VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? Tanım ve Çalışma

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? Tanım ve Çalışma

Bu makale şunları içerir:

Daha fazla şaşırtıcı Siber Güvenlik konsepti için bu videoyu izleyin!

VPN nedir?

Bir sanal özel ağ veya VPN, genel web bağlantınızı gizli hale getirerek web’de gezinmenizin güvenli ve özel kalmasını sağlar ve IP adresinizi gizleyerek herhangi birinin çevrimiçi eylemlerinizi izlemesini neredeyse imkansız hale getirir.

Çevrimiçi gezinme davranışınız, tıkladığınız bağlantılar ve görüntülediğiniz dosyalar bir VPN tarafından gizlenir, böylece bilgisayar korsanları, kuruluşlar, devlet kurumları veya diğer casuslar bunları görmez.

VPN’lerin Tarihi

İnsanlar internete erişmeye başladığından beri tarama verilerini koruma ve koruma hareketi var. 1960’larda ABD Savunma Bakanlığı, çevrimiçi iletişim verilerini şifrelemeye odaklanan programlara katılmaya başladı. Çalışmaları, ARPANET (Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajans Ağı) olarak bilinen ve ardından Transfer Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü’nü (TCP/IP) üreten paket anahtarlama ağının geliştirilmesiyle sonuçlandı.

İlk VPN’ler 2000’lerin başında kullanıma sunuldu ve yalnızca şirketler tarafından kullanıldı. Ancak, özellikle 2010’ların başındaki bir gizlilik ihlali dalgasından sonra, tüketici VPN pazarı büyümeye başladı.

VPN kullanıcılarındaki büyük artış, kullanıcı sayısının neredeyse dört katına çıktığı 2016-2018 döneminde görüldü. İnternet erişiminin kısıtlı olduğu Tayland, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde her beş web kullanıcısından biri VPN kullanmıştır. Sanal Özel Ağ (VPN) Kullanıcılarının yüzdesi ABD, İngiltere ve Almanya’da yaklaşık %5 ile daha düşüktü.

VPN nasıl çalışır?

Bir VPN, cihazınızın internet bağlantısını doğrudan internet servis sağlayıcınızdan (İSS) yönlendirmek yerine sizin tarafınızdan seçilen bir VPN’nin özel sunucusu üzerinden yönlendirir ve bu da verilerinizin cihazınız yerine bir VPN üzerinden gelmesine neden olur.

İSS’niz, cihazınıza bir sayı dizisi olan bir IP adresi sağlar ve VPN, siz internete erişirken bir tür aracı görevi görür, IP adresinizi maskeler ve kimliğinizi korur. Ek olarak, veriler hedeflenen konuma ulaşana kadar, bir şekilde ele geçirilirse verileriniz okunamaz olacaktır.

Tavsiye Edilen:  Sosyal Medya Krizi Nasıl Yönetilir?

Bir VPN (Sanal Özel Ağ), cihazınız ile internet arasında güvenli bir “tünel” oluşturmak ve kişisel verilerinizi gizlemek için şifreleme kullanır.

Neden bir VPN kullanmalısınız?

İnternette korumasız bir Wi-Fi ağında gezinirseniz, kişisel bilgilerinizi açığa çıkarma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. İnternet güvenliği ve gizliliği konusunda endişe duyan herkes için bir VPN bir zorunluluk olmalıdır.

Halka açık Wi-Fi ağları: Havaalanlarında, kafelerde ve diğer halka açık yerlerde bulunanlar son derece tehlikelidir. Bir bilgisayar korsanı aynı ağa bağlanır ve tüm çevrimiçi etkinliğinizi kolayca izleyebilir. Bir VPN, görünmezlik pelerine benzer şekilde, bir bilgisayar veya telefondaki tüm çevrimiçi etkinliğinizi görünmez hale getirir.

Meraklıların kimin internete girdiğini, dosya indirdiğini ve Instagram’da yorum bıraktığını keşfetmesini önlemek için bir VPN, IP adresinizi de maskeleyebilir. Bu nasıl çalışır? İster telefon, dizüstü bilgisayar, tablet veya başka bir cihaz kullanıyor olun, bir VPN gönderdiğiniz ve aldığınız bilgileri şifreler. Verileriniz, güvenli bir tünel aracılığıyla bir VPN servis sağlayıcısının sunucularına iletilir. Bilgileriniz şifrelenir ve ulaşmaya çalıştığınız web sitesine iletilir.

İyi bir Sanal Özel Ağ ne yapmalı?

VPN’niz birden çok görevi tamamlamak için kullanılmalı ve bilgisayar korsanlığına karşı güvence altına alınmalıdır. İyi bir VPN çözümünde aşağıdaki özellikleri aramalısınız:

IP adresinizin şifrelenmesi:

VPN’inizin ana amacı, IP adresinizi İSS’nizden ve diğer üçüncü taraflardan gizlemektir. Bu, çevrimiçi gönderip alırken verilere yalnızca sizin ve VPN sağlayıcınızın erişebileceğini bilmenin rahatlığını sağlar.

protokollerin şifrelenmesi:

Ek olarak, bir VPN’nin kullanıcıların çerezler, arama geçmişi ve tarama geçmişleri gibi izler bırakmasını yasaklaması gerekir. Çerez şifreleme, yetkisiz tarafların kişisel bilgiler, finansal bilgiler ve diğer web sitesi içeriği gibi özel verilere erişmesini engellediği için inanılmaz derecede önemlidir.

Tavsiye Edilen:  Instagram Hapishanesi Nedir? Instagram Eylem Bloğu'nu nasıl düzelteceğiniz aşağıda açıklanmıştır

Öldürme Anahtarı:

VPN’niz beklenmedik bir şekilde kapatılırsa bağlantınız kesilir. Güçlü bir VPN, bu kısa kesinti süresini tanıyabilecek ve belirli etkinlikleri duraklatarak veri güvenliği tehlikesini azaltacaktır.

2 faktörlü kimlik doğrulama:

Güvenilir bir VPN, oturum açan her kullanıcıyı doğrulamak için çeşitli kimlik doğrulama yöntemleri kullanır. Örneğin, akıllı telefonunuza bir kod iletilmeden önce sizden bir parola istenebilir. Sonuç olarak, yetkisiz taraflar şifreli bağlantınıza erişmeyi daha zor bulacaktır.

İyi bir VPN nasıl seçilir?

VPN, çevrimiçi gizliliğinizi korumak için harika bir araçtır. İnternet bağlantınız onu bir tünel olarak kullanır. VPN etkinleştirildiğinde, VPN sağlayıcınız dışında hiç kimse yaptıklarınıza erişemez. VPN sağlayıcıları, tüm tarama verilerinize erişebildikleri için çevrimiçi gizliliğinizde çok önemli bir rol oynar.

Mevcut birçok seçenek arasından güvenilir bir VPN’i nasıl seçebilirsiniz?

İşte VPN hizmetinizi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta.

  • Konum
  • Hız
  • Gizlilik ve Günlüğe Kaydetme
  • Teknik özellikler
  • İstemci Özellikleri
  • Kısıtlamalar
  • Fiyat
  • Ödeme seçenekleri
  • Müşteri desteği

Çözüm

Bir VPN, tüm veri trafiğinizi şifrelenmiş sanal köprü üzerinden göndererek İnternete erişirken cihazınızın güvenli bağlantısından sorumludur. Ayrıca, çevrimiçi dolandırıcıların konumunuza erişmesini önleyen IP adresinizi de gizler. VPN’nin bir başka büyük özelliği de tüm akış hizmetlerine erişebilmeniz veya konumunuz için engellenebilecek web sitelerini söyleyebilmenizdir.