Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Arasındaki Fark Nedir?
Bu blog şunları içerir:
Güvenlik Duvarı nedir?
Bir güvenlik duvarı, belirli bir bilgisayarı veya bilgisayar ağını koruma sağlayan ve güvenliğini sağlayan donanım veya yazılım veya her ikisinin birleşimi olabilir. Harici yetkisiz ağdan bilgisayara gönderilen IP paketlerini filtreler. Bu koruma o kadar güçlüdür ki, yalnızca meşru ve yetkili kullanıcıların sisteme erişmesine izin verir.
Güvenlik duvarı, son 25 yıldır siber güvenlik analistleri tarafından çeşitli ağları ve sistemleri korumak için kullanılan yeni bir kavram değildir. Güvenlik duvarı, bir iç ağ ile internet gibi dış kaynaklar arasında bir kalkan görevi gören, düzenlemelerine uymayan dijital verileri algılayan ve engelleyen bir ağ güvenlik teknolojisidir.
YouTube’da ücretsiz Siber Güvenlik kursumuzun tamamına göz atın!
Antivirüs nedir?
Bir virüsten koruma programı, bir bilgisayarı her iki farklı kaynaktan gelen zararlı virüslerden ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyan bir yazılım türüdür. Çoğu durumda, bir güvenlik duvarı sistemi, sistemi kesintiye uğratabilecek veya bozabilecek zararlı bir virüs saldırısından koruyamaz.
Sonuç olarak, bu güvenlik unsurunun yerine getirildiğinden emin olmak için bilgisayarlara her zaman virüsten koruma yazılımı yüklenmelidir.
Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Arasındaki Fark
güvenlik duvarı | antivirüs |
Güvenlik duvarı, donanım veya yazılım veya her ikisi birden olabilen bir güvenlik ağıdır ve bilgisayar sistemlerini ve ağlarını zararlı izinsiz girişlerden korumayı amaçlar. | Antivirüs, bir sistemi virüsler, truva atları, casus yazılımlar ve benzeri dahili saldırılara karşı koruyan bir yazılım yardımcı programı uygulamasıdır. |
Güvenlik duvarına “paket filtresi” denir, çünkü gelen tüm veri paketlerini potansiyel olarak kötü amaçlı bilgiler açısından inceler. | Antivirus, bilgisayar sistemindeki güvenlik açıklarını tarar ve sistemin saldırılara karşı savunmasını güçlendirmek için gerekli ayarlamaları yapar. |
Çoğunlukla, bir güvenlik duvarının işi ağ trafiğine göz kulak olmak ve yetkisiz kullanıcıların erişim kazanmasını engellemektir. | Bir antivirüsün birincil rolü, bilgisayar sistemine yönelik herhangi bir varoluşsal tehlikeyi aramak, izlemek, belirlemek, önlemek ve ortadan kaldırmaktır. |
Bir güvenlik duvarı, ağ protokolü düzeyinde yetkisiz istilaya karşı koruma sağlar. | Bir antivirüs, sistemi virüsler, solucanlar, Truva atları vb. gibi potansiyel olarak tehlikeli uygulamalar için kontrol eder. |
Bir güvenlik duvarının dezavantajlarından biri, dahili saldırıları veya ağ kapsama alanından kaçan saldırıları engelleyememesidir. | Antivirüs yazılımı, salt okunur dosyaları kontrol edememe dezavantajına sahiptir. |
DEC Seal adlı bir güvenlik duvarı yazılımı ticari olarak 1992’de piyasaya sürüldü. Sistemin geliştirilmesinin arkasındaki itici güçler, ABD’den bilgisayar bilimcileri Brian Reed ve Jeff Mogul idi. | 1987’de Bernard Robert Fix adlı bir Alman bilgisayar güvenlik uzmanı, virüs bulaşmış DOS tabanlı sistem dosyalarından bir virüsü yok etmek için bir araç geliştirdi. |
bizim bir göz atın Siber Güvenlik kursu En iyi endüstri uzmanları ve konu uzmanları tarafından küratörlüğünü yapın ve sertifika alın!
Güvenlik Duvarının Avantajları
- Bilgisayar korsanları ve yetkisiz uzaktan erişim bir güvenlik duvarı tarafından engellenir
- Bilgileri korur.
- Gizliliğe ve güvenliğe birincil önem verilir
- Sistemimizi Truva atlarına karşı korur.
- Genel olarak yönlendirici gibi ağ tabanlı bir güvenlik duvarı birçok sistemi koruyabilir, ancak işletim sistemlerine dayalı bir güvenlik duvarı yalnızca tek bilgisayarları koruyabilir.
- Donanım güvenlik duvarları, sistem işlevlerinin hiçbirine müdahale etmez
Güvenlik Duvarı Türleri
paket filtreleri
Paket filtreler, tarama yönlendiricisi ve tarama filtresi olarak da bilinir. Çıktılara göre bir paketin iletilmesi veya atılması gerektiğine gerçekten karar verir.
IP sahtekarlığı, kaynak yönlendirme saldırıları ve küçük parça saldırılarının tümü, paket filtrelerinin güvenliğini tehlikeye atabilir. Dinamik paket filtreleri ve durum bilgisi olan paket filtreleri, iki karmaşık paket filtresi türüdür.
Uygulama ağ geçidi:
Proxy sunucusu olarak da adlandırılır. Kaynak IP’yi dış halktan gizlerken, uygulama düzeyinde iletişimin akışını kontrol ederek bir vekil veya ikame görevi görür.
Devre ağ geçidi:
Bir uygulama ağ geçidi ile aynıdır, ancak kendisi ile uzaktaki bir ana bilgisayar arasında yeni bir bağlantı oluşturma yeteneği gibi bazı daha fazla özelliği vardır. Ayrıca kaynak IP adresini, son kullanıcının IP adresinden paketlere dönüştürebilir. Kaynağın orijinal IP adresi bu şekilde gizlenir.
İş görüşmelerine mi hazırlanıyorsunuz? bizim bir göz atın Siber Güvenlik mülakat soruları işe alma yolculuğunuzda mükemmel olmak için!
Güvenlik Duvarının İşlevleri
- Uygulama düzeyinde bir ağ geçidi görevi görür
- Güvenlik duvarları Derin Paket İncelemesi gerçekleştirir
- Paket filtreleme, bir güvenlik duvarının birincil işlevidir.
- Yönetim işlevlerini yerine getirmek
- Durum bilgisi olan güvenlik duvarları, dinamik olmaları bakımından durum bilgisi olmayan güvenlik duvarlarından farklıdır.
Güvenlik duvarının karmaşıklık seviyesini belirleyen risk profili, güvenlik açıkları, kuruluşun operasyon alanının kritikliği, gerekli kaynaklar vb. gibi pek çok faktör vardır.
Güvenlik Duvarı Sınırlamaları
Güvenlik duvarının bir sınırlaması, dahili saldırıları engelleyememesidir. Yetkili saldırılar, güvenlik duvarları tarafından tanımlanamaz ve önlenemez. Bazı yazılım güvenlik duvarları, RAM kaynaklarını işgal ettiğinden ve işlem gücünü tüketebildiğinden sistemin performansını etkileyebilir.
Antivirüsün İşlevleri
Antivirüs işlevleri, virüslerin algılanmasını, tanımlanmasını ve kaldırılmasını içerir. Bu yazılım, sistemin ayrıntılı bir analizini yapar ve dosyaları ve programları tespit etmek ve tanımlamak için tarar ve ardından siler.
Kapsamlı Ethical Hacking eğitim programımız aracılığıyla etik hackleme konusunda uygulamalı deneyim kazanın. Bugün kaydolun ve yetkin bir siber savunucu olun!
Antivirüsün Avantajları
- Virüs koruması ve bulaşmayı önleme
- Spam ve reklamlar engellenir
- Bilgisayar korsanlığına ve veri hırsızlığına karşı koruma
- Kaldırılabilen gadget’lardan gelen tehditlere karşı koruma sağlar
- Veri koruması
- Casus yazılım ve kimlik avı girişimleri bir güvenlik duvarı tarafından engellenir
- Daha fazla koruma sağlamak için web sitelerini kısıtlayın
- Uygun maliyetli
Siber Güvenliği bizden ücretsiz öğrenin Siber Güvenlik Eğitimi Blog!
Antivirüs Nesilleri
Birincisi: basit tarayıcılar (program uzunluklarının kaydı)
Bu, yalnızca bir virüs imzası varsa bir virüsü belirleyebilir. Bunlar imzaya özeldir ve sisteme başka bir virüs saldırırsa, bu tür antivirüs başarısız olur.
İkincisi: buluşsal tarayıcılar (sağlama toplamı ile bütünlük kontrolü)
Bu nesil antivirüsler buluşsal bir yaklaşım kullanır. Virüs saldırılarıyla bağlantılı kod bloklarını belirlemeye çalışır.
Üçüncüsü: aktivite tuzakları (bellekte yerleşik, virüs bulaşmış eylemleri tespit eder)
Yapı üzerinde değil, virüsün çalışma modellerini algılamaya çalışan, bellekte yerleşik virüsten koruma yazılımıdır.
Dördüncüsü: tam özellikli koruma (antivirüs teknikleri paketi, erişim kontrolü yeteneği)
Bunlar, tarama ve izleme gibi birçok özelliğe sahip davranış engelleme yazılımları olarak bilinir. Bu tür antivirüs, işletim sistemiyle birlikte çalışır ve virüs benzeri kalıplara benzer etkinlikleri algılar. Belirsiz olan herhangi bir eylem tanımlanır. Bu tür antivirüsler virüsü tespit etmekten çok saldırıların önlenmesine önem verir.
Antivirüs Sınırlamaları
- Virüsten koruma yazılımı tarafından yalnızca CIFS (Ortak arabirim dosya sistemi) protokolü desteklenir, NFS dosya protokolü desteklenmez.
- Aynı anda hem okunan hem de yazılan dosyalara antivirüs koruması sağlamak neredeyse imkansızdır.
- Antivirüs yazılımını salt okunur dosyalarda çalıştırmak imkansızdır.
Bangalor’daki Etik Hacking kursumuza katılın ve dijital manzaraları güvence altına alma becerilerini öğrenin. Bugün kaydolun!
Çözüm
Antivirüs ve güvenlik duvarı arasındaki temel farkı hızlıca özetleyerek toparlayalım.
Bir güvenlik duvarı yazılımımızı ve donanımımızı korur, ancak antivirüs yazılımımızı korur. Basitçe antivirüsün tüm yazılımlara aynı şekilde davranan tarafsız bir kişi olduğunu söyleyebiliriz.
Güvenlik duvarı, kötü amaçlı programların sistemimize girmesini engeller. Antivirüs, virüslü dosyaları kaldırmakla birlikte aynı amaca da hizmet eder.
Bir güvenlik duvarı, bağlantı noktasındaki güvenlik açığı bulunan paketleri önleyerek bilgisayarınızın güvenliğini sağlarken, bir antivirüs, zarar görmüş verileri dosya düzeyinde ortadan kaldırır.
IP sahtekarlığı ve yönlendirme saldırıları, özellikle paket filtreleri (Güvenlik duvarı türü) söz konusu olduğunda güvenliği tehlikeye atma potansiyeline sahip iki yaklaşımdır. Bununla birlikte, antivirüste, kötü amaçlı yazılım temizlendikten sonra karşı saldırı mümkün değildir.