Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Facebook Algoritmasını Yararınıza Nasıl Hackleyebilirsiniz?
Facebook’a her giriş yaptığınızda, genellikle aynı kişileri, grupları ve şirket sayfalarını Haber Kaynağınızda tekrar tekrar gördüğünüzü, oysa takip ettiğiniz diğer kişi ve sayfaların hiçbir zaman orada olmadığını hiç merak ettiniz mi?
Veya belki de 10.000’den fazla takipçisi olan bir işletme sayfanız var ancak yaptığınız her gönderi için yalnızca 1-2 beğeni veya yorum alıyorsunuz. İnsanlar ve işletmeler Facebook dünyasına girmeye devam ederken Facebook’un, Haber Kaynağınız olan altın noktayı hangi içeriğin alacağına karar vermesi gerekiyor.
Bunu yapmak için Facebook’un, takip ettiğiniz ve muhtemelen ilginizi çekecek içeriği ölçmek için kullandığı bir algoritması vardır. Facebook arkadaşlarınızla sosyalleşmek için harika bir yer olmasına rağmen, günün sonunda onlar hala bir iş. İş modelleri? Basit! İnsanları mümkün olduğu kadar uzun süre Facebook’ta tutun. Bunu yapmak için, insanların sürekli ilgisini çekecek hangi içeriği göstereceklerini bulmaları gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacaklar? Hepsi Facebook Algoritması’nda.
Facebook algoritmasını sürekli değiştiriyor. Bugün Facebook’ta faydalı olabilecek bir tavsiye, 6 ay sonra tamamen alakasız hale gelebilir. Ne yazık ki, Facebook’taki işletme sayfaları, içeriklerinin takipçilerinin Haber Kaynaklarında gösterilmesi konusunda işin kısa ucunu alıyor. Neden? Çünkü bir kez daha, Facebook sonuçta bir iş ve size istediğinizi vermek için reklam paraları harcamanızı istiyorlar.
Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için web sitenizi SEO ile nasıl optimize edeceğinize benzer bir süreçte, Facebook algoritmasının nasıl çalıştığını daha iyi anladığınızda, zamanı geldiğinde paranızın karşılığını daha fazla alabileceksiniz. İçeriğinizin ne kadar uzağa ulaştığı. Merak etme; nasıl çalıştığının temellerini anlamak için bir kodlama dehası olmanıza gerek yok.
Facebook Algoritması Neleri Dikkate Alır?
Hiç kimse Facebook’un veya Google’ın algoritmalarının nasıl çalıştığından %100 emin değil. Aslında, Facebook Haber Kaynağı Sıralaması Mühendislik Müdürü Lars Backstrom, kullanıcıların günlük Haber Kaynağında bulduklarını üreten 100.000 kadar bireysel ağırlık olduğunu tahmin ediyor.
Bu 100.000 faktörün sırrını bilmek imkansız olsa da, dünya çapındaki sosyal medya pazarlama şirketleri ve önde gelen pazarlama ajansları, içeriğinizin Facebook algoritmasından faydalanmasını sağlayabilecek aşağıdaki konularda hemfikir olacaktır.
Tepkiler
2015 yılına kadar Facebook’un bir gönderiye katılım için yalnızca üç seçeneği vardı. Beğenin, Yorum Yapın veya Paylaşın. 8 Ekim 2015’te, Facebook Reaksiyonları yayınladı bu, gönderileri beğenmenin yanı sıra sevebilmeyi, gülebilmeyi, ağlayabilmeyi, vay be ve kızabilmeyi de ekledi.
Facebook’un algoritması bu duygu dolu tepkileri sunarak kullanıcılardan ve hedef kitlenizden içgörüler kazanıyor.
Takipçilerinizden biri gönderilerinizden birinde “beğendim” tepkisine tıkladığında, sizin o içeriğe sponsor olmanıza gerek kalmadan, kendi Haber Kaynağınızda içeriğinizin daha fazlasını gösterecek şekilde kişisel Facebook algoritmasını değiştirmiş demektir.
Aynı durum “kızgınlık” duygusu için de geçerlidir. Facebook’a belirli bir gönderinin sizi kızdırdığına dair geri bildirim verdiğinizde, algoritma size bu tür içerikleri daha fazla göstermemesi gerektiğini bilecek ve böylece Facebook’ta daha uzun süre kalabileceksiniz.
Peki işletme sayfanız için ne anlama geliyor? Bu, hedef kitlenizden daha iyi tepkiler almak için içeriğinizi optimize etmeniz gerektiği anlamına gelir. Yaratıcı ol! İçeriğinize tepki vermek için hedef kitlenizin duygularını nasıl ortaya çıkarabileceğinizi düşünün.
Mizah her zaman iyi bir başlangıçtır ancak doğru şekilde uygulanmazsa her zaman işe yaramaz. Gönderiye sponsor olmadan tepkiler oluşturmak için kullandığımız yaratıcı yöntemlerden biri, bir tepki anketi kullanmaktır. Pancar. (Öfkeli tepkiyi bir seçenek olarak nasıl dahil etmediğimize dikkat edin)
Paylaşımlar
Tepkiler Facebook Algoritması’nda rol oynayabilse de paylaşımlar altın değerindedir. İnsanlar Facebook’ta içerik paylaştığında, aslında algoritmaya, içeriğin o kadar iyi olduğunu ve bunu kendileri yayınlamayı dilediklerini söylüyorlar.
Gönderilerimin paylaşım kazanmaya yetecek kadar ilgi çekici olacağını nasıl bileceğim?
İçeriğinizi paylaşımlar için optimize etmenin yanı sıra, Twitter ve LinkedIn gibi daha az bağımlı algoritmalara sahip diğer sosyal medya platformlarındaki içerikleri de test edebilirsiniz. Bu platformlarda iyi bir yanıt görürseniz, muhtemelen bunu Facebook’ta da göreceksiniz.
Videolar
Video içeriği zorlayıcı olsa da Facebook’ta organik izlenimler elde etmek için en iyi içeriklerden biridir. Facebook video içeriğini seviyor. Öyleyse, Facebook Live Haber Akışlarında çok daha üst sıralarda yer alıyorBu, içeriğinizin fark edilmesini sağlamanın ve izleyicilerinizle canlı olarak etkileşime geçmenin harika bir yoludur.
Kişisel zaman çizelgenizde Facebook’un “Facebook Hikayeleri” olarak bilinen en son özelliğini fark etmiş olabilirsiniz. Snapchat’e benzer şekilde, kaybolmadan önce 24 saate kadar görüntülenebilecek videolar yayınlamanıza olanak tanır. Bu henüz Facebook işletme sayfaları aracılığıyla etkinleştirilmemiş olsa da yakın gelecekte gerçekleşmesi çok muhtemel.
Profesyonel İpucu: Video içeriği yayınlayamasanız bile, her zaman en azından bir bağlantıya veya fotoğrafa sahip olmanız çok önemlidir.
Gönderileri Öne Çıkarmak
Pek çok kişi, yalnızca bir gönderi oluşturup onu hemen öne çıkarma hatasını yapıyor. Gönderileri bu şekilde öne çıkardığınızda, çok daha az erişim için daha fazla para harcayacaksınız. Larry Kim’in (WordStream’in kurucusu) sözlerine göre, Facebook’ta bir gönderiyi öne çıkarmak için en iyi uygulamalar şunlardır: “İçeriğinizdeki tek boynuzlu atı bulun ve onu güçlendirin!”
Tüm bu tek boynuzlu at konuşmasının anlamı, Facebook’ta organik olarak içerik yayınlamak ve ardından hafta boyunca hangi içeriğin en çok ilgi çektiğini analiz etmektir.
Halihazırda birden fazla etkileşim alan gönderileri öne çıkararak, ücretli içerik olsa bile Facebook algoritmasının içeriğinizi göstereceği gösterim sayısını çarpıyorsunuz.
Götürmek
Facebook’taki organik etkileşim, işletme sayfaları için optimize edilmemiştir. Aslında bu oran %1’den azdır. Artık algoritmanın nasıl çalıştığını daha iyi anladığınıza göre, hem organik hem de ücretli erişiminiz için bu algoritma oranlarını aşmak amacıyla içeriğinizi ve sosyal medya pazarlama stratejinizi değiştirebilirsiniz.
Her işletmenin tek tip olmadığını her zaman aklınızda bulundurun. Bir şirket için işe yarayan bir şey, başka bir şirket için tamamen etkisiz olabilir. Hedef kitlenize neyin uygun olduğunu belirlemek için sosyal medya çabalarınız için uyguladığınız herhangi bir yeni stratejiye yönelik testler oluşturmak her zaman çok önemlidir.