SEO İçin Sitenizin Kategori Yapısını Nasıl Geliştirirsiniz?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:SEO İçin Sitenizin Kategori Yapısını Nasıl Geliştirirsiniz?

Birkaç kategori sayfası olan bir e-ticaret web sitesi oluşturmak, özellikle de daha önce hiç yapmadıysanız, zor olabilir.

Bu site yapısını oluştururken kendi ihtiyaçlarınızla kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını da dengelemeniz önemlidir. Müşterilerin (ve arama botlarının) sitenizde kolayca gezinebilmesini ve ihtiyaç duydukları şeyi bulabilmesini istiyorsunuz.

Bir SEO ajansı sahibi olarak, bir e-ticaret web sitesinin kategori yapısını oluştururken veya optimize ederken izlemeyi sevdiğim birkaç süreç var.

#cta-visual-pb#E-ticaret SEO’nuzu Shogun ile optimize edinShogun’un özelleştirme seçenekleri ve SEO araçlarıyla daha başarılı açılış sayfaları oluşturun. Daha fazla bilgi edin

SEO İçin Sitenizin Kategori Yapısını Nasıl Geliştirirsiniz?

Kategori sayfanızın performansını artırmak için üç stratejiyi burada bulabilirsiniz.

1. Kategori Sayfalarınızı Kullanıcı Akışına Göre Yapılandırın

Öncelikle tek bir kategori sayfası oluşturmadan önce bir adım geri gitmenizi öneririm. Web sitenizin kullanıcı akışını gerçekten biraz düşünün.

Kategoriler ve alt kategoriler, alışveriş yapanların ürün seçiminizi sıralamasını kolaylaştırmak amacıyla ürünleri gruplar halinde düzenlemek için kullanılır. Ana kategoriler genellikle geniştir ve içlerindeki çok çeşitli alt kategorileri kapsar. Çevrimiçi alışveriş yapanların çoğu satın almadan önce araştırma yaptığından, alışverişlerine başlarken Google’da geniş bir arama terimi kullanmaları alışılmadık bir durum değil. alışveriş yolculuğu.

Alt kategoriler daha spesifik, dönüşüm hunisinin ortasındaki terimleri içerir. Ancak amacınız mümkün olduğu kadar çok alt kategori oluşturmak olmamalı; bunun yerine web sitesinin kullanımını kolaylaştıracak bir kategori yapısı oluşturmaya odaklanmalısınız.

Resim kredisi: Sergio Aicardi

Kategori yapınız için fikir bulmak aşırı karmaşık olmamalıdır. Örneğin, avcılık ürünleri satıyorsanız, avcılık için bir ana kategoriniz ve balıkçılık için bir ana kategoriniz olmalıdır. Daha sonra olta kategorisi altında olta, olta takımı ve olta makarası gibi alt kategoriler bulunur.

Sonuçları fiyat aralığına, boyuta, markaya vb. göre daha da daraltmak için alt kategoriler yerine ürün filtrelerini de kullanabilirsiniz. Çoğu modern e-ticaret sitesinde, belirli ürünleri bulmayı kolaylaştıran ürün kategorileri ve filtreler bulunur.

Aşağıda bir ekran görüntüsü bulunmaktadır Mobilite Scooterları Doğrudan, e-ticaret sitemin ana kategori sayfası. Sayfanın üst kısmında alt kategori bağlantılarının olduğunu görebilir ve sol taraftaki çubukta ürün sonuçlarını daha da daraltacak filtreleri bulabilirsiniz.

Resim kaynağı: Mobilite Scooterları Doğrudan

Filtrelerin ve alt kategorilerin birleşimi ziyaretçilerimizin ihtiyaçlarına uygun ürünleri kolaylıkla bulmasını sağlar. Örneğin, bir müşteri 2.000 ila 2.500 dolar arasında, 325 pounda kadar taşıyabilen katlanabilir akülü tekerlekli sandalye bulmak isterse, bunu birkaç basit adımda yapabilir.

Pek çok e-ticaret sitesi de organik trafiğinin büyük bir kısmını kategori sayfalarından alır. Web sitem için kategori sayfası, organik trafik açısından en çok yönlendiren sayfamızdır.

Resim kaynağı: Mobilite Scooterları Google Analytics

Bu, kategori sayfası düzeyinde başlayan optimum bir kategori yapısına ve kullanıcı akışına sahip olmanın önemli olmasının bir başka nedenidir.

2. Rakiplerinizi Araştırın ve Geçmiş Verileri Kullanın

Kategoriler söz konusu olduğunda, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) iyi sıralanan rakiplerimizden de fikir almayı seviyorum. Bir mağaza Google’da üst sıralarda yer alıyorsa, sitelerinde ilgi ve tıklama alıyor demektir, bu da paraya eşdeğerdir.

Anahtar kelime araştırma verilerini toplamak için SEMrush ve Ahrefs gibi araçları kullanıyorum. Bu, rakiplerin organik olarak hedeflediği anahtar kelimeleri görmemi sağlıyor.

Bu örnek için SEMrush En İyi Organik Sayfalar Raporunu kullandım. Bizimle aynı ürünleri satan bir rakibimizden aldım.

Resim kaynağı: Mobility Scooters Direct, SEMrush

Rapor bize tüm organik açılış sayfalarını trafik miktarına göre sıralanmış olarak gösterir. Sayfaların çoğu, bir rakibin aynı sektörde yepyeni bir e-ticaret sitesi oluşturması durumunda bunları kopyalayabileceği kategori veya alt kategori sayfaları gibi görünüyor. Kırmızı renkte, bu spesifik rakibin birçok ürün kategorisi ve iyi miktarda organik trafik alıyor gibi görünen diğerleri için alt kategori sayfaları oluşturmayı seçtiğini göreceksiniz.

Kategorilerin ve ilgili hedef anahtar kelimelerin bir listesine sahip olduğunuzda, düzenli kalmak için bu verileri bir Excel elektronik tablosunda toplayın. Kendi e-ticaret siteniz için kategori sayfası fikirlerini beslemek için kullanabilirsiniz.

İster mevcut e-ticaret sitenizi yeniden yapılandırıyor olun ister sıfırdan yeni bir siteye başlıyor olun, her zaman önce rekabet araştırması yapın. Sıfır geri bağlantıya sahip yepyeni bir alan adı olan sitemizi 2015 yılında kurduk. Bugün hedeflediğimiz hemen hemen her anahtar kelime için ilk üç sırada yer alıyor.

Şu anda aldığımız trafik miktarını elde etmek ekibimin uzun zamanını aldı ve biz bunun çoğunu takip edilmesi kolay bir kategori yapısı oluşturmaya ve bunu SEO için optimize etmeye bağlıyoruz.

3. Ziyaretçileriniz için İçeriği Optimize Edin

SEO elbette önemli. Ancak aşırı optimizasyon, web sitesi sahiplerinin sıklıkla farkına varmadan yaptığı yaygın bir hatadır.

Bir web sitesi üzerinde çalışırken her zaman bir arama motorunun ne istediğini düşünmelisiniz. Ancak öncelikle bir insan ziyaretçinin ne istediğine öncelik verin.

Niyetli Sayfalar Oluşturun

Bir kullanıcı, gezinmesi kolay ve aradığı ürünü hızlı bir şekilde bulmasına yardımcı olabilecek bir web sitesi ister. İnsanlar anahtar kelimelerle doldurulmuş içerikleri veya bağlantı gruplarından gelen spam içerikli bağlantıları istemezler. Ayrıca bir amaca hizmet etmeyen ve oradan geri dönecek sayfaları da görmek istemezler.

Sayfanız kullanıcıya hiçbir değer sağlamıyorsa neden var?

Benzer İçerik ve Sayfaları Yayınlamaktan Kaçının

Kategori yapısıyla ilgili olarak gördüğüm en yaygın hatalardan biri, bir web sitesinin birbirine çok benzeyen çok fazla alt kategoriye veya blog yazısına sahip olmasıdır. Google yalnızca tavsiyede bulunmakla kalmıyor benzer içeriğin en aza indirilmesibu içerik web sitenizin kullanıcılarının da kafasını karıştırabilir.

Bir rakibimizin “Hızlı Hareketli Scooterlar” için bir kategori sayfası ve aynı ürünleri gösteren “Yüksek Hızlı Hareketli Scooterlar” için başka bir kategori sayfası vardı. Tahminimce rakip, her anahtar kelime varyasyonu için (yani “yüksek hız” ve “hızlı”) bir sayfaya sahip olmanın avantajlı olacağını düşünmüştür. Açıkçası bu, kullanıcı deneyimine değil, yalnızca arama motoru manipülasyonuna odaklanan bir stratejidir.

Yeni bir sayfa oluşturmadan önce buna benzer başka bir sayfa olup olmadığını görmek için Google’daki gelişmiş arama operatörünü kullanın. Google’a gidin ve girin site:websiteniz.com “anahtar kelime/konu”

Mevcut İçeriği Geliştirin

Bu aramayı gerçekleştirirseniz ve mevcut bir sayfanız olduğunu görürseniz seçenekleriniz tükenmiş sayılmaz.

Bazen SERP’lerde onunla rekabet eden yeni bir sayfa oluşturmak yerine benzer bir konuyla ilgili mevcut bir sayfaya içerik eklemek mantıklı olabilir. Bu durumda, birbirine son derece benzer iki sayfaya sahip olmak yerine bu içeriği genişletmeyi veya ince ayar yapmayı düşünün. bir başka.

Kategori Sayfaları için 3 Ek SEO İpucu

Kategori sayfalarınızı optimize etmek için daha fazla öneri:

  1. Kategori sayfalarınıza görseller, videolar ve diğer ilgili sayfalara dahili bağlantılarla bol miktarda içerik ekleyin.
  2. İlgili blog gönderilerinden kategori sayfalarınıza dahili bağlantılar oluşturun.
  3. Ürünle ilgili yeni içerik, görsel ve video eklemek için kategori sayfalarınızı yılda en az bir kez güncelleyin.

Bu ipuçları işe yarıyor: Web sitemdeki kategori sayfaları ulusal düzeyde organik olarak ilk üç sırada yer alıyor. Çoğu durumda çok sayıda resim, video, bağlantı ve daha fazlasını içeren 1.200 kelimeden fazla içeriğe sahiptirler.

Kategori Sayfası Performansını Ölçmek için Google Analytics’i Kullanın

Kategori yapınızı geliştirmek için bu üç önemli ipucunu uyguladıktan sonra sonuçları ölçtüğünüzden emin olun.

Google Analytics, e-ticaret web siteniz için sahip olunması gereken ücretsiz bir araçtır. Son derece sağlamdır ve kullanımı kolaydır.

Resim kaynağı: Google Analytics

Yeni kullanıcılardan sayfada geçirilen süreye kadar sitenizdeki her türlü bilgiyi toplamak için Google Analytics’i kullanabilirsiniz. Ayrıca daha ayrıntılı bilgi edinebilir ve farklı raporlar oluşturabilirsiniz.

Örneğin Google Analytics’teki Açılış Sayfası Raporunu kullanarak hangi sayfaların iyi veya kötü performans gösterdiğini görebilirsiniz. Hemen çıkma oranı yüksek veya ortalama oturum süresi düşük olan bir sayfa görürseniz nedenini araştırın; parayı masaya bırakıyor olabilirsiniz.

Açılış sayfalarınıza ilişkin e-ticaret verilerinizi ve dönüşüm verilerinizi zaman içinde analiz etmek de önemlidir. Bu ölçümleri nasıl yorumlayacağınızdan emin değilseniz bir uzmanla çalışmayı düşünün veya bir göz atın Yeni Başlayanlar için Google Analytics — harika ve ücretsiz.

SEO ve kullanıcı dostu bir site akışı uygulayarak, rakip araştırması yaparak ve Google Analytics’i kullanarak, e-ticaret sitesi kategori yapınızı kısa sürede iyileştireceksiniz.

#cta-visual-pb#E-ticaret SEO’nuzu Shogun ile optimize edinShogun’un özelleştirme seçenekleri ve SEO araçlarıyla daha başarılı açılış sayfaları oluşturun. Daha fazla bilgi edin

Tavsiye Edilen:  Daha etkili bir müşteri toplantısı nasıl yapılır?