SEO Rakip Analizi: Başarıya Yönelik Stratejileri Ortaya Çıkarma

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:SEO Rakip Analizi: Başarıya Yönelik Stratejileri Ortaya Çıkarma

SEO rakip analizi, SEO kampanyalarınızı bilgilendirmek ve sıralamanızı artırmak için SEO stratejileri hakkında bilgi toplamak amacıyla, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sizinkinden üst sıralarda yer alan web sitelerini belirleme ve analiz etme sürecidir.

Açık konuşalım. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Rakipleriniz, hedef kitlenizin halihazırda ne istediğini ve markanızı nasıl daha iyi bir çözüm olarak konumlandırabileceğinizi size gösterecek mükemmel, düşük maliyetli ve neredeyse doğru bir rehberdir.

Rakip analizi yapmak size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Mevcut SEO performansınızı karşılaştırın
  • Rakibinizin SEO stratejisindeki boşlukları ve bunlardan nasıl yararlanabileceğinizi belirleyin
  • SEO stratejinizdeki iyileştirme alanlarını belirleyin
  • Sonunda dönüşüm sağlayamayabilecek kampanyalara yatırım yapmanın risklerini ortadan kaldırın

Bu kılavuzda rekabetçi SEO analizi hakkında ihtiyacınız olan her şeyi öğreneceksiniz. Ayrıca gelecekteki SEO kampanyalarınızı bilgilendirmek için bilgileri nasıl kullanacağınızı da ele aldık.

Rakip Analizi Yapmanın En İyi Yolu

Rakipleriniz SERP’lerde sizi geride bırakıyor olabilir. Ancak en iyi yanı, tam olarak ne yaptıklarını görebilmeniz ve SEO stratejinizi geliştirmenin yollarını keşfedebilmenizdir. İşte nasıl.

Rakiplerinizi Belirleyin

Öncelikle rakiplerinizi tanımlamanız gerekiyor. SEO rakipleriniz mutlaka doğrudan rakipleriniz olmayabilir. Demek istediğim şu:

Teksas’ta bir kahve dükkanınız olduğunu hayal edin. Sizden kilometrelerce uzakta bulunan kahvehane doğrudan rakibinizdir. Sahibi bir web sitesine bile sahip olmayabilir. Ancak arama motorlarında ‘kahve’ anahtar kelimesi için sıralama yapan diğer web siteleri SEO rakiplerinizdir. Bunu ayrıntılı olarak tartışalım:

Doğrudan İş rakipleri

Bunlar sizinle aynı hizmetleri sunan işletmelerdir. Hedef pazar, ürün teklifleri ve çoğunlukla konum gibi pek çok benzerliği paylaşıyorsunuz. Diyelim ki ABD’nin güneyinde bir danışmanlık firması işletiyorsunuz. Bu alandaki diğer danışmanlık firmaları doğrudan ticari rakiplerinizdir.

SEO rakipleri

Öte yandan SEO rakipleri, sıralamada yer almak istediğiniz anahtar kelimeler için şu anda sıralamada olanlardır. Bunlar ticari rakipleriniz olmayabilir. SEO rakiplerinizi tanımlamanın birkaç yolu vardır. En basiti herhangi bir arama motorunda bir arama sorgusu çalıştırmaktır:

Veya rakiplerinizi bulmak için SEMRush veya Moz gibi SEO araçlarını kullanın:

Görüntü Kaynağı

Tüm rakiplerinizin tam bir dökümünü göreceksiniz:

Görüntü Kaynağı

Anahtar Kelime Araştırması ve Analizi

Yapmak istediğiniz bir sonraki şey, rakiplerinizin halihazırda sıralamada olduğu anahtar kelimeleri belirlemektir.

Sıralamak istediğiniz anahtar kelimeler ne kadar rekabetçi? Bu anahtar kelimeleri hedefleyerek ne kadar yatırım getirisi elde edeceksiniz? Bu anahtar kelimeleri tanımlamak için hangi araçlara veya kaynaklara ihtiyacınız var? En ince ayrıntıları tartışalım.

Anahtar Kelime Boşluk Analizi

Artık organik rakiplerinizin bir listesine sahip olduğunuza göre, bu alanların zaten sıralamada yer aldıkları anahtar kelimeleri bulmak için bu alanlardan bir veya daha fazlasını SEMrush ‘Anahtar Kelime Boşluğu’ aracına ekleyin ve şunları yapmazsınız:

Görüntü Kaynağı

Sıralama Anahtar Kelimeleri

Bu anahtar kelimelerin bir listesini aldıktan sonra, onlar için en iyi 10-20 alan sıralamasını keşfetmek için bir SERP analizi yapın. Anahtar kelimeyi Google’da (veya tercih ettiğiniz arama motorunda) bir arama sorgusu olarak çalıştırmanız yeterlidir:

Veya anahtar kelime için en üst sıradaki alanları bulmak amacıyla her alanı analiz etmek için SEMRush’u kullanın:

Görüntü Kaynağı

İlk beş sonucu seçin ve onların zaten sıralamada olduğu, sizin ise sıralamada yer almadığınız anahtar kelimeleri analiz edin. Bu anahtar kelimelere hitap edecek yeni sayfalar oluşturun. Veya bu sayfalara zaten sahipseniz, bunları yeni anahtar kelimelerle yeniden optimize edebilirsiniz.

Anahtar Kelime Zorluğu

Son olarak, arama hacmini, anahtar kelime zorluğunu, ortalama tıklama oranını ve diğer anahtar kelime ölçümlerini belirlemek için sıralamadaki anahtar kelimeleri analiz edin. Ahrefs gibi bir SEO aracı, her bir anahtar kelime için organik arama sayısı da dahil olmak üzere bu konuda gerçek zamanlı veriler sağlar:

Tavsiye Edilen:  Müşteri Hizmetleri Sohbet Robotu Nedir?

Görüntü Kaynağı

Uç: Arama hacmine odaklanmak yerine, anahtar kelimeleri temel alarak seçin arama amacı. Bunun dönüşüm potansiyeli daha yüksektir.

İçerik Stratejisi

Rakiplerinizin sıralamada yer aldığı anahtar kelimeleri analiz etmek yeterli değildir. Ayrıca içerik stratejilerinden tonlarca yararlı bilgi alabilirsiniz. Arama motorlarında yayınladıkları içeriği tanımlayarak başlayın.

  • Ne tür içerik yayınlıyorlar? Blog gönderileri mi? Uzun biçimli makaleler mi? Yoksa çeşitlilik mi?
  • Ne sıklıkla yayınlıyorlar?
  • Her gönderide ne tür anahtar kelimeler kullanıyorlar?
  • İçerikleri nasıl yapılandırılmıştır?
  • Ürün/hizmet sayfaları var mı?

Stratejilerini nasıl yansıtacaklarını ve onlara nasıl rakip olacaklarını belirlemek için her birini ayrıntılı olarak inceleyin.

En Çok Trafik Sağlayan Sayfalar

Şimdi yansıtma zamanı. Rakiplerinizin en iyi performans gösteren sayfalarını (organik trafik açısından) belirlemek için SEMrush’u kullanın. Bu sayfalar, hedef kitlenizin markanızdan ne istediğini veya beklediğini güçlü bir şekilde belirtir.

Başlangıç ​​olarak en fazla 5 sayfa seçebilirsiniz. Rakiplerinizin içeriğindeki boşlukları bulun ve web siteniz için yeni bir parça oluştururken bunları bir avantaj olarak kullanın.

Örneğin, rakipleriniz belirli bir konu hakkında 500 kelimelik bir blog yazısı yayınlıyorsa, sizinkini daha bilgilendirici hale getirmeyi seçin. Rakibinizin içeriğinde bulunmayabilecek resimler, videolar, infografikler veya diğer eksik unsurları ekleyin.

İçeriğinizi rakiplerinizin önünde optimize ederken dikkat etmeniz gereken diğer unsurlar şunlardır:

  • Meta etiketleri
  • İçerik yapısı
  • Görsel öğeler
  • Sözcük sayısı
  • Okunabilirlik düzeyi
  • Anahtar kelimelerin başlıklara, başlıklara ve içeriğe yerleştirilmesi
  • SSS’lerin varlığı vb.

Geri bağlantılar, bir web sitesinden sizin sitenize verilen harici bağlantılardır. İçerik alaka düzeyini ve site güvenilirliğini ifade etmeye yardımcı oldukları için başarılı bir SEO stratejisinde çok önemlidirler. daha kaliteli geri bağlantılar SERP’lerdeki sıralamanız ve otoriteniz o kadar yüksek olur.

Backlink boşluklarını bulmak için SEMrush kullanın. Hangi siteler web sitelerinize bağlantı veriyor, size değil? Hangi tür işletmenin rakiplerinize bağlantı verdiğini öğrenmek için bu bağlantıları analiz edin. En çok tercihen, size de bir geri bağlantı vermeleri için onlarla iletişime geçin:

Görüntü Kaynağı

Bağlantıları nasıl alıyorlar?

Bağlantı kurma taktiklerini öğrenmek için rakip sayfalarınızdaki backlink profilini inceleyin. Bu, misafir blog yazımı, etkileyici veya düşünce lideri işbirlikleri, bağlantısız marka sözleri vb. olabilir.

  • En çok geri bağlantıyı hangi tür içerik kazandı?
  • İçerik – düşünce liderliği ne kadar sürer? Blog yazısı? Uzun biçimli makale mi?

Bağlantı kurma stratejilerini tersine mühendislik yaparak, rakiplerinizin kaliteli geri bağlantılar elde etme taktikleri hakkında değerli bilgiler elde edersiniz.

SEMrush’u kullanın ‘Backlink Boşluğu’ Rakiplerinize geri bağlantı veren alan adlarını keşfetme aracı. Alan adı yetkilisi, bağlantı metni ve daha fazlası dahil olmak üzere ilgili tüm bilgileri bulacaksınız:

Görüntü Kaynağı

Sayfa İçi Optimizasyon

Sayfa içi optimizasyon, SERP’lerdeki sıralamayı iyileştirmek için web sitenizin ön ve arka ucunu optimize etme işlemidir.

Rakiplerinizin SERP’lerde sizden daha iyi performans göstermesi, web sayfalarını optimize etmek için zaman ve kaynak yatırımı yaptıklarının bir göstergesidir.

  • Temel bilgilerle başlayın. Anahtar kelimeleri başlık etiketlerinde nasıl konumlandırdılar?
  • Meta başlığını ve açıklamasını kontrol edin. Anahtar kelimeler eklediler mi?
  • Farklı bir şey yapıp yapmadıklarını öğrenmek için URL yapısına göz atın. Tipik olarak optimize edilmiş bir URL kısa olmalı ve alakalı anahtar kelimeler içermelidir.
  • Site yapısını analiz edin. Rakipleriniz web sayfalarına dahili bağlantıları nasıl eklediler? Köprü olarak kullanılan anahtar kelimelere ve ayrıca bağlantı metinlerine göz atın.
  • İçerik kalitesini inceleyin. Anahtar kelime kullanımına, kullanılan görsel öğelere, içeriğin uzunluğuna ve diğer ayrıntılara dikkat edin.
  • Son olarak kullanılabilirliği analiz edin. Rakip sayfalarınız daha kullanıcı dostu mu? Site hızını, mobil uyumluluğunu ve gezinme kolaylığını değerlendirin.

Teknik SEO

Teknik SEO, arama motorlarının sayfaları dizine eklemesini ve taramasını kolaylaştırmak için bir web sitesinin teknik yönlerini optimize etme sürecidir. Nihai amaç, web sitesini arama motorları için daha anlaşılır hale getirmektir.

Tavsiye Edilen:  Pazarlamacılar İçin Sınırlı Bir Kılavuz

Öncelikle SEMrush kullanarak sitenizin sağlığını karşılaştırın:

Görüntü Kaynağı

Çoğu zaman site sağlığı 0-100 arası bir dereceyle ölçülür. Puan ne kadar yüksek olursa web siteniz o kadar sağlıklı olur. Neyse ki SEMRush, web sitenizin sağlığını etkileyen sorunlar ve bunların nasıl düzeltileceği hakkında derinlemesine bilgiler sağlıyor:

Görüntü Kaynağı

  • Web sitesi hızını ve performansını kullanarak analiz edin GTMetrix. Sayfa ayrıntılarına bakın ve sizinkini buna göre karşılaştırın:

Rakiplerin Güçlü ve Zayıf Yönlerinin Değerlendirilmesi

Rakibinizin SEO stratejisine rakip olmaya çalışırken aynı zamanda onların yetersiz kalabileceği alanlara erişmeniz de önemlidir. Zayıf yönlerini anlamak, onları SERP’lerde geride bırakacak fırsatları belirlemenize yardımcı olur. Odaklanmamız gereken birkaç şey var, ama işte en önemlileri:

  • İçerik kalitelerini analiz edin ve taklit edilmeye değer şeyleri ve zayıf yönlerini listeleyin. Kapsamlı bir şekilde ele alınmayan konulara dikkat edin. Neyi farklı yapabilirsiniz? En iyi parçaları yansıtın ve fark ettiğiniz boşluklardan yararlanın.
  • SERP sıralamalarını sınırlayan düşük kaliteli bağlantıları belirlemek için geri bağlantı profillerini değerlendirin. Bunun yerine, sıralamanızı yükseltmek amacıyla içerik işbirliği için nişinizdeki etkileyicilere veya düşünce liderlerine ulaşın.
  • Fiziksel bir mağaza işletiyorsanız, rakibinizin web sitelerinin yerel olarak optimize edilip edilmediğini analiz etmek isteyebilirsiniz. İncelemelere, yerel alıntılara, anahtar kelime stratejisine ve daha fazlasına göz atın. Hatta size rekabet avantajı sağlayabilecek güçlü yönleri belirlemek için en fazla beş profili analiz edebilirsiniz.

Rakiplerin Web Sitesi ve UX Tasarımını Analiz Etme

Biri Google’ın 2023’teki sıralama faktörleri kullanıcı dostu bir web sitesine sahip oluyor.

Google, kullanıcı deneyiminin hayati önem taşıdığını açıkça belirttiğinden, hedef kitlenizin zaten neyi beğendiğini gösterdiğinden, rakibinizin web sitelerini dikkate almanız daha uygundur.

Kullanıcı Deneyimi (UX)

UX, web sitesinin görsel çekiciliğini, yapısını, kullanıcı tasarımını, mobil kullanım kolaylığını ve okunabilirliğini kapsar. Tüm bu faktörler hakkında ilk elden bilgi almak imkansız olsa da yine de birkaçını ölçebilirsiniz.

  • GTMetrix’i kullanarak sayfa hızını ve genel web sitesi performansını kontrol edin
  • Sayfanın mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için Google mobil uyumluluk test aracını kullanın
  • Web sitesi yapısının tamamına erişin. Sitede gezinmek ne kadar kolay?
  • Resimlerin ve metinlerin sayfada nasıl hizalandığını kontrol edin.

Profesyonel İpucu: Rakibinizin tasarımını mutlaka yükseltmeniz gerekmez. Sizinkini nasıl daha iyi hale getireceğiniz konusunda bir ilham kaynağı olmalı.

Daha fazlasını okuyun web sitenizin kullanıcı deneyimini nasıl geliştirebilirsiniz.

Sayfalar

Bir diğer hayati faktör ise sayfa düzenini ve tasarımını analiz etmektir.

  • Görsel bir hiyerarşi oluşturmak için yazı tiplerinin ve renklerin nasıl kullanıldığını kontrol edin.
  • İçerikte hangi resimler, illüstrasyonlar veya grafikler kullanıldı?
  • Sayfa tasarımının yanıt verebilirliğini her cihazda test edin.
  • İçerik nasıl sunuluyor? Okunabilir mi? İçeriğin okunabilirliğini artırmak için başlıkları ve madde işaretlerini nasıl kullandıklarını kontrol edin.

Değerli SEO İçgörüleri Kazanmak

Google (ve diğer arama motorları) algoritmalarını zaman zaman günceller. Şans eseri, SEO stratejinizi bilgilendirecek değerli bilgiler üretecek bir avuç kaynak ve araç bulacaksınız.

SEO Araçlarını Kullanmak

Hem ücretsiz hem de ücretli SEO araçlarını bulacaksınız. Ancak işin püf noktası, ücretli seçeneklerin daha iyi özellikler sunmasıdır. Ancak kullanmanız gereken en iyi yedi SEO aracını listeledim:

  • Google Analytics: Bu, web sitenizin performansına (trafik, etkileşim ölçümleri, kullanıcı demografisi vb.) ilişkin gerçek zamanlı analizler sağlar.
  • Google arama konsolu: Bu, anahtar kelime analizi ve sitenizin kaç sayfasının dizine eklendiği için mükemmeldir.
  • SEMrush: Bu, sıralanacak anahtar kelimeleri keşfetmek, rekabet analizi yapmak, web sitenizle ilişkili sayfa içi, sayfa dışı ve teknik optimizasyon sorunlarını belirlemek için hepsi bir arada bir SEO aracıdır.
  • Ahrefler: Hubspot’a benzer ancak bağlantı kurma fırsatlarını belirlemek için mükemmeldir
  • CasusFu: Rakipleriniz, SERP analizi, bağlantı kurma fırsatları ve daha fazlası hakkında gerçek zamanlı bilgi edinmek için mükemmeldir.
  • Çığlık atan kurbağa: Yinelenen içerik, URL sorunları vb. gibi teknik ve sayfa içi optimizasyon sorunlarını tanımlamak için mükemmeldir.
Tavsiye Edilen:  8 kluczowych cech agencji marketingu cyfrowego

Etkili Bir SEO Stratejisi Geliştirme

Etkili bir SEO stratejisi, SERP’lerdeki sıralamanızı artırmak için web sitenizin içeriğini güncel alaka düzeyine göre düzenleme sürecidir. Bir SEO stratejisi çok önemlidir çünkü ne yapacağınızı ve ne zaman yapacağınızı bilmenize yardımcı olur. Ayrıca web sitenizde içerik oluştururken ve yayınlarken doğru yolda kalmanızı sağlar.

Başarılı Unsurlardan Yararlanmak

SERP’lerdeki konumunuzu analiz edin. Oraya ulaşmak için hangi adımları attınız? Rakibinizin başarısından yararlanmadan önce kendi stratejinizdeki başarılı unsurları belirleyin ve bunları SEO kampanyalarınıza dahil edin.

Anahtar Kelime Boşluklarını Doldurma

Ayrıca, hedeflediklerinizi ve hedeflemediklerinizi bulmak için web siteniz için SEO anahtar kelime araştırması yapın. Yeni trafik çekmek için anahtar kelime boşluklarını belirleyin ve bu anahtar kelimelere yönelik yüksek kaliteli ve optimize edilmiş içerik oluşturun. Ayrıca SERP’lerde iyi performans göstermeyen sayfaları (yeniden) optimize edin.

Yeni Fırsatların Belirlenmesi

Artık nerede durduğunuzu bildiğinize göre ağınızı geniş ve derin atmanın zamanı geldi. Rakibinizin SEO stratejisini önceki bölümde vurgulanan araçlarla analiz edin. Rekabet avantajı sağlamak için SEO stratejinize neleri dahil edebilirsiniz? Geliştirebileceğiniz fırsatlara dikkat edin.

SEO Performansını Ölçme ve İyileştirme

SEO devam eden bir süreçtir. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ve buna göre nasıl iyileştirilebileceğini bilmek için performansınızı izlemeniz gerekir.

Evet, SEO performansınızı ölçmek için izlenebilecek tonlarca ölçüm var. Ancak hepsi işinizle alakalı değil. Yani onları avlamanız gerekiyor:

  • Web sitenizin her sayfasında aldığınız organik trafikle başlayın. Bu, Google Search Console’daki performans bölümünün altında kolayca görülebilir:

Görüntü Kaynağı

  • Anahtar kelime sıralamanızı da takip edin. Şu anda hangi anahtar kelimelerde sıralamadasınız? Anahtar kelime sıralamanızı takip edecek bir kampanya oluşturmak için SEMrush’ı kullanın:

Görüntü Kaynağı

Ayrıca rakiplerinizin sıralamada yer aldığı ve sizin sıralamadığınız anahtar kelimelere de göz atabilirsiniz:

Görüntü Kaynağı

  • Sırada TO’nuz var. SERP’lerden web sitenize tıklayan kullanıcıların yüzdesini analiz etmeniz gerekir. Bu, meta etiketlerinizin ne kadar etkili olduğunu gösterir. Çoğu SEO aracı şu özelliğe sahiptir:

Görüntü Kaynağı

  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli ölçüm ise hemen çıkma oranıdır. Bu, sitenizi ziyaret eden ve hemen ayrılan kullanıcıların yüzdesini ölçer:

Görüntü Kaynağı

  • Alan adı otoritesi web sitenizin kalitesini ölçer. Bu puan, organik arama trafiği, içeriğin kalitesi, geri bağlantılar vb. gibi çeşitli faktörlere dayanmaktadır.

Görüntü Kaynağı

Çözüm

SEO tek seferlik bir çaba değil, uzun vadeli bir oyundur. Arama motoru algoritmaları sürekli olarak gelişmektedir ve yeni sıralama faktörlerine ayak uydurmak her zaman önemlidir. Bunu bir spor gibi düşünün; sonunda kazanmak için keşfetmeyi, pratik yapmayı ve sürekli uygulamayı gerektirir.