Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Pazarlama Amaçlarını ve Hedeflerini Anlamak + Örnekler
Pazarlama söz konusu olduğunda, amaç ve hedefler sıklıkla birbirinin yerine kullanılan terimlerdir. Ancak bu ikisi arasındaki farkı anlamak, etkili pazarlama stratejileri oluşturmak ve herhangi bir iş çabasında başarıya ulaşmak için çok önemlidir.
Özetle, hedefler size oraya nasıl varacağınızdan ziyade nereye gideceğinizi söyler ve hedefler, bir hedefe ulaşmak için ulaşılması gereken spesifik ve ölçülebilir kilometre taşlarıdır.
Pazarlama Hedefleri Nelerdir?
A pazarlama hedefi çabalarınızın yönlendirildiği geniş bir amaçtır. Pazarlama hedeflerinin spesifik olması gerekmez. Açık uçlu doğaları nedeniyle, yalnızca pazarlama hedefleri belirlemek, işletmenizde bir şeyi başarmak için ideal değildir.
Daha iyi bir anlayış kazanmak için birkaç pazarlama hedefi örneğine bakalım:
- Web sitemi daha fazla müşterinin ziyaret etmesini istiyorum.
- Google’da birinci sayfada yer almak istiyorum.
- Sosyal medyada büyük bir takip istiyorum.
Bu hedefler bize neyi başarmak istediğimizi söylerken, bunu nasıl elde edeceğimizi söylemez. Buna rağmen bilerek pazarlama hedefleri nasıl belirlenir önemlidir çünkü pazarlama çabalarınızın temelini oluştururlar.
Pazarlama Hedefleri Nelerdir?
Pazarlama hedeflerinin geniş ifadeler olduğu durumlarda, Pazarlama hedefleri ölçülebilir ve spesifiktir. Bir hedefi tanımlamanın en iyi yolu AKILLI kısaltma:
SMART kısaltmasının gerekliliklerini karşıladığınızda bir hedef oluşturulur. Daha iyi bir fikir edinmek için birkaç pazarlama hedefi örneğine bakalım:
- 200.000 $’lık gelir hedefimize ulaşmak için pazarlama çalışmalarımız sonucunda önümüzdeki altı ay içinde 5.000 potansiyel müşteriden 50 müşteri yaratmamız gerekiyor.
- “Büyük Ekran TV” kategorisinde bir numaraya ulaşmak istiyoruz çünkü web sitemize ayda yaklaşık 1.000 ziyaretçi çekmektedir.
- Yeni ürün lansmanımıza denk gelecek şekilde önümüzdeki beş ay içinde Instagram hesabımızı 50.000 takipçiye çıkarmak istiyoruz.
Hedefler, pazarlama hedeflerinize ulaşmanın basamak taşlarıdır. Harekete geçebilmeniz için gereken belirli adımları düzenlerler. Öğrenmek pazarlama hedefleri nasıl belirlenir.
Pazarlama Hedeflerini ve Hedefleri Anlamak
Pazarlama hedefi, ulaşmayı umduğunuz geniş bir hedeftir. Pazarlama hedefi, gerçekleştireceğiniz eyleme geçirilebilir kısa vadeli bir adımdır. Kapsamlı pazarlama hedefinize ulaşmak için çeşitli hedefler tasarlamanız ve uygulamanız gerekir.
Pazarlama Hedefleri Nasıl Belirlenir?
Hedeflerinizi oluşturmadan önce pazarlama hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Gelecekteki pazarlama kampanyalarınızın temelini oluşturabilmeniz için kuruluşunuz için hedefler oluşturma sürecine bakalım.
1. Misyon Bildirinizi Ekibinizle Birlikte Gözden Geçirin
Misyon beyanınızı biliyor musunuz? Misyon bildiriminiz ilk etapta neden bu işte olduğunuzu tanımlar ve tüm pazarlama stratejinizi yönlendirmelidir. Bu nedenle, pazarlama hedeflerinizi tanımlarken, bunun misyon beyanınızı yerine getirmenize yardımcı olup olmadığını kendinize sorun.
2. Pazarlama Hedeflerinizi Belirleyin
Kendinize şu soruyu sorun: “İşim neyi başarmayı umuyor?” Esasen bu, pazarlama ekibinizin önümüzdeki dönemin sonuna kadar gerçekleştirmeye çalıştığı nihai hedeftir.
Eğer bir ayar yapıyorsanız kısa vadeli hedef, bir sonraki çeyreği düşünebilirsiniz. A orta mesafe golü gelecek yılın hesabını verebilir ve uzatma hedefi bundan beş yıl sonrasına kadar belirlenebilir.
3. Bir Pazarlama Stratejisi Geliştirin
Bir sonraki adım bir pazarlama stratejisi oluşturmaktır. Uygulamaya koyduğunuz strateji hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmalıdır. Pazarlama amaç ve hedeflerinize ulaşmak için uygulayabileceğiniz pazarlama stratejisi bileşenlerine bakalım:
- Yararlı içerik sunan bir blog oluşturarak potansiyel müşteriler yaratın.
- Blogunuzu tanıtmak için sosyal medya sayfaları oluşturun.
- Yeni müşterilere ulaşmak için ücretli reklamları kullanın.
- Organik trafiği artırmak amacıyla Google’da iyi bir sıralama elde etmek için uzun vadeli bir SEO stratejisi uygulayın.
Bu noktadan itibaren her adımı nasıl uygulamayı planladığınız konusunda daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
4. Pazarlama Hedeflerinizi Bağlayın
Pazarlama amaçları ve hedefleri arasındaki farkları zaten tartıştık. Şimdi ikisini strateji aracılığıyla birbirine bağlamanız gerekiyor. Örneğin pazarlama hedefinizin 12 ayda dönüşüm oranlarınızı %50 artırmak olduğunu varsayalım.
Pazarlama stratejinizin buna karşılık gelen bir parçası, Google’da iyi bir sıralamaya girmenize ve organik trafik oluşturmanıza yardımcı olacak bir SEO stratejisi uygulamaktır. Stratejinizi desteklemek ve hedefinize ulaşmak için uygulayabileceğiniz bir pazarlama hedefi, dokuz ana organik açılış sayfanızı belirli anahtar kelimeler için optimize ederek Google’da ilk beş sıraya girmelerini sağlamaktır.
Belki de 12 aylık hedefinize zamanında ulaşmak için ilk çeyrekte ayda üç sayfayı optimize ederek bu hedefe ulaşmak isteyebilirsiniz. Hedeflerin geniş olduğu yerde hedeflerin spesifik olduğunu unutmayın.
5. Sonuçları Ölçün
Son adım en önemlilerinden biridir. Pazarlama departmanınızın ilerleme raporları sunabilmesi ve verilerden bilgi alabilmesi için sonuçlarınızı nasıl ölçmeyi planladığınızı bulmanız gerekir.
Patronunuzun gerçekten önemsediği altı pazarlama ölçütü hakkındaki ücretsiz e-Kitabınızı indirin!
Ayrıca bu raporları ne sıklıkta almayı planladığınızı da belirlemelisiniz (haftalık, aylık, üç aylık). Zaman çizelgenizi belirledikten sonra izlemeyi düşündüğünüz belirli KPI’ları (temel performans göstergeleri) belirlemelisiniz.
Yapabildiğiniz her pazarlama KPI’sını takip etmek isteyebilirsiniz, ancak işletmenizle en alakalı ölçümleri ayırmaya çalışın. Bunların ne olduğunu belirledikten sonra, sonuçlarınızı takip ederek ilerlerken çok daha odaklanmış olacaksınız.
Pazarlama Hedefleri Nasıl Belirlenir?
Pazarlama hedeflerinizi belirledikten sonra, pazarlama hedeflerinizi de belirlemeniz gerekecektir (bkz. Yukarıdaki 3. adım) bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmak için.
1. Pazarlama Kampanyalarınızdan Ne Kadar Gelire İhtiyacınız Olduğunu Öğrenin
Diyelim ki işletmeniz geçen yıl 5.000.000$ satış elde etti. Gelecek yıl satışlarınızı %50 artırmak için pazarlama kampanyası hedefleri belirliyorsunuz. Pazarlama hedefleriniz önümüzdeki 12 ay boyunca 7.500.000 ABD Doları (5.000.000 ABD Doları x 1,5) satış elde edecek şekilde yapılandırılmalıdır.
2. Gelir Hedeflerinize Ulaşmak İçin Kaç Satışa İhtiyacınız Olduğunu Belirleyin
Bu belirlemeyi yapmak için gelir hedeflerinizi ortalama satışınızın değerine bölün. Dolayısıyla 7.500.000$ gelir elde etmeniz gerekiyorsa ve ortalama satışınız 100.000$ ise önümüzdeki yıl 75 müşterinizi kapatmanız gerekecek.
3. Hedeflerinize Ulaşmak İçin Ne Kadar Trafiğe İhtiyacınız Olduğunu Belirleyin
Trafik sayılarınıza tersine mühendislik uygulamak için, geçmiş verilere dayanarak trafikten potansiyel müşteriye dönüşüm oranınızı ve potansiyel müşteriden müşteriye dönüşüm oranınızı belirlemeniz gerekir.
Diyelim ki önceki üç yıla ait veriler, ortalama trafikten potansiyel müşteriye dönüşüm oranınızın yaklaşık %0,5 olduğunu ve ortalama potansiyel müşteriden müşteriye dönüşüm oranınızın %5 olduğunu gösteriyor. Bu, 75 müşteriye ulaşmak için 1.500 potansiyel müşteriye ve 1.500 potansiyel müşteriye ulaşmak için 300.000 ziyaretçiye ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.
Günün sonunda, 75 müşteriye ulaşmayı umuyorsanız, önümüzdeki yıl sitenize yaklaşık 300.000 ziyaretçi çekmeniz gerekiyor.
Yukarıdaki verileri kullanırken yaptığınız birkaç önemli varsayım vardır. Bunlardan ikisi:
- Geçtiğimiz üç yılda (ortalamalarınızı hesapladığınız) aynı şekilde trafik oluşturmayı planlıyorsunuz.
- Fiyatlandırmanız ve promosyonlarınız, ortalama satışlarınızın önceki yılla tutarlı olmasını sağlayacak şekilde ayarlanmaya devam ediyor.
4. Karşılaştırmaları Ayarlayın
Pazarlama hedeflerini belirleme sürecinin hızlı olmadığını unutmayın. İvme oluşturmak zaman alır. Bu nedenle ilerlemenizi takip etmek için üç aylık kıyaslamalar oluşturmalısınız. İvme kazandıkça, her çeyrekte referanslarınızı giderek daha yükseklere ayarlayın.
Bu nedenle ikinci çeyrek birinciden, üçüncü çeyrek ikinciden daha yüksek, dördüncü çeyrek ise bunların en yükseği olmalıdır. Örneğin, ilk çeyrekte web sitenize 70.000 ziyaretçi çekmeyi düşünüyorsanız, ikinci çeyrekte 72.500, üçüncü çeyrekte 77.500 ve son çeyrekte 80.000 ziyaretçi çekmelisiniz.
İşletmeniz için Pazarlama Hedeflerini ve Hedefleri Uygulamak
Pazarlama hedeflerinizi ve pazarlama hedeflerinizi belirledikçe her zaman iyileştirmeye yer olduğunu göreceksiniz. Pazarlama stratejiniz ilk seferinde mükemmel olmayacaktır, ancak bu nedenle ölçümleri takip ederek ilerledikçe gelişebilirsiniz. İlerledikçe pazarlama stratejinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyecek ve genel hedefinize ulaşana kadar ayarlamalar yapabileceksiniz.
WIX ile Pazarlama Hedeflerinizi ve Hedeflerinizi Aşın
Pazarlama amaç ve hedeflerinize ulaşma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa size yardımcı olabiliriz. WIX, internet pazarlama hizmetleri, grafik tasarım firması hizmetleri ve geleneksel pazarlama hizmetleri sunan tam hizmetli bir pazarlama ajansıdır.
Pazarlama çalışmalarınızı bir sonraki seviyeye taşımak mı istiyorsunuz? Bugün ekibimizle iletişime geçin.