Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Kanban’da Engellenen Çalışmaları Yönetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz
Tıkanan su akışındaki kaya gibidir, bu da suyun akış hızını ciddi şekilde etkiler. Birçok ekip acil eyleme geçmeden önce tepki verir ve tıkanmanın oluşmasını bekler, ancak engellenen durumu daha proaktif bir şekilde yönetmek için bu dört adımı takip edebilirsiniz.
Adım 1: Kanbanınızın Tıkanmasını Nasıl Önlersiniz?
Çoğu tıkanıklık, yetersiz gereksinim analizi veya planlamasından kaynaklanmaktadır ve bu durum, gereksinimler başlatıldıktan sonra geliştirmenin devam edemeyeceği bulgusuna yol açmaktadır. Aşağıdakilerden başlayarak engellemelerin büyük ölçüde önüne geçilebilir.
- İş öğeleri Kanban hazır kuyruğuna çekilmeden önce, ürün sahibi ekiple birlikte İş Listesi düzenlemesini yapar. Ekip, gereksinim uygulama riskini, dış bağımlılıkları ve donanım ve yazılım kaynakları dahil gerekli kaynakları analiz eder.
- Bazı gereksinimler harici bileşenler veya kaynaklar gerektiriyorsa, Ekip, planı Kanban hazır kuyruğuna çekmeden önce birbirleriyle planı onaylar.
- Günlük istasyon toplantısındalütfen bağımlılıkların ve risklerin tanımlandığı iş öğelerine odaklanın, bağımlı kaynakların veya bileşenlerin hazır olup olmadığını takip edin ve karşı tarafı bunları kararlaştırılan süre içinde sağlamaya teşvik edin.
Adım 2: Kanban’da Engellenen Çalışmayı Görselleştirme
Ekip tıkanıklığı göremezse gözlerini kapatmalı ve her şeyin yolunda olduğunu varsaymalıdır, bu yüzden bunu görselleştirdiğinizden emin olun.
Kanban panosunu engellemeyi hayal etmenin iki yolu var.
Engellenen İş Öğesi
Bunun bir yolu, iş öğesinin neden durduğunu not etmek için benzersiz renkte küçük bir kartı blokaj kartı olarak kullanarak, şekilde gösterildiği gibi iş öğesi üzerindeki tıkanıklığı işaretlemektir.
Engelleme kartları ve engellenen iş öğeleri, süreç içi çalışma kısıtlamalarına tabi midir?
Blok kartlar iş kalemi blokajına neden olduğundan başlı başına bir değer taşımazlar ve dolayısıyla devam eden bir çalışma değildirler. Engellenen iş öğeleri ise tam tersine, süreç içindedir ve bu nedenle süreç içi çalışma kısıtlamalarına tabi olmaları gerekir, bu da ekibi engellemeye öncelik vermeye teşvik eder.
Engellenen Sütun
Engellemeyi görselleştirmenin başka bir yolu da Kanban panosunda ayrı bir “Engelleme sütunu” açmaktır.
Engellenen iş öğeleri, şekildeki ekibin Kanban panosundaki “Engelle” sütunu gibi, yönetim için bu sütuna konur.
Bu görselleştirme yöntemi, engellenen iş öğelerini daha fazla ortaya çıkarır. Ancak dezavantajı, engelleme sütununun devam eden çalışmasını sınırlamaması ve bunun sonucunda engelleyici iş öğelerinin sonsuz bir şekilde birikmesine yol açmasıdır. Görselleştirme, engelleme sütununu ayrı ayrı görselleştirir ve engelleme sütunundaki devam eden çalışma sayısını sınırlar.
3. Adım: Engellenen Çalışmayı Analiz Etme ve Çözme
Günlük istasyon toplantısı sırasında ekip, engellenen iş öğesinin nasıl çözüleceğine odaklanır. Engellenen iş öğesi yüksek değerli bir görevse mevcut tüm kaynakların harekete geçirilmesi gerekir. Gerekirse blokajın çözülmesi için yönetime başvurulmalıdır.
Adım 4: Engellenen Çalışmaların Retrospektif Olarak İncelenmesi
Engellenen iş öğesinin döngü süresi genellikle daha uzundur. Ekibin teslimat inceleme toplantısı sırasında herkes tıkanıklığın temel nedenini gözden geçirir ve bir dahaki sefere bundan nasıl kaçınılacağını tartışır.
Bir danışmanlık vakasında, teslimat inceleme toplantısı sırasında ekip, zaman içinde engelleme kartlarını bir araya getirip kategorize etti. Engelleme kartları iki kategoriye ayrıldı: dış ve iç koşullar nedeniyle engelleme. Her ana kategori, engellemenin nedenine bağlı olarak çeşitli engelleme modellerine bölündü.
Sınıflandırmanın ardından ekip, en sık görülen engelleme kartları modellerini tartıştı: Neden bu kadar çok engelleme sorunu tek bir modelde toplanıyor? Bunların temel nedenleri nelerdir? Bu tür kalıpların kökten engellenmesini önlemek için ne yapılabilir?