Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Kendiniz SEO Nasıl Yapılır: Başlamanız İçin Hızlı Bir Kılavuz
Web sitenize daha fazla trafik çekmekte zorlanıyor musunuz?
Belki SEO hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur ancak nasıl çalıştığından emin değilsinizdir. Eğer öyleyse, o zaman bu yazı sizin için. Bu gönderide, SEO’yu kendi başınıza nasıl yapacağınızı öğrenecek ve belki de düşündüğünüz kadar zor olmadığını keşfedeceksiniz.
Nasıl yapılacağını öğreneceksiniz:
- İçeriği optimize edin
- İlgili anahtar kelimeleri arayın
- Dış ve iç bağlantılar oluşturun
- Sitenizin metriklerini ve analizlerini takip edin
- Sayfa içi SEO öğelerini optimize edin
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenmek kulağa teknik gelebilir ancak bu, kolayca ustalaşabileceğiniz bir uygulamadır.
SEO’yu kendiniz nasıl yapacağınıza ilişkin standart işletim prosedürlerine daha derinlemesine bakmadan önce, SEO’nun ne olduğunu bilmeniz ve bazı genel SEO terimlerini anlamanız gerekir.
Peki SEO nedir? Hadi bulalım.
Kendiniz SEO Nasıl Yapılır: Temelleri Anlamak
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenmeden önce bilmeniz gereken birkaç unsur vardır. Bunlar, SEO’nun tanımını, bazı yaygın SEO ifadelerini ve arama motorlarının nasıl çalıştığını içerir.
İşte daha derin bir dalış.
SEO nedir?
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamasını yükseltmek ve organik trafik çekmek için web sitenizi optimize ettiğiniz bir süreçtir.
SEO, günümüzde çoğu kuruluş için çok önemli bir pazarlama taktiğidir. İşte nedeni.
Herkes cevaplarını aramak için internete döner. Örneğin Google kabaca 86.3 Milyar yalnızca Nisan 2022’de yapılan aramalar.
Web siteniz, bu arama sorgularına yanıt vermeye çalışan birçok siteden biridir.
SEO, sitenizi arama motorlarına ve nihayetinde kullanıcılara nasıl görünür kıldığınızdır.
Pazarlama açısından bakıldığında, daha fazla görünürlük, daha fazla potansiyel müşteri, müşteri ve gelir anlamına gelir. Bu nedenle, SEO’yu kendiniz nasıl yapacağınızı öğrenmek, pazarlama stratejiniz için çok önemlidir.
Çoğu kuruluş, SEO’yu pazarlama stratejilerinin birincil bileşenlerinden biri olarak, yalnızca sosyal medyadan sonra listelemiştir.
Bu nedenle, SEO’yu nasıl yapacağınızı bilmek, en önemli öncelikleriniz arasında olmalıdır. İşte SEO’yu kendiniz nasıl yapacağınızı öğrenmeniz için daha fazla neden.
SEO’yu Kendiniz Nasıl Yapacağınızı Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?
Harika bir pazarlama lideri ve potansiyel gelir kaynağı olmanın yanı sıra, SEO’yu nasıl yapacağınızı öğrenmenin başka faydaları da olabilir.
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenirseniz, şunları yapabilirsiniz:
- Web sitenize kaliteli trafik kazanın.
- Web sitenizin SERP’lerde üst sıralarda yer almasına yardımcı olun.
- Web sitenizin görünürlüğünü, güvenilirliğini ve otoritesini artırın.
- Minimum maliyetle daha geniş bir kitleye ulaşın.
- Sitenizin dönüşümlerini iyileştirin.
Başarılı bir SEO kampanyası yürütmek zaman ve tutarlılık gerektirir. Google arama sıralamanızda bir iyileşme görmeniz aylar alabilir, ancak yine de bu çabaya değer.
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrendiğinizde muhtemelen karşılaşacağınız bazı genel ifadelere bir göz atalım.
Yaygın SEO İfadeleri
Muhtemelen insanların bu ifadelerden bazılarını SEO bağlamında kullandığını duymuşsunuzdur. Ama ne anlama geliyorlar?
Hadi bulalım.
İşte SEO’yu kendiniz nasıl yapacağınızı öğrenirken bilmeniz gereken yaygın SEO terimleri.
- Geri bağlantılar: Dış bağlantılar olarak da bilinen, kullanıcıları bir web sitesinden diğerine yönlendiren bağlantılardır. Kendiniz SEO yaptığınızda, diğer web sitelerinden kullanıcıları web sitenize yönlendiren geri bağlantılar istersiniz.
- Tıklama oranları: Bu, insanların belirli bir web sitesinde organik veya ücretli arama sonuçlarına tıklama oranını ifade eder.
- Kara Şapka SEO: Bunlar, önerilen arama motoru yönergelerine aykırı SEO uygulamalarıdır. Örneğin, spam içerikli bağlantılar ve doldurulmuş anahtar kelimeler.
- Whitehat SEO: Bunlar, bir sitenin organik görünürlüğünü artırmayı amaçlayan ve Google’ın önerilen yönergeleriyle uyumlu SEO uygulamalarıdır.
- Emekleme: Bu, arama motorlarının web sitelerini taradığı ve içerikleriyle ilgili verileri topladığı süreci ifade eder.
- SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfaları). Bu, belirli bir anahtar kelimeyi aradığınızda bir arama motorunun listelediği sayfaları ifade eder. İşte bir örnek.
- Çapa Metinleri: Bu, kullanıcıları bir web sitesindeki veya başka bir web sitesindeki başka bir sayfaya veya kaynağa yönlendirmek için bir bağlantının yerleştirildiği kelime veya tümcecik anlamına gelir.
Artık bu açıklığa kavuştuğuna göre, arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamanız gerekir, çünkü SEO’yu kendiniz yaptığınızda size yardımcı olacaktır.
Arama motorları hangi sayfaların sıralanacağını nasıl biliyor ve neden? Bir sonraki bölüm bunu kapsar.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorları nedir?
Arama motoru, kullanıcıların çevrimiçi olarak bilgi bulmasına yardımcı olan bir araçtır. Bazı örnekler Google ve Safari’yi içerir.
Bu bölümde, pazardaki lider arama motoru olarak Google’ı tartışacağız. Google sorumludur %85,5 Bu nedenle, çoğu kişinin bunu birincil arama motoru olarak kullandığını güvenle söyleyebiliriz.
Diğer arama motorları da Google’a benzer şekilde çalışır.
Arama motorları bu şekilde çalışır; tarayıcıları, bu sayfalardaki içeriği anlamak ve dizine eklemek için web sitesi sayfalarını tarar. Bir arama sorgusu için hangi sayfaların en alakalı olduğuna karar verirken bu sınıflandırmaları kullanırlar.
Peki web sitesi tarayıcıları nedir ve ne ararlar?
Google tarayıcıları, önceden taranmış sayfalardaki yeni içerikler de dahil olmak üzere tüm web sayfalarındaki bilgiler için sürekli olarak interneti tarar. Daha sonra bunları dizine ekler, bu da içeriği internetten tüm içeriğin bulunduğu bir veritabanına eklemek anlamına gelir.
Google daha sonra bu sayfaları analiz eder ve anlamaya çalışır ve SERP’lerde kullanılabilir hale getirir.
Arama sorguları yapan kullanıcılara ilgili ve güvenilir bilgiler sağlamayı amaçlar. Sonuç olarak bu web sayfalarındaki bilgilerin doğruluğunu ve yetkisini belirleyen algoritmalara sahiptir.
Belirlenen ölçütleri kullanarak, Google algoritmaları daha sonra aşağıdakilere bağlı olarak web sitelerini arama sonuçları için sıralar:
- Bir arama sorgusuyla alaka düzeyi.
- Bu bilgileri sağlayan web sitesinin yetkililiği. Bu, bir sayfanın popülerliği de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirlenir.
- İçeriğin tazeliği ve doğruluğu.
Google, birkaçı dışında tüm sıralama faktörlerini açık bir şekilde paylaşmaz. O zaman bile, hiçbir garanti yoktur.
Ancak SEO topluluğu (zamanla), üst sıralarda yer alan sayfaları inceleyerek organik trafiği artırmaya yardımcı olan bazı faktörler belirledi. Her bir faktörün site sıralamalarına ne kadar katkıda bulunduğunu veya katkıda bulunup bulunmadığını söylemek zor.
Ancak, SEO yaptığınızda, işe yaradığı kanıtlanmış şu faktörlere dikkat edin:
- Kaliteli içerik: Bu, arama amacını belirleyen ve kullanıcıların kolayca anlayabileceği benzersiz içeriği içerir.
- Kaliteli bağlantılar: Bu, yetkili web sitelerinde geri bağlantılar oluşturmayı ve hem gelen hem de giden bağlantılar için anahtar kelime odaklı bağlantı metinlerine sahip olmayı içerir.
- Yeni veya güncellenmiş içerik: Google tarayıcıları her zaman yeni içerik için tarama yapar. Bu nedenle, içeriği düzenli olarak güncellerseniz sayfanız muhtemelen daha üst sıralarda yer alacaktır.
- Kullanıcı etkileşimi: Ziyaretçiler sitenizde daha uzun süre kaldıklarında, web sitenizin içeriğinin kullanıcılar için yararlı ve alakalı olduğuna dair Google’a UX sinyalleri gönderir.
- taranabilir web sitesi: Web sitenizin arama motoru tarayıcıları tarafından kolayca bulunabileceğinden ve gezinmesinin kolay olduğundan emin olun.
- Mobil uyumlu siteler: Siteniz tablet ve cep telefonlarında kusursuz çalışıyorsa SEO açısından daha iyidir.
- Web sitesi hızı ve yanıt verebilirlik: Web siteniz yanıt vermiyorsa veya yavaş yükleme hızına sahipse, hemen çıkma oranınız muhtemelen artacak ve sıralamanız düşecektir.
- Web sitesi güvenliği: HTTPS kullanarak web sitenizin güvenli olduğundan emin olun. Bu, web sitenizin güvenilirliğini artıracaktır.
Artık SEO’nun temellerini anladığınıza göre, SEO’yu kendiniz nasıl yapacağınıza ilişkin rehberimize başlayalım.
Fazlası var…
Şimdi web sitenize daha fazla organik trafik akışını sağlayacak diğer 102 adımı keşfetme zamanı. SEO Kontrol Listesini buradan alın.
Nasıl göründüğüne bir göz atmak ister misiniz?
E-postanızı girin ve
Kendiniz SEO Nasıl Yapılır: 5 Temel Unsur
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenmek, iyi bir SEO stratejisinin temel bileşenlerini bilmeyi içerir. Bunlar, web sitesi optimizasyonu için olmazsa olmazlardır.
Bu temel bileşenlerde uzmanlaştığınızda, web siteniz için organik trafik oluşturma yolunda ilerlemiş olacaksınız.
Her birine ayrıntılı olarak bakalım.
1. Anahtar Kelime Araştırma ve Optimizasyonu
Anahtar kelime araştırmasını öğrenmeden kendi başınıza SEO yapmayı öğrenemezsiniz.
Anahtar kelime araştırması, alakalı bir kitleyi nasıl çekeceğiniz ve içeriğinizi doğru kişilere nasıl görünür kılacağınızdır. İnsanların arama sorgularında yazdıkları ifadeleri tam olarak bulmanıza yardımcı olur.
Kendiniz SEO yaptığınızda, markanızla alakalı ifadeleri kullanarak anahtar kelimelerinizi nişe göre araştırın. Sektörünüzde neyin popüler olduğunu araştırırken ilgili arama sorgularıyla başlayın.
Bu, kendi başınıza kolayca yapabileceğiniz bir şeydir. Anahtar kelime araştırmanıza başlamak için kolay bir yer, Google’ın otomatik tamamlama özelliğinden gelen Google önerileridir.
Ayrıca, kişi arama bölümüne de göz atın.
Ve Google sayfasının alt kısmı.
Daha doğru sonuçlar, öneriler ve ayrıntılar için anahtar kelime araştırma araçlarını kullanın. Popüler olanlardan bazıları şunlardır: Ahrefs, UbberSuggestVe Semruş.
Semrush’ta anahtar kelime araştırma panosu şöyle görünür:
Yukarıdaki araştırmadan, en iyi anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olacak en önemli üç soru şunlardır:
- Anahtar kelime öbeğiniz ne kadar popüler? Bunu bir anahtar kelimenin arama hacminden anlayabilirsiniz.
- Anahtar kelime zorluğunuz veya rekabet seviyeniz nedir? Her zaman düşük zorluk puanlarına sahip anahtar kelimeleri hedefleyin, çünkü bu onların sıralamasının daha kolay olduğu anlamına gelir.
- Anahtar kelimeniz alakalı mı? Bunu arama amacından anlayabilirsiniz. Örneğin, yukarıdaki anahtar kelime araştırma sonuçlarında amaç bilgilendirme olarak belirtilmiştir. Diğer arama amacı türleri, işlemsel, ticari ve gezinmeyi içerir.
Anahtar kelime araştırması, anahtar kelime optimizasyonu olmadan anlamsızdır. Kendiniz SEO yaparken anahtar kelimelerinizi ne zaman ve nereye ekleyeceğinizi bilmeniz gerekir.
Anahtar kelimelerinizi nereye yerleştirmelisiniz?
İşte bazı önemli olanlar:
- URL: Web sayfanızın adresi, o sayfadaki içeriğin anahtar kelimesini içermelidir. Anahtar kelime dışında ek metin yoksa daha etkilidir.
- Yazı başlığı: Gönderi başlığınızın ilk cümlesi anahtar kelimeniz olmalı veya mümkün olduğunca başlangıca yakın olmalıdır.
- Başlıklar ve alt başlıklar: Anahtar kelimenizin H2 başlıklarınızdan en az birinde, tercihen ilkinde göründüğünden emin olun.
- İlk birkaç cümle: Tartışma konusunu vurgulamak için, anahtar kelimenin içeriğinizin ilk birkaç cümlesinde göründüğünden emin olun.
- Meta Açıklaması: Bu, yazınız bir arama sorgusunda çıktığında Google’ın SERP’de gösterdiği şeydir. SEO’nuzu kendiniz yaptığınızda, anahtar kelimelerinizi meta açıklamalarınızın başında bir yere yerleştirin.
Örneğin, anahtar kelimeniz DIY SEO ise, meta açıklamanızda nasıl görüneceğini burada görebilirsiniz.
- Gövde metni: Gönderiler için %1 – %1,5 ve açılış sayfaları için %2’lik bir yoğunluğu koruyarak, anahtar kelimelerinizi gönderilerinize doğal bir şekilde dahil edin.
- Resim dosyaları ve alternatif metin: Yüklediğiniz resimleri optimize etmek için dosya adlarına ve alternatif metin etiketlerine anahtar kelimenizi ekleyin.
İçeriğiniz boyunca ana anahtar kelimenizi kullanırken, LSI anahtar kelimeleri için optimizasyon yapmayı unutmayın. Bu, ana anahtar kelimenizin farklı varyasyonlarını, yani insanların benzer şeyleri aramak için kullandıkları alternatif ifadeleri ifade eder.
SEO yaptığınızda, anahtar kelime doldurmaktan kaçının. Bu, Google SERP’deki arama sıralamalarınızı değiştirmek için bir sayfada aşırı anahtar kelime kullanımı anlamına gelir. Sitenize ceza çekebilecek bir siyah şapka SEO uygulaması olarak kabul edilir.
2. İçerik Optimizasyonu
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenirken, web sitenizde yayınladığınız içeriğe odaklanın. Bunun nedeni, sıralamalarınızın esas olarak içeriğinizin kalitesine bağlı olmasıdır.
Anahtar kelime optimizasyonunun yanı sıra, sıralanan harika içeriği nasıl oluşturursunuz? İşte nasıl.
İçeriğinizi Düzenleyin
İlk olarak, popüler olan içerik fikirleri bulmanız gerekir. Ardından, konularınızı ve gönderilerinizi kullanıcıların ve arama motoru tarayıcılarının anlamasını kolaylaştıracak şekilde düzenleyin.
Örneğin, daha iyi bir yapı için gönderilerinizi çok sayıda alt konuya ayırabilirsiniz.
Ayrıca kısa cümleler kullanabilir ve uzun veri parçalarından kaçınabilirsiniz. Uzun paragrafların monotonluğunu kırmak için madde işaretli veya numaralı listeler kullanın. İçeriğinizi taranabilir bölümlere ayırmak için uygun başlıklar ve alt başlıklar kullanın.
Alaka Düzeyine Odaklanın
SEO’yu kendiniz yaptığınızda hedef kitlenize alakalı ve yararlı bilgiler vermeniz gerekir. Orada zaten var olandan daha iyi olmalı. Bunu kendiniz yapmak kolaydır. Nasıl?
Basit bir Google araması size neyin sıralamada olduğunu gösterecektir. Bununla, birinci sayfadaki en üst sıradaki gönderilerde neyin eksik olduğunu belirleyebilirsiniz.
Ardından, içeriğinizi daha iyi hale getirmek için ne ekleyeceğinizi bileceksiniz.
Derinlemesine İçerik Üretin
Kapsamlı içerik üretmek, alanınızda bir uzman olarak sizi diğerlerinden ayırır ve arama motoru tarayıcıları bunu kabul eder.
Daha fazla doğruluk için yetkili kaynaklardan alıntı yapabilirsiniz. Ya da içeriğinizin öne çıkmasını sağlamak için infografikler ve endüstri vaka çalışmaları kullanın.
Kapsamlı makalelerin çoğu da uzundur. Uzunluğa odaklanılmasa da, bir konuda uzman bilgisi vermek genellikle daha uzun yazılar anlamına gelir. Uzun gönderiler genellikle bu nedenle daha üst sıralarda yer alır.
Ve elbette, içeriğinizi benzersiz yapın. Arama motorları web sitelerini şu şekilde cezalandırır: yinelenen içerik ve bu sadece sıralamanızı düşürür.
Kendi başınıza yapabileceğiniz bir başka kolay şey de, yazı tipinizin okunabilir olduğundan ve içeriğinizde herhangi bir gramer hatası olmadığından emin olmaktır.
İçeriğinizi Güncelleyin
Kendiniz yapabileceğiniz başka bir SEO uygulaması da eski içeriği güncellemektir. İçeriğinizde yaptığınız değişiklikler önemliyse içeriği yeniden yayınlayın.
Google, sayfaları tararken yeni bilgiler alır. Bu, yalnızca yeni yüklenen içeriği değil, aynı zamanda güncellenmiş mevcut içeriği de içerir.
Belirli endüstriler için genellikle trendlere ve değişikliklere ayak uydurma ihtiyacı vardır. Sayfanız bir süre sadece belirli bir anahtar kelime için sıralanabilir.
Ancak, bazı konular her zaman günceldir ve içerik bozulmasından etkilenmez.
İçeriğinize Görsel Ekleyin
Arama motorları görsel içeriği indekslemeyebilir, ancak site ziyaretçileri metin parçalarından bir mola vermeyi sever. Bu nedenle, kendiniz SEO yaptığınızda, içeriğinize yüksek kaliteli, ilgi çekici görseller eklemeyi unutmayın. Resimler, çizelgeler, infografikler ve videolar, ziyaretçilerinizin içeriğiniz üzerinde daha fazla zaman geçirmesini sağlar.
Google algoritması, web sayfası ziyaretlerini, tıklama oranlarını ve web sitesi popülerliğini algılar. Bu faktörler bir SEO artışına katkıda bulunur.
Daha ne?
Bu, doğru video ve resim düzenleme araçlarını kullanarak kolayca yapabileceğiniz bir şeydir ve bunu sizin için uzman profesyonellerin yapmasına gerek yoktur.
3. Teknik SEO
İçeriğin yanı sıra, web sitenizin teknik öğelerini SEO için optimize etmeniz gerekir. İşte SEO’yu kendiniz yaparken optimize etmeniz gereken teknik SEO’nun temel bileşenlerinden bazıları.
Sayfa Yükleme Hızı
Kendiniz SEO yaptığınızda site hızınızı optimize etmeyi unutmayın. Arama motorları için düşük hız, düşük kalite ve kötü sıralama anlamına gelir. Aşağıdakileri yaparsanız site hızınızı kendiniz artırabilirsiniz:
- Sayfanızdaki resimleri optimize edin. Büyük resimler sitenizi yavaşlatabilir. Yüklemeden önce bunları sıkıştırma araçlarını kullanarak sıkıştırmayı veya WebP biçimine dönüştürmeyi düşünün.
- Kaliteli web barındırma hizmetleri kullanın. Ucuz web barındırma hizmetleri genellikle güvenilmezdir. Bunun nedeni, paylaşımlı barındırma sağlamalarıdır ve aşırı yüklenme olabilir, bu da web sitenizi yavaşlatabilir. Sitenizde durum buysa, paylaşımsız barındırmayı düşünün.
- Sitenizde kullandığınız eklentileri ve eklentileri sınırlayın. Onlara ihtiyacınız yoksa kaldırabilirsiniz. Ayrıca, tuttuklarınız için her zaman güncel olduklarından emin olun.
Kırık ve Ölü Linkler
SEO’yu kendiniz nasıl yapacağınızı bilmek, ne ölü ne de bozuk olduklarından emin olmak için bağlantılarınızı sürekli kontrol etmeyi içerir.
Kendiniz SEO yaptığınızda, bozuk linkleri bulup düzeltin ve ölü linklerden kurtulun.
Bozuk bağlantılar, kullanıcıları artık mevcut olmayan bir kaynağa yönlendiren bağlantılardır. Ölü bağlantılar, onları artık mevcut olmayan bir web sayfasına gönderir.
Arama motoru tarayıcıları bu tür bağlantıları bulduklarında, bu sitelerde gezinemezler ve sayfanızı dizine ekleyemezler. Ayrıca, zayıf kullanıcı deneyimine de katkıda bulunur.
HTTPS
Kendiniz SEO yaptığınızda güvenlik çok önemlidir. Bir SSL sertifikası veya HTTPS web sitesi kullanmak, web sitenizin güvenli olmasını sağlar ve SSL izleme sertifika geçerliliğini kontrol eder. Kullanıcılarınıza bilgilerinin bilgisayar korsanlarından ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan korunduğunu gösterir.
Google gibi arama motorları, web sitesi güvenliğine değer verir. Google, potansiyel olarak güvenli olmayan siteleri ziyaret etmeye karşı kullanıcılara her yıl milyonlarca uyarı gönderir.
Mobil Duyarlılık
Mart 2021 itibarıyla Google, dizinlemesini masaüstü dizine eklemeden şuna geçirdi: mobil öncelikli indeksleme. Bunun nedeni, mobil cihazlarında gezinen kişi sayısındaki hızlı artıştı. Google artık çoğu siteyi mobil sürümlerini kullanarak taramaktadır.
Bu nedenle, sitenizin mobil uyumlu olmasını sağlamak SEO’nuz için iyidir. Kendiniz SEO yaptığınızda, aşağıdakiler gibi mobil uyumlu öğeler eklediğinizden emin olun:
- Duyarlı bir tema
- Mobil cihazlarda hızla yüklenen hafif görüntüler
- Daha küçük ekranlara sığdırmak için yeniden boyutlandırılmış açılır pencereler
- Gezinmesi kolay bir menü
- Okunması kolay yazı tipleri
Sayfanızın mobil uyumlu olup olmadığından emin değil misiniz?
Web sitenizin durumunu kendiniz kontrol etmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testini kullanabilirsiniz.
Dahili Bağlantılar
Çoğu “kendi başına SEO nasıl yapılır” kılavuzları, geri bağlantı oluşturmayı vurgular ve dahili bağlantı oluşturma hakkında çok az bilgi sağlar. Gerçek şu ki, her ikisi de SEO sıralamalarınız için önemlidir.
Daha ne? Dahili bağlantıları kendiniz oluşturmak kolaydır ve tam kontrole sahipsiniz.
Anahtar, ilgili bağlantı metinlerini kullanarak yalnızca ilgili veya benzer içeriğe bağlantı vermektir. Ayrıca konu kümelerini kullanabilir ve ilgili konularda birbiriyle bağlantılı gönderilerden oluşan bir içerik merkezi oluşturabilirsiniz.
İşte web sitenizin dahili bağlantılardan yararlanabileceği yollar.
- Arama motoru tarayıcıları, web sitenizdeki diğer sayfalarda gezinmek için bu bağlantıları kullanır.
- Dahili bağlantılar, okuyucuları diğer sayfalardaki ilgili içeriğe yönlendirerek kullanıcı deneyimini geliştirir. Bu, kullanıcıların kolayca erişebileceği bir kaynak ağı oluşturur.
- Tıpkı geri bağlantılar gibi, dahili bağlantılar da web sitenizin kalitesini artırarak organik aramalarda daha üst sıralarda yer alma olasılığını artırır.
Web sitenizdeki her blog gönderisine her zaman en az üç dahili bağlantı eklemelisiniz.
4. Geri Bağlantı Oluşturma
Backlink, başka bir web sitesindeki sayfanıza geri dönen bir bağlantı veya web sitenizdeki başka bir web sitesine yönlendiren harici bir bağlantıdır.
Kendiniz SEO yaptığınızda, sitenizin nişinizdeki diğer sitelerden güven oyu almasına yardımcı olduğundan, geri bağlantıları nasıl oluşturacağınızı bilmeniz gerekir.
Geri bağlantıları kendiniz oluşturabilirsiniz. Nicelik yerine niteliğe odaklandığınızdan emin olun. Geri bağlantılar, düşük sıralamalı veya spam içerikli web sitelerinden geliyorsa sitenize hiçbir değer katmaz.
Peki geri bağlantılarınızın kalitesini kendiniz nasıl belirlersiniz?
Kaliteli geri bağlantılar:
- Popüler ve güvenilir web sitelerinden gelin
- Alakalı sayfalardan ve web sitelerinden
- Sayfanın üst kısmına doğru yerleştirilir
Organik geri bağlantı oluşturma, insanların başvurabileceği kaliteli, yetkili içerik üretmenize izin verdiği için geri bağlantı almanın en iyi yoludur. İnsanlar isteyerek yüksek kaliteli içeriğe bağlanır.
Ancak bu zaman alır. Geri bağlantıları kendiniz oluşturabileceğiniz diğer yollar şunları içerir:
- misafir ilanı: Üçüncü taraf web sitelerinde gönderiler yayınlayın ve sitenizdeki bir veya iki ilgili kaynağa geri bağlantı verin.
- Diğer sitelere ulaşın: Değerli içerik parçaları oluşturun ve bunları diğer ilgili sitelerle paylaşın. Değerli bulurlarsa, bir kaynak olarak ona geri bağlanabilirler.
- Bağlantıları profillerinizde paylaşın: Çevrimiçi profiller oluştururken, web sitenize bağlantılar ekleyin.
- Bilgi grafikleri oluşturun ve paylaşın: Web sitenize benzersiz açıklamalar ve geri bağlantılar içeren farklı web sitelerinde bir infografik paylaşın.
Geri bağlantı satın almak, siyah şapka SEO olarak kabul edilir ve önerilen arama motoru yönergelerine aykırıdır. Google, geri bağlantı oluşturmak için bu tür kötü niyetli yöntemleri kullanan sayfaları cezalandırır.
Bu nedenle, kendiniz SEO yaptığınızda, yalnızca beyaz şapkalı SEO ve link0building uygulamalarını kullanın. 1 milyon 900’den fazla yüksek kaliteli geri bağlantı fırsatına anında erişmek için kapsamlı Bağlantı Sandığımızı kullanabilirsiniz.
5. Yerel SEO
SEO’nun nasıl yapılacağına ilişkin bu kılavuzda ele alınan diğer tüm SEO bileşenleri, web sitenizin Google’da üst sıralarda yer almasına ve sitenize daha fazla trafik çekmesine yardımcı olur.
Yerel SEOancak yerel bir kitleye odaklanır ve daha çok hedeflenir.
Çoğunlukla cep telefonu kullanıcılarına odaklanmıştır. Yerel SEO için Google Benim İşletmem giriş ayrıntılarınızı ve NAP’ı güncellemeniz gerekir. Bunu güncelleyerek kendiniz yapabilirsiniz:
- İşletmenizin adı
- Fiziksel adres
- Çalışma saatleri
- Kişiler
- Yorumlar
- Görüntüler
- Web Sitesi URL’si
Ayrıca işletmenizi yerel dizinlerde listelemeli ve listelerinizi güncel tutmalısınız.
SEO Performansınızı Nasıl Ölçersiniz?
Kendiniz SEO yaptığınızda, daha iyi sonuçlar için DIY SEO stratejinizi etkili bir şekilde ayarlayabilmeniz için performansı düzenli olarak izlemeniz gerekir. SEO kampanyanızın başarısını ölçmek, aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olabilir:
- Sitenize çektiğiniz trafik miktarı
- Sıraladığınız anahtar kelime öbekleri
- Hemen çıkma oranınız ve ziyaretçilerin web sayfalarınızda geçirdikleri ortalama süre
- Organik trafikten elde ettiğiniz dönüşümler
- Zamanla kazanılan veya kaybedilen organik geri bağlantılar
- Google’ın sitenizde kaç sayfa dizine eklediği
SEO araçları ile SEO performans analizlerinizi kendiniz takip edebilirsiniz. İşte bazı popüler araçlar:
- Google Analytics
- Google Arama Konsolu
- Semruş
- Ubersuggest
- Ahrefs
Bu SEO araçlarıyla, daha güçlü bir SEO stratejisi oluşturmayı kolaylaştıran SEO performansınızın görsellerini elde edersiniz.
SSS
1. Yeni başlayan biri olarak SEO’ya nasıl başlayabilirim?
SEO kendi başınıza yapabileceğiniz bir uygulamadır. Yeni başlayan biri olarak, aşağıdakileri nasıl yapacağınızı öğrenerek başlayabilirsiniz:
- Anahtar kelime araştırması
- içerik optimizasyonu
- Teknik SEO
- Geri bağlantı oluşturma
- Yerel SEO
2. Kendi kendime SEO öğrenebilir miyim?
Evet. Ayrıntılı bir rehberle SEO’yu nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Teknik bir uygulama gibi görünebilir, ancak temelleri öğrendikten sonra bunu kendiniz kolayca yapabilirsiniz.
3. Ücretsiz SEO öğrenebilir miyim?
Evet. Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenmek tamamen ücretsizdir. İhtiyacınız olan tek şey, SEO’yu kendi başınıza nasıl yapacağınıza ilişkin kapsamlı kılavuzumuz ve hazırsınız.
4. SEO öğrenmek ne kadar sürer?
SEO’nun temellerini öğrenmek ve bunlara hakim olmak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Bununla birlikte, bu bilgiyi ilerletmek daha uzun sürebilir ve daha fazla pratik gerektirir.
5. SEO’dan önce ne öğrenmeliyim?
Kendiniz SEO yapmadan önce şunları öğrenmeniz gerekir:
- SEO nedir ve önemi nedir?
- SEO’da kullanılan bazı yaygın ifadeler
- arama motorları nasıl çalışır
- Güçlü bir SEO stratejisinin temel bileşenleri
- SEO performansı nasıl ölçülür?
Kendiniz SEO Yapmaya Hazır mısınız?
Kendi başınıza SEO yapmayı öğrenmek artık o kadar da korkutucu görünmüyor, değil mi? Umarız bu kılavuz yardımcı olmuştur ve cevabınız evettir.
Artık SEO’nun neyle ilgili olduğunu ve stratejinize neleri dahil etmeniz gerektiğini bildiğinize göre, ne ile başlayacaksınız? Önce anahtar kelimeleriniz üzerinde mi yoksa içerik kaliteniz üzerinde mi çalışacaksınız? Veya belki de geri bağlantılar oluşturarak başlayacaksınız.
Adım adım bir çerçeveye mi ihtiyacınız var? SEO’yu kendiniz yapmak için ihtiyacınız olan her şeyi içeren SEO Kontrol Listemizi deneyin. Tüm SEO uygulamalarınızı takip etme ve trafiğinizi artırma konusunda yardım alın. Web sitenizi Google’ın ilk sayfasında çıkarmanın en iyisi.