Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Web sitesi yapısı — arama dostu bir site nasıl oluşturulur?
Düzgün tasarlanmış web sitesi mimarisi, teknik SEO’nun ana yönlerinden biridir. İyi bir yapı aşağıdaki noktaları içermelidir:
- Kullanıcılar için kullanışlı ve anlaşılır – sayfaların kullanıcıların görmeyi bekleyebilecekleri bölümlerde yer almasıyla kolay gezinme.
- Arama robotları için kullanılabilir – mantıksal olarak oluşturulmuş siteler ve kategoriler ile ayrı sayfalar arasındaki bağlantılar, indeksleme sürecini yönetmenize olanak tanır ve tespit edilmeden ve taranmadan hiçbir belge kalmamasını sağlar.
- Kullanıcıların ihtiyaçlarını tam olarak karşılar – iyi tasarlanmış bir yapı, sizi ve hedef kitlenizi ilgilendiren en yüksek sayıda sorguyu yakalamanıza olanak tanır.
Hem yeni bir site planlarken hem de mevcut sitenizin doğru bir şekilde güncellenmesini sağlamak için bir web sitesi yapısı geliştirmeyi düşünmelisiniz. Bu yazıda doğru web sitesi mimarisinin oluşturulmasını ele alacağız.
Site mimarisi nedir?
Web sitesi mimarisi, mantıksal ve hiyerarşik bir düzende yerleştirilmiş tüm sayfaların ve bunların birbirleriyle olan bağlantılarının birleşimidir. İdeal bir site yapısı, kullanıcıları doğru bilgilere yönlendirir ve arama motorlarının sayfaları kolayca tanımlamasına yardımcı olur.
Web sitenizdeki sayfaların birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu, özellikle de ana sayfadan nasıl ayrıldıklarını ve daha derin kataloglarda nasıl gruplandıklarını düşünün. Tipik bir web sitesi yapısı, ana sayfanın bir ana sayfa olduğu bir ağaç grafiğine benzer. Ana sayfadan bağlantı verilen sayfalar, bunlardan uzanan ek dallar (sayfalar) ile ana dallardır. Sonra birbirlerine bağlanırlar.
Gelecekteki arama motoru optimizasyonu ile ilgili sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacağından, yapının oluşturulmasına özel dikkat göstermek en iyisidir.
Neden önemlidir?
Sitenizin boyutu ne olursa olsun, mimari başarı için önemli bir bileşendir. Site yapısının doğru gelişimine bağlı olan birkaç kritik yönü vurgulayabiliriz:
1. Kullanıcı Deneyimini İyileştirir.
Web sitesi mimarisi, harika bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için gereklidir ve kullanıcıların site hakkındaki izlenimlerini şekillendirmede doğrudan yer alır. Seçilen yapı, web sitesinin kullanılabilirliğini ve kullanıcıların aradıkları ürünleri veya bilgileri ne kadar hızlı bulduklarını etkiler. Ayrıca, insanların sitenizde aradıklarını bulmaları ne kadar kolaysa, müşteri olma olasılıkları da o kadar yüksektir.
Siteniz anlaşılır ve iyi yapılandırılmışsa, potansiyel müşterilerin sitenizde uzun süre kalma olasılığı daha yüksektir.
2. Taramayı kolaylaştırır.
İyi bir site mimarisi, arama motorlarının siteyi taramasını kolaylaştırarak yeni sayfaları daha hızlı bulmalarına ve daha önce taranan sayfalardaki değişiklikleri dikkate almalarına olanak tanır. Bu, özellikle siteniz büyükse ve birçok kategori ve alt kategori içeriyorsa önemlidir.
Sayfalar ana sayfadan birkaç tıklama uzaktaysa ve başka bir sayfadan bağlantı içermiyorsa, Googlebot’un bunları algılaması zor olacaktır ve bunlar Google tarafından bilinmeyebilir. Ve site mimarisi, tüm bölümler ve sayfalar kendi aralarında birbirine bağlı olacak şekilde oluşturulursa, arama tarayıcıları dahili bağlantıları takip edecek ve tüm belgeleri bulabilecektir.
3. Doğru sitede gezinmeyi sağlar.
İyi tasarlanmış site mimarisi, sayfaları ve gönderileri bulmayı kolaylaştırır, kullanıcıların ilgisini canlı tutar ve web sitenizden ayrılmalarını engeller. Geliştirme aşamasında yapıyı planladığınızda, ziyaretçilerinizin tam olarak neye ihtiyacı olduğunu ve yolculuklarını nasıl kolaylaştıracağınızı analiz edebilirsiniz. Çünkü hiç kimse sonsuza dek ilgili içeriği arayarak geçirmek istemez. Ayrıca, düzgün tasarlanmış bir yapı ve iyi düşünülmüş bir gezinme, kullanıcıları daha fazla sayfa ziyaret etmeye teşvik eder.
4. Anahtar kelime yamyamlığını önler.
Anahtar kelime yamyamlığı, iki veya daha fazla web sitesi sayfasının bir sorgu için optimize edildiği ve birbiriyle rekabet halinde olduğu bir durumdur. Sonuç olarak, genellikle sıralamayı engeller ve hiçbiri TOP’da pozisyon alamazlar.
Genellikle, anahtar kelime yamyamlığı, web sitesinin örgütlenmemiş olması ve doğru yapının bu sorunu önlemesi nedeniyle gerçekleşir. Net bir organizasyonu olan sitelerin her konu veya içerik türü için belirli bir yeri vardır.
5. Konulardaki uzmanlığı öne çıkarmanızı sağlar.
Tematik SEO, web sitesi tanıtımı için çok önemlidir ve site yapınız, farklı sayfaların ve gönderilerin nasıl ilişkili olduğunu göstermenin harika bir yoludur. Tematik kümeler oluşturmak için sayfaları birbirine bağlayarak, bir konuyu çok derinlemesine ve farklı açılardan ele aldığınızı göstererek kendinizi alanınızda bir uzman olarak konumlandırırsınız. Arama motorlarının web sitenizi anlamasına ve sıralamanız gereken anahtar kelimelere bağlam sağlamasına yardımcı olur.
Aynı bilgiler, sayfalar arasında görünür bir bağlantı olmadan sitenin her yerine dağıldığında, arama motorunun sektör uzmanlığınızı belirlemesi daha zor olacaktır.
6. En önemli içeriği vurgulamaya yardımcı olur.
Uygun web sitesi mimarisi, genellikle ana sayfalar veya merkezi sayfalar olarak adlandırılan en önemli sayfaları vurgulayabilir. Genellikle, yüksek hacimli sorgulara sahip, oldukça rekabetçi anahtar kelimelerle çakışırlar. Merkezi sayfalar konuyu geniş bir şekilde ele alır ve yapı doğru bir şekilde düzenlenirse ilgili ancak daha ayrıntılı bilgilere bağlantılar içerir. Bu şekilde kullanıcıları genelden özele yönlendirerek sitenin derinliklerine çekerler.
Site yapısı türleri
Birkaç tür site yapısı vardır ve doğru olanı seçmek için web sitenizin özelliklerini ve boyutunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Onlara bir göz atalım.
Doğrusal. Sayfalar, birinden diğerine hareket eden mantıksal bir zincire yerleştirilir. Kartvizit sitesi gibi küçük bir web siteniz varsa bu türü seçin.

Engellemek. Mantıksal olarak birbirine bağlı az sayıda sayfaya sahip siteler için idealdir. Bu web sitesi organizasyonu ile kullanıcılar bir sayfadan diğerine kolayca gidebilir. Gerçekte, blok site yapısı nadiren kullanılır.

Hiyerarşik veya ağaç benzeri yapı. Hem küçük hem de milyon sayfalık web siteleri için uygun olan en yaygın varyantlardan biri. Blok yapısında, sayfalar genellikle tematik gruplar halinde düzenlenir ve bu gruplar içindeki bağlantılarla birbirine bağlanır.

Mükemmel web sitesi yapısına 5 adım
Yeni bir web sitesi oluşturduğunuzda veya eskisini yeniden tasarladığınızda yapı üzerinde çalışmak en önemli görevlerden biridir. Kullanışlı ve SEO dostu bir web sitesi yapısına sahip olmak için geçmeniz gereken her aşamayı birlikte ele alalım.
Adım 1. Rakip analizi
Alakalı ve mantıklı bir şekilde düzenlenmiş web sitesi içeriği sağlamak için ayrıntılı bir anahtar kelime analiziniz olması yardımcı olacaktır. Yeni bir site söz konusu olduğunda, rakipler sorguları toplamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, hangi yapı tipinin en etkili ve trafik oluşturucu olacağını belirlemek için rakip analizi gereklidir. Bu ayrıca önemli hiçbir şeyi kaçırmamanızı sağlar.
Rakipleri doğru bir şekilde belirlemek için ana site sorgularını ve iş modelinizin anahtar parametrelerini belirlemeniz ve bu aşamada bunları aklınızda bulundurmanız gerekir. Diğer makalemizde rakiplerinizi nasıl bulacağınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Ahrefs gibi araçlar bu aşamayı basitleştirebilir. Top sub folders raporunda, rakibin kullandığı alt klasörleri (kategorileri) ve oluşturdukları trafik miktarını görebilirsiniz.
Ana kategoriler belirlendikten sonra, bunların içinde her şeyin nasıl düzenlendiğini görebilirsiniz. Aynı rapor bu konuda bize yardımcı olacaktır ancak bu durumda ilginizi çeken kategoriyi analiz için URL olarak belirtmeniz ve “Prefix” parametresini seçmeniz gerekmektedir.
Ayrıca şunları yapmanız gerekir:
- Rakibinizin temel sorgularını ve onlar için oluşturulan sayfa türlerini tanımlayın.
- Yapıyı değerlendirerek türünü ve ana konularını belirleyin.
- Gelecekteki siteniz için olmazsa olmaz sayfaları belirlemenize yardımcı olması için rakibinizin bölümlerini ve belgelerini içeren bir kapsam haritası oluşturun.
- Rakiplerin arama botlarının dikkatini hangi sayfalara odakladığını öğrenmek için XML-Site Haritasını analiz edin.
Adım 2. Semantik çekirdek toplama ve kümelenmesi
Rakiplerinizi belirledikten ve web sitesi organizasyonunu anladıktan sonra anlamsal çekirdeği toplamaya başlayabilirsiniz.
Araçlar olmadan anahtar kelime bulmak neredeyse imkansız olacaktır. Çalışmalarımızda Ahrefs, SE Ranking, Google AdWords ve Google Trends’ten Keyword Planner gibi ücretsiz araçlar kullanıyoruz. Rakiplerin teşvik ettiği sorguları belirlememize ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri yakalamamıza yardımcı olurlar.
Eksiksiz ve alakalı bir anlamsal çekirdek oluşturmak için şu ipuçlarını izleyin:
- Mümkün olan maksimum anahtar kelime sayısını toplayın.
- Düşük veya çok düşük hacimli kelimeleri göz ardı etmeyin.
- Farklı kaynaklardan veri topluyorsanız, yinelenen anahtar sorguları filtreleyin.
- Anahtar ifadeleri gözden geçirin ve size uymayanları kaldırın.
- Sorguları amaca göre sınıflandırın ve en çok aranandan en az aranan anahtar kelimeye doğru hacme göre sıralayın.
Kümelenme
Tüm sorguları toplayıp ihtiyacınız olmayanları attıktan sonra, bu isteklerin siteye nasıl yerleştirileceğini anlamanın zamanı geldi. Bunu yapmak için önce tüm cümleleri kümelemelisiniz.
Özellikle siteniz binlerce sorgu içeriyorsa, bunları manuel olarak sıralamak haftalar sürebileceğinden, bunun için özel araçlar kullanmanızı öneririz. Her durumda, manuel yeniden çalışmayı unutmayın çünkü aletlerin hiçbiri %100 sonuç vermeyecektir. Kümeleme ile işiniz bittiğinde, tüm anahtar ifadelerin gruplara dağıtıldığı bir tablonuz olacak. İşleri daha net hale getirmek için, ilgili oldukları konuya göre bu grupları etiketleyin.
Kümeleme, her kategori için ana anahtar kelimeleri seçmenize, ne tür sayfalar oluşturmanız gerektiğini belirlemenize ve alt kategori sayfaları, etiketler ve filtreler gibi bir hiyerarşi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Anahtar kelime araştırması, sitenin yapısını kullanıcı ihtiyaçlarına göre oluşturmanıza olanak sağlayacaktır. Anlamsal çekirdeği oluşturduktan sonra, hangi sorguların en sık olduğunu anlayacaksınız – kural olarak, bunlar en üst düzeydedir ve onlar için kategoriler oluşturulmuştur. Buna göre orta ve düşük hacimli anahtar kelimelerden alt seviye sayfalar oluşturulur.

Adım 3. Hiyerarşi görselleştirmesi
Rakiplerinizin tüm sorgularının kümelendiğini analiz ettikten sonra, sitenin hiyerarşisini düşünmenin zamanı geldi. Sitenin tüm ana bölümlerini planlamanız veya araçlarla görselleştirmeniz ve hangi alt bölümleri ve sayfaları içereceğini düşünmeniz gerekir.
Ayrıca, bu aşamada, ne tür bir içeriğe ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekir: ticari, bilgilendirici, teknik vb. Bu, sitenizin nişi ve özelliklerinin yanı sıra kullanıcılarınıza sunmak istediğiniz bilgi miktarına bağlıdır.
Yapının kaç sayfası ve şubesi olursa olsun, sitenizin herhangi bir sayfasına ne kadar çabuk ulaşabileceğinizi düşünün. Ana kategorilere ait sayfaların bulunduğu derinliğin 2. seviyeyi geçmemesine dikkat ediniz. Dar profilli sayfalar için üçüncü seviyeden daha ileri gitmemelisiniz.
kullanmanızı öneririz düz yapı Bu sorunu önlemek için derin bir sorundan ziyade.

Bu varyant, herhangi iki sayfanın birbirinden sadece birkaç tıklama uzakta olmasını garanti eder.
Doğru yapıyı oluşturmanıza yardımcı olacak diğer bazı ipuçlarının bir listesi:
- Kullanıcılarınız için hangi sayfaların birincil ve ikincil olacağını düşünün.
- Sitenizde olması gereken sayfaların bir listesini oluşturun.
- Sayfalar arasındaki olası tüm bağlantıları not edin ve listedeki tüm sayfalara bağlantılar olup olmadığına bakın.
- Ana sayfadan sayfaya ulaşmak için üçten fazla tıklamaya ihtiyacınız varsa, bu sorunu da çözmelisiniz.
- Kategoriler ve alt kategoriler için net adlar oluşturun.
- Görselleştirin. Sayfaların hiyerarşisini ve aralarındaki bağlantıları çizmek için bir not defteri veya web araçları kullanın.
- Yapıyı tamamen değiştirmeden gelecekte yeni kategoriler ve alt kategoriler eklemek için ölçeklenebilirlik sağlayın.

Adım 4. Navigasyon
Kullanıcıların sayfalar arasında nasıl gezindiği, site yapısının önemli bir parçasıdır. Kullanıcılar için bir sayfadan diğerine gezinmeyi kolaylaştırmak için bağlantıyı doğru bir şekilde düzenlemeniz gerekir. Sitenin her sayfasının diğer sayfalara bağlantılar içerdiğinden emin olun.
Mantıksal bağlantı, hem kullanıcılar hem de arama botları için güvenilir bir site rehberidir. Bağlantıyı doğru yapmak için ziyaretçiler ve tanıtım için en önemli sayfalardan başlayın.
olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. yetim sayfalar senin planında
İdeal olarak, bu tür sayfaların hiç olmaması gerekir. Ancak, büyük siteler için minimum gereksinim, bunun değerli sayfaları etkilememesini sağlamaktır.
Dahili bağlantı oluşturmak için iki tür bağlantı kullanmanızı öneririz:
- Bağlamsal — doğrudan metin içeriğinden bağlantılar.
- Gezinme – özel olarak ayrılmış bölümlerde bulunur.
Çeşitli gezinme bölümlerine daha yakından bakalım.
1. Üst bilgi ve alt bilgi
Bu, her sitede bulunan temel bir unsurdur. Başlık sayfanın en üstündedir ve genellikle kullanıcılar için önemli olan kategorilere ve hizmet sayfalarına bağlantılar içerir. Başlıkta ne olması gerektiği ve nasıl doğru bir şekilde tasarlanacağı hakkında daha fazla bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Altbilgi, sitenizin önemli bağlantılar eklemeniz gereken diğer bir önemli öğesidir. Hem başlıktaki bölümleri çoğaltabilir hem de diğer gezinme öğelerini içerebilir. Buraya örneğin CTA sayfalarına bağlantılar ekleyebilirsiniz, böylece sayfanın sonuna ulaşan kullanıcılar geri dönmek zorunda kalmadan işlem yapabilirler. Makalemizde altbilgi tasarlama hakkında daha fazla bilgi edinin.
2. Gezinme menüsü
Menü, çoğu kullanıcının ihtiyaç duyabileceği tüm sayfalara (kategoriler) bağlantılar içermelidir. Genellikle sitenin üst kısmına veya dikey olarak sol tarafa yerleştirilir. Site çok tematik ise, açılır menü ile seçenekleri kullanabilirsiniz, böylece kullanıcılar yalnızca bir kategoriyi ziyaret etmekle kalmaz, aynı zamanda daha uygun bir alt kategori seçeneği de seçebilir.
3. Ekmek kırıntıları
Bu gezinme öğesi, kullanıcıların sitenin hangi bölümünde olduklarını anlamalarına yardımcı olur ve onları belirli bir sayfadan önceki alt kategoriye veya kategoriye yönlendirir. Siteniz derin ve dallanmış bir yapıya sahipse eklemenizi öneririz.
4. Filtreleme ve ayırma ünitesi
E-ticaret siteniz varsa bu unsuru kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Bu gezinme seçeneği, kullanıcıların doğru ürünü bulmasına yardımcı olur. Filtreleri, sayfada karışıklık yaratmadan sitede sunulan ürünlerin maksimum sayıda özelliğini kapsayacak şekilde düzenlemeniz gerekir.
5. Benzer ürünler/ürünler
Kullanıcının siteyi daha derinden incelemesini sağlamak için bir başka fırsat da “Ayrıca Bakın” ve “Beğenebilirsiniz” bölümleridir. Kategoriler içindeki belirli sayfalar arasında gezinmeyi kolaylaştırarak zaman içinde kaybolmamalarını sağlarlar.
Adım 5. Teknik bileşenler
URL yapısını çalışın
URL’lerin yapısı site hiyerarşisinden etkilenen şeylerden biridir ve bu aşamada sayfa adresinin bir kategori veya alt kategori göstergesi içerip içermeyeceğini düşünmelisiniz.
Bir Site Haritası Oluşturun
Gezinmeyi sadece kullanıcılar için değil, arama robotları için de kolaylaştırmalısınız ve bir site haritası, Google’ın sitenizi daha hızlı dizine eklemesine yardımcı olacaktır. Tüm URL’lerin bir listesini ve sayfa hiyerarşisini içeren bir XML dosyası oluşturmanız gerekir.
Teknik sayfaları engelle
Hangi sayfaların yalnızca gezinme işlevi gerçekleştirdiğini ve arama motoru dizinine dahil edilmemesi gerektiğini belirleyin. Bunlar, örneğin arama veya filtreleme sayfaları olabilir, çünkü genellikle tanıtım için kullanışlı değildirler. Robots.txt veya meta ad robotlarını kullanarak taranmasını engellemenizi öneririz.
Çözüm
Düzgün organize edilmiş bir site yapısı, etkili tanıtımına yönelik önemli bir adımdır. Sitenizin hangi sayfaları içereceğini ve bunların nasıl bağlanacağını düşünün. Yukarıdaki önerileri dikkate alırsanız, muhtemelen hem kullanıcılarınızı hem de arama motorlarını aynı şekilde memnun edeceksiniz. Ayrıca bize yazabilirsiniz, uzmanlarımız projenin tüm özelliklerini dikkate alarak sitenizin yapısını geliştirmenize yardımcı olacaktır.