Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:SEO’lar için GA4: Tüm SEO’ların İhtiyaç Duyduğu 4 GA4 Keşfi
GA4’e alışmak herkes için zaman alacak. Yeni bir kontrol paneli, yeni metrikler ve yeni boyutlarla, yeniliğini geride bırakmak ve GA4’ün sunduğu ek özelliklerden bazılarına odaklanmak zor olabilir.
Bu yeni özelliklerden biri de Keşifler. Daha önce yalnızca 360 derecelik bir özellik olan keşifler, tüm GA4 kullanıcıları için bir özellik haline geldi. Yakın zamanda yapılan bir makyajdan sonra, keşifler daha temiz, kullanımı daha kolay ve çok daha kullanıcı dostu.
Bugünün blog gönderisinde, tüm SEO’ların GA4 hesapları için ihtiyaç duyduğu dört keşiften bahsedeceğiz.
Keşifler nedir?
Keşifleri tanımlamak için bir veya iki kelime kullanmak gerçekten zor, ama işte böyle Google açıklıyor onlara:
“Keşifler, müşterilerinizin davranışları hakkında daha derin içgörüler ortaya çıkarmanıza yardımcı olmak için standart raporların ötesine geçen gelişmiş tekniklerden oluşan bir koleksiyondur.”
Bu, alabileceğiniz kadar geneldir, ancak kısacası, her şeyi izlemek için özel olarak oluşturulmuş raporlardır.
Google’ın göz atabileceğiniz birkaç standart araştırması vardır, ancak bunların amacı siz ve tüm paydaşlar için esnek ve özel olmaktır. Looker Studio’ya aşina olanlar bunu Diet Looker Studio olarak görebilir.
Buradaki en büyük avantajlardan biri, verileri doğrudan Google E-Tablolar’a aktarabilme yeteneğidir. Şu anda GA4 raporlarındaki verileri Google E-Tablolar’a aktaramazsınız, yalnızca bir CSV dosyasına aktarabilirsiniz.
Explorations’a Erişim
Keşifler oluşturmaya başlamadan önce bunlara nasıl erişeceğimizden bahsedelim.
Birincil GA4 panonuzdan, dalgalı oku gördüğünüz sola bakın.
Buna tıklayın ve keşifler için farklı seçenekler içeren yeni bir menü ile karşılaşacaksınız.
Burada birkaç seçenek var:
- Serbest çalışma: Keşiflerin ‘boş tuvali’. En çok tablo oluşturmak için kullanılır.
- Huni Keşfi: Kullanıcıların dönüşüm hunisi ilerlemesini izlemesine olanak tanır.
- Yol Keşfi: UA’nın davranış akışına benzer şekilde, kullanıcıların ilerlemesini sayfalar ve olaylar aracılığıyla izler.
- Segment Çakışması: Site davranışı açısından özel segmentlerin çakıştığı yerleri karşılaştırın.
- Kohort Keşfi: Benzer özelliklere göre gruplandırılmış kullanıcıları karşılaştırın.
- Kullanıcı Ömrü: Belirli bir yaşam süresi boyunca bir kullanıcıyı analiz edin.
Bunların her biri benzersiz özellikler ve artılar sağlar. Bir SEO ve dijital pazarlamacı olarak, muhtemelen ilk üçe bağlı kalacaksınız.
1. Kanala Göre En Popüler Sayfalar
GA4’te bu, normal raporlarda yerleşiktir, ancak temel rapor kullanışsızdır ve muhtemelen umursamadığınız ölçümler içerir. En iyi sayfalar araştırması oluşturmak, raporunuzu uygun gördüğünüz şekilde özelleştirmenize olanak tanır.
Bunu yapmak için Keşifler’e gidin ve Boş’a tıklayın. Bu Keşfi “En İyi Organik Sayfalar” olarak adlandırabilirsiniz.
Oradan, organik kullanıcılarınızı segmentlere ayırmak için bir Segment oluşturmanız gerekecek. Segmentlerin yanındaki ‘+’ işaretini tıklayın ve ardından Oturum Segmenti’ne basın.
Genel organik performansınıza bakmak istediğinizi varsayalım, bu nedenle segmentinizi Organik Trafik olarak adlandırarak başlayın.
Ardından, segmentiniz için koşulları ayarlamak isteyeceksiniz. ‘Yeni koşul ekle’yi tıklayın ve ‘Oturum varsayılan kanal grubu’nu seçin. Buradan, koşulu Organik Arama ile “tam olarak eşleşiyor (=)” olarak ayarlayın. Bunun gibi görünecek:
‘Uygula’ya basın ve bitirdiniz.
Buradan, boyutlarımızı ve metriklerimizi içe aktarmaya başlamak isteyeceğiz. Boyutlar, topladığınız verilere bağlam sağlayan kullanıcı etkileşimleri veya olaylarla ilişkili nitelikler veya özelliklerdir.
Boyutlara örnek olarak yaş, ülke, oturum ortamı, oturum kaynağı, ilk kullanıcı kaynağı veya sayfa başlığı verilebilir.
Öte yandan metrikler, göreceğiniz sayılar ve istatistiklerdir. Bunlar görüntülemeler, oturum süresi, dönüşüm, gelir veya etkinlik sayısıdır.
Boyutları olan ‘+’ işaretine tıklayın. Pencere açıldığında Açılış Sayfasını arayın. “Açılış sayfası + sorgu dizesi”nin göründüğünü göreceksiniz. Kutuyu işaretleyin ve ardından içe aktar’a basın.
Ardından, metriklerimizi içe aktarmak isteyeceğiz. Bu, şeyleri özelleştirebileceğiniz yerdir. Metriklerin yanındaki ‘+’ işaretini tıklayın, benzer bir pencere görünecektir. İçe aktarmaya basmadan önce tüm kutuları arayarak ve işaretleyerek yukarıdakiyle aynı adımı izleyin.
Bu rapor için genellikle aşağıdakiler gibi bazı temel temel ölçümleri almak isterim:
- oturumlar
- Oturum Dönüşüm Oranı
- Dönüşümler
- Ortalama Oturum Süresi
- Oturum başına görüntüleme sayısı
Ayrıca aşağıdakiler gibi ek ölçümler de getirebilirsiniz:
- Yeni kullanıcılar
- Toplam Kullanıcı
- Aktif Kullanıcılar
Keşifler çok fazla metrikle bunaltıcı hale gelebilir ve aynı anda çok fazla ölçüm eklerseniz ekranın buruşuk görünmesine neden olabilir. Yaklaşık 6’nın üzerindeki herhangi bir şey (ekran boyutunuza bağlı olarak), keşfinizin ezilmiş görünmesine neden olabilir. Hemen dışa aktarmak için bir tane yapıyorsanız, 10’a kadar eklemekten çekinmeyin!
Şimdi, onu inşa etmeye başlamamız gerekecek.
Açılış sayfası boyutunu tıklayın ve satırlara sürükleyin.
Keşfin kendisinde hiçbir şey görünmeyecek, ama merak etmeyin, çünkü biz herhangi bir değer eklemedik.
Metriklerinizi alın ve değerler alanına bırakın.
Burada, keşiflerinizi dolduran verileri görmeye başlayacağız.
Bu keşfe sahip olmak, en iyi sayfaları ve önemsediğiniz metrikleri görmeyi kolaylaştırır, bu herhangi bir SEO için bir zorunluluktur.
2. 3+ Boyutla Keşif
En iyi sayfalarınızı hem kanala hem de cihaza göre incelemek istediğinizi varsayalım. Standart GA4 raporlarında, yalnızca iki boyutla sınırlısınız.
Keşiflerde, verileri biraz daha derinlemesine incelemek için birden çok boyuta sahip olabilirsiniz.
Yukarıdaki araştırmamızı kullanarak, bunu nasıl yapacağımıza bakalım.
Geri dönün ve Boyutlar’ın yanındaki ‘+’ işaretine tıklayın. Oradan, ‘Oturum varsayılan kanal grubu’ ve ‘Cihaz Kategorisi’ni getirelim. Bir kez daha, bu iki boyutu getirmek için sağ üst köşedeki içe aktar düğmesine basın.
Bu neye benziyor?
Cihaz kategorisi boyutundan ‘tableti’ veya oturum varsayılan kanal grubu boyutundan yönlendirme trafiğini kaldırmak gibi belirli boyut değerlerini kaldırmak için filtrelerle bile oynayabilirsiniz.
Ek boyutlar eklemek söz konusu olduğunda, aşağıdakileri değiştirebilirsiniz:
Coğrafi bir döküm istiyorsanız:
E-ticaret etkinliği:
- Öğe adı
- Öğe kimliği
- Ürün markası
- Kategori
- Tarih
Demografi:
Bunlar, web sitesi etkinliğinin ayrıntılı bir dökümünü vermeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz olası keşiflerden yalnızca birkaçıdır.
3. Yol Keşfi
Universal Analytics’te Hedef Akışını kullananlar için bu benzerdir ancak çok daha fazla esneklik sağlar.
Yeni başlayanlar için, bitiş veya başlangıç noktanızı herhangi bir dönüşüme ayarlamak zorunda değilsiniz, bu, istediğiniz (anlamlı trafik alan) herhangi bir sayfa veya etkinlik olabilir.
Keşif panonuza geri dönün ve Yol Keşfi’ne tıklayın. Bu, GA4 tarafından oluşturulan varsayılan bir keşfi ortaya çıkaracaktır. Bu sağlam bir başlangıç noktasıdır, ancak onu kolayca silip baştan başlayabilirsiniz.
Bunu yapmak için, sağ üst köşedeki ‘Baştan başla’ düğmesine (sürpriz) tıklayın. Ardından, başlangıç veya bitiş noktanızı seçmenizi isteyen bir ekran tarafından karşılanacaksınız.
Bu alıştırma için Başlangıç Noktasını seçelim.
Diyelim ki, sitenizdeki bir blog sayfasına gelen kullanıcı etkinliğini görmek istiyorsunuz. Başlangıç Noktası’na tıklayın ve ardından ‘Sayfa yolu ve ekran sınıfı’nı seçin.
Üzerine tıkladığınızda, aralarından seçim yapabileceğiniz bir dizi sayfa yolu gösterilecektir. Başlamak istediğinizi bulabilir veya sağ üst köşede arama yapabilirsiniz.
Oradan, kullanıcıların sitenizde nasıl gezindiğini görmek için mavi düğümlere tıklayabilirsiniz.
Ancak, blogunuzun tamamını veya belirli kategori sayfalarını aynı yol keşfinde görmek isterseniz ne olur?
Bunu yapmak için sağ üst köşedeki Baştan Başla’ya basın. Etkinlik adını seçin ve ardından session_start’ı seçin.
‘Adım +1’ başlıklı ikinci düğümde kalem simgesine basın. Burada keşfe dahil edilmesini istediğiniz sayfa yollarını veya sayfa başlıklarını seçebilirsiniz. Bu örnekte, “Google+Yeniden Tasarlama” özelliğine sahip ilk 3’ü seçtim.
Bunu yaptıktan sonra uygula’ya basın. Tıkladığınız öğelerin Adım +1’de görüneceğini fark edeceksiniz.
Ayrıca bir ‘X+ More’ var. FİLTRELENMİŞ AYARLARINIZI SIFIRLAMAK İSTEMİYORSANIZ BUNU TIKLAMAYIN. Aşağıdaki ekran görüntüsünde ‘+17 More’ yazan yerde görebilirsiniz.
Buna tıklamadan, üç, dört, beş vb. sayfalarınızı ayarlayabilir ve keşfetmeye hazır hale getirebilirsiniz.
Bitiş Noktası
Diğer tarafa gidip bir bitiş noktası seçmeye ne dersiniz?
Bunun için insanların belirli bir ürün sayfasına nasıl ulaştığını görmek istiyorum. Bitiş noktasını seçtikten sonra görüntülemek istediğim sayfayı seçiyorum.
Belirli olayları veya kullanıcıların sitenizdeki belirli sayfalara nasıl ulaştığını izlemek istiyorsanız, bu son derece yararlıdır. E-ticaret sitesi sahipleri, kullanıcıların bir satın alma işlemine nasıl ulaştığını izlemek için kullanabilirken, müşteri adayı oluşturma sitesi sahipleri, hangi içerik parçalarının kullanıcıları dönüştürmeye yönlendirdiğini görmekle ilgilenebilir.
4. Huni Keşifleri
Belki de en önemli keşiflerden biri olan dönüşüm hunisi keşifleri, kullanıcıların hedeflediğiniz dönüşüm hunisinde nasıl davrandığına bir göz atmanızı sağlayabilir.
Bir tane oluşturmak için keşif panosuna geri dönelim ve dönüşüm hunisi keşfine tıklayalım.
GA4 bir kez daha varsayılan bir dönüşüm hunisi açacaktır, ancak bu, dönüşüm hunilerinin nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olur.
Standart dönüşüm hunisi aşağıdaki adımları içerir:
- İlk ziyaret
- Oturum Başlangıcı
- Sayfa Görünümü/Ekran Görünümü
- Satın almak
Bu, satın alma işlemi yapan ilk kez kullanıcıların yolunu izliyor.
Dönüşüm hunileri söz konusu olduğunda, bu, alabildiğiniz kadar vanilyadır.
Kullanıcıların Bize Ulaşın formunda nasıl gezindiğini gösteren örnek bir dönüşüm hunisi yapalım.
Bunu yapmak için, Adımlar’ın yanındaki kalem simgesini tıklayın. İçeri girdikten sonra standart adımları silebilir veya sıfırdan başlıyorsanız adımlar ekleyebilirsiniz.
Bu örnekte, Bize Ulaşın sayfasında başlayıp Teşekkür Et sayfasında bitiriyorum.
İlk adımıma Bize Ulaşın adını verdim.
Parametreler için page_view olayını yaptım. Ardından, GA4’e dönüşüm hunisini hangi sayfadan başlatacağını söylemem gerekiyordu. Bir koşul page_location ekledim ve ‘bize ulaşın-başlat’ içeriyor’ dedim.
Bunu yapmanın, tam URL’yi dahil etmek veya sayfa başlığına göre gitmek gibi çeşitli yolları vardır, ancak bu, bu örneği basitleştirmek içindir.
Oradan, dönüşüm hunisine aşağıdaki gibi görünmesi için sonraki adımları ekledim:
İşiniz bittiğinde devam edin ve uygula’ya basın.
Huni Seçenekleri
Dönüşüm hunisi panosuna yayılmış bazı ek seçenekler olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu seçenekleri keşfedelim.
Dolaylı/Doğrudan Takip Edilen
Kulağa tam olarak böyle geliyor. Dönüşüm huninizdeki adımları doğrudan veya dolaylı olarak bir sonraki adımın izlemesini seçersiniz. Bu nedenle, huninizin 3. Adımının hemen ardından 4. Adımın gelmesi gerekiyorsa, “doğrudan takip ediyor”u seçersiniz.
Zamanlayıcı
Bu seçeneğin yanında zamanlayıcıyı göreceksiniz. Bu, adımlar arasında bir zaman sınırı belirlemenizi sağlar. Bir kullanıcı ayrılan süre içinde bir sonraki adımı tamamlamazsa dönüşüm hunisi istatistiklerinde sayılmaz.
Açık/Kapalı Huni
Bu seçeneği, huninizin ana kontrol panelinde bulacaksınız.
Bu, hunileriniz varsayılan olarak kapalı olduğundan, size huninizi açık yapma seçeneği sunar.
Açık dönüşüm hunisi, kullanıcının dönüşüm hunisine herhangi bir aşamada girebileceği anlamına gelir; dönüşüm hunisinin 1. Adımında girmesi gerekli değildir.
Bu, huninizdeki en popüler temas noktalarından bazılarını takip etmek ve süreç boyunca kullanıcıların nereden girip çıktığını görmek için yararlı olabilir.
Son sözler
Keşifler, GA4 için harika bir özelliktir ve ilk bakışta gözünüzü korkutabilir. Bu kadar çok seçenekle, mevcut seçeneklerin sayısını görmek neredeyse bunaltıcı.
Ancak yukarıdaki ihtiyaçlarınızı karşılayan keşiflerle küçük adımlarla başlayarak, başarılı raporlar oluşturmaya, kullanıcı davranışına ilişkin içgörüler kazanmaya ve genel web etkinliğini ve performansını izlemeye başlayabilirsiniz.