Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:NFT’ler: Dijital Pazarlamada Sonraki Dalga mı?
1990’lı yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından bu yana, internet önemli ölçüde ilerlemiştir. Kullanıcıların sadece içeriği tüketebildikleri internetin ilk günleri (Web 1.0), kısa sürede yerini günümüzün daha dinamik ve kullanıcı odaklı Web 2.0’ına bıraktı. Ve şimdi, internetin “Web3.0” çağına girerken, blok zinciri teknolojisiyle desteklenen merkezi olmayan bir ağ her şeyi devralmaya hazır.
Web1.0 döneminde pazarlamadan bahsedecek olursak, girişimler farkındalığı artırmaya ve web sitesi trafiğini artırmaya odaklanmıştı. Bununla birlikte, Web2.0 ve sosyal medyanın yükselişiyle, pazarlama daha çok müşteri katılımına ve ilişki kurmaya odaklandı. Ve şimdi, Web3 bizi orijinalliğe, güvene, şeffaflığa ve mülkiyete önem verilen yeni bir pazarlama çağına götürüyor. Bu yeni çağın kilit teknolojilerinden biri NFT’lerdir.
NFT’ler nedir?
NFT’lerin dijital pazarlamayı nasıl beslediğini tartışmaya başlamadan önce, gerçekte ne olduklarını anlayarak başlayalım.
Halk arasında NFT olarak bilinen misli olmayan jetonlar dünyayı kasıp kavuruyor. Çoğaltılamayan veya bir başkasının yerine ikame edilemeyen benzersiz dijital varlıklardır, bu da onları dijital sanat eserleri, etkinlik biletleri, koleksiyon öğeleri vb. için mükemmel kılar. 2021’de NFT’ler yaygınlaştı ve markalar dijital varlıklarla denemeler yapmaya başladı.
Adidas, Bored Ape Yacht Club, PUNKS Comic ve gmoney ile birlikte bir NFT kampanyası başlattı. 2020’deki lansmanından bu yana, NBA oyunlarından öne çıkan dizilerin dijital yapıtlarını alıp ticaretini yapan bir web sitesi olan NBA Top Shot da muazzam bir gelişme yaşadı. Ek olarak, doğrulanmış NFT’ler, sosyal medya sitesi Twitter’da profil resimleri olarak da kullanılabilir.
Görünüşe göre, Web3.0 ilgi görmeye devam ederken, NFT’ler şüphesiz dijital pazarlamanın geleceğinde önemli bir rol oynayacak. Bu geçişin öncüsü olan markalar, merkezinde NFT teknolojisini kullanarak müşterileriyle etkileşim kurmak için yeni yöntemler deniyor.
NFT’ler ve Dijital Pazarlama Arasındaki Bağlantıyı Anlamak
Her pazarlamacı, etkili pazarlamanın müşterilere mal ve hizmet sağlamanın ötesine geçtiğini bilir. Bir marka, başarılı bir pazarlama planı oluşturmak istiyorsa, unutulmaz deneyimler yaratabilmeli ve kalıcı ilişkiler kurabilmelidir.
Bunu başarmanın ideal bir yolu, aynı zamanda Metaverse’e bir baskın yaparken ve sürekli gelişen dijital alana ayak uydururken NFT’ler aracılığıyladır. NFT’ler anında bir yatırım getirisi sağlamayabilir, ancak diğer girişimlerin dönüşümleri ve geliri artırmasına yardımcı olmak açısından çok önemlidir.
NFT’ler gibi dijital trendleri markanın pazarlama planına dahil etmek, müşteri tabanını büyütmek için harika bir yöntemdir. Özellikle her gün 15.000 ila 50.000 NFT satışı olduğu ve NFT’lerin giderek daha popüler hale geldiği günümüzde. Ek olarak, markanın bilinirliğini artırmak için de mükemmel bir yoldur. Kuruluşlar, markalarını Metaverse’te sergilemek için NFT’leri kullanabilir. Çevrimiçi video oyunları ana Metaverse perakende ortamıdır ve Z Kuşağı kullanıcılarının %74’ü buradan en az bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğini iddia etmektedir.
Böylece markalar, mallarını veya markalı ürünlerini NFT’ler olarak oluşturabilir ve ardından bunları çeşitli pazarlarda satabilir, böylece müşteriler istedikleri öğeleri satın alabilir ve Metaverse’deki varlıkları kullanabilir. Eşsiz müşteri deneyimleri aracılığıyla markayı dijital alanda daha da geliştirmek.
Dijital Pazarlama İçin NFT Kullanan Markalara Örnekler
Artık NFT’lerin dijital pazarlamada ne kadar etkili olabileceğini belirlediğimize göre, sizi markaların bundan en iyi şekilde nasıl yararlandığına dair bazı örneklere götürelim.
1. Coca-Cola
Temmuz 2021’de Coca-Cola, çevrimiçi bir müzayedede sınırlı sayıda koleksiyon ürünlerinin satışından 575.883,61 $ kazanarak ilk NFT girişimine başladı.
İçecek devi, Dünya Dostluk Günü münasebetiyle bir müzayede düzenledi. Coca-Cola ayrıca başarılı teklif sahibinin “arkadaşlarıyla paylaşmak için buz gibi Coca-Cola ile dolu” eski bir SMEG buzdolabı satın aldığını açıkladı. Strateji başarılı oldu çünkü şirketin uzun süredir Coke’u bir dostluk sembolü olarak konumlandırmasını tamamladı.
2. Budweiser
Dünya NFT’lerden haberdar olsa da, bu onların da bir NFT’ye sahip olabileceği anlamına gelmez. Ancak oyuna birisi girecekse, bunu müşterileri için olabildiğince kolaylaştırmak markanın çıkarınadır.
Budweiser, ilk Budweiser kutusunun üretildiği 1936 yılına bir gönderme olarak 1.936 farklı dijital kutu içeren NFT lansmanı aracılığıyla bunu zarafetle başardı. Marka, tüketicilerinin kredi kartları, Ethereum veya Bitcoin ile jeton satın almasını kolaylaştırmak için özel bir URL – Budweiser.com/nft – oluşturdu.
3. Adidas
NFT’lerin değeri her zaman belirtecin kendisinden değil, mülkiyet yoluyla yaratılan topluluk duygusundan kaynaklanır. İnsanlar, bir münhasırlık ve paylaşılan deneyim duygusu verdiği için çekilir.
Bunu yalnızca NFT’ler aracılığıyla yapmak zor olabilir ama Adidas için değil. Marka, ilk NFT lansmanını bir eşofman, bir blockchain adresi içeren bir sweatshirt ve turuncu bir bere içeren fiziksel bir ürün grubuyla eşleştirmeye karar verdi. Dolayısıyla, tüketiciler bir NFT satın almanın çekiciliğini hissetmeseler bile, aynı derecede özel olan somut ürünü satın alarak topluluğun bir parçası olabilirler.
Dijital Pazarlama İçin NFT’lerin Artıları ve Eksileri
Piyasadaki diğer tüm pazarlama araçları gibi, NFT’lerin de avantajları ve dezavantajları vardır. Markalarınız için bir karar vermeden önce, NFT’lerin artılarını ve eksilerini inceleyelim.
Markanız İçin NFT’lerin Artıları
- Kâr elde etmenin mükemmel bir yoludur.
- NFT’ler, benzersiz marka deneyimleri oluşturmaya yardımcı olarak tüketici sadakatini teşvik eder
- Tüketicileriniz arasında bir topluluk duygusu oluşturmak veya güçlendirmek istiyorsanız, NFT’ler bunu başarmanın harika bir yoludur.
- NFT’ler benzersizdir ve çoğaltılamaz veya değiştirilemez, bu da onların değerini daha da artırır
- Somut nesneler olmadığı ve her şey dijital olduğu için depolama, teslimat, elleçleme vb. konularda endişelenmenize gerek yok.
Markanız İçin NFT’nin Eksileri
- Her şey dijital olduğu için tüketiciler bunları yatırıma değer bulmayabilir.
- NFT’ler, piyasa oynaklığı söz konusu olduğunda kripto para birimlerinden farklı değildir. Bir NFT bugün son derece değerli olsa da yarın aynı değeri taşımayabilir.
- Her bir NFT işlemi, geleneksel bir evin bir buçuk günde kullandığı kadar güç gerektirir ve bu da onu çevresel bir risk haline getirir.
Çözüm
NFT’ler dijital pazarlama için çok yeni bir kavramdır ve bu alanda keşfedilecek çok şey vardır. Özellikle yeni teknolojileri dahil etme ve Web 3.0 çağında var olabilecek yeni olasılıkları araştırma konusunda tutkulu olan markalar için keşfedilmesi gereken mükemmel bir pazarlama aracıdır.
AdLift, NFT’lerin potansiyel olanaklarını keşfederek yeni ufuklar keşfetmenize ve markanızı daha büyük boyutlara taşımanıza yardımcı olmaya hazır olan şirketlerden biridir. Bugün bizimle bağlantı kurun!