Shopify Site Haritaları Rehberi

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Shopify Site Haritaları Rehberi

Sizi etkileyebilecek birçok unsur var. Shopify sitesinin SEO’su. Bu unsurlardan biri de Shopify site haritasıdır. Sitemap.xml dosyaları, Shopify site sahipleri için biraz kafa karıştırıcı olabilir çünkü bunlar gerçekten sitelerinin kullanıcıları için değil, yalnızca içeriklerini tarayan ve dizine ekleyen arama motorları içindir.

Esasen, sitemap.xml dosyaları Google’ın ve diğer arama motorlarının sitenizin içeriğini keşfetmesini kolaylaştırın. Sitemap.xml, kafa karıştırıcı site mimarisine güvenmek yerine, arama motorlarına sitenizin içeriğini bulmaları için başka bir yol sağlar. Her şey eşit olduğunda, sitemap.xml’inizdeki URL’ler daha sık taranacak ve Google’a standart sinyaller sağlayacak, bu nedenle ideal olarak en önemli sayfalarınız sitemap.xml’ye dahil edilecektir.

Go Fish Digital’de epeyce Shopify sitesiyle çalışıyoruz ve sitemap.xml dosyalarının CMS tarafından nasıl oluşturulduğunu biliyoruz. Bunların ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını daha iyi anlamanız için, sahip olabileceğiniz tüm Shopify sitemap.xml soruları için bir referans kılavuzu sağlamak istedik.

Hadi başlayalım!

İçindekiler

Shopify Site Haritası Nedir?

Shopify site haritası, arama motorlarının web sitenizin URL’lerini bulmak için kullandığı bir XML dosyasıdır. Shopify site haritası otomatik olarak oluşturulur ve ürününüze, kategorinize, blogunuza ve pazarlama sayfalarınıza bağlantılar oluşturur. Shopify sitemap.xml dosyası manuel olarak ayarlanamaz.

Shopify Site Haritamı Nerede Bulabilirim?

Sitemap.xml dosyanızı “ metnini ekleyerek bulabilirsiniz./site haritası.xml” kök etki alanınızın sonuna kadar. Aşağıda, “example.com” alan adı için site haritasına nasıl erişeceğinize dair bir örnek görebilirsiniz.

https://example.com/site haritası.xml

Site Haritasında neler var?

Site Haritası Dizin Dosyası

Burada gezindikten sonra Shopify sitenizin site haritası dizin dosyasını görebileceksiniz. A sitemap.xml dizin dosyası web sitenizin tüm site haritalarına bağlantılar içeren bir ana site haritasıdır. Bu bağlantılara alt site haritaları denir ve genellikle sayfa türüne göre kategorilere ayrılır.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde, dört alt site haritası bağlantısı vardır:

Shopify site haritası dizin dosyası örneği

Genel olarak Shopify, aşağıdaki sayfa türleri için dört alt site haritası oluşturur:

  • Ürün Sayfaları (sitemap_products_1.xml)
  • Koleksiyon Sayfaları (sitemap_collections_1.xml)
  • Blog Gönderileri (sitemap_blogs_1.xml)
  • Sayfalar (sitemap_pages_1.xml)
Tavsiye Edilen:  Instagram'da Hızlı Ortodontik Pazarlama Rehberi

Bu, sitemap.xml dosyanızı mantıksal sayfa gruplamalarına ayırmanıza yardımcı olur. Sitenizde geniş bir ürün yelpazesi varsa Shopify’ın dizin dosyasında başka alt site haritaları oluşturduğunu görebilirsiniz. Bu ek alt site haritaları, ilk alt site haritası 5.000’den fazla URL’ye ulaştığında otomatik olarak oluşturulur*:

sitemap_products_1, 10.000’e yakın URL’dir. Bu, yeni bir alt site haritası oluşturur.

Sitemap.xml dosyaları 50.000 URL’den büyük olamaz. Bu ek alt site haritalarını oluşturmak, Shopify’ın bu sınırın altında kalma yöntemidir.

Alt Site Haritası Dosyası

Belirli bir alt site haritası bağlantısına giderken, söz konusu sayfa türüne ait URL’lerin bir listesini göreceksiniz. Bu, Google’a ve diğer arama motorlarına söz konusu kategorideki tüm URL’lerin geniş bir listesini sağlar. Bu, sitenizin mimarisine güvenmek zorunda kalmadan sitenizin tüm içeriğini kolayca keşfetmelerine yardımcı olur.

Shopify alt site haritalarınızı analiz ederken her girişin birkaç farklı öğe içerebileceğini göreceksiniz:

  • : Söz konusu sayfanın URL’si
  • : Sayfanın son değiştirilme tarihi
  • : Sayfanın değişme olasılığının ne sıklıkta olduğuna ilişkin bir tahmin
  • : O sayfanın öne çıkan görseli
  • : Resmin bulunduğu sayfanın başlığı

Örnek bir alt site haritası girişi

Alt site haritalarındaki bu bireysel girişlerin tümü, sitenizin tüm içeriğini içermelidir.

GFD_DisplayCampaigns_GFDBlog_1200x628

Site Haritanızı Düzenleyebilir veya Kendi Özel Sitenizi Yükleyebilir misiniz?

Ne yazık ki, bu gönderi tarihi itibariyle kendi sitemap.xml’inizi Shopify’a yükleyemezsiniz ve bunların otomatik oluşturulmuş dosyasını kullanmanız gerekir. Bu var Shopify desteği tarafından onaylandı.

Bu biraz sınırlayıcı olabilse de, genel olarak sitemap.xml dosyaları için otomatik oluşturulmuş seçenekleri tercih ediyoruz. Özel bir statik çözüm kullanıyorsanız, mağazanıza yeni sayfalar eklendikçe ve mağazadan kaldırıldıkça bu, site haritanızı güncellemeyebilir. E-Ticaret mağazalarında envanter sürekli değiştiği için bu büyük bir sorun olabilir. Ancak genel olarak, Shopify’ın otomatik oluşturulan sitemap.xml’sinin müşterilerimiz için iyi bir çözüm olduğunu gördük.

Google Arama Konsolu

Shopify Site Haritanızı Nasıl Gönderirsiniz?

Shopify site haritanızı Google Search Console’a aşağıdaki şekillerde kolayca gönderebilirsiniz:

  1. Şu yöne rotayı ayarla Google Arama Konsolu
  2. Sol taraftaki çubukta “Site Haritaları”na gidin
  3. “Yeni bir site haritası ekle” formunu bulun
  4. “ metnini girinsite haritası.xml“Site haritası URL’sini girin” alanına
  5. “Gönder”i tıklayın

Google Arama Konsolu Site Haritasını Getiremedi mi?

Ne yazık ki bu, yeni Google Search Console’da CMS kullanıcılarını etkileyen bilinen bir sorun gibi görünüyor. Shopify dışında. Genellikle Search Console’daki bir hatayla ilişkilendirilir ve hazır görünen herhangi bir kolay düzeltme yoktur.

Shopify site haritanızı gönderdiğinizde bu hatanın oluştuğunu görürseniz Search Console mülkünüzün doğru şekilde ayarlandığından emin olun. Search Console’u kullanarak ayarladıysanız myshopify.com alt etki alanı, sorun bu olabilir. Bunun yerine, gerçek kök alanınızı kullanarak bir Search Console mülkü oluşturun.

Dizin Kapsamı Raporunda “Dizine eklendi, site haritasında gönderilmedi”?

Google Search Console’u ve herhangi bir raporlamasını kullanıyorsanız, şuna aşina olabilirsiniz: Dizin Kapsamı raporu. Bu, size Google’ın URL’lerinizi nasıl taradığı ve dizine eklediği hakkında gerçek veriler sağlayan harika bir araçtır. Bu rapor size Google’ın standart URL’leriniz, 404 hataları ve URL parametreleri gibi öğeleri nasıl ele aldığı hakkında harika bilgiler sağlar.

Dizin Kapsamı Raporu, Google’ın sitemap.xml dosyalarınızı nasıl işlediği hakkında da bilgi sağlar. Bu verileri Search Console’da Kapsam > Geçerli > Dizin’e giderek bulabilirsiniz, site haritasında gönderilmez. Birkaç Shopify müşterisi için, Google’ın zaman zaman burada URL’leri bildirdiğini fark ettik:

Genel olarak, burada bildirilen URL’lerin düzeltilmesi gereken yüksek öncelikli öğeler olmadığını gördük. Shopify raporlama URL’lerini “Site haritasında dizine eklendi, gönderilmedi” olarak görmemizin bazı yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Yanlış pozitifler: Çoğu zaman, burada bildirilen URL’lerin aslında Shopify site haritasında yer aldığını görürüz.
  • /koleksiyonlar/tüm/ sayfalar: Shopify, bunları ve bunların sayfalandırılmış URL’lerini sitemap.xml dosyasına dahil etmiyor gibi görünüyor
  • sayfalandırma: Çoğu zaman, sitemap.xml dosyanızdan hariç tutulan sayfalandırma örnekleri görürüz.

Bu, daha fazla keşfetmek istediğiniz bir şeyse, sorunları şu şekilde tanımlayabilirsiniz:

  1. Search Console’daki tüm “Dizine eklenmiş, site haritasına gönderilmemiş” URL’lerini bir Excel e-tablosuna aktarın
  2. Bunları kullanarak tarayın çığlık atan kurbağa “Liste Modunda”
  3. Tarama tamamlandıktan sonra, “Tarama Analizi”ne gidin ve “Başlat”a tıklayın
  4. Screaming Frog’da “Site Haritaları” raporuna gidin ve “Site Haritasında olmayan URL’ler”i bulun. Bu size sitemap.xml dosyanızdan hariç tutulan tüm URL’leri gösterecektir.

Bu size, gerçekte dizine eklenen ancak sitemap.xml dosyanızdan hariç tutulan URL’ler hakkında ek bilgiler sağlamalıdır. Site haritası dosyanızda nelerin bulunduğuna dair doğru bir görünüm verme olasılığı daha yüksek olduğundan, Search Console’un aksine Screaming Frog’da sağlanan verilere güvenmenizi kesinlikle öneririz.

Çözüm

Umarım artık Shopify mağazanızın sitemap.xml dosyasını ve birincil işlevinin ne olduğunu daha iyi anladığınızı hissediyorsunuzdur. Kullanıcılar için kafa karıştırıcı olsa da, sitemap.xml dosyanızın birincil amacı, Google’ın web sitenizin içeriğini taramasını kolaylaştırmaktır. Bu, özellikle e-ticaret siteleri için önemlidir çünkü Google, yalnızca standart mimarisinde geziniyorsa, daha büyük sitelerde içeriği bulmakta zorlanabilir. Bir sitemap.xml dosyası, arama motorlarına tarama için bir “ana üs” listesi vererek buna karşı koruma sağlar.

Sitemap.xml dosyaları veya Shopify SEO hizmetlerimiz hakkında herhangi bir sorunuz varsa bize ulaşmaktan ve bize bildirmekten çekinmeyin!

Diğer Shopify SEO Kaynakları

Chris Long Hakkında

Chris Long, Go Fish Digital’de Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısıdır. 9 yılı aşkın deneyimiyle Chris, Google’ın algoritması ve web teknolojisine ilişkin derin bir anlayışla müşterilerin organik trafiği iyileştirmelerine yardımcı olmak için benzersiz sorunlar ve gelişmiş arama durumları üzerinde çalışır. Chris, GEICO, Adobe ve The New York Times gibi müşteriler için arama stratejileri konusunda tavsiyelerde bulundu. Moz, Search Engine Land ve Search Engine Journal’a katkıda bulunmaktadır. Ayrıca SMX East ve BrightonSEO gibi endüstri konferanslarında konuşmacıdır.