Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Scrum’da Artış: Çevik Gelişimin Anahtarı
Scrum, karmaşık ürünler geliştirmek ve müşteri değeri sunmak için kullanılan popüler bir çevik çerçevedir. Scrum’ın temel kavramlarından biri Artışbir sprintte tamamlanan tüm ürün biriktirme listesi öğelerinin toplamı ve önceki tüm sprintlerin artışlarının değeridir.
Ürün Parçası, Scrum’da çevik gelişimin anahtarıdır çünkü aşağıdaki faydaları sağlar:
- Hızlı ve sık müşteri geri bildirimi, varsayımların, gereksinimlerin, ihtiyaçların ve beklentilerin doğrulanmasına ve bunlara uyum sağlanmasına yardımcı olur.
- Müşterinin ihtiyaçlarını veya beklentilerini karşılamayan veya pazarda uygulanabilir veya geçerli olmayan bir ürünün teslim edilmesi riskinin azalması.
- Paydaşların ürünün ilerlemesini ve kalitesini her an görebilmesi sayesinde ürün geliştirme sürecinin şeffaflığı ve görünürlüğü artar.
- Her sprintte potansiyel olarak yayınlanabilir bir ürün artışı sunmak için birlikte çalışan Scrum ekibi ve paydaşlar arasındaki işbirliği ve iletişim güçlendirildi.
- Scrum takımının motivasyonu ve memnuniyeti, çalışmalarının değerini ve etkisini görebildikleri ve her sprint sonrasında başarılarını kutlayabildikleri için artar.
Scrum’da Artımlı Geliştirme Nasıl Uygulanır?
Scrum’da artımlı geliştirmeyi uygulamak için şunları yapmamız gerekir:
- Ürün vizyonunu ve birikimlerini tanımlayın, Ürün artışlarının kaynakları bunlardır. Ürün sahibi, bunları oluşturmaktan, sürdürmekten ve bunların açık, özlü ve paydaşların ihtiyaç ve beklentileriyle uyumlu olmasını sağlamaktan sorumludur.
- Sprint’i planlayın, Scrum ekibinin bir ürün artışı sağlamak için çalıştığı, bir ay veya daha kısa süreli zaman sınırlamalı dönemdir. Sprint planlama, ürün sahibinin bir sonraki sprint için en değerli ve temel ürün biriktirme listesi öğelerini sunduğu işbirliğine dayalı bir etkinliktir. Geliştirme ekibi sprint içinde tamamlamayı taahhüt edebilecekleri şeyleri seçer. Sprint planlamasının sonucu, sprint hedefi ve sprint biriktirme listesidir.
- Sprint’i gerçekleştirin, Scrum’daki artımlı gelişimin özü budur. Sprintin yürütülmesi aşağıdaki alt faaliyetlerden oluşur:
- Günlük Scrum: Geliştirme ekibi üyelerinin çalışmalarını senkronize ettiği ve önümüzdeki 24 saat için faaliyetlerini planladığı 15 dakikalık günlük bir toplantı.
- Sprint İncelemesi: Sprint’in sonunda, Scrum takımının ve ilgili üyelerin ürün artışını ve birikimleri incelemesinin yanı sıra geri bildirimi ve sonraki adımları tartışması gereken, zaman sınırlı bir etkinlik. Ürün sahibi, ürün artışını sunar ve sprintte hangi ürün biriktirme listesi öğelerinin yapıldığını ve hala ne yapılması gerektiğini açıklar. Diğer üyeler ürün artışı ve birikim hakkında geri bildirimlerini ve önerilerini sağlar. Ürün sahibi, geri bildirimlerine ve müşterinin ihtiyaçlarına göre ürün biriktirme listesini günceller.
- Sprint Retrospektifi: Scrum ekibinin kendi performansını ve sürecini incelediği ve bir sonraki sprint için iyileştirmeleri ve eylem öğelerini tanımladığı, sprint incelemesinden sonra başka bir zaman sınırlı etkinlik.
Scrum’da Bir Artışın Başarısı Nasıl Ölçülür?
Scrum’daki bir artışın başarısını ölçmek için Scrum ekibinin ve paydaşların aşağıdakiler gibi hem niteliksel hem de niceliksel ölçümleri kullanması gerekir:
- Müşteri memnuniyeti: Ürün artışının müşterinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılama veya aşma derecesi. Bu, anketler, röportajlar, geri bildirim formları, incelemeler, derecelendirmeler vb. kullanılarak ölçülebilir.
- İş değeri: Ürün artışının işletmeye ve paydaşlara sağladığı fayda ve sonuçların sayısı. Bu, gelir, kâr, pazar payı, müşteriyi elde tutma, marka bilinirliği vb. göstergeler kullanılarak ölçülebilir.
- Kalite: Ürün artışının kalite standartlarını ve kriterlerini karşılama veya aşma derecesi. İlgili ölçümler arasında kusurlar, hatalar, hatalar, kullanılabilirlik, güvenilirlik, performans, güvenlik vb. yer alır.
- Verimlilik: Scrum takımının belirli bir sürede ürettiği iş ve çıktı miktarı; bunlar genellikle hız, verim, çevrim süresi veya teslim süresi ile ölçülür.
Scrum’daki Artış Örneği
Scrum’daki artışa bir örnek, bir sprintte bir yazılım ürününe eklenen yeni bir özellik veya işlevselliktir. Örneğin,
- Bir sosyal medya uygulamasının kullanıcıları ilgi alanlarına ve tercihlerine göre gruplar oluşturabilir ve bunlara katılabilirler.
- Bir e-ticaret sitesinin müşterileri Ürünleri özelliklerine ve fiyatlarına göre karşılaştırma seçeneğine sahip olursunuz.
- Bir oyun platformunun oyuncuları gerçek zamanlı olarak birbirleriyle sohbet edebilir ve etkileşime girebilirler.
Scrum’da Bitti’nin tanımı
Scrum’da Tamamlandı’nın tanımı, bir ürün biriktirme listesi öğesinin veya bir ürün artışının tamamlanmasının ne anlama geldiğine dair ortak bir anlayıştır. Geliştirme ekibi ile ürün sahibinin üzerinde anlaştığı ve geliştirme ekibinin bir ürün biriktirme listesi öğesini veya ürün artışını teslim etmeden önce karşılaması gereken bir dizi kriterdir.
Tamamlandı tanımı, ürünün kalitesinin güvence altına alınmasına ve teknik borçların veya yeniden işlerin önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda geliştirme ekibinin ve ürün sahibinin beklentilerinin uyumlu hale getirilmesine ve ürünün incelenmesini ve uyarlanmasını kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Yapılan tanımı ürüne, projeye ve organizasyona göre değişebilir ancak tüm paydaşlar için açık, tutarlı ve şeffaf olmalıdır.
Yapılan tanımının bazı örnekleri şunlardır:
- Kabul kriterlerini ve fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan gereksinimleri karşılamak.
- Geliştirme ekibi ve ürün sahibi tarafından test edilmesi ve doğrulanması.
- Geliştirme ekibi ve ürün sahibi tarafından belgelenmesi ve incelenmesi.
- Üretim ortamına entegre etme ve dağıtma.
- Paydaşlar tarafından onaylanması ve kabul edilmesi.
Artış ve Sprint Arasındaki Fark
Ancak Scrum’da artış ve sprint’in birbiriyle ilişkili fakat farklı iki kavram olduğunun bilincinde olmalıyız. Artış bir sprintin sonucudur, sprint ise bir artış yaratma sürecidir.
Bir sprint sonunda paydaşlara bir artış sunulurken, bir sprint bunun nasıl teslim edildiğidir.
Bir artış değeri ve kalitesi ile ölçülürken, bir sprint üretkenliği ve verimliliği ile ölçülür.
Artış ile sprint arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen şu makaleyi okuyun: PI Planlama ve Sprint Planlama
Çözüm
Özetle, artımlı geliştirme ve yapılanın tanımı Scrum’daki iki önemli kavramdır. Scrum ekibinin kısa yinelemelerle değerli ve yüksek kaliteli ürünler sunmasına, ürünü ve süreci sürekli olarak denetlemesine ve uyarlamasına yardımcı olurlar.
Ayrıca Scrum ekibinin ürün sahibi ve paydaşlarla etkili bir şekilde işbirliği yapmasına ve iletişim kurmasına ve onların beklenti ve geri bildirimlerini uyumlu hale getirmesine yardımcı olurlar. Scrum takımı bu kavramları uygulayarak daha iyi sonuçlara ve müşteri memnuniyetine ulaşabilir.
Bu makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Umarım faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa lütfen benimle iletişime geçmekten çekinmeyin.