Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Google Algoritmalarını Anlamak
İnternet Pazarlamacılığının artan popülaritesi ile Google Algoritması, hepimizin duyduğu terimdir. Ancak Google Algoritmasından bahsetmeden önce genel olarak algoritmanın ne olduğundan bahsedelim. Algoritma, bir problemi belirli sayıda adımda çözmek için bir dizi kuraldır.
Google Algoritmaları aynı kuralları takip edin, ancak zamanla sık sık değişir. Google, arama için son derece karmaşık bir algoritmaya sahiptir. Kesin algoritmalarını kamuoyuna açıklamamış olsalar da, arama sonuçları üzerinde etkisi olabilecek birkaç öğe bulmaya çalıştık. Bunlar:
- Anahtar kelimelerin sayfa içeriği, meta açıklama etiketleri ve başlık etiketlerindeki görünümü
- Sitenize organik geri bağlantılar
- Mobil cihazlarda web sitesi performansı
- SERP’de web sitesi sıralaması
Arama için Google Algoritması süreci
Google’ın algoritmaları son birkaç yılda önemli ölçüde gelişti ve artık kullanıcıların web’de aradıklarını bulmalarını sağlayan 200’den fazla benzersiz sinyale güveniyorlar. Süreç, diğer arama motorlarının yanı sıra Google’ın ‘Googlebot’ olarak bilinen kendi robotlarına, tarayıcılarına veya örümceklerine sahip olduğu web sayfalarının taranması ve dizine eklenmesiyle başlar. Bu robotlar, içeriği ve taramayı analiz etmek için bir sayfadan diğerine hareket eder.
Bu resimde, örümcek bir web sayfasını tarıyor ve dizine ekliyor
Google Algoritması Büyük Güncellemeleri
Tüm zamanların en önemli Google Algoritma güncellemelerine bir göz atalım:
1.Google Pandası: Lansman tarihi: 24 Şubat 2011
Google Panda, web sitelerini içerik kalitesine göre değerlendirdiği için en önemli güncellemelerden biridir. Yüksek kaliteli içerik sayfaları, daha yüksek sıralama konumlarıyla ödüllendirilir ve bunun tersi de geçerlidir.
Bu güncelleme öncelikle kaliteli içeriği korumak içindir. Her web sayfasına, SERP’deki siteleri sıralamak için bir sıralama faktörü olarak kullanılan bir ‘kalite puanı’ atanmıştır.
Panda’nın etkisinin üstesinden gelmek için web yöneticileri, web sitelerinin yinelenen veya zayıf içeriğine dikkat etmelidir.
2. Google Pengueni: Lansman tarihi: 24 Nisan 2012
Google Penguin, kötü veya spam bağlantıları olan web sitelerini hedef aldı. Bu güncellemenin birincil amacı, webspam içeren veya Google’ın kalite yönergelerini ihlal eden web sitelerinin sıralamasını düşürmektir.
Gizleme, anahtar kelime doldurma ve diğer spam içerikli yöntemler kullanan birçok site Penguin’den etkilenmiştir.
Penguin’in etkisinin üstesinden gelmek için web sitenizde düzenli bir geri bağlantı denetimi yapın ve spam veya alakasız bağlantıları kaldırın.
3. Google Sinek Kuşu: Lansman tarihi: 22 Ağustos 2013
Hummingbird, Google’ın Algoritma tarihindeki en önemli değişikliklerden biri olarak kabul edilir. Bu Algoritma, kullanıcının sorgu olarak sorduğu her kelimeye dikkat eder ve size en iyi sonucu verir. Birincil amacı, arama sonuçlarını daha alakalı hale getirerek etkileşimleri daha insani hale getirmektir.
Web yöneticileri, etkilerinin üstesinden gelmek için anahtar kelime araştırmalarını genişletmeli ve anahtar kelimeler yerine kavramlara odaklanmalıdır.
4. Google Güvercini: Lansman tarihi: 24 Temmuz 2014
Güvercin, bu web sitelerini sayfa içi ve sayfa dışı SEO ile etkiler. Kullanıcılar, Yerel arama sonuçlarına odaklanmaya ve sayfa dışı SEO’ya yatırım yapmaya başladı.
5. Google Mobil Dostu güncelleme (Mobilegeddon): Lansman tarihi: 21 Nisan 2015
Google Mobile güncellemesi veya Mobilegeddon, esas olarak web sitenizin Mobil dostu olup olmadığını kontrol etmek içindir.
Web sitelerinin mobil uyumlu olarak değerlendirilmesi için birkaç gereksinimi karşılaması gerekir ve sayfalarınız optimize edilmemişse, aramalardan filtrelenmiş veya önceki yüksek sıralamalarını kaybetmiş olmalıdır.
Algoritmalar Neden Önemlidir?
Google Algoritmaları, algoritmaları anlamada çok önemli bir rol oynar ve değişiklikleri size SEO’yu anlamak için harika bir yol sağlar. Bu nedenle, SERP’de daha üst sıralarda yer almak için içeriğinizi değerli ve kullanıcı dostu yapın.