Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Siber Güvenlik ve Veri Bilimi
Hem siber güvenlik hem de veri bilimi oldukça rekabetçi ve talepkar mesleklerdir. Bu nedenle, adayların bu alanlar hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaları önemlidir. Rakamları ve verileri kullanarak iletişim kurabilme becerisine sahip olmak hem Siber Güvenlik hem de Veri Bilimi için gereklidir. Siber güvenlik alanı, 2012’de bir Harvard Business Review makalesi tarafından 21. yüzyılın en seksi işi olarak adlandırılan veri bilimiyle karşılaştırıldığında niş kariyer fırsatlarına sahiptir.
Bu blogda aşağıdakileri ele alacağız:
Siber Güvenlik Nedir?
Siber Güvenlik, ağların, sistemlerin ve cihazların güvenliğini sağlamak ve veri gizliliğini siber tehditlere, siber saldırılara ve yetkisiz erişime karşı korumak için teknolojiler, uygulamalar ve süreçlerden oluşan bir alan ve bilgi bütünüdür. Siber güvenlik bazen Bilgi Teknolojisi Güvenliği olarak da adlandırılır; bu alanda uzmanlaşmış profesyoneller siber güvenlik uzmanı olarak bilinir. Siber saldırıların ve siber tehditlerin artan hacmi ve karmaşıklığıyla birlikte, siber güvenlik alanı son birkaç yılda üç kat artışa tanık oldu ve böyle devam etmesi bekleniyor.
Kuruluşlar artık siber güvenlik konusunda gerekli becerilere sahip doğru profesyonelleri işe almaya odaklanıyor. Bu günlerde, hemen hemen her kuruluş veri depolama için buluta güveniyor. Çevrimiçi olarak sunulan veriler, her saniye bir siber tehdide karşı savunmasızdır. Dolayısıyla güçlü bir siber güvenlik ağına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Siber güvenlik sertifikası almak için Wix’ı ziyaret edin. Siber Güvenlik Kursu.
Veri Bilimi Nedir?
Veri bilimi, içgörüleri belirlemek ve değer odaklı iş kararlarının kilidini açmak için analitik modeller oluşturmak üzere büyük ve karmaşık veri kümelerinin incelenmesidir. Veri biliminin kapsamı makine öğrenimi, yapay zeka, istatistik, modelleme, veritabanları ve programlamayı içerir. Alanda uzmanlaşmış profesyoneller veri bilimcisi olarak bilinir. Veri bilimi süreci tipik olarak ham verilerin elde edilmesini, analize hazır biçime dönüştürülmesini ve son olarak eyleme dönüştürülebilir içgörüler elde etmek için algoritmalara ve modellere beslenmesini içerir.
Siber Güvenlik ve Veri Bilimi Arasındaki Fark
temel | Siber güvenlik | Veri Bilimi |
Uzmanlık | Siber güvenlik uzmanları, güçlü güvenlik sistemleri geliştirir ve kurumsal verileri, ağları, sistemleri vb. korur. | Veri bilimi uzmanları, modeller oluşturmak ve eyleme dönüştürülebilir içgörüler elde etmek için ham verilerden değerli bilgiler çıkarır |
rol | Siber güvenlik uzmanlarının rolü, verileri ve ağları korumayı, güvenlik altyapısını izlemeyi, politikaları denetlemeyi vb. içerir. | Veri bilimi uzmanlarının rolü, veri analizi, bina modelleri, kuralcı analitik, makine öğrenimi vb. içerir. |
Eğitim Seviyesi | CISA, CISSP, CEH, vb. gibi ilgili sertifikalarla birlikte bilgisayar mühendisliği, bilgi güvenliği veya bilgisayar bilimi diploması bu alanda bir iş bulmak için yeterlidir. | Siber güvenliğin aksine, veri bilimine girmek biraz daha yüksek bir eğitim seviyesi gerektirir. Bir veri bilimi adayının, alanda başarılı bir kariyere sahip olması için veri biliminde lisans ve yüksek lisans derecesine sahip olması gerekir. |
Yetenekler | Siber güvenlikte mükemmelleşmek için gereken beceriler arasında yaratıcı problem çözme, izinsiz giriş tespiti, olay müdahalesi ve güçlü bir öğrenme ve beceri geliştirme arzusu yer alır. | Veri bilimi uzmanlarının Python ve SQL gibi araçlarda yetenekli olması gerekir; matematik ve istatistikle ilgilenmenin yanı sıra yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini de anlamaları gerekir. |
Iş rolleri | Siber güvenlikteki iş rolleri arasında ağ mühendisi, siber güvenlik analisti, sistem mühendisi, kriptograf vb. | Veri bilimindeki iş rolleri arasında veri bilimcisi, veri analisti, makine öğrenimi mühendisi, veri mimarı, veri mühendisi vb. |
Wix’ın Veri Bilimi Kursunda veri bilimi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Siber Güvenlik Kariyeri ve Veri Bilimi Kariyeri
Veri bilimi ve siber güvenlik alanlarında artan sayıda fırsat var. Ancak, büyük ölçüde bireylerin tercihlerine bağlıdır. Bu karar, girmek istedikleri alana ve sahip oldukları becerilere dayanmaktadır. Bilgi ve ilgi düzeyi de alanlardan herhangi birinin seçilmesinde önemli bir faktördür. Siber güvenlik uzmanları hükümet, askeri, kurumsal vb. niş pazarlarda yer alsalar da, artık küresel olarak çeşitli kuruluşlarda yeni fırsatları değerlendiriyorlar. Öte yandan, veri bilimi uzmanlarına büyük talep var ve hatta siber güvenlik uzmanlarına kıyasla biraz daha yüksek maaş alıyorlar. Şimdi aşağıdaki bazı istatistiklere bir göz atalım:
- Glassdoor’a göre, Hindistan’da bir veri bilimcinin yıllık ortalama maaşı 1.000.000 INR civarında ve deneyimli bir veri bilimi uzmanının maaşı 2.000.000 INR civarında.
- Glassdoor’a göre, Hindistan’da bir siber güvenlik mühendisinin yıllık ortalama maaşı INR600.000 ve deneyimli bir siber güvenlik uzmanının maaşı 1.600.000 INR’dir.
- Glassdoor’a göre, ABD’de bir veri bilimcinin ortalama yıllık maaşı yaklaşık 100.000 ABD doları.
Bir sonraki iş görüşmeniz için şu adresteki blogumuzdan hazırlanın: Siber Güvenlik mülakat soruları ve cevaplar.
Siber Güvenliğin Önemi
Siber güvenlik, devlet kurumları, askeriye, şirketler, finans, tıp vb. gibi ekonominin çeşitli sektörlerinde önemini ve uygulamasını bulur. . Bu aynı zamanda çalışanların örgütler tarafından eğitilmesi ve geliştirilmesinin arkasındaki itici sebeplerden biri olmuştur. Siber güvenliğin bazı faydalarını aşağıda inceleyeceğiz:
Veri güvenliği
Çok sayıda kurumsal veri mevcut olduğundan ve çevrimiçi olarak depolandığından, çok sayıda tehdide maruz kalır. En iyi siber güvenlik uygulamalarının uygulanması, her türlü hassas veya gizli kurumsal verinin korunmasını sağlar.
Siber tehditlere karşı etik olarak savunun. Etik Hacking kursumuza katılın ve bir siber güvenlik uzmanı olun!
Siber Saldırı Kaybının Azaltılması
2025 yılına kadar siber saldırıların ve siber suçların dünyaya yılda yaklaşık 10,5 trilyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Bu da, müşteri güvensizliğine ve ticari itibar kaybına yol açacaktır. Siber güvenlik önlemleri ve güçlü ağ güvenliği, bu kaybı azaltmanın tek yoludur. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar güvenlik uzmanlarını daha yüksek ücret seviyelerinde işe alıyor.
Dijitalleşme Desteği
Dijitalleşme nedeniyle hemen hemen her müşterinin verilerinin çevrimiçi olarak erişilebilir olmasıyla birlikte, siber güvenlik birçok kuruluş için uygun hale geldi. Şirketler, müşterilerine yaşam kolaylığı sunmak için dijitalleşmeden yararlandı. Bu durum siber güvenliğe olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu nedenle, devam eden dijitalleşmeyi desteklemek için kuruluşlarda siber güvenlik eğitimi ve geliştirmesi yapılmaktadır.
Siber Güvenlik Kursu ile ilgili ücretsiz YouTube videomuza göz atın:
Veri Biliminin Önemi
Veri biliminin günümüzde işletmelerin çalışma şeklini değiştirdiği neredeyse herkes tarafından biliniyor. Şimdi alan adının önemini anlayalım:
Daha İyi Kararlar
Veri bilimi, veri odaklı iş kararları almak için kuruluşların liderliğini donattı. Birçok kuruluş, yüksek ücret ve ek avantajlarla veri bilimcilerini cezbeder. Bu, kuruluşların veri bilimini keşfetmesine ve iş avantajları için uygulamasına yardımcı oldu.
Moda analizi
Trend Analizi, kuruluşların doğru ve ulaşılabilir hedefler belirlemek için kullandıkları temel tekniklerden biridir. Veri bilimcileri, iş sorunlarına önemli çözümler için doğru eylem planını önermek ve reçete etmek için kurumsal verileri kullanır.
Fırsat Tanımlama
Veri bilimi, şirketlerin müşteriler, ürünler, hizmetler vb. ile ilgili geçmiş verileri analiz ederek kârlı fırsatları belirlemesine olanak tanır. Veri bilimcilerin katkısı, kuruluşların büyüme için yeni seçenekler keşfetmesine yardımcı olur.
Tüketici davranışları
Veri bilimi, kurumsal pazarlama ve ürün stratejisinin temelini oluşturur. Veri bilimcileri, tüketici davranışlarıyla ilgili içgörüler elde etmek için tüketiciyle ilgili verileri inceler. Bu içgörüler, yönetimin strateji oluşturmasına ve buna göre kararlar almasına yardımcı olur.
bizimkinden geç Veri Bilimi eğitimi ve Veri Biliminin temellerini öğrenin.
Çözüm
Veri Bilimi ve Siber Güvenlik alanlarındaki iş fırsatları hakkında çok şey söyleyen birçok gerçek ve rakam var. Ancak nihai karar her zaman kişiye aittir. Her iki alan da veri merkezli olmasına rağmen, beceri setleri, bilgi ve hedefler temelinde farklılık gösterir.
Bu nedenle, ilgili ilgi alanınıza ve beceri kümenize göre alan adını seçmenizi öneririz. Bizim için herhangi bir sorunuz veya sorunuz varsa, topluluk sayfamızı ziyaret edebilir ve şüphelerinizi giderebilirsiniz.