Rakip Analizi: 2023’te Rekabetinizi Nasıl Gözetlersiniz? [Free Template]

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: Rakip Analizi: 2023’te Rekabetinizi Nasıl Gözetlersiniz? [Free Template]

– – – – – – – – – – – – – – – ✍️ – – – – – – – – – – – – – – –

BlockBuster neden iflas etti? Açgözlü müydüler? Cüzi bir 50 milyon dolara satın almayı reddettiklerinde Netflix’in dehasını göremediler mi?

Cevap çok basit. Bir pazarlama planları olmadığından değil. Tüketici tercihlerini ve gelişen teknolojileri analiz etmeye ve rakiplerini incelemeye yeterince zaman ayırmadılar.

Rakip analizi bunun için var (ayy, başlıkta verdim mi?).

Dolayısıyla bu yazıda, rakip analizinin ne olduğunu açıklıyoruz, adım adım bir rakip analizi yapma süreci sunuyoruz ve size ÜCRETSİZ şablon rekabette öne geçmek için kullanabilirsiniz.

Hadi dalalım.

Rakip analizi nedir?

Rakip analizi, rakipleriniz, ürünleri, satışları ve pazarlama stratejileri hakkında bilgi toplama sürecidir. Amaç, güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini anlamaktır. Bu, hem ürününüzü hem de pazarlama stratejinizi diğer şirketlerin stratejileriyle karşılaştırarak geliştirmenize yardımcı olur.

Rakip analizi, her yerde tüm işletmelerin %99’unu oluşturan birden fazla oyuncunun olduğu bir pazarda rekabet eden herhangi bir işletme için yararlı olabilir. Rakiplerinizin tüm ayrıntılarını ve işlerini nasıl yaptıklarını öğrenme ve onları geride bırakabileceğiniz potansiyel fırsatları belirleme şansınız.

Alt satırınızı iyileştirmek veya satış hacmini artırmak istiyorsanız, rakip analizi hedefe giden ilk adımdır. Ancak bu, bu analizi yapmanın faydalarından sadece biri, hadi diğerlerinden bahsedelim.

[Banner][Get our FREE Competitor Analysis Template][Find the gaps in the market, come up with new features, scale your brand.][Get the FREE Template][https://link.mayple.com/SWOT-template][Orange]

Rakip analizi neden yapılır?

İşletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin

Bir rakip analizi yapmak, işletmenizin pazarda nerede durduğu hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olur.

  • Belirli özelliklerde rakiplerinizin gerisinde mi kalıyorsunuz?
  • Doğru kitleyi hedefliyor musunuz?
  • Neyi özlüyorsun?
  • İşletmeniz için en büyük tehditler nelerdir?
  • Büyüme fırsatları nelerdir?

Pazarınızı daha iyi anlayın

Rakip analizi yapmanın bir başka yararı da pazarınızı daha iyi anlamaya başlamanızdır ve bunu yapmanın en iyi yolu diğer oyuncuların ne durumda olduğunu incelemektir. Onlar için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ve performans açısından nasıl karşılaştırdığınızı öğrenebilirsiniz. Bu, iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunuz alanları belirlemenize ve büyüme için fırsatlar bulmanıza yardımcı olacaktır.

Endüstri trendlerini keşfedin

Etkili bir rakip analizi, yalnızca rekabet ortamını belirlemenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda pazarın nereye gittiğini de belirlemenize yardımcı olur. Başarılı işletme sahipleri her zaman piyasanın nabzını tutar ve sektör trendlerini rakiplerinden önce tespit etmeye çalışır.

Örneğin, Starbucks yenilikçiliği nedeniyle pazarda liderdir. Yeni ürün kategorilerine genişlemeye devam ediyor – sandviçler, alkollü içecekler, marketlerde satılan enerji içecekleri, yeni teknoloji, adını siz koyun.

Gelecekteki büyüme için ölçütler belirleyin

Analiziniz, işletmenizin gelecekteki büyümesi ve çeşitli pazarlama kanallarınızın gelecekteki performansı hakkında bir tahminde bulunmanıza yardımcı olabilir. Birkaç alanda karşılaştırma ölçütleri arıyor olmalısınız:

  • Rakiplerinizin performansını kıyaslayın. Sizden daha hızlı mı büyüyorlar? Eğer öyleyse, ne kadar hızlı? Kaç müşterileri var ve bu müşteriler nerede bulunuyor? İşlerinin her bir kategorisinde (örn. e-ticaret, perakende mağazalar) ne kadar gelir elde ediyorlar?
  • Kendi performansınızı kıyaslayın. Web sitesi trafiği, dönüşüm oranı, ortalama sipariş boyutu, ortalama sipariş değeri, müşteri edinme maliyeti (CAC), kayıp oranı ve bir müşterinin yaşam boyu değeri (LTV) gibi göstergeler söz konusu olduğunda işletmeniz rakiplerle nasıl karşılaştırılır? Diğer işletmelerin başarılı bir şekilde yaptıklarına dayalı olarak geliştirebileceğiniz herhangi bir alan var mı?
Tavsiye Edilen:  Parasız Bir İşe Nasıl Başlanır?

Rekabet analizi nasıl yapılır?

1. Rakiplerinizin kim olduğunu belirleyin

Doğrudan rakipler

Bunlar, ürününüz veya hizmetinizle doğrudan rekabet eden işletmelerdir. Sizinle aynı sektördeler, sizinkine benzer bir iş modeline sahipler, aynı pazar segmentini hedefliyorlar ve oraya ulaşmak için benzer pazarlama taktikleri kullanıyorlar. Örnek: Starbucks ve Pete’s Coffee.

Dolaylı rakipler

Dolaylı rakipler, ikame olarak bilinenlerdir. İki veya daha fazla işletmenin farklı ürün veya hizmetler sunduğu ancak aynı pazar için rekabet ettiği zamandır. Örneğin, diyelim ki bir Starbucks’sınız ve hemen yanınızda bir McDonald’s var. İşten çıkarsan, o zaman daha fazla insan McDonald’s’a gider. Doğrudan rakip değillerdir, ancak birbirlerinin ikamesi veya ikamesidirler.

Bir rakip matrisi oluşturun

Analizin geri kalanına devam etmeden önce organize olmanız iyi bir fikirdir. Rakip listenizi çıkarın ve onları bir ızgaraya koyun. Bunları bir çubuk grafiğe veya dört kadranlı bir matrise koyabilirsiniz.

İşte Starbucks ile ilgili bir örnek:

Kaynak: Dört HaftaMBA

İşte Mayple için yaptığımız bir tane:

Arka plan bilgileri toplayın

Tüm rakiplerinizi organize ettikten sonra, her biri hakkında bazı temel bilgileri doldurduğunuzdan emin olun.

  • Nerede bulunuyorsun?
  • Şirket büyüklükleri nedir?
  • Şirketin geçmişi nedir?
  • Kilit müşteri kişileri kimlerdir?

Şimdi eylem rakip analizine başlama zamanı. Daha basit hale getirmek için, pazarlamanın 4P’sinden geçeceğiz – ürün, fiyat, promosyon ve yer.

2. Rakiplerinizin hangi ürünleri sunduğunu öğrenin

Şimdi rakibinizin ürünlerine derinlemesine dalmanın ve gerçekten hangi ürün özelliklerine sahip olduklarını ve bunların kendi teklifinizden ne kadar farklı olduğunu görmenin zamanı geldi.

Analizin bu bölümünü yapmak, rakibinizin hedef pazarı, potansiyel müşterileri için çözmeye çalıştıkları türden zorluklar ve yarattıkları müşteri deneyimleri hakkında bilgi edinmenize gerçekten yardımcı olabilir.

3. Rakiplerinizin fiyatlandırma stratejisini araştırın

Ardından, rakibinizin fiyatlandırma stratejilerinin her birine bakın. İşte aramanız gerekenler:

  • Sektörünüzdeki bir ürün veya hizmetin ortalama satış fiyatı nedir?
  • Diğerlerinden daha fazla veya daha az ücret alan belirli bir rakip var mı? Öyleyse neden?
  • Şirketiniz fiyat açısından rakipleriyle nasıl karşılaştırılır?
  • Bu cephede onlara göre konumunuzu iyileştirmenin herhangi bir yolu var mı?

Rakiplerinizin fiyatlarını araştırmanın verimli yolları hakkında daha fazla bilgi edinmek için rakip fiyat izleme kılavuzumuza göz atın.

4. Rakiplerinizin hangi pazarlama kanallarını kullandığını öğrenin

İşte 4P’deki son P’miz – Yer. Müşterileriniz ürünlerini nerede satıyor?

Bunu sosyal medyada, bağlı kuruluş pazarlama sitelerinde, Google Ads gibi tıklama başına ödeme reklamlarında, e-posta pazarlama platformlarında (Klaviyo veya MailChimp gibi) ve içerik pazarlama programlarında yayınladıkları reklam türlerine bakarak öğrenebilirsiniz. bloglar ve web siteleri.

Halkla ilişkiler kampanyaları ve arama motoru optimizasyonu çabaları gibi başka yöntemler de bulabilirsiniz ve bir e-Ticaret markasıysanız rakiplerinizi Amazon, eBay ve Walmart gibi diğer çevrimiçi pazarlarda aramalısınız.

Tavsiye Edilen:  Karakter AI NSFW Ayarları: Nasıl Yönetilir?

Rakiplerinizin pazarlama çabalarıyla hedef kitlelerine nasıl ulaştığı hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, kendi kazanan kampanyanızı oluşturmak için o kadar donanımlı olursunuz. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, aşağıdaki gibi bir rakip analiz aracı kullanmaktır: Benzer web Bu size rakiplerinizin kullandığı tüm çeşitli pazarlama kanalları ve sosyal ağlar hakkında kabaca bir fikir verir.

Benzerweb’in Rakip İstihbarat Aracı

5. Rakiplerinizin sosyal medya varlığına bakın

Rakibinizin hedef kitlesini bulmanın harika bir yolu, yayınladıkları sosyal medya platformlarına ve ortaya koydukları içerik türüne bakmaktır. Her kanal için şuraya bakın:

  • Hangi sosyal kanalları kullanıyorlar?
  • Haftada/ayda kaç gönderi yayınlıyorlar?
  • Ne kadar etkileşim alıyorlar?
  • Ne kadar sosyal paylaşım alıyorlar?
  • Her yoruma cevap verip vermedikleri
  • İçeriklerinin türleri ve biçimleri (video, infografik, slayt gösterisi vb.)
  • Etkileyenlerle çalışıyorlar mı?
  • Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe (UGC) sahipler mi?
  • Sosyal kanallarındaki organik trafiğin ücretli trafiğe oranı nedir?

B2B markalar için, her bir rakibin çeşitli çalışanlarına bakmak ve kendi sosyal medya kanallarında neler paylaştıklarını görmek de önemlidir. Bu, yürüttükleri kampanyaların türleri ve odaklandıkları stratejiler hakkında size bir fikir verebilir.

Rakibinizin sosyal medya stratejisi hakkında bir fikir edindikten sonra, onların teknoloji yığınlarına geçme zamanı.

6. Rakiplerinizin teknoloji yığınını inceleyin

Teknoloji yığını, bir şirketin ürünlerinde ve web sitelerinde kullandığı tüm yazılım bileşenlerini ifade eder ve rakiplerinizin teknoloji yığınlarının nasıl çalıştığını anlamak önemlidir çünkü bu, onların neyde iyi olduklarını belirlemenize olanak tanır. Teknoloji yığını aşağıdakileri içerir:

gibi bir araç kullanabilirsiniz. Ne Çalışır veya Dahili İle tüm rakip sitelerinizde bulunan çeşitli eklentileri görmek için.

7. Rakiplerinizin içerik pazarlama stratejilerini araştırın

Bir rakibin içerik stratejisi, ne tür içerikler ürettiklerini, amaçlarının ne olduğunu ve bu hedeflere ulaşmak için içeriği nasıl kullandıklarını görmenin harika bir yoludur.

  • Şirket uzun biçimli makaleler mi yoksa kısa biçimli blog yazıları mı üretiyor?
  • Makalelerinin ortalama uzunluğu nedir? Bir makalede kaç kelime var?
  • Hangi konuları kapsıyorlar?
  • Görüntü veya video kullanıyorlar mı?
  • Yayınlama ritimleri nedir (günlük, haftalık, aylık)
  • Yerinde bir SEO stratejileri var mı?
  • Hangi organik anahtar kelimeler için sıralanıyorlar?
  • Ne kadar organik trafik alıyorlar?
  • Kaç tane dış bağlantıları var?

8. Rakiplerinizin tatillerde ve alışveriş günlerinde kullandıkları tanıtım stratejisini öğrenin

Rakiplerinizin promosyon stratejilerini bilmek önemlidir ve eğer e-Ticaret yapıyorsanız bunun büyük bir kısmı tatillere ve alışveriş günlerine odaklanacaktır. İşçi Bayramı, Şükran Günü, Noel vb. için oluşturdukları çeşitli promosyon malzemelerine bakın. Çoğu şirketin e-posta kampanyalarını şu sitelerde bulabilirsiniz: Öğütülmüş.

Promosyon stratejileri, fiyat indirimleri, satın alma ile birlikte ücretsiz hediyeler gibi fiyat promosyonlarına veya yüzde indirime dayalı olabilir.

9. Rakiplerinizin müşteri yorumlarına bakın

Müşteri incelemeleri, rakipleriniz hakkında bilgi edinmenin harika bir yoludur ve bunları sosyal medyada veya diğer çevrimiçi forumlarda bulmak kolaydır. Her markanın aldığı müşteri duyarlılığı türlerine bakın; çoğunlukla olumlu mu? Olumsuz? Birden çok incelemede ortaya çıkan yaygın şikayetler veya övgüler var mı?

Rakip müşteri incelemelerini okuduğunuzda, her markanın ne tür müşteriler çektiği, güçlü ve zayıf yönlerinin neler olduğu ve kullanıcıların hangi özellikleri sevdiği (ve nefret ettiği) hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Tavsiye Edilen:  chatGPT, daha yaratıcı içerik oluşturmaya nasıl yardımcı olabilir?

Bu bilgileri kendi teklifleriniz için ilham kaynağı olarak da kullanabilirsiniz; başka bir şirketin ürününde müşterilerin gerçekten sevdiği bir özellik varsa, onu kendi ürünlerinize eklemeyi deneyin!

10. Bir SWOT analizi yapın

SWOT analizi, araştırmanızı yapılandırmak için kullanabileceğiniz yararlı bir rakip analiz aracıdır. Kendi şirketinizin ve tüm potansiyel rakiplerinizin güçlü, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini özetlemenizi isteyen bir çerçevedir.

SWOT Analizi Şablonumuzu Alın (ÜCRETSİZ)
  • Güçlülükler ve zayıflıklar: güçlü yönler, rakiplerinizin iyi yaptıkları şeylerdir ve zayıf yönler, geliştirebilecekleri noktalardır (dahili faktörler).
  • Fırsatlar ve Tehditler: sektörlerinde veya pazarlarında büyüme fırsatları ve tehditler, işlerine zarar verebilecek veya rekabet etmelerini zorlaştırabilecek her şey olabilir (dış faktörler).

Rakip ürün analizi

Rakip analizi yapmanın belki de en zor yanı, gerçek ürün veya hizmetinizi rakibinizinkiyle karşılaştırmaktır.

Genellikle endüstri standardı yoktur ve kale direkleri değişir ve bu, özellikle daha az yerleşik bir niş içinde çalışıyorsanız doğrudur. Ve satış ekibiniz arasındaki farklar net değilse, bu anlaşmaları bitirmekte zorlanacaklar.

İşte rekabetçi bir ürün analizine ilişkin adım adım bir süreç.

1. Ürün fiyatlandırmasını karşılaştırın

İlk olarak, mevcut fiyatlandırmanızı değerlendirin. Bu oldukça basit.

2. Temel özellikleri karşılaştırın

Ürününüzün sahip olduğu belirli özelliklere ve sunduğunuz paketlere bakın. Ürünlerinizi rakiplerinizin ürünleri ile karşılaştırın ve hangi özelliklerde eksik, hangi özelliklerde avantaja sahip olduğunuzu görün.

3. Farklılaştırıcıları kesin olarak belirleyin

Şimdi bu özelliklerin arkasındaki “neden” konusuna daha derinlemesine dalın. Rakiplerinizin her biri neden tekliflerini geliştirdi? Kimi hedefliyorlar? Çözdükleri zorluk nedir?

4. Pazar boşluklarını belirleyin

Son olarak, hepsini bir araya getirin ve pazarda rekabette öne geçmenize yardımcı olabilecek boşlukların nerede olduğunu görün.

Rekabet analizi şablonumuzu edinin

Rekabet analizinizi alt üst etmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Her şeyi düzene sokmanıza yardımcı olacak kolay bir şablonumuz var.

Rekabet analizi şablonumuzu almak için buraya tıklayın.

[Banner][Get our FREE Competitor Analysis Template][Find the gaps in the market, come up with new features, scale your brand.][Get the FREE Template][link.mayple.com/SWOT-template][blue]