Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Shopify’a Google Analytics Nasıl Eklenir ve Neden Yapmalısınız?
E-ticaret işinizi hızlı bir şekilde genişletirken başarınızı ölçecek bir yola ihtiyacınız vardır.
Shopify’daki kazancınızı ölçmenin en iyi yolu Shopify mağazanıza Google Analytics’i (kısaca GA) eklemektir.
Bu, mağazanızın nasıl performans gösterdiğini, müşterilerinizin neleri sevdiğini ve dönüşümlerin önünde ne tür anlaşmazlıkların olduğunu görmenizi sağlar.
Ancak bu kadar çok ölçüm ve bunları ölçmenin yolu varken nereden başlayacaksınız?
Site analitiğinin avantajlarından memnun olduğunuzu ve temel ölçümleri izlemenin değerini bildiğinizi varsayacağız.
Genel olarak e-ticaret analitiğini daha iyi anlamak istiyorsanız buradan başlamalısınız.
Bu yazıda şunları ele alacağız:
Google Analytics’in Shopify’daki mevcut versiyonu olan Universal Analytics’in Temmuz 2023’te kullanımdan kaldırılacağını unutmayın.
Onun yerine geçen Google Analytics 4 (GA4), Mart 2023’te Shopify’da kullanıma sunulacak ve size hazırlanmak için ne yapmanız gerektiğini göstereceğiz.
#cta-visual-pb#
Neden Google Analytics’e ihtiyacınız var?
Muhtemelen GA ve onun harika güçleri hakkında çok şey duymuşsunuzdur, ancak onu neden Shopify mağazanızda kullanmalısınız? Shopify’da yerel olarak erişiminizin olmadığı analitik cephanenize ne katıyor?
Shopify’da hangi analizler standart olarak gelir?
Shopify’ın kendi şirket içi analiz aracı vardır: Shopify Analytics.
Shopify Analytics ile elde edeceğiniz sonuçlar hangi planı kullandığınıza bağlıdır. Temel Shopify paketini veya üzerini kullanıyorsanız şunları elde edersiniz:
- Finans raporları: Ücretler, faturalar, vergiler ve ödemeler dahil
- Satış analizi: Çeşitli kanallarınızın ne kadar iyi performans gösterdiğini ve zaman içindeki ürün performansını görüntüleme olanağını içerir
- Site etkinliğinin canlı görünümü: Satışlar dahil, mevcut ziyaretçilerinizin dünyanın neresinde olduğunu gösteren bir harita.
- Edinme raporları: Bunlar size trafiğinizin doğrudan mı yoksa yönlendirmeli mi olduğunu ve trafiğinizin nereden geldiğini söyler. Ayrıca müşterilerinizin hangi sosyal medya kanalından geldiğine dair bazı verileri görebilir ve coğrafi kırılımı görüntüleyebilirsiniz.
Bazı Shopify müşterilerinin ücretsiz olarak erişebileceği daha gelişmiş özellikler de bulunmaktadır. İşlevlerin tam listesini görebilirsiniz Burada.
Google Analytics ile neler elde edersiniz?
Google Analytics size, yalnızca Shopify Analytics ile çalışarak elde edebileceğinizden çok daha gelişmiş araçlar sunar.
Bu, Shopify Analytics’in işinizde yeri olmadığı anlamına gelmez.
Kullanışlı kontrol paneli özelliği ve oluşturabileceğiniz sıkı odaklanmış raporlar, özellikle satış söz konusu olduğunda sitenizin nasıl performans gösterdiğini belirlerken değer katacaktır.
Biraz sonra GA ile izlemeniz gereken şeyleri ve Shopify platformunun içinden en iyi izlenen metrikleri ele alacağız.
Ancak şimdilik GA’nın ne olduğunu ve analiz rejiminize neler ekleyebileceğini açıklayalım:
- Daha fazla özelleştirilebilir: Bunu, şirketinizin iş ihtiyaçlarına göre sitenizin nasıl performans gösterdiğine ilişkin belirli bilgileri size söyleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
- Daha fazla müşteri analizi sunar: GA size müşterilerinizin kim olduğu, nereden geldikleri ve en önemlisi sitenizde ne yaptıkları hakkında daha fazla bilgi verebilir.
- Gelişmiş izleme sunar: Shopify Analytics mağazanızla ilgili bilgilerle sınırlıyken GA, trafik kaynakları, demografik bilgiler ve müşteri tercihleri hakkında daha anlamlı bilgiler sunarak gelişmiş takip yeteneklerine sahiptir. Kişiselleştirilmiş deneyimler yaratma söz konusu olduğunda bu çok değerlidir.
- Diğer Google araçlarıyla entegre olur: GA, sitenizin performansının daha kapsamlı bir resmini sağlamak için Google Ads ve Google Search Console gibi diğer Google ürünleriyle entegre edilebilir.
E-ticaret markalarının Shopify için neden Google Analytics’e ihtiyacı var?
GA ile elde ettiğiniz derinlemesine bilgiler, sitenizin müşterilerin ilgisini çekme ve onları müşteri yolculuğuna çıkarma konusunda ne kadar başarılı olduğunu ölçme konusunda size büyük bir avantaj sağlar.
GA’yı Shopify mağazanıza eklemek ve düzenli olarak kullanmak size şu konularda yardımcı olacaktır:
- Dönüşüm oranlarını artırın. Kullanıcıların sitede nasıl davrandığını, en çok hangi sayfaların ziyaret edildiğini ve hangilerinin müşterilerinizin hemen çıkmasını sağlayacağını (birkaç temel ölçümü adlandırmak gerekirse) takip edebilmek, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmenizi sağlar. Daha sonra buna göre dönüşümü artırıcı değişiklikler yapabilirsiniz.
- Daha iyi bir müşteri deneyimi sağlayın. GA, ziyaretçilerinizin nereden geldiklerini bilmenizden, satın alınanların ve terk edilen alışveriş sepetlerinin dökümüne kadar tüm müşteri yolculuğunun bir görünümünü sunar. Müşterilerin sitenizi nasıl deneyimlediğine ilişkin üst düzey ve ayrıntılı bir görünüme sahip olmak, sitenizi daha iyi hale getirmenize olanak tanır.
- Pazarlamanızı geliştirin. GA’nın müşterilerinize sağladığı bütünsel bakış açısı, daha iyi, daha kişiselleştirilmiş, daha alakalı içerik ve pazarlama mesajları üretmenize yardımcı olacaktır.
#cta-visual-pb#
Google Analytics’i neden doğru şekilde kurmanız gerekiyor?
Buraya kadar geldiyseniz, temiz ve anlaşılır verilerin e-ticaret operasyonunuz için önemini anlatmamıza gerek yok.
Ancak GA gibi analiz araçlarını kullanmayan (veya çoğu zaman en iyi şekilde kullanmayan) pazarlamacıların sayısının artması şaşırtıcıdır.
Pazarlamacıların yaptığı en yaygın hatalardan biri, GA’yı ilk etapta doğru şekilde ayarlamamaktır.
Bu hata, aracın nasıl çalıştığının anlaşılmamasından kaynaklanmaktadır. Bu, pazarlamacıların GA’yı düzenli olarak kontrol etme olasılıklarının daha düşük olduğu ve dolayısıyla kritik ölçümleri ve sitenizin hedeflerinize göre nasıl performans gösterdiğini takip edemedikleri anlamına gelir.
Bazı pazarlamacılar ters yönde hatalar yapar: GA’nın tüm bilgeliğin kaynağı olmasını ve sitelerini yönetmek, yeni müşteriler çekmek ve satışları artırmak için bilmeleri gereken her şeyi onlara söylemesini bekliyorlar.
Göreceğimiz gibi GA güçlü bir araçtır, ancak ondan en iyi şekilde yararlanmak için Google Analytics’i nasıl kuracağınızı ve doğru şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir; buna daha sonra değineceğiz.
Google Analytics 4 nedir?
Shopify müşterilerinin kullandığı mevcut GA sürümü Universal Analytics’tir ancak Google duyuruldu Temmuz 2023’te bu sürümü kullanımdan kaldıracaklar.
Bunun yerine Mart 2023’te Shopify’da kullanıma sunulacak Google Analytics 4’ü (GA4 olarak da bilinir) kullanıma sundular.
GA4 günümüzün e-ticaret pazarının ihtiyaçlarına daha iyi uyarlanmıştır. Google, Universal Analytics ile yeteneklerini ve farklarını özetledi Burada. O olacak:
- Sitelerden ve uygulamalardan verileri analiz edin
- Çerezsiz veri toplama araçlarını kullanın
- Oturumlar yerine etkinlikleri ölçün
Aşağıdaki kurulum kılavuzunda GA4’e nasıl hazırlanacağınıza ilişkin bağlantılar ve talimatlar bulacaksınız.
Shopify ve GA’da hangi ölçümleri izlemelisiniz?
Genel olarak izlemeniz gereken metrik türleri:
- Kitle: Sitenizi kimler ziyaret ediyor?
- Kazanma: Nereden geliyorlar
- Kullanıcı davranışı: Oraya vardıklarında ne yaparlar?
- Dönüşümler: Sitenizin ziyaretçileri bir dönüşüm işlemi gerçekleştirmeye ne kadar iyi ikna ettiği (bu gerçek bir satış veya onları satışa yaklaştıran bir işlem olabilir)
Bazı metrikleri Shopify Analytics’i kullanarak izlemeniz gerekirken diğerleri en iyi şekilde GA ile izlenir.
Shopify Analytics mağazanızın organik bir parçası olduğundan, size satış ve ürün performansı hakkında bilgi vermek. Bunları takip etmek için Shopify’ın platformunu kullanmalısınız.
Google Analytics, verilerinizi analiz etmek için en iyisidir sitenin performansıNasıl Müşteriler davranır bunun üzerinde ve trafiğinizin nereden geldiğini.
Shopify’a Google Analytics nasıl eklenir?
Bu süreçle ilgili anlamanız gereken ilk şey, GA kurulumunuzun iki düzeyi olduğudur:
- Google Analytics hesabınız
- Google Analytics mülkleriniz
1. Adım: Google Analytics’e kaydolun
Yapmanız gereken ilk şey, markanız için bir Google hesabı oluşturmak ve yeni bir GA hesabına kaydolmaktır (varsayalım). zaten bir tane yok).
Bunu yapmak çok basit, sadece bir mesele bilgilerinizi kaydediyoruz GA ile.
2. Adım: GA mülkü oluşturun
Bunu yaptıktan sonra GA sizden bir GA mülkü oluşturmanızı isteyecektir.
Mülk biraz profile benzer; GA’da istediğiniz kadar mülk oluşturabilir ve belirli siteleri her biriyle ilişkilendirebilirsiniz.
Ayrı ayrı ölçmek istediğiniz birden fazla marka veya mağazanız varsa her biri için farklı bir mülk oluşturarak bunu yapabilirsiniz. Ayrıca birden fazla siteyi tek bir mülkle ilişkilendirebilirsiniz.
Yalnızca bir mağazanız varsa yalnızca bir mülk ayarlamanız gerekir.
Ancak Shopify mağaza sahipleri için şu anda burada küçük bir komplikasyon var. Yukarıda işaretlediğimiz gibi Google, Universal Analytics’i aşamalı olarak kullanımdan kaldırıyor ve tüm yeni müşterileri GA4’te oluşturmak istiyor.
Ancak Shopify henüz GA4’ü desteklemediğinden şimdilik bir Universal Analytics mülkü oluşturmanız ve destek mevcut olduğunda geçiş yapmanız gerekecektir.
Burada dikkatli olun, GA varsayılan olarak bir GA4 mülkü oluşturur; dolayısıyla burada bir Universal Analytics mülkü oluşturduğunuzdan emin olun.
3. Adım: Universal Analytics veya GA4 mülkü oluşturmayı seçin
Bunu yapmak için ‘gelişmiş seçenekleri göster’i tıklayın.
Ardından ‘yalnızca evrensel analiz mülkü oluştur’u seçin.
GA4, Mart 2023’te Shopify’a sunulacak ve Google, Temmuz 2023’ten itibaren Universal Analytics’ten gelen verileri işlemeyi durduracak.
Ancak kullanıcılara geçişte yardımcı olmak için, veriler bundan sonra da bir süre daha kullanıma sunulacaktır.
4. Adım: Google Analytics’i Shopify’a bağlayın
Hesabınızı ve mülkünüzü oluşturduktan sonra hazırsınız. Shopify mağazanızı GA’ya bağlayın.
Bir sonraki ekranda, içinde bazı kodların bulunduğu bir metin alanı göreceksiniz. Bu senin küresel site etiketi ve Google Analytics’in sitenizi izlemesi için bir tanımlayıcı sağlar
Bu izleme kodu pasajını kopyalayın, Shopify’ın yönetici paneliGit Çevrimiçi mağaza > Tercihler, ve kodu Google Analytics kutusuna yapıştırın.
Google Analytics kodunu Shopify hesabınıza koyacağınız yer burasıdır.
Shopify ile Google Analytics kurulumuna başlamak için yapmanız gereken tek şey budur. Bu adımdan sonra bazı temel yapılandırmaları yapmaya hazırsınız.
Bonus adım: Etkinlik takibi için Google Etiket Yöneticisini kurun
Global site etiketini yönetici panelinize eklemek, Shopify sitenize site verilerini izlemenin temel bir yolunu sunar.
Ancak bundan daha derine inmek ve sitenizle olan etkileşimleri daha ayrıntılı bir şekilde izlemek istiyorsanız, izlemek istediğiniz şeyleri içeren her web sayfasına bir izleme etiketi eklemeniz gerekecektir.
burası Google Etiket Yöneticisi içeri gelir.
Sitenizin kodlamasına girmenize gerek kalmadan sayfalarınıza etiket eklemenin basit bir yolunu sunar.
GA4’e geçişe hazırlık amacıyla Universal Analytics kurulumunu yapıyorsanız Mart 2023’ten itibaren etiketlerinizi taşıyabileceksiniz.
Ancak bu mutlaka basit bir süreç olmayacak, dolayısıyla şimdilik temel global etiketle kurulum yapıp GA4’ün Shopify’da kullanıma sunulmasını beklemek daha iyi olabilir.
GTA’nın detayları ve Google Analytics ile nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Bu makale çok bilgilendirici.
Google Analytics nasıl kurulur: Başlamanıza yardımcı olacak temel ayarlar
Artık Google Analytics’e hazırsınız. Peki şimdi ne olacak?
Bu aşamada ekrandaki kafa karıştırıcı seçenekler, filtreler, sayılar ve grafikler dizisine boş boş bakıyorsunuz, yalnız değilsiniz.
Tüm bu verileri anlamanızı sağlayacak bazı özelleştirmeler yapmanız gerekiyor.
Google Analytics’te görünümleri ayarlama
GA mülklerinizin her birinde birkaç ‘görünüm’ oluşturabilirsiniz.
Bu görünümler, gelen verilere farklı filtreler uygular, böylece analiz etmek istediğiniz belirli metrikleri daha net görebilirsiniz.
Burada görüşlere verdiğimiz adların ve başka yerlerde karşılaşabileceğiniz benzer adların yalnızca standart adlandırma kuralları olduğunu anlamak önemlidir.
GA’da seçebileceğiniz ‘önceden ayarlanmış’ bir görünüm yoktur ve görünümlerinizi tam olarak istediğiniz gibi adlandırabilir ve yapılandırabilirsiniz.
Ancak teknik kurulumdan ve bunlara ne ad verdiğinizden bağımsız olarak, her e-ticaret markasının oluşturması gereken bazı görüşler vardır:
- Ham/Filtrelenmemiş Görünüm: Bu size tüm verilerinizin tamamen filtrelenmemiş bir görünümünü verecektir. Çok sayıda filtrenin uygulandığı görünümler oluşturmaya başlamadan önce bunu ayarlamak iyi bir fikirdir; çünkü tüm filtrelemeniz çok karmaşık hale gelirse ve sundukları raporlardan emin değilseniz, size geri dönebileceğiniz ‘başarısızlığa karşı güvenli’ bir yer sağlar. üreten
- Filtrelenmiş/Özel Görünüm: Tüm filtrelerinizi uygulayacağınız bir görünüm oluşturmalısınız. Mutlaka uygulamanız gereken filtrelerden biri ‘dahili trafiği filtrele’dir. Bu, ekip üyelerinizin sitenizdeki etkinliğinin veri analizinizi çarpıtmasını durdurur.
- Test Görünümü: Ana veri analizi görünümünüze müdahale etmeden denemeler yapabilmeniz için verilerinizi filtrelemenin yeni yollarını test ettiğiniz bir görünüm oluşturun.
Görünümleri ayarlamak için GA kontrol panelinizde ‘Yönetici’ye gidin ve en soldaki sütunda ‘görünüm oluştur’ düğmesini tıklayın.
Not: GA4’te ayrı ‘görünümler’, kullanıcıların filtre uygulayabileceği tek bir görünümle değiştirildi.
Geliştirilmiş E-ticaret ve temel e-ticaret ayarları
GA’yı kurduktan sonra temel bilgilere bağlı kalmayı veya gelişmiş analitiği etkinleştirmeyi seçebilirsiniz.
Gelişmiş analitiği yüklemek, temel sürümde bulunmayan çok sayıda veriye erişmenizi sağlayacaktır.
Gelişmiş analiz hâlâ ücretsizdir ancak kurulumu biraz daha fazla çaba gerektirebilir.
Ancak kurulumunuzu yaptıktan sonra müşterilerinizin satış hunisine nasıl girdiğini, satış hunisinde nasıl ilerlediğini, tıklama oranlarınızın ne olduğu gibi şeyleri görebilirsiniz.
Gelişmiş analizlerin özelliklerinin ve avantajlarının tam bir özeti ve nasıl kurulacağına ilişkin talimatlar için kılavuzumuza göz atın.
GA’ya yeni başlıyorsanız, geliştirilmiş sürümü yüklemeden önce temel bilgilere alışmak için biraz zaman ayırmak isteyebilirsiniz.
Ancak müşteri yolculuğunu ve sitenizin potansiyelini en üst düzeye çıkarma konusunda ciddiyseniz, gelişmiş analizlere mümkün olan en kısa sürede başlamak isteyeceksiniz.
Google Analytics’te rapor oluşturma
GA panelinizin raporlar bölümü, farklı veri kümelerini aynı yerden görüntülemenize olanak tanır. Rapor oluşturmak belirli şeyleri izlemenize olanak tanır:
- Demografi: İster önceden ayarlanmış raporların Universal Analytics sürümü olsun, ister GA4’te sahip olacağınız özelleştirilebilir seçenekler olsun, site ziyaretçilerinizin demografik özelliklerini izlemek için raporlar oluşturmak önemlidir. Ziyaretçilerinizi şu ölçütlere göre segmentlere ayıran raporlar oluşturabilirsiniz: yaş grubu ve cinsiyet.Ayrıca müşterilerinizin ilgi alanlarına göre bir rapor da oluşturabilirsiniz. Universal Analytics’te bu rapor, Demografi Raporlarınızın bölümü.
- İnsanlar sitenizi nasıl kullanıyor: Universal Analytics’te bu rapor şu şekilde adlandırılır: Kullanıcı Akışı. Ziyaretçilerin sitenizde nasıl hareket ettiğine dair bir anlık görüntü verecektir.
- Konum: Ziyaretçilerinizi şu şekilde görüntüleyebilirsiniz: dil veya tarafından konum. Her ikisi de müşterilerinizin nereden geldiğini görmek açısından son derece faydalıdır. Yeni bir bölgede bir pazarlama kampanyası başlattıysanız ve bunun nasıl sonuç verdiğini görmek istiyorsanız veya pazarlama ve mesajlaşma faaliyetlerinizi hangi coğrafyalara odaklamanız gerektiğine dair bir fikir edinmek istiyorsanız burası bu bilgiyi almak için ideal yerdir.
- Kazanma: Bu size şunu söyler: trafiğinizin kaynağı (veya nasıl ziyaretçi edindiğiniz). Burada ayarlayabileceğiniz çeşitli raporlar vardır; seçeceğiniz raporlar marka olarak neyi haritalandırmak istediğinize bağlı olacaktır. Ancak çoğu e-ticaret işletmesi web sitesi trafiğini şu şekilde azaltır: kanal, cihaz, Ve kampanya çok kullanışlı.
Google Analytics’te hedefler ve dönüşüm etkinlikleri
Universal Analytics’te sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini izlemek için hedefler belirleyebilirsiniz. Hedefler, bir ziyaretçinin oturum sırasında belirli bir eylem gerçekleştirip gerçekleştirmediğini kaydeder.
Hedefler, TPG’leri ölçmek, sitelerinin hangi bölümlerinin iyi performans gösterdiğini ve hangi bölümlerin üzerinde çalışılması gerektiğini görmek açısından satıcılar için çok yararlı olmuştur.
Ancak bir oturum sırasında yalnızca bir eylemin yapılıp yapılmadığını ölçerler, bu eylemlerden kaçının gerçekleştirildiğini değil.
GA4, bireysel oturumlar yerine etkinlikleri ölçer.
Bu, yaklaşımda hoş bir değişiklik, ancak hedeflerin bir şekilde geçerliliğini yitirmesine neden oluyor. Dolayısıyla, ölçülecek hedefler belirlemek yerine GA4’te dönüşüm etkinliklerini izleyebilirsiniz.
Bir ziyaretçi belirli bir işlem gerçekleştirdiğinde ve siz GA4’e bu işlemin bir dönüşüm etkinliği olduğunu söylediğinizde, ziyaretçinin herhangi bir oturum sırasında işlemi kaç kez gerçekleştirdiğine bakılmaksızın GA4 bunu bu şekilde günlüğe kaydeder ve günlüğe kaydetmeye devam eder.
Ancak ister hedefleri, ister dönüşüm etkinliklerini izliyor olun, ölçmeniz gereken şeyler genel olarak aynıdır:
- Satın almalar: Ne kadar satış yaptığınızı görebilmeniz gerekiyor.
- Sepete ekle: Ziyaretçilerin sepete ne zaman ürün koyduğunu görebiliyorsanız, bu yalnızca ürün listelemelerinizin ne kadar başarılı olduğunu değil, aynı zamanda sepetteki ürünler ile yapılan satışlar arasında ne kadar düşüş olduğunu da gösterir.
- Belirli bir sayfaya gitme (isminde hedef hedefleri Universal Analytics’te): Ziyaretçilerin ürün sayfanıza ve potansiyel olarak yüksek dönüşüm sağlayan diğer sayfalara giden yolu bulup bulmadıklarını ve ne zaman bulduklarını görebilmek istiyorsunuz.
- Satış hunisindeki hareket: Müşterilerinizin sitenizde nasıl ilerlediğini takip edebilir ve müşteri yolculuğunda umduğunuz gibi ilerleyip ilerlemediklerini görebilirsiniz.
Hedefler ve dönüşüm etkinlikleri arasındaki teknik farklar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz Burada. Ayrıca dönüşüm etkinliklerinin nasıl düzgün şekilde ayarlanacağıyla ilgili çok ayrıntılı bir kılavuz da bulunmaktadır. Burada.
GA4’ün dönüşümlerinizi izlemeye başlamasını sabırsızlıkla bekliyorsanız Bu makale Google’ın Universal Analytics’te hedeflerin nasıl belirleneceği konusunda harika bir incelemesi var.
Daha iyi dönüşüm sağlamak için en uygun müşteri yolculuğunu yaratın
Dünyadaki tüm veri ve analizler, eyleme geçirmenin bir yolunu bulmadığınız sürece hiçbir anlam ifade etmeyecektir.
Shogun Page Builder Advanced, sayfalarınızı ve öğelerinizi kolaylıkla tasarlamanıza ve yeniden tasarlamanıza, bunları birden fazla mağaza arasında ölçeklendirmenize ve senkronize etmenize olanak tanır.
Google Analytics’ten öğrendiklerinizin ışığında bir şeyi değiştirmek istiyorsanız veya site oluşturma yolculuğunuzun henüz başındaysanız Shogun, kodlamaya gerek kalmadan yüksek dönüşüm sağlayan sayfalar ve siteler oluşturmanıza yardımcı olacak araçları sağlar.
#cta-visual-pb#