Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Kanonik nedir – ne zaman ve nasıl kullanılır?
Bu makalede, ekibimiz size kanonik etiket hakkında her şeyi anlatacak: nedir, ne zaman kullanmanız (gerekmez) ve web sitenizin trafiğini neden artırabilir?
rel canonical nedir ve ne içindir?
Kanonik, arama motorları için kopyalar arasında en öncelikli sayfayı gösteren bir özelliktir. Web sitesi sayfalarının yinelenen veya benzer içeriğe sahip olması ve sonuç olarak birbirlerinin sıralamasına müdahale etmesi durumunda kullanılır. Kanonik etiket, içeriğinizi ve kalitesini değerlendirmek için kopyalar arasından hangi sayfanın dizine eklenmesi gerektiğini belirlemenizi sağlar.
Genellikle Google, birincil URL olarak ayarladığınız standart URL’ye saygı duyar, ancak her zaman değil. Google Arama için canonical etiketinin bir yönerge değil, yalnızca bir ipucu olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle, daha yüksek sıralama için en alakalı sayfayı belirlemeniz gerektiğinde, belirlediğiniz URL ile ilgili verilerin diğer sinyallerle birlikte dikkate alındığını unutmayın.
Yinelenenler arasında hangi URL’lerin ana olacağını belirtmezseniz, iki senaryo bekleyin: 1) bir arama motoru, diğer sinyallere dayanarak kendi başına seçecektir; 2) bir arama motoru tüm benzer sayfaları kopya olarak görecektir. Her iki durumda da, olumsuz bir sıralama etkisi hemen hemen kaçınılmazdır, bu nedenle Google’a güvenmemenizi ve ana sayfayı kendi başınıza belirlemenizi öneririz.
Kanonikliği belirtmek için temel kurallar
Potansiyeli belirleme kanonik URL oldukça basittir. Yine de, düzgün çalışması için izlemeniz gereken kurallar vardır:
- Mutlak URL’ler belirtin, göreli olanları değil.
- SSL’ye geçtiyseniz HTTPS sürümünü tercih edin.
- Öznitelikte belirtilen URL’nin harf durumunun mutlak URL’nin durumuyla eşleştiğinden emin olun.
- olarak birkaç farklı URL belirtmeyin. kanonik aynı sayfa için
- Emin ol kanonik sayfa taranabilir ve indekslenebilir.
- Yalnızca bir tane ekle kanonik içindeki bağlantıkafa sayfa başına bölüm.
Kurallı bir adres nasıl belirlenir
Kurallı bir adres belirtmenin çeşitli yolları vardır. Google Yardım’da 5 ana kurallaştırma seçeneği bulabilirsiniz:
- bağlantı özelliğindeki rel=canonical etiketi;
- rel=kanonik HTTP başlığı;
- Site haritası dosyası;
- 301 yönlendirmesi;
- Web sitesinin AMP versiyonu.
link özelliğindeki rel=canonical etiketi
Yinelenen içerik sorunlarını önlemek için bir rel=kanonik bağlantı etiketi. Kanonik bağlantı, aşağıdakileri belirtmek için en zahmetsiz ve iyi bilinen yöntemdir: kanonik bir sayfanın adresi. Bu özel durumda, HTML kodunun bir parçasıdır. Sadece bir tane eklemelisiniz bağlantı etiketle kafa kopyalama sayfasının ve ana sayfa sürümünü vurgulamak için belirtin kanonik URL.
Kod örneği:
Sözdizimi basit ve açıktır:
- bağlantı rel=”kanonik” bu sayfanın standart bir sürümü olduğunu gösterir.
- href=”https://example.com/” standart bir site sürümünü bulabileceğiniz site adresini gösterir.
Bu yöntemin artıları:
- İstediğiniz sayıda sayfayı işaretleyebilirsiniz.
- Temel HTML bilgisi ile bile yazması kolaydır.
- Çok sayıda popüler SEO dostu CMS, kanonik sayfalar için belirli alanlara veya WordPress için Yoast SEO gibi belirli eklentilere sahiptir.
Bu yöntemin eksileri:
- Sayfa kodu boyutunu artırır.
- Büyük sitelerde listeleme biraz zaman alabilir.
- Yalnızca HTML belgeleri için uygundur.
rel=canonical HTTP başlığı
Bu seçenek sürekli olarak aşağıdaki belgeler için kullanılır: bağlantı rel=”kanonik” örneğin PDF tipi belgeler için belirtilemez, çünkü bunların bir kafa bölüm. Ancak, standart sayfaları işaretlemenin bu yöntemi, sıradan HTML belgeleri için de uygundur.
Kurmak rel=kanonikaçmanız gerekir .htaccess dosyalayın ve yazın Bağlantı başlığa komut. Burada nasıl görüneceğini görebilirsiniz:
Bağlantı:
Bu yöntemin artıları:
- İstediğiniz sayıda sayfayı işaretleyebilirsiniz.
- Google Arama tarafından desteklenen tüm dokümanlar için uygundur.
- Sayfa boyutunu büyütmez.
- Kanonik etiketler için bir otomasyon kuralı oluşturabilirsiniz (ancak sitenin net bir URL yapısı varsa).
Bu yöntemin eksileri:
- Sunucu ayarlarına erişim gerektirebilir.
- Şu anda, Google bunu yalnızca web aramaları için desteklemektedir.
- Büyük sitelerde listeleme biraz zaman alabilir.
Site haritası dosyası
Site haritası, bir web sitesinin tarama verimliliğini artırmak için sayfanızın içeriği hakkında değerli bilgiler sağlayabileceğiniz bir dosyadır. Google, dahil edilen sayfaları görür. site haritası.xml dosyasını kanonik olarak ekleyin, bu nedenle eklemeniz gerekir her kanonik sayfa dosyaya Bu anı kaçırırsanız, Google kanonik sürümü kendisi ayarlayacaktır ve bu da pek iyi sonuçlanmayabilir.
Bu yöntemin artıları:
- Basit kurulum ve güncelleme.
- Büyük siteler için mükemmel.
- Sayfa boyutu aynı kalır.
Bu yöntemin eksileri:
- Site Haritasında belirtilen URL’lerin her durumda standart kabul edileceğine dair bir garanti yoktur.
- Googlebot için daha az önemli rel=kanonik bağlanmak.
- Google robotlarının, Site Haritası dosyasında belirttiğiniz her standart sayfa için yinelenen sayfayı tanımlaması gerekir.
301 yönlendirmesi
Kanonik bir sayfa belirlemek ve bir süreliğine yinelenen sürümleri kaldırmak istiyorsanız, bu yöntem sizin için en iyisidir. İle 301 yönlendirmesiyönlendirmenin gönderildiği URL’nin daha önemli ve alakalı olduğunu bota göstermek oldukça kolaydır.
301 yönlendirmesi sayfanın farklı bir adreste (yönlendirme adresi) olduğu anlamına gelir. Yapılandırmak için web barındırmaya gitmeniz, bir standart sürümve diğer sürümleri buna yönlendirin.
Bu yöntemin artıları:
- Eski ve alakasız kopyalardan kurtulmanızı sağlar.
Bu yöntemin eksileri:
- Gelecekteki indeksleme için yinelenen sayfaların tutulmasına izin vermez.
- Sunucu ayarlarına erişim ister.
Kanonik kullanım uygulamaları
Rağmen kanonik arama sonuçlarında benzer veya yinelenen içerikten kaçınmak için kullanılır, web siteniz için standart bir sayfa belirtmenin önemli olduğu birkaç durum daha vardır. Sonraki bölümlerde, kullanarak elde edebileceğiniz ekstra bonusları açıklayarak size bu konuda daha fazla bilgi vereceğiz. kanonik etiketler.
İyi bir dijital görgü kuralı olarak
Bugün, kullanarak kanonik nitelik, İnternet görgü kurallarının bir parçası haline geldi. Yinelenme olasılığı düşük olan küçük bir siteniz olsa bile, olası sorunları önlemek için standart bir sayfa belirtmenizi öneririz.
Bu durumda, tüm ana sayfa sürümleri için kendi kendini referans alan standart sürümleri eklemeniz gerekir. Bu yapıldıktan sonra, ek parametrelere sahip sayfaların dizine eklenmesi ve trafiğin standart olandan başka yöne yönlendirilmesi engellenir.
Görüntüleme ve sıralama seçenekleri
Kullanmanın geleneksel yolu kanonik ek sonuçlara yol açan sıralama veya görüntüleme seçenekleri aracılığıyla ana sayfayı belirtmektir. GET parametreleri ve diğer URL değişiklikleri. Bunu genellikle çevrimiçi mağazaların ve toplayıcıların web sitelerinde bulabilirsiniz; örneğin, etsy.com’da nasıl çalıştığına bakın.
Üzerinde Erkek Gömlekleri ve Tişörtleri sayfasıbirçok filtre ve sıralama seçeneği görebiliriz: fiyata, popülerliğe, incelemelere vb.

Bu seçenekler sayesinde ekleyebilirsiniz. tanımlayıcıyı al URL’ye.
Örneğin, sıralamayı seçersek En düşük fiyataşağıdaki URL’yi alacağız:
https://www.etsy.com/c/clothing/mens-clothing/shirts-and-tees?explicit=1&category_landing_page=1&order=price_asc
Bu URL’ler, sıralama ve filtreleme parametrelerine bağlı olarak sonsuza kadar açılabilir. Ana sayfada yer alan bilgilerin aynısını (bir ürün listesi) gösterecek olsalar da, arama motoru aralarında hiçbir fark görmeyecektir.
Tüm bu sayfalar dizine eklenir ve aramada görünürse, sıralama için ciddi bir iç rekabet yaşarız. Bu yüzden ihtiyacımız var kanonik etiket. Bu tür sayfalar kullanıcılar için gerekliyse ve tanıtım için anlamsızsa, ana olanı kanonik olarak belirtmeniz gerekir.
Teknik kelimelerle yazmalısın link rel=”canonical” href=”https://www.etsy.com/c/clothing/mens-clothing/shirts-and-tees” içinde kafa sıralama sayfası. Bu, sayfanın, aramada olması gereken belgenin ana sürümünü belirttiği anlamına gelir. GET parametreleri.
Optimize edilmemiş filtre sayfaları
Bu durum bir öncekine benzer, ancak burada daha fazla manevra alanınız var. Görüyorsunuz, belirli bir sorgu filtreyle eşleşirse, sayfa ayrı ayrı optimize edilebilir ve yükseltilebilir. Ardından ayarı kanonik ana olana gerekli değildir.
Yine de, özellikle bu sayfa aynı anda birkaç filtre kullanılarak oluşturulduysa, filtreleme sayfasını herhangi bir küme için optimize edemediğiniz durumlar olabilir.
UTM ve izleme parametreleri
Yönlendirme kaynaklarının izlenmesi gibi belirli bilgileri toplamak için URL’ye belirli parametreler ekleyebilirsiniz; örneğin, bir haber bülteni veya Facebook gönderisi nedeniyle sitenizi kaç kullanıcının ziyaret ettiğini izlemek istediğinizde.
Google Analytics’te sitenize yönlendiren etiketlere sahip URL’ler olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Belirli bilgileri toplamak için UTM ve izleme parametreleri kullanılsa da, bu URL’ler yinelenen içeriğe sahiptir. Bu tür etiketleri oluşturabilecek tek kişi siz olmadığınız için, kendi kendini referans alan bir standart sayfa kullanmak harika bir çözüm olacaktır.
Kanonikleştirmenin yaygın hataları
Kanonikleştirmenin bazı tuzakları vardır, bu yüzden bunu çok hafife almasanız iyi olur. Dikkatsiz bir tavırla ortalığı karıştırabilir ve sitenin sıralamasını bozabilirsiniz.
En yaygın hatalara ve bunlardan nasıl kaçınılacağına veya düzeltileceğine bakalım.
1. Farklı içeriğe sahip sayfalar için canonical etiketi kullanmak
Bazı web yöneticileri, SEO çabalarını artırmayı umarak yanlışlıkla kanonik sayfaları aynı olmayan sayfalarla ilişkilendirir. Ancak, farklı adreslere sahip bir sayfanız veya benzer içeriğe sahip birkaç sayfanız varsa, Google’ın kurallı kullanmanızı önerdiği için bu çalışmaz.
Tipik bir örnek, stokta olmayan bir ürün sayfasının veya kanonik olarak dizine eklenmiş bir kategori sayfasının veya tam tersinin belirtilmesidir. Bu tür sayfaların içeriği önemli ölçüde farklı olduğundan, arama motorları bu özelliği göz ardı edebilir ve her iki sayfayı da arama sonuçlarında görüntüleyebilir.
2. Robots.txt kullanarak standart olmayan adresleri engelleme
içinde bir sayfayı engelleme robots.txt dosyası taranmasını engelleyebilir. Sonuç olarak, bot belirtilenleri tanıyamayacaktır. kanonik etiketler. Robots.txt hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu makaleyi bitirdikten sonra diğer makalemize göz atmayı unutmayın.
3. Kanonik olmayan URL’leri noindex etiketi kullanarak engelleme
kanonik Ve noindex etiketler birbiriyle çelişiyor, bu yüzden ikisini aynı URL’de birleştirdiğinizde Google genellikle tercih ediyor rel=kanonik. URL’nizi dizine eklemeniz gerekmiyorsa, noindex etiketle ve unut rel=kanonik. Ancak sayfayı dizine eklemeniz gerekmiyorsa ve aynı zamanda kanonik olanı belirtmek istiyorsanız, yalnızca rel=kanonik veya 301 yönlendirmesi.
4. Kanonik olmayan belgeler için 4xx sunucu yanıt kodunu yok sayma
Kanonik olmayan belge şunu döndürürse kod 4xx, önceki durumdakiyle aynı sonucu alacaksınız. Arama motoru botları tanımaz kanonik etiket bu tür sayfalar için çünkü 4xx kodu onları engelleyecektir.
5. Sonraki tüm sayfalandırma sayfaları için ilk sayfayı kurallı olarak belirleme
İlk sayfa ve sayfalandırma sayfaları farklı içeriğe sahip olduğu için sadece ilkini canonical olarak belirtmemelisiniz. İlk sayfayı tüm sayfalar için standart olarak ayarladığınızda, Google bunları kopya olarak değerlendirebilir ve dahili bağlantılar da dahil olmak üzere tüm içeriklerini kaldırabilir. Bunun yerine kullanmanızı öneririz. kendine başvuran kanonik etiketler sayfalandırma sayfaları için.
6. Bir belge için birden çok kurallı etiket belirtme
birden fazla kullanma rel=kanonik etiketler Google muhtemelen hepsini görmezden geleceğinden, aynı sayfa bir hatadır. Etiket, sayfaya manuel ekleme, eklenti veya bazı CMS ayarlarıyla birkaç aracı tarafından eklenirse bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, rel=canonical etiketinizin amaçlandığı gibi çalıştığından emin olmak için iki kez kontrol etmeniz en iyisidir.
7. Diğer HTML bölümlerinde rel=canonical belirtmek (head‘ta değil)
için önemli bir gereklilik rel=kanonik düzgün çalışması için onun içinde yer almasıdır kafa HTML belgesinin bölümü. Öznitelik eklenirse vücut veya başka bir sayfa bölümü yoksayılacaktır.
8. Standart belgeler için 4xx veya 3xx sunucu yanıt kodunu yok sayma
4xx veya 3xx HTTP durum kodu, standart olarak belirtmek istediğiniz sayfanın arama motorları tarafından erişilebilir olmadığı ve arama sonuçları sayfasında görünmeyeceği anlamına gelir. Ana sayfa olarak belirtilen sayfa düzgün çalışmıyorsa ve dizine eklenemiyorsa bu durum meydana gelebilir. Bu durumda, sayfa adresini doğru olanla değiştirmeniz gerekir.
9. Kanonikliği belirtmeden yinelenen sayfalar ekleme
Bu uyarı, bir veya daha fazla aynı veya benzer sayfa varsa, ancak onlar için kanonik sürüm belirtilmemişse görünür. Bu durumda Google ana sayfayı kendisi belirleyerek arama sonuçlarında gösterecektir. Doğal olarak, dizine eklemek ve tanıtmak istediğiniz sürümden farklı olabilir.
Düzeltmek için yineleme gruplarını analiz etmeli ve en uygun sayfayı kanonik olarak belirtmelisiniz.
10. Farklı dil sürümlerine sahip sayfalar için yanlış bir kanonik etiket belirtme
ile etiketleri kullanırken standart bir sayfa belirtin. hreflang özniteliği. Kurallı sayfa, alternatif sayfayla aynı dilde veya en azından ona en yakın dilde olmalıdır.
11. Aynı zamanda farklı bir sayfaya standartlaştırılan standart bir URL belirleme
Bu sorun, sayfa A standart bir sayfası var Bve sayfa B standart bir sayfası var C. Sonuç olarak, bir “kanoniklik zinciri” sorununa neden olur.

Kanonik zincir nedeniyle, arama motorları etiketleri yanlış yorumlayabilir veya tamamen yok sayabilir. Bu nedenle, bir URL yazarken, işaret ettiğiniz sayfanın başka bir sayfayı gösteren bir standart içermediğinden emin olun.
12. URL’yi farklı bir protokolle belirtme
Standart bir sayfa belirtirken, sitenin ana sürümündeki protokole bakın. HTTPS protokolünü kullanıyorsa, HTTPS’yi href nitelik de.
13. Kurallı URL’ye dahili bağlantılar ekleme
Dahili gelen bağlantılar, belgenin ana sürümünü göstermelidir. Sonuç olarak, tarama bütçenizi iyileştirmek için standartlaştırılmış sayfalara giden dahili bağlantıların sayısını en aza indirmeniz gerekir. Ancak bazı istisnalar vardır, örneğin, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için belgenin standart olmayan, ana olmayan bir sürümüne başvurduğunuzda veya sıralamayı kullanarak ürünleri hemen göstermek istediğinizde.
Çözüm
Pek çok insan kanonik kuralın arama motorları için yalnızca bir öneri olduğunu düşünüyor, ancak site dizine eklemeyi yönetmek için etkili bir araç haline gelebilir ve bunu kendi başınıza bile halledebilirsiniz. Kanonik bir etiket oluşturmak, sizin için zor değil — yalnızca amacınız için en iyi seçeneğe karar vermeniz ve onu dikkatlice hayata geçirmeniz gerekiyor.
Standart etiketlerin çevrimiçi mağazanızın başarısı üzerinde güçlü bir etkisi olduğundan, çabalarınızın buna değdiğinden emin olun. Standartlaştırma aracının doğru kullanımı, site sıralamasını olumlu yönde etkiler, web sitesi tanıtımını artırır ve içeriğinizin üçüncü taraf siteler tarafından kopyalanmasının sonuçlarını en aza indirir. İşinizi bir sonraki seviyeye taşımak oldukça önemli.