Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Etkili Küçük İşletme Pazarlamacılarının 5 Özelliği
Çoğu kişi için pazarlama, küçük işletmelerinin büyümesinin ardındaki en büyük itici güçtür. Başarılı bir küçük işletme pazarlama stratejisini yürütmek için özel beceriler gerekir.
Pazarlama, teknolojilerin, trendlerin ve fikirlerin sürekli değişen bir ortamıdır. Pazarlamacıların pazar ve tüketici değişikliklerini okuyup bunlara yanıt verebilmeleri, stratejik eyleme geçebilmeleri ve kampanyalarını belirsizlik ortamında yönlendirebilmelerini sağlamaları gerekiyor.
Küçük işletme sektöründeki etkili pazarlamacılarda bulacağınız bazı ortak özelliklere ve bu özellikleri kendi içinizde nasıl geliştirebileceğinize bir göz atalım.
1. Planlarlar… Sürekli
Trend olan meme’leri yeniden yayınlamak ve moda olan pazarlama sözcüklerini anında yeniden paketlemek bir süre işe yarayabilir, ancak uzun vadeli bir strateji söz konusu olduğunda planlama, her etkili pazarlamacının gündeminin en üstünde yer alır. Aslında bir sonraki kampanyayı planlamayı, sosyal medya gönderilerini planlamayı veya Facebook reklamlarını ayrı ayrı test etmeyi asla bırakmazlar.
Her etkili pazarlamacının sağlam bir pazarlama stratejisi vardır. Ve her sağlam pazarlama stratejisi ayrıntılı bir eylem planı gerektirir. Oluşturduğunuz plan, çabalarınızı doğru yöne yönlendirmenize, hedeflerinize odaklanmanıza ve daha üst düzey hedeflerinize ulaşma yolunda küçük kilometre taşları oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Planlama aynı zamanda sizinle müşteriler, üst yönetim veya işletme sahibi pazarlamacılar için kendiniz arasında güven oluşturmanıza da yardımcı olur.
2. Bilgili ve Etkileşimli Kalırlar
İyi pazarlamacılar, insanları neyin harekete geçirdiğini, neyin farkına varmalarını sağlayacağını ve onları bir ürün veya hizmete nasıl aşık edeceklerini bilme becerisine sahiptir. Büyük pazarlamacılar genellikle yeni teknolojileri ve pazarlama yaklaşımlarını ilk benimseyenlerdir.
Pazarlama paranızın karşılığını en iyi şekilde almak istiyorsanız trendlerin nereden geldiğini ve nereye gittiğini anlamalısınız. MySpace’de reklamlar için ödeme yapan son kişi olmak istemezsiniz.
Yeni bir şey denemekten korkmayın, ancak yeni kanallara dikkatle yaklaşın ve asla körü körüne atlamayın. Yeni bir pazarlama kanalını denemeden önce, tartıştığımız ilk özelliği düşünün ve plan yapın. Bu kanal pazarlama planınıza ve genel stratejinize nasıl uyuyor?
Düşündüğünüz yeni bir pazarlama kanalına yaklaşmanın en iyi yolu, öncelikle o kanal için hedefinizin ne olduğunu belirlemektir. Yeni bir e-posta pazarlama platformunu deneyecekseniz hedefiniz nedir? Amacınız marka bilinirliğinizi artırmak mı, belirli bir pazarlama mesajı iletmek mi, yoksa web sitenize trafik çekmek mi?
Hedefinizi belirledikten sonra onu nasıl takip edeceğinize karar verin. Yarattığı doğrudan gelir açısından takip etmekten kaçının. Doğrudan geliri ilişkilendirmek, özellikle yeni teknolojilerde nadiren mümkün olur ve kaçınılmaz olarak hayal kırıklığına ve kafa karışıklığına yol açar. Bunun yerine, izlemenizi hedeflerinize dayandırın. Hedefiniz web sitenize trafik çekmekse ölçümünüz, örneğin e-postalarınızın web sitenize tıklama oluşturma oranı olabilir. Elbette elde ettiğiniz sonuçlara güvenmeniz gerekecek.
3. Duygulardan Çok Verilere Güvenirler
Duygulara ve içgüdülere güvenmek, özellikle girişimciler için sahip olunması gereken önemli becerilerdir, ancak pazarlama söz konusu olduğunda, veriler daha eksiksiz bir tablo sunar ve temel pazarlama içgörülerine daha net bir pencere sunar. Bu nedenle, başarılı pazarlamacıların çoğu, çabalarını yönlendirmek için analizlere ve pazarlama etkinliği ölçümlerine güveniyor.
İşletme sahipleri ve pazarlamacılar çoğu zaman “İşe yarayıp yaramadığını anlarım” yaklaşımına güveniyorlar. Bazı pazarlama teknikleri için bu doğru olabilir. Bir seminere davet gönderdiğinizde kimse gelmezse işe yaramadı.
Diğer pazarlama kanalları çok daha karmaşıktır ve kazanımların görülmesi veya anlaşılmasından önce hem zamana hem de hedefin anlaşılmasına ihtiyaç duyar.
Örneğin, yeni bir sosyal platformda reklam yayınlamaya karar verirseniz, mağazanıza gelen yaya trafiği artmadığı için iki hafta sonra reklamları kapatmaya karar vermeyin. Bunun yerine, bu pazarlama yaklaşımının genellikle markanızı tanıyan insan sayısını artırmayı amaçladığını anlayın. Metriğiniz, reklamın kaç kez görüldüğü veya kaç kişi tarafından görüldüğü olabilir. Kampanyanın başarısını belirlemek için bu verilere odaklanın. Daha fazla yaya trafiğine ihtiyacınız varsa, bu muhtemelen hedeflerinize ulaşmak için doğru pazarlama yaklaşımı değildir.
Pazarlama verilerine dikkat ederek neyin işe yarayıp neyin yaramadığı konusunda tarafsız bir görüş elde edersiniz. Özellikle ilgi çekici veriler, reklam gösterimlerini, pazarlama çabalarının dönüşüm oranını nasıl etkilediğini, çok kanallı dönüşüm hunisi raporlarını ve web sitesi trafiğinin kaynağını gösteren raporları içermelidir.
4. Statükoyu Sorguluyorlar
Pazarlamada sürüyü takip etmenin bir anlamı yoktur ve birçok açıdan statükoya meydan okumak mantıklıdır. Pazarlamacılar kalıpları kırarak ve benzersiz veya deneysel stratejiler kullanarak çoğu zaman kazanan bir çözüm bulacaktır. Daha iyi bir hikaye anlatmaktan oyunu tamamen değiştirmeye kadar pazarlamada her şey yapılabilir. Sadece şansı deneyecek kadar cesur olmalısın.
Örneğin Apple’ı ele alalım. Bilgisayar çağının başlangıcında, IBM gibi şirketlerin ürettiği bilgisayarlara çok benzer şekilde çalışan bilgisayarlar yapmak için aynı temel teknolojiyi kullandılar. Onların dehası, bilgisayarlarını işletmeler yerine tüketicilere pazarlamak gibi basit ama ustaca bir fikirle ortaya çıktı. Birkaç yıl içinde IBM dahil herkes “ev bilgisayarını” pazarlıyordu.
Bir adım geriye çekilip piyasanın ne yaptığına bakmayı alışkanlık haline getirin. İşletmenizi veya müşterinizin işletmesini kalabalıktan ayırmanın bir yolu var mı? Bulduklarınıza şaşırabilirsiniz. Tek bir temel farklılaştırıcı büyük fark yaratabilir.
5. Daima Öğreniyorlar
Pazarlamacıların bu kadar istikrarsız bir sektörde başarılı kalabilmek için güncel bilgileri takip etmeleri ve diğerlerinden önde olmaları gerekiyor. Birçok pazarlama uzmanı için bu, yeni blogları taramak, eğitime yatırım yapmak veya Twitter’da trend olan hashtag’leri takip etmek gibi düzenli bir ritüel anlamına gelir.
Ancak daha da önemlisi, herhangi bir şeyin pazarlanmasıyla ilgilenen herkes için bu, verileri izlemek ve uyum sağlamak anlamına gelmelidir. Hatalarınızdan ders alın ve daha iyi olun. Hiçbir pazarlama stratejisi ilk günden itibaren mükemmel değildir. Yalnızca sürekli olarak küçük ayarlamalar yaparak ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını açıklayarak herhangi bir pazarlama stratejisini başarıyla uygulayabilirsiniz.
Sürekli öğrenme önemlidir, ancak değişime uyum sağlamak da önemlidir. Bir Google algoritma güncellemesinin bildiğinizi sandığınız her şeyi değiştirebildiği bir dünyada esnek olmanın faydası var.
Son düşünceler
Pazarlamanın hiçbir zaman gereksiz hale gelme belirtisi göstermeyen kritik bir iş bileşeni olduğunu söylemeye gerek yok. Aslında pazarlama başlı başına gelişen bir sektördür.
Başarılı olmak ve kendiniz, müşterileriniz veya patronlarınız için en iyi sonuçları elde etmek için bir dizi temel beceri ve değeri geliştirmeniz gerekir. Her şeyden önce, Deniz Piyadeleri’nde dedikleri gibi doğaçlama yapmaya, uyum sağlamaya ve üstesinden gelmeye her zaman hazır olun.