Siber Güvenlik Danışmanı – Nasıl Olunur?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Siber Güvenlik Danışmanı – Nasıl Olunur?

Bu blog size siber güvenlik danışmanı iş profili ve bunun sizin için neden akıllıca bir kariyer seçimi olabileceği hakkında genel bir bakış sunacaktır. Bu blogda aşağıdaki konular ele alınacaktır:

Kavramları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Siber Güvenlik Kursu videosuna göz atın:

Siber Güvenlik Danışmanı Kimdir?

Bir siber güvenlik danışmanı, kuruluşların siber güvenlik önlemlerini ve olay müdahale düzenlemelerini test etmelerine yardımcı olan bir profesyoneldir. Siber güvenlik danışmanları belirli bir kuruluşta istihdam edilmez; serbest çalışanlar olarak hareket ederler ve daha etkili siber güvenlik sistemleri tasarlamak ve uygulamak için çeşitli kuruluşlar tarafından işe alınırlar. Bu profesyoneller bazen aşağıdakiler gibi farklı isimlerle bilinir:

  • Bilgisayar Güvenlik Danışmanı
  • Bilgi Güvenliği Danışmanı
  • Ağ Güvenliği Danışmanı
  • Veritabanı Güvenlik Danışmanı

Müşterileri için uygun olan gelişmiş güvenlik önlemlerini tavsiye etmek, yönlendirmek ve uygulamaya yardımcı olmak için siber güvenlik alanındaki engin bilgi ve deneyimlerini kullanırlar.

Siber Güvenlik Danışmanı Ne İş Yapar?

Siber güvenlik danışmanları, bilgisayar sistemlerinde, ağlarında veya yazılımlarında herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığını kontrol ederek müşterilerinin, yani çalıştıkları kuruluşun verilerini ve ağ sistemini korur. Analize dayanarak, müşterinin gereksinimleriyle eşleşen en uygun güvenlik çözümünü ve sistemini tasarlar ve uygularlar. Bu nedenle, temel olarak, siber güvenlik danışmanları uzmanlıklarını ve becerilerini, sistemleri vb. korumak ve bir siber saldırının neden olduğu hasarı azaltmak için potansiyel bir siber güvenlik stratejisi geliştirmek için kullanırlar.

Siber Güvenlik Danışmanı Rolleri ve Sorumlulukları

Tipik bir siber güvenlik danışmanı iş tanımı, rolleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • Belirli güvenlik endişelerini ve sorunlarını tespit etmek için personel ve departman başkanları ile iletişim kurun
  • Güvenlik açığı testleri, risk analizleri ve güvenlik değerlendirmeleri gerçekleştirin
  • Test bulgularını teknik raporlar ve teknik incelemeler şeklinde sunun
  • En son güvenlik standartlarını ve kimlik doğrulama protokollerini araştırın
  • Cihazları, yazılımları, ağları, verileri ve bilgi sistemlerini olası izinsiz girişlere ve siber saldırılara karşı korumak için en iyi çözümü bulun
  • BT projeleri için etkili bir güvenlik mimarisi araştırın, planlayın ve tasarlayın
  • Gerekli savunma yükseltmeleri için maliyet tahminleri oluşturun
  • BT proje yöneticilerinin karşılaşabileceği potansiyel entegrasyon sorunlarının farkında olun
  • Şirket içi güvenlik ekibine profesyonel rehberlik ve denetim sağlayın
  • Müşteri için uygun bir kurumsal güvenlik politikası tanımlayın, uygulayın ve sürdürün
  • Güvenlikle ilgili olaylara anında müdahale edin ve kapsamlı bir analiz gerçekleştirin
  • Güvenlik sistemlerinin gerekli güncellemeleri ve yükseltmeleri hakkında müşteriyi takip edin

Siber Güvenlik Danışmanı Becerileri

Kariyerine bu alanda başlamayı planlayan herkes, bilgisayar programlama ve ağ ve güvenlik yapılandırması gibi zor becerilere sahip olmalıdır. Java’da bilgisayar programlamayı, bulut bilgi işlem altyapısını ve hizmetlerini, ağ ve güvenlik temellerini ve uygulamalarını öğrenmek, siber güvenliğin teknik yönlerini uzmanlıkla ele almanıza yardımcı olacaktır.

Tavsiye Edilen:  2023'ün En İyi 5 Video Konferans Uygulaması Ücretsiz mi Pro mu? – Showeblogin

Bu kariyeri sürdürmek için gerekli olan zor becerilerden bazıları şunlardır:

  • Programlama dilleri: Herhangi bir sınır olmamakla birlikte, çoğunlukla ham verileri depolamak ve işlemek için kullanılan diller.
  • İşletim Sistemleri (OS) Bilgisi: Bu, Windows, macOS, Linux, UNIX ve diğer yeni işletim sistemleri gibi işletim sistemlerinin anlaşılmasını içerir.
  • Penetrasyon testi: Sızma testi yoluyla, siber güvenlik uzmanları bir bilgisayar korsanının bakış açısıyla bir sisteme girerler ve bu bilgisayar korsanlığı oturumunu sistem güvenliğini test etmek ve müşterinin programlarının ve yazılımlarının güvenlik açığını ölçmek için kullanırlar.
  • Etik Hackleme ve Kodlama Uygulamaları: Bu, yukarıdaki yönteme çok benzer ve tehdit modellemesi ve yapılandırmaları hakkında çalışma bilgisi gerektirir.
  • Gelişmiş Sürekli Tehdit Yönetimi: Bu, sosyal mühendislik, kimlik avı ve ağ erişim kontrolü gibi kavramların anlaşılmasını içerir.
  • Güvenlik Duvarı Güvenliği ve Yönetimi: Bu, arızaya dayanıklı özellikler, ihlal tespiti, yedeklemeler ve önleme protokollerindeki becerileri içerir.
  • Şifreleme Teknikleri ve Yetenekleri: Bu beceriye sahip siber güvenlik uzmanları, internet üzerinden veri gönderirken ve alırken saldırılara kurban gitmemelerini sağlama yeteneğine sahiptir.
  • Uygunluk Değerlendirmeleri: GLBA, HIPAA, PCI, NIST ve SOX’u içerir.
  • Çerçeveler: COBIT ve ITIL’i içerirler.

Yukarıda bahsedilen zor becerilere ek olarak, problem çözme, eleştirel düşünme ve mantık, iletişim, BT yönetimi ve liderlik becerileri gibi yumuşak beceriler bu alanda başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

Bir siber güvenlik danışmanının, güvenlik sorunlarını analiz etmek ve ihlallere karşı hızlı yanıtlar oluşturmak, hatta bazen sorunları ortaya çıkmadan önce belirlemek için eleştirel düşünmeye ihtiyacı olacaktır.

İletişim de aynı derecede önemlidir, çünkü bu profesyoneller zamanlarını güvenlik ekipleri ve üst düzey yöneticilerle fikirlerini tartışarak geçirmek zorundadırlar. Yalnızca iyi iletişim yoluyla tüm paydaşlar eldeki durumu gerçekten anlayabilir ve böylece bilinçli kararlar alabilir.

Siber güvenlik danışmanlarının yazılı raporlar veya sözlü sunumlar sunmaları veya BT dışı personele en iyi güvenlik uygulamaları konusunda eğitim vermeleri gerekebilir.

Güçlü liderlik ve yönetim becerilerine sahip siber güvenlik danışmanları, tüm proje ve departmanları denetleyebilir.

Siber Güvenlik Danışmanı İş İlanları

Kuruluşlar, varlıkları için güvenli bir siber ortam sağlamak üzere önemli ölçüde yatırım yapıyor. Gelişmiş ülkelerin bile siber saldırılara kurban gittiği biliniyor. Bu nedenle, siber güvenlik alanında uzmanlara her zaman bir talep vardır. Bu dijital ekonomideki her sektörle alakalı çok az alandan biridir.

Siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olan herkes arz-talep farkını kendisi için bir fırsata çevirerek başarılı bir kariyer yapma şansına sahiptir. Halihazırda gelişen bir alan olan siber güvenlik, bu alandaki profesyonelleri çeşitli şekillerde ödüllendirebilir.

İşverenler, doğru beceri setlerine sahip profesyonelleri ararlar. Çoğu zaman, bu talep coğrafi konumdan bağımsız olduğundan, kişinin nerede olduğu önemli değildir.

Donanım bağımlılığı minimum düzeyde olduğu için evden çalışmak mümkündür. Şu anda, çok uluslu kuruluşlar, siber güvenlik uzmanları için görünüşte sürekli bir av peşindeler ve bu eğilim burada kalacak.

Tavsiye Edilen:  Video Sunumları Oluşturun ve Hedef Kitlenizin Tüm Dikkatini Çekin

Aşağıdaki ülkeler için çeşitli siber güvenlik danışmanı iş ilanları LinkedIn’de yayınlandı:

Ülke Yayınlanan İş Sayısı
Amerika Birleşik Devletleri 9000+
Kanada 1000+
Singapur 870+
Birleşik Krallık 830+
Hindistan 650+
Avustralya 190+

Siber Güvenlik Danışmanı Maaşı

Siber güvenlik danışmanlarının ne kadar kazandığını öğrenmek istiyorsanız bu bölüm size genel bir bakış sunacaktır. ZipRecruiter’a göre, ABD’de en çok kazananlar yılda ortalama 177.000 ABD Doları kazanırken, 75. yüzdelik dilim yaklaşık 144.000 ABD Doları kazanıyor Ortalama olarak, ABD’deki bu profesyoneller yılda yaklaşık 115.767 ABD Doları kazanıyor Bu profesyoneller için asgari maaş ABD civarında Yıllık 90.500 $

Glassdoor’a göre, Hindistan’daki siber güvenlik danışmanları yılda ortalama ₹ 732.000 kazanıyor ve Singapur’da yılda 48.000 Singapur doları kazanıyorlar Birleşik Krallık’ta bu profesyoneller yılda yaklaşık 51.058 £ kazanıyor ve Kanada’da bu profesyonellerin ortalama maaşı CA Avustralya’da bu profesyoneller yılda 79.640 ABD Doları kazanıyor

Bilgi kaynağı: Glassdoor

2023’te Siber Güvenlik Danışmanı Nasıl Olunur?

Yüksek öğrenimin özel bir siber güvenlik eğitim müfredatı olmasa da, müstakbel siber güvenlik danışmanları genellikle bilgisayar bilimi, bilgi teknolojisi, siber güvenlik veya diğer ilgili ana dallarda lisans derecesi alırlar. Siber güvenlik becerileri edinmenin en iyi yolu sertifika almaktır.

Eğitim ve Beceriler

Başarılı bir siber güvenlik danışmanı olmak için, güçlü bir beceri seti geliştirmeli ve alanda derin bilgiye sahip olmalısınız. Eğitim söz konusu olduğunda, siber güvenlikle ilgili alanlarda bir derece alarak başlamalısınız. Genellikle, bu alana güçlü bir şekilde hakim olmak için siber güvenlik, BT veya bilgisayar bilimlerinde lisans derecesi gerekir. Sertifikalar BT alanında çok önemli bir rol oynadığından, beceri setinizi çevrimiçi sertifikalar aracılığıyla da oluşturabilirsiniz.

Gerekli becerilerden bahsederken, en önemli beceriler arasında etik bilgisayar korsanlığı, programlama bilgisi, güvenlik duvarı yönetimi, şifreleme ve çerçeve bilgisi, tehdit yönetimi vb.

sertifikalar

Çeşitli ilgili konularda sertifikalar alarak başarılı bir siber güvenlik danışmanı olabilirsiniz. Bu sertifikalar, belirli bir konuda dersler alarak ve tüm ödevleri ve projeleri başarıyla tamamlayarak kazanılabilir. Nihai sertifikayı almak için sertifika sınavının geçilmesi gerekir. Sertifikalar sizi yalnızca ilgili beceri seti ve bilgi ile donatmakla kalmaz, aynı zamanda müşteriye (veya olası müşteriye), onların siber güvenlik ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini tam olarak karşılayabildiğinizi de iletir.

Hassas Yetenek

Sosyal beceriler, BT ekibi ve teknik olmayan kişilerle ne kadar iyi iletişim kurabildiğiniz ve onlara doğru bilgileri iletebildiğiniz anlamına gelir. Başarılı bir siber güvenlik danışmanı, siber güvenlik stratejisini uygulayan ve denetleyen kişi oldukları için etkili liderlik yetenekleri oluşturmalıdır. Bir siber güvenlik danışmanı, iyi iletişim becerileri ve etkili liderlik yeteneklerinin yanı sıra, organizasyonel hiyerarşide farklı düzey ve konumlardan insanlarla çalışacakları için mükemmel müzakere becerileriyle de donatılmalıdır.

Tavsiye Edilen:  SEO için Bir Web Sitesi Nasıl Denetlenir?

Siber Güvenlik Sertifikaları

Birçok ilgili konuda çok sayıda sertifika mevcuttur. Elbette, bu alanda bir lisans derecesi fırsatlar yaratacaktır, ancak çoğu durumda, sertifikalar özgeçmişe değer katar ve uzmanlığınızı ve becerilerinizi doğrular. Endüstri tarafından tanınan en değerli sertifikalardan bazıları şunlardır:

  • CISSP: Sertifikalı Bilgi Sistemleri Güvenlik Uzmanı
  • CEH: Sertifikalı Etik Hacker
  • CISM: Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi
  • CPP: Sertifikalı Koruma Uzmanı
  • CSC: Sertifikalı Güvenlik Danışmanı
  • CompTIA Güvenliği+
  • GIAC: Küresel Bilgi Güvencesi Sertifikasyonu
  • IAPSC: Uluslararası Profesyonel Güvenlik Danışmanları Birliği
  • OSCP: Saldırgan Güvenlik Sertifikalı Profesyonel
  • PSP: Fiziksel Güvenlik Uzmanı
  • GSEC: Sans GIAC Security Essentials

Sertifikalara ek olarak, bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için güvenebileceğiniz birçok ücretsiz çevrimiçi kaynak vardır. Benzer düşüncelere sahip profesyonellerin çalışmalarını tartışmak ve konuyla ilgili soruları olanlara yardım etmek için bir araya geldiği topluluklar vardır. Bu, öğrenmenin harika bir yolu. Son olarak, alandaki uygulama ve deneyim, uzun vadede çok daha fazla fırsatın kapılarını aralayacaktır. En İyi Siber Güvenlik Sertifikaları hakkındaki blogumuza göz atabilirsiniz.

Siber Güvenlik Danışmanı Kariyer Yolu

Bu kariyere başlamanın en iyi yolu, giriş düzeyinde bir BT güvenlik uzmanı olarak veya bir bilgi güvenliği rolünde ilk deneyimdir. Daha sonra güvenlik yöneticisi, güvenlik mühendisi, güvenlik denetçisi veya güvenlik analisti gibi roller üstlenebilirsiniz. Bu noktada ilgili bazı sertifikaları almak, bu alanda başarılı bir kariyere başlamanıza yardımcı olacaktır.

Siber Güvenlik Danışmanı 2023’te İyi Bir Kariyer mi?

Siber güvenlik danışmanlarına olan talebin önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir. Kuruluşlar, siber güvenlik danışmanlarını daha kısa bir süre için işe almayı ve onlara tam zamanlı siber güvenlik çalışanlarından çok daha fazlasını ödemeyi tercih ediyor. Dolayısıyla bu, siber güvenlik danışmanı olmayı çok çekici bir rol ve kariyer yolu haline getiriyor. Yalnızca kuruluşlar değil, çevrimiçi ve çevrimdışı kurumlar da bireylerin siber güvenlik danışmanı olmalarına yardımcı olmak için kurslar ve dereceler başlatıyor. Bir siber güvenlik danışmanı olmanın en iyi yanı, devlet sektörü, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, büyük kuruluşlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), okullar, tıbbi tesisler vb. gibi çeşitli sektörleri keşfetmek için sonsuz fırsatlara sahip olmalarıdır.

Çözüm

Kuruluşlar her zaman siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç duyar ve siz de onlardan biri olabilirsiniz. Bunun sizin için iyi bir kariyer seçimi olabileceğini düşünüyorsanız, bunu siber güvenliği öğrenmek için bir fırsat olarak kullanın. Şimdi çoğunluğa atlamak için mükemmel bir zaman.