Magento 2 Web Sitenize Google Etiket Yöneticisi Nasıl Eklenir?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Magento 2 Web Sitenize Google Etiket Yöneticisi Nasıl Eklenir?

Magento 2, kutudan çıktığı haliyle satışlarınızı ve müşterilerinizi takip etmenize olanak tanıyan analiz raporları ve gösterge tabloları sunar. Ancak mağazanızın performansını daha iyi anlamanıza ve kârınızı iyileştirmenin yeni yollarını keşfetmenize yardımcı olabilecek üçüncü taraf araçlar da mevcuttur.

Bu araçlardan biri Google Etiket Yöneticisi’dir.

Google Etiket Yöneticisi ile web sitesi etkinliğini nasıl takip ettiğiniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilir ve izleme verilerinizin doğru olduğundan emin olabilirsiniz.

Google Etiket Yöneticisinin tam olarak ne olduğunu, neden kullanmanız gerektiğini ve Google Etiket Yöneticisini Magento 2 web sitenize nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Google Etiket Yöneticisi nedir?

Resim kaynağı: Çerez robotu

Google Etiket Yöneticisi (GTM), web sitenizin tüm izleme etiketlerini yönetmek için tamamen ücretsiz bir çözümdür. İzleme etiketinin ne olduğunu bilmiyorsanız bu, web sitenizdeki verileri toplayan ve üçüncü taraflara gönderen bir kod pasajıdır. Etiketler, web sitesi etkinliğini ölçmenin etkili ve doğru bir yoludur.

Çoğu web sitesi, çeşitli veri türlerini izleyen ve toplayan çok sayıda etiket kullanır. Tüm bu etiketleri ve topladıkları verileri yönetmek karmaşıktır ve çoğu zaman çok zaman alıcı olabilir.

Google Etiket Yöneticisinin yardımcı olabileceği yer burasıdır.

GTM, Magento 2 web sitenizde çeşitli türdeki etiketlerin ve kod parçacıklarının uygulanması ve yönetilmesi sürecini basitleştirir. Birden fazla etiketi uygulamak için çok sayıda farklı kod snippet’i eklemek yerine, yalnızca Google Etiket Yöneticisi snippet’ini ekleyebilir ve ardından tüm etiketlerinizi GTM’nin arayüzünden yönetebilirsiniz. Facebook Piksel izleme kodunu, Google Ads dönüşüm izlemeyi ve Google Analytics izlemenin yanı sıra diğer çeşitli etiket türlerini uygulamak için bunu kullanabilirsiniz.

Google Etiket Yöneticisi, etiketleri kodla uğraşmadan uygulamanıza yardımcı olmanın yanı sıra, tüm etiketlerinizi tek bir yerde düzenlemenin bir yolunu da sağlar. Etiketleri ve bunların çalışma şeklini doğrudan GTM arayüzünden değiştirmenize olanak tanır; web sitenizdeki etiket kodunu değiştirmenize gerek yoktur.

Not: Google Etiket Yöneticisi, Google Analytics’in yerini almaz. Bu iki çözüm, pazarlama stratejiniz hakkında bilinçli kararlar vermeniz için kullanabileceğiniz daha iyi veriler sağlamak üzere birlikte çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Google Etiket Yöneticisi Mağazanız İçin Neden Yararlıdır?

Yani bu noktada Google Etiket Yöneticisi’nin size kaynak koduna dokunmadan etiket ekleme ve değiştirme olanağı sağladığını biliyorsunuz. Peki bu işinize tam olarak nasıl fayda sağlıyor?

Pazarlamacılardan ve geliştiricilerden oluşan ekipleri olan köklü e-ticaret şirketleri için bu, pazarlamacıların, etiketleri ayarlama konusunda geliştiricilere güvenmek yerine kampanyaların performansını kendilerinin izlemeye başlamasına olanak tanır. Bu da geliştiricilere diğer tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri için zaman kazandırır ve işinizi genel olarak daha verimli hale getirir.

Geliştirici olmayan tek bir satıcı tarafından işletilen daha küçük mağazalar için sabit kodlama etiketleri bir seçenek bile değildir. Google Etiket Yöneticisi tarafından sağlanan sezgisel arayüz, bu tür satıcıların izleme etiketlerinin avantajlarından yararlanmasına olanak tanır. Mağazalarının performansı hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve bu bilgileri daha bilinçli iş kararları vermek için kullanmalarına olanak tanır.

Google Etiket Yöneticisi Nasıl Çalışır?

Resim kaynağı: Makermet

Google Etiket Yöneticisi’nin düzgün çalışması için aşağıdakilere ihtiyaç vardır:

1. Etiketler

Yukarıda belirtildiği gibi bunlar, web sitesi etkinliğini izlemek için web sitenize uygulamanız gereken kod parçacıklarıdır. Örnekler arasında Facebook Pixel ve Google Universal Analytics izleme kodu yer alır.

2. Tetikleyiciler

Tetikleyiciler, Google Etiket Yöneticisi’nin belirli bir etiketi tetiklemesi için gerçekleşmesi gereken etkinliklerdir. Her tetikleyici değişkenlerden, operatörlerden ve değerlerden oluşur. Tetikleyicilere örnek olarak sayfa görüntülemeleri ve bağlantı tıklamaları verilebilir.

3. Değişkenler

Değişkenler, ürün adları veya fiyatlar gibi değişebilecek değerlerin yer tutucularıdır. Etiketler ve tetikleyiciler tarafından kullanılan değerleri saklarlar ve GTM’nin verileri düzgün bir şekilde izlemek için ihtiyaç duyabileceği her türlü ek bilgiyi içerirler.

Değişkenler tek bir veri parçasını veya bir dizi veri noktasını tutabilir. Ayrıca farklı etiketler arasında yeniden kullanılabilirler. Değişken örnekleri arasında sayfa URL’si ve yönlendiren yer alır.

GTM yerleşik değişkenlerle birlikte gelirken, kendinizinkini de oluşturabilirsiniz.

4. Konteynerler

Bir kapsayıcı, web sitenize ilişkin tüm izleme etiketlerini ve tetikleyicileri içerir. Google Etiket Yöneticisi hesabınızdaki her alan adının kendisine atanmış bir kapsayıcısı vardır.

GTM’yi ilk kez kullandığınızda bir kapsayıcı oluşturmanız gerekecektir. Oluşturulduktan sonra, Google Etiket Yöneticisi’ni kullanmaya başlayabilmeniz için kapsayıcı kodunu web sitenize eklemeniz gerekir.

5. Veri Katmanları

Veri katmanları, bilgi etiketlerinin çalışması gerekenleri web sitenizin geri kalan kodundan ayıran JavaScript nesneleridir. Bir etiketin ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri tek bir konumda tutarak etiketlerin tetiklenmesini hızlandırmaya yardımcı olurlar.

Veri katmanları, web sitesi performansına yardımcı olmanın yanı sıra, web sitenizin kodunu değiştirseniz bile etiketlerinizin çalışmaya devam etmesini de sağlar.

Google Etiket Yöneticisi ile Google Analytics Arasındaki Fark

Resim kaynağı: Megalitik

Google Etiket Yöneticisi’nin odak noktası verileri izlemektir. Google Analytics’in amacı ise verilerinizi incelemenize ve analiz etmenize olanak sağlamaktır.

Google Analytics’in aksine, Google Etiket Yöneticisi size herhangi bir rapor sunmaz. Verileri analiz etmek için kullanamazsınız.

Şu anda Google Analytics kullanıyorsanız, GTM’yi uygulamak raporlama veya veri analizi rutininizi değiştirmeyecektir. Google Analytics içinden özel segmentler oluşturmaya, dönüşüm raporları çalıştırmaya ve satışlarınızı analiz etmeye devam edeceksiniz.

Ancak bu iki çözümü bir arada kullanmak istiyorsanız öncelikle Google Analytics kodunu web sitenizden kaldırdığınızdan emin olmanız gerekir. Web sitenizde hem Google Analytics hem de GTM izleme kodlarının bulunması, çift raporlamaya ve hatalı verilere yol açacaktır.

Neden Google Etiket Yöneticisini Kullanmanız Gerekir?

Google Etiket Yöneticisi’ni kullanmanın birçok avantajı vardır. Şunları yapmanızı sağlar:

  • Daha fazla kontrol kazanın: GTM, Google Analytics’e gönderilen verileri özelleştirmenize olanak tanır. GTM’yi temel etkinlikleri izlemek için kullanabileceğiniz gibi, karmaşık gelişmiş e-ticaret izlemeyi de uygulamak için kullanabilirsiniz.
  • Zamandan tasarruf: Siz ve geliştirme ekibiniz, web sitenize manuel olarak etiket eklemek için zaman harcamak yerine daha önemli görevlere odaklanabilirsiniz. Etiketler, manuel olarak uygulamaya kıyasla GTM’ye eklenerek çok daha hızlı dağıtılabilir.
  • Daha iyi organize edin: Etiket verilerini GTM arayüzü üzerinden takip etmek, tüm etiketlerinizi tek bir konumda düzenlemenize olanak tanır.
  • İzleme hatalarını azaltın: Etiketleri manuel olarak eklemeye çalıştığınızda hatalar meydana gelebilir. Etiketi yanlış yere ekleyebilir veya etiketin tüm işleyişini bozacak bir yazım hatası yapmış olabilirsiniz. GTM kullanmak bunun olmasını engeller.
  • Etiketleri doğru şekilde uygulayın: Google Etiket Yöneticisi, sözdizimi hataları içeren etiketleri yayınlamanıza izin vermez. Etiketlerin GTM aracılığıyla eklenmesi, bunların amaçlandığı gibi çalışmasını sağlar. GTM ayrıca önizleme modunda etiketlerinizdeki hataları ayıklamanıza da olanak tanır.
  • Web sitesi performansını artırın: GTM’nin veri katmanlarını kullanması ve eşzamansız etiket dağıtımı sayesinde, izleme etiketlerinin tetiklenmesiyle ilgili daha az gecikme olacağından siteniz daha iyi performans gösterecektir.

Magento 2 için Google Etiket Yöneticisi Nasıl Kurulur

Artık GTM’nin ne olduğunu ve neden kullanmanız gerektiğini anladığınıza göre, Magento 2 web sitenizde Google Etiket Yöneticisi’ni nasıl kurabileceğinize bakalım.

Google Etiket Yöneticisi Hesabını Kaydedin

Şuraya git: Google Etiket Yöneticisi web sitesi ve tıklayın Ücretsiz başlayın Ücretsiz GTM hesabınızı kaydetmek için.

Sonraki sayfada hesap adınızı ve ülkenizi ekleyin ve ilk kapsayıcınızı ayarlayın.

Resim kaynağı: Google Etiket Yöneticisi

Google Etiket Yöneticisi Kapsayıcı Kimliğinizi Web Sitenize Ekleyin

Magento 2, GTM entegrasyonunu kullanıma hazır olarak destekler; dolayısıyla Google Etiket Yöneticisi’ni uygulamak için web sitenizin kodunu düzenlemenize gerek kalmaz.

Magento arka ucunda Mağazalar > Yapılandırma > Satış > Google API’sine gitmeniz yeterlidir.

Google Analytics bölümünde,Hesap tipi Google Etiket Yöneticisi’ne gidin ve GTM kapsayıcınızı oluştururken aldığınız kapsayıcı kimliğini Konteyner Kimliği bölüm.

Resim kaynağı: Magento

İlk Etiketinizi Ayarlayın

Artık web sitenize GTM’yi eklediğinize göre, ilk etiketinizi oluşturalım.

Google Etiket Yöneticisi kontrol panelinize gidin ve Yeni Etiket Ekle. Sonraki sayfada bir etiket türü seçin, bir tetikleyici seçin ve Kaydetmek.

Daha sonra etikete genel bakış sayfasına yönlendirileceksiniz; burada Göndermek Etiketinizi etkinleştirmek için.

Son olarak, üzerine tıklamak isteyeceksiniz Yayınla Etiketinizi yayınlamak için sonraki sayfada.

Magento 2 Web Sitenizde Google Etiket Yöneticisini Kullanmaya Başlayın

Google Etiket Yöneticisi (GTM), Google’ın izleme etiketlerini yönetmeye yönelik ücretsiz çözümüdür. Web sitenize etiket uygulama sürecini basitleştirir ve tüm izleme etiketlerinizi görüntülemek ve yönetmek için size merkezi bir konum sağlar. Google Analytics ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır; GTM, verilerin takibini gerçekleştirir ve Google Analytics, verileri analiz etmek için bir araç görevi görür.

Google Etiket Yöneticisi, verileriniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Ayrıca zamandan tasarruf etmenizi sağlar, daha iyi organize olmanıza olanak tanır, izleme hatalarını azaltır ve web sitesi performansını artırmanıza yardımcı olur.

Magento 2, GTM’yi web sitenize uygulamanın kolay bir yolunu sunuyor; o yüzden hemen bugün başlayın.

Tavsiye Edilen:  3 Kolay Adımda ChatGPT ile PDF Nasıl Özetlenir?