.
Düşük puan, yüklemenin yavaş olması, erişilebilirlik standartlarını karşılamaması ve arama için optimize edilmemesi veya sayfadan sayfaya kötü deneyim sunması nedeniyle keşfedilmesinin zor olması nedeniyle alışveriş yapanlarınızın kötü bir deneyim yaşadığını gösterir.
E-ticaret web ekiplerinin Google Lighthouse gibi araçlara başvurmasının birkaç nedeni vardır:
- Herhangi bir zamanda sitenizin genel durumunu anlamak: İstediğiniz zaman Lighthouse denetimi çalıştırabilir ve mağazanızın nasıl performans gösterdiğini görebilirsiniz o anda. Bunu gerçek zamanlı olarak görmek faydalıdır.–
- Değişiklik yaparken sitenizin performansını izleme: Siteniz gelişiyor ve büyüyor. Lighthouse, özellikle performansı etkileyebilecek tasarım değişiklikleri yaparken neyin yankı uyandırdığını ve neyin optimize edilmesi gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.–
- Sonuçlarınızı etkileyebilecek büyük sorunları belirlemek: Bu denetimler, müşterilerin satın almasını engelleyen sorunları ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir (örneğin, bir sayfanın yüklenmesinin çok yavaş olması (hiç!) veya kullanıcı deneyimini tamamen engelleyen hatalı biçimlendirmeye sahip olması gibi). Yükleme süresinin her saniyesi dönüşümleri olumsuz etkileyebilir.
#cta-paragraph-fe#💡Google Lighthouse, sitenizin belirli bir anda nasıl performans gösterdiğini ölçen araçlardan yalnızca biridir. Kırmızı mürekkepli bir kalite değil, gösterge olarak kullanılması tavsiye edilir.
Lighthouse puanınızı nasıl yorumlamalısınız?
Lighthouse puanınız ağırlıklı ortalama Sitenizin ziyaretçilere nasıl göründüğüne bağlı olarak çeşitli performans ölçümlerinden yararlanabilirsiniz.
Performans puanınız 0 ile 100 arasında olacaktır; yüksek puanlar daha iyidir.
Puanlar renk kodludur:
- 0 – 49 (kırmızı): Zayıf
- 50 – 89 (turuncu): Geliştirilmesi gerekiyor
- 90 – 100 (yeşil): İyi
Bu denetimde site, Performans açısından “iyileştirme gerektiriyor”, Erişilebilirlik, En İyi Uygulamalar ve SEO açısından ise “iyi” notunu aldı.
Denetiminiz herhangi bir “iyileştirme gerekiyor” veya “zayıf” derecelendirmesi alırsa, denetim önerilerine göre sitenizin bu alanlarını iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz.
Yalnızca Lighthouse puanınıza odaklanmanın potansiyel dezavantajları
Çünkü Önemli Web Verileri anlamanın çok kolay bir yoludur Nasıl siteniz analiz ediliyor, markaların Google Lighthouse gibi ölçüm araçlarına müjde olarak bakması şaşırtıcı değil.
Ama gerçek şu ki, Araçlar ışık Deniz feneri Olumsuz performansın kesin bir göstergesi.
İşte nedeni: Güçlü bir kullanıcı deneyimi, Bekar zamanda bir nokta. Bunun yerine, Önemli Web Verileri’nin ölçtüğü değerlerle işaretlenen çeşitli temas noktalarından oluşur ve tekrar tekrar test edilmesi gerekir.
Bir e-ticaret ziyaretçisinin sitenizi nasıl deneyimlediği, internet bağlantısı, tarayıcı sürümü, cihaz vb. gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak bir başkası için geçerli olmayabilir.
Küresel olarak yerleştirilmiş içerik dağıtım ağları (CDN’ler) Müşterilerin sitenizi ne kadar hızlı deneyimlediğine yardımcı olun, ancak markaların kontrol edemediği çok fazla değişken varken (alışveriş yapan kişinin internet bağlantısı gibi),Tek bir Google Lighthouse denetiminden herkesin yaşadığı deneyimi ölçmek kesinlikle mümkün değil.
Lighthouse puanınızı Gerçek Kuzey işaretçiniz olarak görmek cazip gelse de, potansiyel tuzaklar bunu yaparken:
- Lighthouse puanları şu amaçlar için bir ölçüdür: kontrollü, önceden tanımlanmış bir test ortamı
- Bu, belirli metriklere dayalı bir ölçümdür ve site hızını etkileyen diğer faktörleri dikkate almaz (internet bağlantısı, CDN’ye yakınlık, cihaz vb. gibi) markalar için sorun teşkil edebilir
- Sonuçları oyunlaştırmak kolaydır En yeni ve en iyi bilgisayarları ve çipleri kullanmak (çünkü bu puanlar büyük ölçüde test altyapısına bağlıdır) ve
- Puanların nasıl hesaplandığı konusunda ciddi bir bilgi açığı var ve neden değiştiklerini
Sonuçta, Google Lighthouse teşhis için güçlü bir araçtır, ancak bunun nasıl kullanılması gerektiğini anlamak önemlidir; yani bu Siteniz geliştikçe performansını sık sık test etmenin ve kontrol etmenin bir yolu.
Google, puanınızı genel bir barometre olarak kullanmanızı ve zaman içindeki ortalamalarınızı kontrol etmenizi önerir.
#cta-visual-fe#
Google Lighthouse denetimi nasıl çalıştırılır?
Sitenizin performansını kontrol etmeye hazır olduğunuzda Google Lighthouse puanınızı bulmanın iki yolu vardır:
- Google Lighthouse Chrome uzantısı
- (ve alternatif olarak) DevTools Denetimleri paneli
#cta-paragraph-fe#Her iki yöntem de faydalı olsa da DevTools Denetimleri paneli, müşteriler sitenizi keşfettikçe puanınızın nasıl değiştiğini IRL’de görmenize olanak tanır.
Her iki yola da bakalım:
Google Lighthouse Chrome uzantısıyla denetim nasıl çalıştırılır?
Chrome uzantısını kullanmak puanınızı görmenin kolay bir yoludur.
La başlamak Chrome uzantısını yüklemeşurada bulunan Chrome Web Mağazası. Ardından yeni bir tarayıcı penceresinde sitenize gidin:
Sonraki, uzantı çubuğunuzdaki Google Lighthouse simgesini tıklayınardından “Rapor oluştur.” Denetiminiz başlayacak; yüklenmesi birkaç saniye sürebilir.
Kategoriler arasında geçiş yaparken sitenizin her kategoride genel olarak nasıl puan aldığını ayrı ayrı dökümlerle göreceksiniz.
DevTools Denetimleri paneliyle Google Lighthouse denetimi nasıl çalıştırılır?
Chrome uzantısına benzer şekilde sitenizi yükleyerek başlayın. Ardından DevTools Denetimleri paneline erişmenin iki yolu vardır:
- Seçenek + Komut + i
- > Daha Fazla Araç > Geliştirici Araçları
Her iki yol da sizi bu pencereye götürecektir:
Buradan tıklayın “Sayfa yükünü ölç”ve Google Lighthouse denetimi yürütmeye başlayacak.
Denetiminiz yüklendikten sonra sonuçlarınızı Chrome uzantısı sürümünden farklı bir biçimde göreceksiniz:
Bu yöntem, İlk İçerikli Boya (FCP), Yüklenen DOM İçeriği (DCL) ve En Büyük İçerikli Boya (LCP) gibi ölçümleri gösterir. Denetimin bu versiyonunun benzersiz yanı şudur: sitenizde gezinirken gerçek zamanlı olarak sitenizin nasıl performans gösterdiğini görebilirsiniz— tıpkı bir müşterinin yapacağı gibi.
Google Lighthouse puanım neden her test ettiğimde farklı çıkıyor?
Tıpkı müşteri deneyiminin kontrol edilemeyen değişkenlerinin Google Lighthouse puanınızı nasıl etkilediği gibi, sitenizde değişiklik yaptığınızda (resim boyutlarını sıkıştırmak veya üçüncü taraf uygulamaları eklemek gibi), puanınız da bununla birlikte değişecektir.
Örneğin Nordstrom.com’un bu denetimini ele alalım:
Nordstrom.com’un 1 numaralı Google Lighthouse denetimi
Nordstrom.com’un Google Lighthouse denetimi #2
Bu denetimler ardı ardına yapıldı ve çok az değişiklik gösterdi. Aynı zamanda sitenizde doğrudan değişiklik yapılmadan da puanınız değişebilir.
Google Lighthouse notları değişkenlik kaynakları yerel ağ değişkenliği (internet bağlantınızın ne kadar güçlü olduğu) ve istemci donanımı değişkenliği (kullandığınız cihazın markası ve modeli) gibi puanlarla.
Ayrıca, “yüksek etkili” değişkenlerden bazılarının laboratuvar veri ölçümünde gerçekleşmesi muhtemel değildir ancak gerçek dünyadaki müşterilerin deneyimlemesi muhtemeldir. Başka bir deyişle puanınız değişecek ancak gerçek alışveriş yapanların deneyimlerini yansıtmayabilir.
#cta-paragraf-fe#🧭 Google Lighthouse puanlarını bir pusula gibi düşünmek faydalı olabilir: Puanınız size nereye gittiğinizi (sitenizin nereye geliştirilebileceğini) söyler ancak farklı bir yöne gitmeye başlarsanız pusulanın yönü değişecektir (sitenizde sürekli değişiklik yapıyorsanız puanınız da değişecektir) .
Lighthouse performans puanınızı nasıl artırabilirsiniz?
Tekrarlanan testlerden sonra ortalama Lighthouse puanınız tam olarak umduğunuz yerde değilse endişelenmeyin. Puanlarınızı artırmak için yapabileceğiniz birçok şey var.
Bugün deneyebileceğiniz beş iğne hareketli optimizasyona bakalım.
1. Sitenizin görsellerini optimize edin (sıkıştırmanın ötesinde)
Muhtemelen sitenizdeki görselleri optimize etmenin önemine aşinasınızdır, ancak bu en iyi uygulama her zaman tekrarlanmaya değer çünkü çok etkilidir.
Üstelik rakamlar yalan söylemez: Duyarlı görseller, 100/100 Lighthouse hız puanlarının daha yüksek bir yüzdesiyle bağlantılıdır:
E-ticaret sitenizdeki görsellerin formatını, boyutlarını ve çözünürlüğünü değerlendirirken hassas bir denge vardır. Görüntü kalitesinden ödün vermeden mümkün olan en küçük dosya boyutunu sunduğunuzdan emin olmak istiyorsunuz.
Çözüm? Aşağıdakiler gibi medya optimizasyon hizmetlerini kullanın: Bulutlugelişmiş görüntü ve video optimizasyon yetenekleri sağlar.
2. Daha hızlı yükleme süreleri için ön bağlantı ekleyin
Alışveriş yapanlar keşfederken siteniz birçok şeyle hokkabazlık yapıyor. Sunucu bağlantıları kurarken DNS aramaları, yönlendirmeler vb. gibi birçok adım gereklidir. Bu adımlar hayati öneme sahip olsa da sitenizin yavaşlamasına neden olabilir.
ekleyerek bu süreci hızlandırabilirsiniz. ön bağlantı () kritik noktalara erken bağlantılar kurmak üçüncü taraf kökenleri. Başka bir deyişle, ön bağlantılarla bu, tarayıcınıza mağazanızın başka bir kaynağa bağlanmayı planladığını bildirir, böylece süreç en kısa sürede başlayabilir.
3. JavaScript paket boyutlarını azaltın
Site performansınızı (ve Google Lighthouse puanlarınızı) iyileştirmenin kesin bir yolu, JavaScript paketi boyutu.
daha düşük JavaScript paket boyutu, Daha hızlı senin mağazan.
Bunu yapmanın bir yolu, kodu bölmek veya kodunuzu daha küçük paketlere ayırıp isteğe bağlı olarak yüklemektir. Bunun yükleme süresi üzerinde önemli bir etkisi olabilir çünkü sayfa isteklerinin sayısını azaltır.
#cta-visual-fe#
4. Sitenize yalnızca kritik CSS dosyalarını ekleyin (tembel yükleme)
Bir sayfayı site ziyaretçisine göstermek için tarayıcılar indirir ve ayrıştırır (veya analiz eder)CSS dosyaları. Ancak bu dosyalar çok büyükse (zayıf bir internet bağlantısıyla birlikte), bu istekler bir sayfanın oluşturulması için gereken süreyi önemli ölçüde artırabilir.
Hizmet etmek yerine Her İlk sayfa yüklemesindeki CSS dosyası, yalnızca “ekranın üst kısmı” için gereken CSS dosyalarını çıkartıp sunmanızı öneririz—veya web sayfasının kaydırmadan önce görünen kısmı—oluşturulmadan önce.
Başlangıçta yalnızca bu dosyaları sunarak, daha sonra yavaş yüklenme kalan CSS dosyalarını kullanarak sayfa yükleme hızınızı artırırsınız.
5. İnanılmaz hız avantajları için sitenizi bir PWA’ya dönüştürün
Aşamalı bir web uygulaması (PWA) oluşturmanın en büyük yararı hızdır. Ve birçok e-ticaret mağazası bunu çözüyor. PWA’ların bilgileri tek seferde değil küçük, kesin parçalar halinde talep etme şekli, bu teknolojiyle bir e-ticaret sitesini yüklemek için gereken veri miktarının geleneksel olarak oluşturulmuş sitelerden çok daha az olduğu anlamına gelir.
Bu nedenle PWA’lar yalnızca hızlı olmakla kalmaz, aynı zamanda hissetmek Bir mobil uygulama kullanmak gibi ama bunlardan birini oluşturmaya gerek kalmadan.
Shogun Frontend gibi hepsi bir arada bir Ön Uç Platformu ile tüccarlar, aşamalı web uygulamaları aracılığıyla başsız ticaretin avantajlarından yararlanır, ancak bu esnekliğe ulaşmak için tipik yolu izlemeye gerek kalmaz: DevOps, ara katman yazılımı ve çoklu lisansları düşünün. Altyapıyı tamamen atlayabilirsiniz!
E-ticaret markalarını ölçeklendirmek için hepsi bir arada bir ön uç platformunu tercih etmek, başsız olmanın avantajlarından yararlanacağınız anlamına gelir, ancak karmaşık altyapıyla uğraşmak ve sürdürmek yerine gelirinizi artıran yüksek etkili faaliyetlere odaklanabilirsiniz.
Unutmayın: Lighthouse puanları faydalıdır ancak kesin bir ölçü değildir.
Sitenizin performansını ölçmek için tek bir sayı veya not istemek cazip gelebilir. Ancak gerçek şu ki, performans araçları size ancak bu kadarını söyleyebilir (ve belirli bir süre içinde)
Genel olarak Lighthouse puanlarını tek seferlik bir ölçüm olarak değil, sürekli bir çaba olarak düşünmek en iyisidir.
#cta-visual-fe#