Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Siber Güvenlik Nedir: Tanımı, Türleri, Önemi
Bugün, Siber Güvenlik ile ilgili aşağıdaki konuları ve bunun bir kariyer olarak kapsamını öğreneceksiniz. Blog, siber tehdit türlerini, kullanılan bazı popüler araçları ve daha fazlasını kapsayacak.
Herhangi bir kişi veya kuruluş, sistemlerinde veya ağlarında bulunan değerli varlıklarının farkında olmalı ve bu varlıkların yanlış ellere geçmesi durumunda kaybolma veya hasar görme riskini doğuran tehditleri belirlemelidir.
Siber Güvenlik Nedir? Burada ayrıntılı olarak öğrenin:
Siber Güvenlik Nedir?
Siber Güvenlik, bilgisayarlar, cihazlar, sistemler ve ağlar genelinde dijital saldırılara karşı birden fazla güvenlik ve koruma katmanı uygulama pratiğini içerir. Genellikle kuruluşların, teşebbüs edilen veya başarılı siber saldırılarla nasıl mücadele edeceklerine ilişkin bir sistemi ve çerçevesi vardır. İyi bir çerçeve, tehditleri tespit edip tanımlamaya, ağları ve sistemleri korumaya ve herhangi bir saldırının başarılı olması durumunda kurtarmaya yardımcı olabilir.
Siber Güvenliğin Önemi
Bugün zevk aldığımız çoğu şey bağlı cihazlar ve sistemler biçiminde olduğundan, siber güvenlik artık daha da önemli. Dünyanın işleyiş biçiminde devrim yaratan IoT ile birlikte, şantaj girişimlerini, kimlik hırsızlığını, değerli verilerin kaybını, hassas bilgilerin kötüye kullanılmasını önlemek için tehdit ve saldırılara eğilimli tüm sistemlerde Siber Güvenliğin uygulanması zorunlu hale geldi. siber takipvesaire.
Hastaneler, finansal hizmet şirketleri, enerji santralleri vb. kritik altyapılar sadece tüketicilerine değil kendilerine de ait hassas veriler barındırmaktadır. Bu, toplumumuzun kesintiye uğramadan işlemesini sağlamak için Siber Güvenlik uygulamasının ciddi şekilde değerlendirilmesini gerektirir.
Siber Tehdit Araştırmacıları bu konuda yeni güvenlik açıklarını ortaya çıkarmakta, açık kaynak araçlarını güçlendirmekte ve insanları bu konuda eğitmektedir. siber güvenliğin önemi.
Ağ güvenliğinizi artırmaya hazır mısınız? Güvenlik Duvarı’ndaki IPsec’in nasıl yardımcı olabileceğini öğrenin.
Siber Güvenlik Tehdit Türleri
Siber tehditler, verileri çalarak ve kötüye kullanarak genel olarak dijital yaşamı bozmaya çalışan kötü niyetli faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, hassas bilgilere yetkisiz erişim, değiştirme veya imha, para gaspı veya işlem kesintilerini içerebilir.
Var olan farklı siber tehdit türlerini tartışalım:
E-dolandırıcılık
Kimlik avı, kredi kartı numaraları, kullanıcı adları, parolalar vb. hassas verileri elde etmek için güvenilir kaynaklardan geldiği iddia edilen e-postalar göndermeye yönelik sahte bir girişimdir. Kimlik avı en yaygın siber saldırı türüdür. Halk bu konuda eğitilirse ve toplum bilinçlenirse önlenebilir. son teknoloji çözümler bu tür kötü niyetli e-postaları tarar.
Fidye yazılımı
Fidye yazılımı zorla para almak için tasarlanmış kötü amaçlı bir yazılımdır. Saldırganlar, kurban tarafından talep edilen bir fidye ödenene kadar dosyalara veya sistemlere erişimi engeller. Ancak fidyeyi ödemek, dosya kurtarmayı veya sistem geri yüklemeyi garanti etmez, bu da yine büyük bir aksilik olabilir.
Kötü amaçlı yazılım
Kötü amaçlı yazılım sistemlere yetkisiz erişim sağlamak veya zarar vermek için tasarlanmış bir yazılımdır. Bu tür kötü amaçlı yazılımlar virüsleri, solucanları, fidye yazılımlarını ve casus yazılımları içerir. Kötü amaçlı bağlantılara veya eklere tıklamak, kötü amaçlı yazılımı etkinleştiren yazılımı yükler. Etkinleştirildiğinde şunları yapabilir:
- Verileri sabit sürücüden (casus yazılım) ileterek gizlice elde edin
- Kullanıcıların önemli ağ bileşenlerine (fidye yazılımı) erişmesini engelleyin
- Tek tek bileşenleri bozarak sistemleri çalışmaz hale getirin
- Zararlı etkilere neden olabilecek kötü amaçlı yazılım yükleyin
Sosyal mühendislik
Sosyal mühendislik banka bilgileri, parolalar veya bilgisayarlarına erişim dahil olmak üzere gizli bilgileri vermeleri için insanları manipüle ederek bu tür bilgileri sistemden çalabilecek kötü amaçlı yazılımları gizlice yükleme taktiğidir.
Sosyal mühendislik, kullanıcıların kötü amaçlı bağlantıları, kaynakları veya kötü amaçlı yazılım indirme bağlantılarını tıklama olasılığını artırmak için diğer siber tehditlerle birlikte de çalışabilir.
Gelişmiş Kalıcı Tehditler (APT’ler)
APT, birisi bir sisteme veya ağa yetkisiz erişim sağladığında ve orada uzun süre fark edilmeden kaldığında gerçekleşir. Bu tehditler genellikle ağa veya makinelere zarar vermez ve daha çok veri hırsızlığına odaklanır. APT’lerin geleneksel güvenlik sistemleri tarafından fark edilmediği ve tespit edilmediği bilinmektedir, ancak bir dizi büyük, maliyetli veri ihlalinin nedeni olarak bilinirler.
SQL Enjeksiyonu
SQL enjeksiyonu SQL kullanan ve saldırganın sorgulara müdahale etmesine izin veren bir sunucuya kötü amaçlı bir kod eklemeyi içerir. Bu web güvenliği güvenlik açığı, kodu korumasız bir web sitesi arama kutusuna girmek kadar basit olabilir. Bulaşma, sunucunun hassas bilgileri serbest bırakmasına neden olur.
Ortadaki Adam (MITM)
MITM saldırıları, bilgisayar korsanları iki taraflı bir işlemi değiştirdiğinde ve verileri çaldığında kendiliğinden ortaya çıkar. Güvenli olmayan herhangi bir genel Wi-Fi ağı, bu tür saldırılara eğilimlidir. Bu tür taktiklere başvuran saldırganlar, ziyaretçi ile ağ arasına girerler. ve kötü amaçlı yazılımların yardımıyla kötü amaçlı faaliyetler gerçekleştirin.
Hizmet Reddi (DoS)
Hizmet Reddi (DoS), bir makineyi veya ağı herhangi bir isteğe yanıt veremeyecek şekilde kapatmayı ve kullanıcılar için erişilemez hale getirmeyi amaçlar. Bu tür bir saldırı, hedefi trafikle doldurarak ve bir çarpışmayı tetikleyerek gerçekleştirilir.
Siber Güvenlik Tehditlerinin Ölçeği
Hem siber savunma taktikleri hem de siber güvenlik tehditleri birbirlerini alt etme çabasıyla gelişiyorlar. Sonuç olarak, sürekli olarak korunmaya ihtiyaç duyan yeni biçimlerdeki kötü amaçlı yazılım ve tehditlerde bir artış var. Herhangi bir ağ biçimini kullanan herhangi bir kişi veya kuruluş, bu tür saldırılara karşı eşit derecede savunmasızdır ve potansiyel bir hedeftir.
Üç farklı var siber güvenlik türleri Dikkat edilmesi gereken tehditler:
- Siber Suç: Mali kazanç sağlamak veya ortalığı kasıp kavurmak için sistemleri hedef alan bir veya daha fazla kişi tarafından işlenir
- Siber terörizm: Sistemlere girmek ve korku aşılamak için tasarlandı
- Siber saldırılar: Genellikle siyasi nedenlerle gerçekleştirilir ve hassas verileri toplamayı ve/veya dağıtmayı amaçlar
Siber Güvenlik Türleri
Şimdi farklı Siber Güvenlik türlerini inceleyelim.
Veritabanı ve Altyapı Güvenliği
Bir ağdaki her şeyin fiziksel ekipman ve veritabanları içerdiği düşünüldüğünde, bu cihazların güvenliğini sağlamak hayati önem taşır. Veritabanı ve altyapı güvenliği, su arıtma sistemlerini ve elektrik şebekelerini bile içerebilen bu siber-fiziksel sistemler içindir.
Ağ güvenliği
Ağ güvenliği çok sayıda teknolojiyi, cihazı ve süreci kapsar. Ağların ve verilerin gizliliğinin, bütünlüğünün ve erişilebilirliğinin korunması için uygulanan tasarlanmış bir dizi kural ve yapılandırmayı içerir.
Ağ güvenliği, altyapıyı güvence altına alarak iç ağları saldırganlardan korumayı amaçlar. Yeni, güçlü parolaların ve iki faktörlü kimlik doğrulamanın (2FA) uygulanması, ağ güvenliğinin mükemmel örnekleridir.
Uygulama Güvenliği
Uygulama güvenliği, bir uygulamanın geliştirme aşamasında ortaya çıkabilecek tehditlere karşı koruma ve güvenlik için yazılım ve donanım kullanır. Örneğin, güvenlik duvarları, antivirüs programları, şifreleme vb. uygulama güvenliği türleridir.
Bilgi Güvenliği
Bilgi güvenliği veya InfoSec, yetkisiz erişimin, kesintinin, ifşanın, kötüye kullanımın, değişikliğin, incelemenin, imhanın, kaydın veya hassas veri veya bilgileri içeren her türlü kötü niyetin önlenmesine yardımcı olur.
Bilgi güvenliği tipik olarak CIA (gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik) olmak üzere üç hedef etrafında kurulur ve hem fiziksel hem de dijital bilgileri herhangi bir biçimde korumayı amaçlar.
Bulut Güvenliği
Bulut güvenliği bulut verilerini, altyapısını ve uygulamalarını siber tehdit ve saldırılardan korumayı amaçlayan teknolojiler, hizmetler, denetimler ve politikaları ifade eder. Buluttaki verileri sürekli koruyarak ve izleyerek şirket içi saldırılarla ilişkili risklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Veri kaybı önleme
Veri kaybını önleme, başarılı Siber Güvenlik ihlallerine karşı bir önlem olarak veri kaybını önlemek ve ele almak için tasarlanmış süreçler ve politikalar ile kurtarma politikaları geliştirmeye odaklanır. Veri kaybını önleme, veri depolama için ağ izinlerine ve politikalarına sahip olmayı içerir.
Son Kullanıcı Eğitimi
Son kullanıcı eğitimi, kullanıcıları en iyi güvenlik uygulamaları ve güvenlik önlemleri (ör. bilinmeyen bağlantılara tıklamamak, e-postalarda alınan şüpheli ekleri indirmemek vb.) yazılım.
İyi bir son kullanıcı güvenlik eğitim programı, uygun şekilde yapıldığında bir kuruluştaki güvenliği artırmaya yardımcı olabilir. Eğitim herkesin anlayabileceği ve takip edebileceği bir dilde ve teknik düzeyde olmalıdır.
Kimlik Yönetimi ve Erişim Kontrolü
Kimlik yönetimi ve erişim kontrolü, bir güvenlik mimarisinde çok önemli bileşenler olabilir ve temel olarak kurumsal kaynaklara erişimin yönetimini içerir. Bu, sistemlerin ve verilerin güvenliğini sağlayabilecek iyi bir önlemdir. Bu tür bir güvenlik, kullanıcıların sistemlere erişmesine izin vermeden ve onlarla bilgi paylaşmadan önce kimliklerinin doğrulanmasına yardımcı olur.
Mobil güvenlik
Kablosuz güvenlik olarak da bilinen mobil güvenlik, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve diğer taşınabilir aygıtlar ve bunların bağlı olduğu ağlar için kablosuz bilgi işlemin içerdiği tehdit ve risklere karşı uygulanan korumadır.
Felaket Kurtarma veya İş Sürekliliği Planlaması
Felaket kurtarma, yıkıcı bir olaydan sonra işi yeniden başlatma sürecidir. İş sürekliliği planlaması ise işletmelerin işlerini sürdürmelerini ve sadece küçük kesintilerden sonra değil, daha büyük felaketler durumunda da sermaye elde etmelerini sağlar. Pek çok ortak düşünceleri nedeniyle, iki terim genellikle BC/DR kısaltması altında belirtilir.
Tüm BC/DR planları, bir saldırı durumunda çalışanların iletişim kurmasına ve işlerini yapmasına yardımcı olmak için planlanmıştır. Bir BC/DR planının ayrıntıları, şirketin büyüklüğüne, kapsamına ve işleyişine göre değişebilir. Ayrıca, bu durumda fiziksel, İK ve BT planlarının birbirinden bağımsız olarak geliştirilemeyeceğini anlamak çok önemlidir.
Siber Güvenliğin Zorlukları
Siber Güvenlik alanında şirketlerin karşılaştığı en büyük zorluk, risklerin sürekli gelişen doğası nedeniyle etkili siber güvenlik önlemlerinin uygulanmasıdır. Sanki bugün bu dünyada insanlardan daha fazla cihaz var ve saldırganlar giderek daha yaratıcı hale geliyor.
Kuruluşlar ve hükümetin yalnızca en önemli sistem bileşenleri için yürüttüğü güvenlik çabaları, daha gelişmiş ve gelişmiş tehditlerin serbest kalmasıyla yetersiz kaldı. Bu nedenle, kuruluşların Siber Güvenlik konusunda daha proaktif ve uyarlanabilir yaklaşımlar benimsemeleri gerekmektedir.
Geleneksel yaklaşımın aksine, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), gerçek zamanlı değerlendirmelere ve sürekli izlemeye doğru bir geçiş önererek güvenliği daha veri odaklı hale getirir.
Siber Güvenlik İpuçları ve En İyi Uygulamalar
Siber savunma teknolojisi, güçlü bir Siber Güvenlik sistemini oluşturan tek bileşen değildir. Ayrıca, akıllı seçimler yapan insanlara da büyük ölçüde güvenir. Aşağıdaki siber güvenlik ipuçları siber güvenlik bilginizi artırmanıza yardımcı olacaktır:
- Kişisel bilgilerinizi yalnızca güvenilir sitelerde sağlayın
- Bir site URL’si varsa https://, o zaman güvenli bir sitedir. URL’de http:// varsa hassas bilgileri girmekten kaçının
- Kötü amaçlı yazılımların ve virüslerin bir sisteme bulaşmasının en yaygın yollarından biri, güvenilir kaynaklardan geliyormuş gibi görünen e-postalardır, bu nedenle bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postalardaki ekleri açmayın veya bağlantılara tıklamayın.
- Çoğu zaman eski cihazlar hedef alınır, bu nedenle onları güncel tutmak son derece önemlidir.
- Dosyaları düzenli olarak yedeklemek, Siber Güvenlik saldırıları durumunda önemli dosyalarınızı kurtaracaktır.
Her şeyden önce, ağlarınızı ve cihazlarınızı korumak için yapabileceğiniz en iyi şey, çevrimiçi etkinliklerinizden haberdar olmak ve dikkatli olmak.
Siber Güvenlik Araçları
Siber Güvenlik araçları riskleri azaltmak ve hassas bilgileri siber tehditlerden korumak için kullanılan çeşitli uygulamalardan ve çözümlerden oluşur. Yaygın olarak kullanılan bazı araçlara örnekler:
- Tel Köpekbalığı
- web güvenliği
- Nmap
- metasploit
- Ncat
- Entersoft İçgörüleri
- Aircrack-ng
- Nikto
Siber Güvenlik İşleri ve Maaşları
Siber güvenlik alanının sertifikalı profesyonellere sunduğu kariyer olanakları hakkında bilgi edinmeye devam edelim.
Siber Güvenlik işleri:
- Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde LinkedIn’de kayıtlı 66.000’den fazla Siber Güvenlik iş ilanı var.
- Hindistan’da TimesJobs’ta 29.465’in üzerinde Siber Güvenlik işi mevcuttur.
Siber Güvenlik maaşı:
- Hindistan’da bir Siber Güvenlik uzmanı, yılda ortalama 714.007 ₹ maaş alıyor
- Glassdoor’a göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir Siber Güvenlik uzmanının ortalama yıllık geliri 99.834 ABD dolarıdır.
Çözüm
Eğitimli ve bilgili bir kullanıcı tabanıyla birlikte uygulandığında sağlam Siber Güvenlik önlemleri, siber tehditlere karşı en iyi savunmayı oluşturur. Kişi her zaman en değerli varlıklara odaklanarak küçük başlayabilir ve sonunda Siber Güvenlik programı olgunlaştıkça çabaları ölçeklendirebilir. Kötü amaçlı tehditler ve saldırılarla mücadele etmenin tek yolu, güvenlik programlarının gelişen ve en yeni tehditlerle kafa kafaya savaşabilecekleri veya en iyi ihtimalle bu tür saldırıların başarılı olmasını en baştan önleyebilecekleri şekilde gelişmesine izin vermektir. Siber Güvenliği Öğrenin Bugün!