Otomatik Asistan Çocuklardan Gelen Sorgulara Nasıl Yanıt Verebilir?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Otomatik Asistan Çocuklardan Gelen Sorgulara Nasıl Yanıt Verebilir?

Otomatik yardımcılarının nasıl çalıştığına dair Google’dan birkaç patent alıyoruz. Bu patentler hakkında yazdığım son yazılar şunları içerir:

  • 4 Nisan 2019 – Google’da Konuşma Arama Sorguları (Önceki Oturumlardan Bağlam) – Google, önceki konuşma sorgularından bağlamsal verileri kullanarak konuşma sorgularına yanıt vermeyi kolaylaştırmak için içeriği nasıl etiketleyebilir?
  • 26 Kasım 2019 – Google Otomatik Asistan Arama Sonuçları – Google’ın arama sunmak için yaptığı bazı uyarlamalara göz atarak, otomatik asistan kullanan bir kişiyle iletişimin sınırlamaları ve Google’ın bu sınırlamaları nasıl aşmaya çalışabileceği hakkında Arama yapanlara sonuçlar.
  • 13 Aralık 2019 – Google Asistan ve Bağlama Dayalı Doğal Dil İşleme– Bir kişinin ses tabanlı bir sistemle etkileşimine atıfta bulunan teknik bir terim olan Otomatik Asistan’dan bahsederken diyalog sistemleri kavramını sunar. “sohbet robotları” gibi örnekler. Sorgu şablonları ve kullanıcı tanımlı varlıklar ve bağlamlar ile bir kullanıcı sorgusuna yanıt verirken bir iletişim sisteminin izleyebileceği kurallar hakkında bazı içgörüler sağlar.

Geçen hafta Şubat ayında Google’dan alınan yeni bir patent, Otomatik Asistan’ın nasıl çalışabileceği hakkında daha fazla bilgi vermek için önceki patentlerden bazılarındaki fikirleri bir araya getiriyor:

Bu patent, bir dizi farklı türde otomatik asistanı kapsayabilir, ancak öncelikle insanlardan gelen sorulara ve sorgulara sesli olarak yanıt veren akıllı hoparlörlere odaklanıyor gibi görünmektedir.

Bu patent aynı zamanda bize bunun çocuklarla etkileşime yönelik olduğunu ve bu tür bir etkileşimin çocuklarla iyi çalışmasını sağlamak için adımlar atabileceğini söylüyor.

Patent, çözmeyi amaçladığı sorunları bize varsayımsal bir örnek vererek ifade ediyor:

Çocuklar İçin Otomatik Asistanlar

Patent bize, otomatik bir asistanla çalışan birinin algılanan yaş aralığına veya kelime dağarcığı düzeyine göre nasıl davranacağını ayarlayacağını söylüyor. Çocuklarla etkileşim kurarken “çocuk modu” ve çocuk sayılmayan biriyle (gençler ve daha yaşlılar) etkileşim kurarken “normal” veya “yetişkin” modu gibi belirli bir mod kullanabilir. bize, otomatikleştirilmiş bir asistanın, her biri belirli bir yaş aralığı veya birkaç sözcük düzeyiyle ilişkili bir dizi mod arasında geçiş yapabildiğini söylüyor.

Bunu yapmaya çalıştığında bunu yapabilir:

(i) Kullanıcının niyetini tanımak
(ii) Kullanıcının amacını çözmek
(iii) Kullanıcının amacını çözmenin sonuçlarının nasıl çıkacağına karar verin.

Bir Otomatik asistan, aşağıdaki durumlarda bazı durumlarda açıklama isteyebilir:

  • Bir kullanıcının konuşması, bu tür cihazların ortalama kullanıcısından daha az nettir (örneğin, sonraki kullanıcı küçük bir çocuk olduğunda, konuşmasının netliğini etkileyen bir engeli varsa)
  • Bir Kullanıcı, anadili olmayan bir konuşmacıdır
Tavsiye Edilen:  Bütçeyle Çevrimiçi Kurs Nasıl Oluşturulur [Start With Less Than $100]

Bir asistanın uyum sağlamaya çalışabileceği tek şey yaş ve kelime bilgisi seviyeleri değildir. Patent bize cinsiyet, konum vb. gibi diğer kullanıcı özelliklerini anlamaya çalışabileceğini söylüyor.

Bunlar aynı zamanda bir asistanın davranışını da etkileyebilir. Otomatik asistan, daha gelişmiş kelime dağarcığı olan genç kullanıcıları ve yetişkinlere uygun seslere sahip ancak sınırlı kelime dağarcığı olan yaşlı kullanıcıları fark etmeye çalışacaktır.

Pek çok patent gibi, bu da uygulanabilecek bazı seçenekler içeriyor ve bize şunu söylüyor:

Otomatik bir asistan, aşağıdaki gibi özelliklere bakarak bir kullanıcının yaş aralığını otomatik olarak algılamaya çalışabilir:

  • Kadans
  • Saha
  • fonemler
  • Kelime bilgisi
  • Dilbilgisi
  • Telaffuz
  • Vesaire.

Kuyudaki bir kullanıcının yaşını tahmin etmeye çalışmak için bir makine öğrenimi modeli kullanılabilir.

Ayrıca, ses tanımanın otomatik asistanlar tarafından tek tek konuşmacıları ayırt etmek ve tanımlamak için kullanılabileceği söylendi. (Evime bir hoparlör ekledim ve Google sesime alıştırmak için bazı satırları tekrar etmemi istedi, öyle görünüyor ki bunu yapıyorlar.)

Yaş Belirlemenin Otomatik Asistan Üzerindeki Etkisi Ne Olabilir?

  • Otomatik asistan, hangi ifadelerin çağrı cümleleri olarak nitelendirileceği konusunda, konuşmacının bir yetişkin veya başka bir şekilde yetkin bir konuşmacı olduğuna göre daha az katı olabilir.
  • Bir veya daha fazla cihaz üstü model (örn., eğitilmiş yapay zeka modelleri), örneğin istemci cihazda yerel olarak, önceden belirlenmiş çağrı cümlelerini saptamak için kullanılabilir.
  • Konuşmacının çocuk olduğu tespit edilirse çocuklara özel tasarlanmış bir çağrı modeli kullanılabilir.
  • Tüm kullanıcılar için tek bir çağrı modeli kullanılıyorsa, bir kullanıcının ifadesini uygun bir çağrı olarak sınıflandırmak için karşılanması gereken bir veya daha fazla eşik düşürülebilir, örneğin, bir çocuğun yanlış telaffuz edilen çağrı girişimi
  • yine de uygun bir çağrı cümlesi olarak sınıflandırılabilir.

Asistanıma telefonumda “Giddy Gat” sesinin nasıl bir şey olduğunu sordum ve o, bir kedicik hakkında soru sorduğumu anladı.

Sorgu Anlama Modelleri

Bir Otomatik Asistan, bir otomatik asistan kullanıcısının yaş aralığına bağlı olarak da bir sorgunun arkasındaki amacı farklı şekilde anlayabilir:

Metin İşleme Konuşma

Telefonumda asistanımdan “baş döndürücü miyavlamasını” istediğimde görebiliyorum. bu isteği “kedi gibi miyavla” diye yazıya döküyor ve bana kedi sesi veriyor.

Tavsiye Edilen:  Lüks Ürünler Nasıl Pazarlanır?

Patent, bazı durumlarda bir talebi “Üzgünüm, anlayamadım” gibi bir ifadeyle reddedebileceğini söylüyor.

Ancak patent bize, bir çocuğun böyle bir talepte bulunduğunu tespit ederse, böyle bir talebi anlayabileceğini söylüyor:

Bir kediye “baş dönmesi” dediğimi anlaması ve bana cevap vermesi ilginç.

Patent bize, çocuklarla çalışırken daha proaktif olabileceğini ve kendisinden ne istendiğini anlamaya istekli olabileceğini söylüyor:

Çocuklar için uygun olmayan istekler

Otomatik bir asistan çocuklara karşı daha hoşgörülü olsa da, bir kullanıcının tahmini yaş aralığına bağlı olarak çocuklar için uygun olmayan bilgiler de sağlamayabilir. Olabilir:

  • Bir kullanıcının isteğine yanıt olarak bilgileri almak için kullanabileceği bazı çevrimiçi veri topluluklarını sınırlayın, bazı çocuklara uygun siteleri beyaz listeye ekleyin ve çocuklara uygun olmayan bazı siteleri kara listeye alın
  • Müzik çalma isteği, genellikle yaşlı bireyleri hedefleyen müzikleri içeren yetişkin merkezli bir kitaplık yerine, çalınan müziği çocuklara uygun bir müzik kitaplığıyla sınırlayabilir.
  • Bir çalma listesi veya sanatçı belirtilmesini gerektirmeyebilir ve yalnızca kullanıcının algılanan yaşına uygun müzik çalabilir.
  • Bir yetişkinin “müzik çalma” isteği, otomatik asistanın hangi müziğin çalınacağı hakkında ek bilgi aramasına neden olabilir
  • Üçüncü taraf uygulamalar aracılığıyla mal/hizmet siparişi vermek gibi eylemler çocuklar için uygun olmayabilir ve bir çocukla etkileşimde bulunulurken (örneğin, paraya mal olabilecek veya etkileşimi kolaylaştırabilecek çeşitli eylemleri gerçekleştirmeyi reddetmek) reddedilebilir. çevrimiçi yabancılarla)

Otomatik asistan tarafından kullanılan ses, bir çizgi film karakterinin sesi gibi bir çocukla etkileşimde bulunurken farklı olabilir ve daha yavaş konuşabilir.

Otomatik asistan kullanıcılarının tahmini yaşlarına göre farklı doğal dil modelleri de kullanılabilir. Yetişkinler için daha uzun ve karmaşık cümleler kullanılabilir. Çocuklar için otomatik asistan, çocukları da bunları kullanmaya teşvik etmek için daha eksiksiz cümlelerle konuşabilir. Karmaşık kelimeler, bir çocukla iletişim kurarken de otomatik asistan tarafından tam olarak açıklanabilir.

Otomatik asistan ayrıca çocuklara uygun argo ve terimler kullanmayı da seçebilir.

Bir web sayfasından daha genç bir kullanıcıya bilgi döndürülürken “yetişkin İngilizcesinden basit İngilizceye” çeviri sistemi gibi bir çeviri hizmeti de kullanılabilir.

Otomatik Asistanları Kullanan Çocuklara İlişkin Yetişkinlere İlişkin Veriler

Patent bize, bir Yetişkine bir çocuğun otomatik bir asistan kullandığını anlatmak için yerleşik bir özelliğe sahip olabileceğini söylüyor:

Bu Otomatik Asistan patenti şu adreste bulunabilir:

Birden fazla yaş grubunu ve/veya kelime seviyesini barındıran otomatik asistanlar
Mucitler: Pedro Gonnet Anders, Victor Carbune, Daniel Keysers, Thomas Deselaers ve Sandro Feuz
Vekil: GOOGLE LLC
ABD Patenti: 10.573.298
Verildi: 25 Şubat 2020
Dosyalandı: 16 Nisan 2018

Tavsiye Edilen:  Rola copywritera w agencji reklamowej

Soyut

Patentin ayrıntılı açıklama kısmı, yaş veya kelime ile ilgili modların nasıl seçildiği ve bilgi taleplerinin çağrılmasını daha iyi anlamak için bir kullanıcı sesiyle nasıl eğitilebileceği ve bu tür taleplere nasıl cevap verileceği hakkında daha fazla ayrıntı ve örnek sağlar. uygun dil yeterliliği.

Patent, otomatik bir asistanla ses sentezini içeren metinden konuşmaya tartışıyor.

Doğal dilden anlama konusunda da bilgiler var ve bir insanla daha iyi iletişim kurmak için nasıl iletişim kurmaya çalıştığını daha iyi anlamak için patentin detaylı açıklama kısmının okunması tavsiye ediliyor. Otomatik bir asistanın, onu çocuklar için kullanılabilir hale getirmek için nasıl yerleşik bir esnekliğe sahip olabileceğini görmüş olmak, Google’ın böyle bir sistemi aileler için faydalı hale getirmek için giriştiği çabaları göstermektedir.

5 Ağustos 2020 eklendi: Google’da içeriğe dayalı derecelendirmeler ve arama sonuçlarının filtrelenmesi hakkında bilgi edinmek için göz atmaya değer, hakkında blog yazdığım, çocukların aranmasına ilişkin başka bir Google Patenti, Google’da Gençlik Odaklı İçerik Puanları?

Bill Slawski hakkında

26 yılı aşkın SEO deneyimi ve Hukuk Doktoru Derecesi ile Bill Slawski, Google’ın SEO ile ilgili patentleri konusunda en önde gelen uzmandır. Patent Keşfi, SEO hakkında yeni bilgiler bulmanın en hızlı ve en ayrıntılı yollarından biridir. Bill, önde gelen bir arama motoru optimizasyonu blogu olan SEO by the Sea’nin Editörüdür ve burada 1.300’den fazla gönderinin yazarıdır. Bill’in deneyimi, Fortune 500 markalarını ve dünyanın en büyük web sitelerinden bazılarını içerir. Bill, Moz, Search Engine Land ve Search Engine Journal için katkıda bulunan bir yazardır. 2014-2021’de arama motoru algoritmaları, evrensel ve harmanlanmış arama, aramada kişiselleştirme, arama ve sosyal ve yinelenen içerik sorunları, yapılandırılmış veri ve şema gibi konularda sektör lideri uluslararası konferanslarda konuşma yaptı.