Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:İş Yerinde 10 Yumuşak Beceri (Örneklerle!)
Yeni bir ekibe katıldığınızda, sonunda size işi getiren ne tür bir geçmişe veya bilgiye sahip olduğunuzu vurgulamak kolaydır. Bu tür zor beceriler etkileyici ve kolayca ölçülebilir olsalar da, sizi rolünüz için en iyi aday yapan diğer yönünüzü göstermeniz de önemlidir — bu tür becerilere en yaygın olarak yumuşak beceriler denir.
Sosyal beceriler, işyerinde meslektaşlarınız, patronlarınız ve müşterilerinizle başarılı bir şekilde ilişki kurmanıza yardımcı olan insan becerileridir. Pozisyonunuz ne olursa olsun, kuruluş şemanızdaki herkesle olduğu kadar müşterilerle ve kuruluşunuzun dışında profesyonel olarak bağlantı kurduğunuz kişilerle de etkili bir şekilde etkileşim kurmalısınız.
Tanımlanması veya ölçülmesi o kadar kolay olmasa da, masaya getirdiğiniz sosyal beceriler, en az fiziksel becerileriniz kadar önemlidir.
Bu nedenle, iyi şirketler, yeni ekip üyelerini işe almak ve hatta terfi etmek istediklerinde genellikle güçlü sert ve yumuşak beceriler sergileyen adaylar arar ve bunları değerlendirir. Sosyal beceriler kavramına aşina değilseniz veya sahip olduklarınızı iyileştirmek ve güçlendirmek istiyorsanız, daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
İşyerindeki en iyi 10 yumuşak beceri nelerdir?
1. Takım çalışması
Tüm ekipler işbirlikçi insanlara değer verir. İşbirliği, ekip ilişkilerini, morali ve üzerinde çalıştığınız projeleri güçlendirmeye yardımcı olur. Belirli bir projede zorluk yaşayan bir ekip arkadaşına yardım etmeyi teklif etmek veya bir kuruluşun süreçlerinde verimlilik veya potansiyel iyileştirmeler için yeni öneriler sunmak, değer katabileceğiniz yollardır.
Değer eklemenin diğer yolları şunları içerir:
- Katılımcı bir takım oyuncusu olmak.
- Elinizi kaldırın ve durum ortaya çıktığında liderlik etme yeteneğinizi gösterin.
- Fikirlerinizi ekip üyelerinizle net bir şekilde iletme yeteneğine sahip olmak.
- Fikir ayrılıkları olabileceği konusunda saygılı ve anlayışlı olmak.
- Başkalarından geri bildirim almak ve kullanmak.
2. Liderlik
Grubunuzun menajeri olmasanız bile, çoğu takım liderlik yeteneğine sahip olduğunuzu veya lider olmak için gerekenlere sahip olduğunuzu bilmek ister. Kendi liderliğinizi sergileme gücüne sahipsiniz, bu nedenle yeteneğinizi göstermek için kendinizi ortaya koymanız önemlidir.
İşte liderliği sergilemenin birkaç yolu:
- Ekibinizle daha iyi bağlantı kurmak için özgün bir şekilde ilişkiler kurun. Bu, nihayetinde güvenebilecekleri biri olarak görülmenizi sağlar çünkü onların genel çıkarlarını göz önünde bulundurursunuz.
- Karar verme, zorlu durumları yönetme ve zor durumlarda potansiyel sorunlara çözüm bulma yeteneğine sahip olduğunuzu gösterin.
- Geri bildirim ve yeni fikirler almaya açık olun. Geri bildirime açık olmak, ekibinizin diğer üyelerinden (bazıları sizden daha akıllı bile olabilir) nasıl gelişeceğiniz ve daha iyi olacağınız konusunda fikir ve öneriler almanıza olanak tanır.
3. Pozitiflik
Bu söylemeye gerek yok ama ofise karşı olumlu bir tutum getirmelisiniz. Arkadaş canlısı olun, meslektaşlarınızı desteklemek için istekli olun ve etrafta olmaktan bir zevk alın. Örneğin, dijital pazarlama gibi hızlı tempolu bir ortamda çalışırken her şeyi olumlu tutmak özellikle önemlidir!
İşte iş yerinde olumlu şeyler yapmanın bazı harika yolları:
- Ön ödeme yapın ve bilginizi paylaşın. Bu, ekip üyeleriyle işbirliği yapmanın ve ekibinize değer katmanın harika bir yoludur.
- Bir proje sırasında pozitif kalmanıza yardımcı olacak ulaşılabilir hedefler belirleyin. Siz, müşterileriniz ve ekibiniz için hızlı kazançlar yaratmak için hangi düşük asılı meyve fırsatlarının mevcut olduğunu öğrenin.
- İşten işten ne zaman ayrılmanız gerektiğini anlayın. Stresinizi eve getirmeyin ve ertesi gün geri getirmemeye çalışın. Her güne olumlu bir tavırla yenilenmiş olarak başlayın ve olumsuzluğun sizi yıkmasına izin vermeyin.
- Daha fazla gülümse – bu kadar basit. Mutluluk bulaşıcıdır. Ofiste gülümseyerek dolaşırsanız, iş arkadaşlarınızın çekeceği pozitif enerjiyi pekiştirir.
- Birlikte çalışmak isteyeceğiniz ekip üyesi olmaya çalışın. İş arkadaşınızın günlerini daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi çeviriyorsunuz?
4. Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme
Eleştirel düşünürler, bilgiyi nesnel olarak analiz edebilir ve bağımsız olarak makul bir yargıya varabilir. İster veri analizi, ister önemli bulguları diğer ekip üyeleriyle iletmek veya müşterilerle stratejik planlama olsun, eleştirel düşünme her ekip için önemli bir beceridir!
Eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi şu yollarla ön planda tutun:
- Genel hedefi akılda tutmak. Genel hedefinizi etkilemeyecek konulara fazla kapılmamaya çalışın. Hepinizin aynı sayfada olduğunuzdan emin olmak için bunu ekip üyeleriniz ve müşterilerinizle tutarlı bir şekilde ilettiğinizden emin olun.
- Önyargılarınızın ne olduğunu bilmek ve onları aşmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak. Buna dikkat edin ve bu engellerin üstesinden gelmenize yardımcı olması için diğer ekip üyelerinize değer verin. Bu aynı zamanda güven de toplar çünkü ekip üyeleriniz onların fikirlerine değer verdiğinizi düşünür.
- Veri odaklı olmak ve vakanızı desteklemek için ekibinize ve müşterilerinize nicel bilgilerle gelmek. Bu, herkesin nihai başarı için bilgileri kolayca sindirilebilir bir şekilde değerlendirmesine olanak tanır.
- Kısa vadeli hedefleri ve uzun vadeli çözümleri dikkate almak. Herkesin kabul edildiğinden ve buna göre iletişim kurduğundan emin olmak için ekibiniz ve müşterilerinizle bunların haritasını çıkarın.
5. Uyarlanabilirlik ve Esneklik
Kolayca uyum sağlama yeteneğine sahip ekip üyeleri, geçişten öğrenmek üzere eğitildikleri için başarısızlık nedeniyle nadiren cesaretleri kırılır. Bu ekip üyeleri keşfettiklerini alabilir, trendleri belirleyebilir ve buna göre kararlar alabilir.
Uyarlanabilirliği ve esnekliği sağlamanın bazı yolları şunlardır:
- Değişim kaçınılmazdır, bu yüzden yeni durumlara uyum sağlamayı öğrenin. Yeni durumlara karşı dirençli olmak sadece aşırı stres ekler.
- Baskı altında çalışmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Belirli bir projenin iyi performans göstermediği zamanlar olabilir ve bu, ekip üyelerinin bir araya gelip baskı veya iş yükünü halletme zamanıdır. Uygun becerilere veya deneyime sahip olmayabilirsiniz, ancak bir çözüm bulma çabası ve istekliliği büyük bir etki yaratabilir ve hatta kuruluşunuz içinde var olduğunu asla bilmedikleri bir boşluk bulabilir.
- Kuruluşunuzun kültürünü anlayın ve ona uyun. Etrafınızdakilerle uyum sağlayabilmek uzun bir yol kat ediyor.
6. Kabul edilebilirlik
İyi ekip arkadaşları, hem olumlu hem de yapıcı geri bildirimleri incelikle kabul edebilirler. Geri bildirimi kabul etmek ve daha da önemlisi uygulamak, bireysel ve ekip gelişimini destekler.
Daha açık ve anlayışlı olmanın yolları şunları içerir:
- Bir sürü soru sormak. Hiç kimse sizden her zaman her şeyi bilmenizi veya her şeyde uzman olmanızı beklemiyor. Muhtemelen ekibinizde bir yanıtı olan veya hatta sizinle aynı soruyu soran biri vardır! Yani, sor!
- Bir şeylere atlamadan önce çevrenizi veya durumunuzu gözlemlemek. Silahı önleyici olarak atlamak istemezsiniz. İnsanları, durumları ve süreçleri gözlemleyerek, iletişim becerilerinizde size yardımcı olacak bilgileri edinme ve işleme becerisine sahip olacaksınız.
- Daha fazla dinlemek Gözlem becerilerinizi geliştirerek, sadece kulaklarınızın ötesinde “dinleme” ve daha iyi kararlar verme becerisine sahip olursunuz. Ayrıca başkalarıyla etkileşim kurma ve uygun bir şekilde yanıt verme yeteneğinizi geliştirir.
- Çalışmanızı bir sonraki seviyeye taşımak için ekip arkadaşlarınızla düzenli olarak fikir alışverişinde bulunun. Ekibinizle fikir paylaştığınızda, onların da işinize dahil olacağı neredeyse kesindir. Fikirlerin paylaşılması ekipleri bir araya getirir ve başkalarının da kendi fikirlerini paylaşmakta özgür olduğu bir ortam yaratır.
7. Sözlü ve Sözsüz İletişim
Bu basit görünebilir, ancak farklı geçmişlere sahip insanlarla konuşmaya pek aşina olmayanlar, etkili iletişimin ne kadar zorlayıcı olabileceğinin farkında olmayabilir. Birine farklı bir şey söylemeyi veya yazmayı dilediğimizde aklımıza gelen her zaman vardır. En iyi ekip üyeleri, sakin ve mantıklı bir şekilde bir çözüme varmak için ekiplerini dinleyebilir ve onlarla iletişim kurabilir.
Sözel olmayan beceriler, konuşmanızın ritmini desteklemeye yardımcı olabilir veya ekip üyelerini bunun bir anlamı olup olmadığını merak etmeye bırakabilir. Nihayetinde ekibinize iletmeye çalıştığınız şeyle eşleşen sözel olmayan becerileri göstermek, üzerinde çalıştığınız şeyin başarısına gerçekten bağlı olduğunuzu ve kararlı olduğunuzu gösterir.
Ama ne söyleyeceğinizi ve nasıl söyleyeceğinizi bilmek savaşın sadece yarısıdır. Bazen ne söylemediğinle ilgilidir.
İşte nedeni:
- Jestler, ses tonu, yüz ifadeleri, göz teması ve genel vücut dili, konuşmaya bile gerek kalmadan iletişim kurabilir.
- Kötü duruş, ilgisiz veya profesyonellikten uzak görünmenize neden olabilir.
- Çapraz kollar savunmacı görünebilir.
- Göz temasından veya yandan bakmaktan kaçınmak, kendinize güvenmiyormuşsunuz gibi görünebilir.
8. Kişisel Farkındalık
Kendinizi iyi tanımak, hem bireysel olarak hem de başkalarıyla en iyi nasıl çalıştığınızı bilmek anlamına gelir. Duygularınızı ve ruh halinizi bilmek, takım arkadaşlarınızı nasıl etkileyebileceğinizi anlamanıza yardımcı olur.
Hepimizin acı noktaları var, ama bunların ne olduğunu bilmek önemlidir. Ve hepimiz stresten etkileniyoruz. İster işte ister özel hayatımızda stresle uğraşıyor olalım, ekibinizle iletişim kurmanız önemlidir. Gerekirse yardım isteyin (referans için yukarıdaki ‘Alınabilirlik’ bölümüne bakın) ve insan olmanıza izin verin.
Kişisel farkındalık konusunda size yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Bir kişilik testi yapın. gibi kişilik testleri Disk testi kendinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Etkin bir şekilde kullanıldıklarında, güçlü ve zayıf yönlerinizi ve çalışma tarzlarınızı anlayarak üretkenliğinizi ve iletişiminizi artırmanıza yardımcı olabilirler.
- Farkındalık pratiği yapın – bu, temelde şu anda farkında olun anlamına gelir. Farkındalığı geliştirilmiş çalışma ilişkilerine bağlayan araştırmalar var. İş yerinde farkındalık, duygularınızı, stres seviyenizi ve onları etkileme yeteneğinizi anlamak için sizi araçlarla donatarak dirençli olmanıza yardımcı olabilir.
- Geri bildirimi isteyerek teşvik edin. Ekibinizde nerede durduğunuzu bilmek önemlidir. Yöneticinizden ve hatta diğer ekip üyelerinizden geliştirebileceğiniz yolları istemekten çekinmeyin. Bu, insanların ekibinizde sizi nasıl gördüğüne dair içgörü sağlamanıza yardımcı olur.
9. Güven
Bu sözü biliyorsunuz – güven anahtardır. Yalnızca işinizi yapacak bilgi ve becerilere sahip olmak değil, aynı zamanda ekibinizin iletişim kurduğunuzun arkasında durabilmesi için kendine güvenen ve yetenekli olmanız da önemlidir. Ekip arkadaşlarınızla konuşurken göz teması kurun ve fikirlerinizi ilgi çekici ve anlamlı bir şekilde yansıtın.
Güveninizi göstermenin diğer yolları:
- Aklından geçenleri söyle. Tamam, aklınıza gelen her şey olmayabilir ama güven oluşturmak için toplantılarda konumunuzu paylaşmaktan korkmayın.
- Profesyonel eğitim, güveninizi güçlendirmenin başka bir harika yoludur. İş yerinde ihtiyacınız olan tüm becerileri getiremediğinizi hissedebilir ve herhangi bir resmi eğitiminiz olmadığı için kendinizi belirli bir projeye sunmaktan çekinebilirsiniz. Şanslısınız ki, yeteneklerinizi geliştirmenize ve kendinizi yetersiz hissetmenin getirdiği güvensizliğe karşı koymanıza yardımcı olacak tonlarca makale, ücretsiz çevrimiçi kurs ve eğitim var.
- Bir grup beyin fırtınası veya toplantısı sırasında tüm ekip arkadaşlarınızla etkileşim kurun ve fikir isteyin ve bunları kendi başınıza uygulayın.
- Eşyalarını dik. Cidden, bu tamamen işe yarıyor. Ofiste nasıl yürüdüğünüz, nasıl bir ruh hali içinde olabileceğinizi gerçekten belirleyebilir. Yürüyüşünüze biraz canlılık ve enerji katarak, otomatik olarak daha güvenli hissedersiniz çünkü insanlar enerjinizi fark eder!
10. İş Etiği
Ekip üyeleri, organize ve eldeki görevlere odaklanmış diğer insanlarla çalışmak ister. Tipik olarak zamanlarını etkili ve verimli bir şekilde yönetebilir ve kapsamlı ve kaliteli işleri tamamlayabilirler. İyi iş ahlakına sahip kişiler bağımsız olarak çok iyi çalışabilirken, aynı zamanda talimatları da takip edebilirler.
İşte iş ahlakınızı geliştirmenin bazı yolları:
- Toplantılara hazırlıklı ve gitmeye hazır gelin.
- Projeleriniz için en iyi sonuçları elde etmeye adanmışlık ve kararlılık gösterin.
- Eldeki görevi ve takım arkadaşınızın zamanının sizinki kadar değerli olduğunu anlayın. Hepimiz son teslim tarihleri ve iş yüküyle uğraşıyoruz, ancak ekip arkadaşlarınız için yalnızca son derece değerli olmadığı için bunu en başından nasıl yöneteceğinizi bulmak en iyisidir. Aynı zamanda iş ve yaşam arasında iyi bir denge kurmanıza yardımcı olur – ve hepimizin peşinde olduğumuz şey de bu!
Lütfen işyerindeki sosyal becerileri daha derinlemesine araştıran gelecekteki gönderileri takip edin. Ayrıca kendi ekiplerinizde sosyal becerileri nasıl kullandığınızı duymak isterim. Aşağıya bir not bırakmaktan veya gelecekteki gönderiler için herhangi bir öneri göndermekten çekinmeyin! Bana da ulaşabilirsiniz @RJatGoFish!