Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Google Etiket Yöneticisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Google Etiket Yöneticisi nedir?
Google Etiket Yöneticisi, Google tarafından Ekim 2012’de kullanıma sunulan ve kullanıcının web siteleri ve mobil uygulamalardaki JavaScript ve HTML Etiketlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetmesine olanak sağlayan Etiket Yönetim Sistemidir. Ayrıca, kullanıcının çok fazla geliştirme ekibi dahil etmeden tüm izleme kodlarını eklemesine olanak tanır. Kısacası GTM, web sitenize JavaScript kodlarının yüklenmesini kolaylaştırır. Web sitesindeki tüm izlemeyi güncellemek yerine, web sitesine hangi kodu yüklemek istediğinize karar vermek için arayüzü kullanabilirsiniz. Ayrıca, canlı yayına geçmeden önce önizlemeyi de kontrol edebilirsiniz.
Google Etiket Yöneticisi’nin üç ana süreci vardır:
- Etiket: Web sitesi sayfalarına yerleştirmek istediğiniz kod genellikle bir JavaScript kodudur.
- Tetiklemek: Kodu ne zaman ve nereye yerleştirmek istiyorsunuz?
- Değişkenler: Etiketler ve tetikleyiciler için ihtiyaç duyduğunuz tekrarlanan bilgiler
Google Etiket Yöneticisinin Avantajları:
Uygulama Hızı:
Web sitesi değişiklikleri, bir geliştiriciyi dahil etmeden daha hızlı ve sıklıkla gerçekleşebilir. GTM’nin etiket uygulama süresinde %600’e varan iyileşme sağlayabileceği kaydedildi. Paula’nın Seçimibir e-ticaret şirketi
Güvenlik:
- GTM, web sitenizi çökertip yakmaz ve gelecekteki zayıflıklar için yeni kapılar açmaz.
- Site İşlemini Site İzlemeden Ayırın
- GTM siteyi bozmaz (Etiketler, Tetikleyiciler ve Değişkenler Oluşturun)
- Bilgisayar korsanları için bilgisayar korsanlığı seçeneği yok
Hata Ayıklama Seçenekleri:
- Önizleme modunu kullanarak canlı yayına geçmeden önce her kodu test etmenizi sağlar.
Kullanıcı İzinleri:
- Ayrıca, bireysel kullanıcılar için izinler belirleme seçenekleri de sunar. Seçeneklerden bazıları görüntüleme, düzenleme ve yayınlamayı içerir.
Yerleşik Etiketler
- GTM, Google Analytics, AdWords dönüşümleri, yeniden pazarlama ve daha pek çok üçüncü taraf etiketi için yerleşik bir etikete sahiptir.
Google Etiket Yöneticisi Mimarisi ve Etiket Yönetim Sistemi:
GTM mimarisi temel olarak Hesap, Konteyner ve Etiketler olmak üzere üç ana katman içerir.
GTM kodu web sitesi sayfalarına yerleştirildikten sonra, çevrimiçi bir arayüz aracılığıyla tüm etiketler kolayca değiştirilebilir, kaldırılabilir ve yenileri eklenebilir.
![]() |
![]() |
Google Etiket Yöneticisi Kurulum Süreci:
Adım – 1: Hesap Oluşturun
Tüm web siteleri, yeni kapsayıcılar oluşturarak hesaptan yönetilebilir. Bir hesap oluşturmak için https://marketingplatform.google.com/about/tag-manager/ adresini ziyaret edin ve GTM’ye kaydolun.
Daha fazla hesap oluşturmak için, mevcut hesabınızda oturum açın, Hesaplar’a (üst gezinme çubuğu) tıklayın ve aşağıdaki resimde gösterildiği gibi “Hesap Oluştur” düğmesine tıklayın.
Adım – 2: Konteyner Oluşturun
Bir konteyner, belirli bir web sitesi için tüm etiketleri saklar. En iyi uygulama için kapsayıcıya, kullanılmakta olduğu web sitesinin adını vermelisiniz. Şimdi, yeni bir kapsayıcı oluşturmak için bir hesap seçmeniz gerekecek. Bundan sonra, belirli hesap listesinin sağ üst köşesindeki hesaplar menüsünden Kapsayıcı Oluştur seçeneğine tıklayın. Yeni kapsayıcıyı oluşturduktan sonra, işleme devam edebilirsiniz.
Adım – 3 Etiketler Oluşturun
Bir kapsayıcı/çalışma alanı oluşturduğunuzda, siteniz için etiketler oluşturmaya başlayabilirsiniz. Google, kendi etiketleri ve yaygın olarak kullanılan diğer üçüncü taraf çözümleri için özel şablonlar sağlar:
AdWords Dönüşüm İzleme
DoubleClick Floodlight Sayacı
DoubleClick Floodlight Satışları
Evrensel Analitik
GDN Yeniden Pazarlama
Özel Resim Etiketleri
Özel HTML Etiketleri
Adım – 4 Tetikleyiciler Oluşturun
Hangi etiketi eklemek istediğinize karar verdikten sonra, her etiket türü için bazı ayrıntılar ekleyebilirsiniz. Doldurmanız gereken ayrıntılardan bazıları, AdWords için Dönüşüm Kimliği ve Dönüşüm Etiketi, Google Analytics için Dönüşüm İzleme veya Web Mülkü Kimliği, Çerez Yolu ve İzleme Türü’dür.
Adım-5 A/B Testi ve Son Yayınlama
Kod web sitesinde yayınlanmadan önce, uygulanan kodun işlevselliğini izlemek için GTM Önizleme kodu özelliği ile A/B testi yapmak önemlidir. Bu şekilde, uygulanan kodun düzgün çalışıp çalışmadığını ve Google Analytics’te uygun verileri içerip içermediğini kontrol edebilirsiniz.
Google Etiket Yöneticisinin Kullanım Alanları
Kullanıcı olası tüm verileri GTM üzerinden kolaylıkla takip edebilir. Ek GTM izleme özelliklerinden bazıları şunlardır:
- İçerik Bağlantıları Tıklama İzleme
- Etkinlik Takibi
- Dosya İndirme Takibi
- jQuery Ajax Lister Takibi
- Giden Bağlantı Tıklamaları İzleme
- Web Sitesi Sayfa Yükleme Süresi Takibi
- Sayfa Kaydırma Takibi
- Dinamik Sayfalar Kanonik Etiket Uygulamaları
- Dinamik Meta Etiketler uygulamaları
- UTM Etiketleri Uygulamaları
- YouTube Video İzleme
Çözüm
Google Etiket Yöneticisi, web sitesinin yükleme hızını düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca ekibin işini azaltır. GTM’yi kullanarak, olası tüm üçüncü taraf izleme kodlarını web sitesinde kolay ve verimli bir şekilde uygulayabilirsiniz.