Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: Siber Savaş Nedir? Türler, Amaç ve Örnekler
Siber Savaş Nedir?
Siber Savaş ve siber güvenlik el ele gider. Siber Savaş, kuruluşların veya bu tür diğer varlıkların başına gelebilir. Ancak genel olarak bir ülkenin temel dijital sistemine saldırmak için kullanılır. Çekirdek dijital sistem genellikle oldukça hassas verilerden oluşur; siber savaş yoluyla, bu tür veriler siber savaş bahisleri tarafından bir ülkenin genel güvenliğini bozacak şekilde işlenir. Bir ülkenin güvenliğine zarar vermenin yanı sıra, ülke için başka dijital riskler de olabilir.
Kısaca, siber savaşın hedef ülkedeki bilgisayar sistemlerine zarar vermek için siber savaş tekniklerini kullandığını söylemek doğru olacaktır. Ayrıca, insanların ölümüne de yol açabilir.
Siber savaş, genellikle bir ülkenin mali altyapısına, kamu altyapısına, elektrik sistemlerine, güvenlik altyapısına ve askeri kaynaklarına saldırır.
Siber saldırılar hakkında daha fazla bilgi edinmek için videomuzu izleyin
Siber savaş türleri
Siber savaşın ne olduğunu anladığınızda, birkaç tür siber savaş saldırısı olduğunu ve bunların yoğunluklarının değiştiğini anlayabilirsiniz. Aşağıdakiler yaygın saldırı türleridir.
DDOS
Yaygın olarak DDoS saldırısı olarak bilinen dağıtılmış hizmet reddi saldırısı, bilgisayarları hedef kullanıcılar için erişilemez hale getirir. Fiziksel dünyada bir DDoS saldırısı, bir ülkenin güvenliğindeki önemli konuşmaları bozmak için kabloların manipüle edilmesine benzer. DDoS, zayıf veya yetersiz güvenlik sistemlerine sahip bilgisayarlara veya ağlara saldırır.
Propaganda
Bir ülke halkını basın yoluyla manipüle etmek veya beyinlerini yıkamak için incelikli bir plandır. Basın, çevrimiçi haber platformlarını da içerir. Belirli bir olay veya ideolojiye karşı veya bunları destekleyen insanların görüşlerini kontrol etmek veya şekillendirmek için propaganda.
Ekonomik bozulma
Siber savaş nedeniyle ekonomik bozulmanın popüler bir örneği, 2017’de Ukrayna’da ve Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne yapılan saldırıdır. Siber savaş bir fidye yazılımı gibi görünse de kuruluşlara büyük çaplı zararlar verdi. Böyle bir saldırının amacı, genel olarak bir kuruluşun veya ülkenin genel ekonomik durumunu bozmak.
sürpriz siber saldırı
Sürpriz siber saldırının amacı, bir ülkenin prestijli veya önemli kuruluşlarını sürpriz bir şekilde çökerterek saldırganın gücünü sergilemektir. Bu tür siber savaş, geleneksel olmayan bir siber savaş biçimi olarak kategorize edilir.
Ancak, siber savaşın asıl amacı nedir? Aşağıdaki bölüm buna cevap verecektir.
Nedir siber savaşın amacı?
Siber savaş saldırılarının birkaç amacı vardır. Ancak, aşağıdakiler bu saldırıların en yaygın amaçlarından birkaçıdır. Aşağıdaki liste, siber savaş nedir sorusuna daha üst düzeyde bir anlayışla cevap vermektedir.
- Askeri: Bu, hedef ülkenin askeri siber uzayının kontrolünü ele geçirmek için yapılır.
- Sivil: Bu, hedef ülkede yaşayan insanlara korku aşılamak için yapılır.
- Hacktivizm: Bu, hedef ülkedeki insanlar arasında belirli bir ideolojiyi yaymak için yapılır.
- Gelir üretimi: Bu, hedef ülkede yaşayan insanlardan parasal çıkar sağlamak için yapılır. Genel olarak, finansal kurumlar gelir getirici siber savaş yoluyla yağmalanır.
- Kar amacı gütmeyen araştırma: Bazen siber savaş bir ülkenin iyiliği için gerçekleşir. Örneğin, dünya bir krizden geçiyorsa ve belirli bir ülkenin buna yönelik çözümleri varsa, ülke genellikle bunları uygular ve genel olarak dünyanın iyiliği için diğer ülkelerle de aynı şeyi paylaşır.
Siber savaş örnekleri
Aşağıdakiler, birkaç dikkate değer, son siber savaş saldırısıdır:
- 1988 yılında, deney olması amaçlanan bir solucan, 100 milyon ABD Doları tutarında bilgisayar onarımına yol açtı. Bu, günümüzün DDoS saldırılarını doğurdu. Robert Tappan Morris deneysel solucanı ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde yarattı.
- Solucan, popüler olarak Morris solucanı olarak bilinir ve adını yaratıcısından alır. 1998’de üç genç, ABD’de aktif olarak 500’e kadar bilgisayarı hackledi; bilgisayarlar hükümet sistemlerini de içeriyordu.
Saldırı, ülkenin BT altyapısını çok büyük ölçüde etkiledi. Bu siber savaş, popüler olarak Solar Sunrise vakası olarak bilinir. Adı, Sun Solaris’in saldırıya uğramış tüm bilgisayarlarda ortak işletim sistemi olduğu gerçeğinden türetilmiştir.
- 2009 yılında arama motoru devi Google siber savaş sorunuyla karşılaştı. Çin’in katı internet erişim kuralları olmasına rağmen, Google’a internet kullanımından belirli bir ölçüde yararlanma izni teklif edildi.
Sunucularının Çin hükümeti tarafından ihlal edildiğini fark eden Google, daha fazla zarar görmesini önlemek için .cn’den Hong Kong’a taşınmak zorunda kaldı. Saldırı, ABD, Çin ve Avrupa’daki kişilerin e-postalarına erişmeyi içeriyordu.
Yukarıda belirtilenler, milyonlara mal olan birkaç siber savaş örneğidir. Ve aşağıdakiler, bilmeniz gereken en yaygın saldırılardır.
Şu anda en yaygın siber savaş saldırısı kötü amaçlı yazılımdır. Kötü amaçlı yazılım siber savaşı, inandırıcı gerçekliğe sahip kötü niyetli bir bağlantının size gönderileceği bir yöntemdir. Bağlantıya tıkladığınızda, hesaplarınız, sisteminiz veya bu türden herhangi bir şey saldırıya uğrayacaktır. Kötü amaçlı yazılım, sisteme girerek zararlı yazılım yükleyebilir, hassas veya gizli bilgileri çalabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.
Ancak siber suçun siber savaştan farkı nedir? Aşağıdaki bölüm cevap verecektir.
Siber suç ve Siber savaş arasındaki fark
- Siber suç yasa dışıdır ve her zaman suç saikleri nedeniyle yapılır. Ancak siber savaş bir ülkenin iyiliği için de yapılabilir.
- Siber suçun etkisi psikolojikken, siber savaşın etkisi ulusal veya uluslararası düzeydedir; ikincisi, çoğu durumda ticari sömürü içerir.
Ancak, günümüz dünyasında siber savaşın evrimi tam olarak nasıl oldu? Siber savaşın tarihi ve gelişimi de oldukça ilginç. Başlangıçta deneylerle başladı, ancak teknolojilerin gelişmesiyle etkisi de arttı. Şu anda, genel olarak, siber suçlar küresel ekonominin bir trilyon ABD dolarından fazlasını etkiliyor.
Çözüm
Siber savaş saldırılarının gelecekte büyük bir siber savaş tekniği olarak kullanılacağı tahmin edilmektedir. Gelecekteki siber savaş stratejilerinde yapay zekanın yer alacağı da tahmin ediliyor.
Sonuç olarak, sürekli gelişen siber savaş teknolojileri hem iyi hem de kötü amaçlar için kullanılmaktadır. Büyüyen siber savaş karşıtı teknolojilerle birlikte, kötü amaçlarla kullanılan siber savaş teknikleriyle başa çıkmak için somut çözümler olması beklenebilir.