İtalya neden ChatGPT’yi yasakladı?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:İtalya neden ChatGPT’yi yasakladı?

Bu, İtalya’yı bunu yapan ilk Batılı ülke yapıyor. Karar, 20 Mart’ta bildirilen bir veri ihlali olduğunu ve kullanıcılara verilerinin nasıl toplandığı hakkında yeterli bilgi verilmediğini belirten İtalyan veri koruma yetkilisi tarafından verildi.

Ayrıca yetkili makam, ChatGPT’nin dayandığı algoritmaları eğitmek için kullanılan kişisel verilerin toplanması ve işlenmesine ilişkin herhangi bir yasal dayanak bulunmadığını belirtti. Yasak şu anda geçici ve ChatGPT’nin arkasındaki ABD şirketi OpenAI İtalya’nın veri kurallarına uyana kadar yürürlükte kalacak.

OpenAI’ye kurallara uymak için alacağı önlemleri iletmesi için 20 günlük bir süre verildi. Bunun yapılmaması, 20 milyon €’ya (21,8 milyon $) kadar veya OpenAI’nin yıllık küresel cirosunun %4’üne kadar bir cezayla sonuçlanabilir.

İtalyan veri koruma makamının ChatGPT’yi yasaklama kararı, Avrupa’da faaliyet gösteren şirketler için düzenlemelere uymanın önemini vurgulamaktadır. Yasak, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarının insanları aldatma ve manipüle etme potansiyeline ilişkin artan endişeyi de yansıtıyor. Bu AI sistemlerinin daha fazla kamu incelemesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. BEUC genel müdür yardımcısı Ursula Pachl, yapay zekanın zarar verebileceği ve toplumun şu anda potansiyel zararlarından yeterince korunmadığı konusunda uyardı.

İtalya’da ChatGPT yasağı, dünya çapında politika yapıcıların veri gizliliği ve yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımıyla ilgili endişeleri gidermek için yeni yapay zeka düzenlemeleri uygulama eğiliminin bir parçası.

ChatGPT ile ilgili gizlilik endişeleri nelerdir?

İtalya’nın veri koruma düzenleyicisi, ChatGPT ile ilgili birkaç gizlilik endişesini dile getirdi. Düzenleyici, insanların verilerini chatbot’u eğitmek için kullanmanın yasal bir dayanağı olmadığını belirtti. Ajans ayrıca, kullanıcıların verilerinin toplanması hakkında bilgi sahibi olmadıklarından ve 20 Mart’ta ChatGPT’de bir ihlalin rapor edildiğinden bahsetti. Düzenleyici, OpenAI’yi uygunsuz şekilde bilgi toplamak ve depolamakla suçladı. Veri koruma kurumu, OpenAI’ye gizlilik düzenlemesine uymasını emretti ve İtalya’nın veri kurallarına uyana kadar İtalyan kullanıcıların verilerini işlemesini yasakladı. OpenAI’ye İtalya’nın veri kurallarına uymak için alacağı önlemleri bildirmesi için 20 gün verildi, aksi takdirde 20 milyon Euro’ya (21,8 milyon $) veya yıllık küresel cirosunun %4’üne kadar bir cezayla karşılaşabilir.

Tavsiye Edilen:  Niş Bloglamanın Gücü: Sadık ve Bağlı Bir Kitle Oluşturmak

ChatGPT’yi yasaklayan başka ülkeler var mı?

Evet, diğer ülkeler ChatGPT’yi geçici olarak yasakladı. Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya da yapay zekayı engelledi.

OpenAI’nin İtalya’daki yasağa yanıtı ne oldu?

OpenAI’nin siparişe yanıt vermesi için 20 günü vardır, aksi takdirde 20 milyon avroya veya yıllık gelirin %4’üne varan meblağlarla ağır bir şekilde cezalandırılabilir. İtalyan veri koruma kurumu, veri toplama kurallarının ihlali şüphesiyle OpenAI’nin ChatGPT sohbet robotuna soruşturma açtı. Karar, OpenAI’yi İtalyan kullanıcıların verilerinin işlenmesini askıya almaya çağırıyor, bu da OpenAI’nin İtalya’dan kendi sohbet robotuna erişimi engellemesi gerektiği anlamına gelebilir. Cuma öğleden sonra platforma hala erişilebilir durumdaydı.