Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Web Sunucusu Nedir ve Nasıl Çalışır?
Bu blogda tartışacağımız konulara bir göz atalım:
Yeni başlayanlar için bu Wix Siber Güvenlik Tam Kursunu izleyin:
İnternet sunucusu nedir?
Bir web sitesinin içeriği, bir web sunucusu yardımıyla depolanır ve sunulur. Kullanıcının ihtiyaç duyduğu tüm resimler, metinler, videolar, uygulama verileri ve diğer her şey bir web sunucusu yardımıyla sunulur. Bir kullanıcı bir bağlantıya tıkladığında veya bir indirme işlemi başlattığında, web sunucusu web sitesinden veri ister. Daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için, bir web sunucusunun tanımına bir göz atalım.
Web Sunucusu Tanımı
Hiper metin aktarım protokolü (HTTP) ve diğer protokollerin kullanımı ile World Wide Web’deki isteklere yanıt vermekten sorumlu olan donanım ve yazılımdan oluşur. Bu istekler müşteriler tarafından yapılır.
Sorumlu olduğu ana şey, bir web sitesinin içeriğini, talep eden her kullanıcıya göstermektir. Bu süreç, verilerin depolanmasını, işlenmesini ve iletilmesini içerir.
Cihazlar arasında veri alışverişi, bir web sunucusunun donanımı tarafından kolaylaştırılır. Bir web sunucusunun yazılım bileşeni, kullanıcıların barındırılan dosyalara erişimini kontrol eder. Web sitelerini barındıran tüm sistemlerin web sunucusu yazılımına sahip olması gerekir.
Bir Web Sunucusunun İşlevleri
Bir web sunucusunu tüm yönleriyle anlamak için, çeşitli işlevlerini anlamakla başlamak önemlidir.
Web sunucuları genel olarak aşağıdaki işlevlere sahiptir:
- Web sunucuları, tüm web sitesi verilerini depolar ve yapılandırır. Bu, verileri yetkisiz kullanıcılardan korumak için yapılır.
- Web sunucuları, barındırılan web sitelerine erişilebilirliği sağlamak için birincil sorumluluğa sahiptir. Bu, arka uç veritabanı sunucusu hizmetlerinin kullanılabilirliğini ve daha fazlasını içerir.
- Dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşteriler web sitenize erişmeye çalıştığında, web sitenizin web sunucusu onlara uygun şekilde hizmet verir. Bu tür potansiyel müşteriler ve ziyaretçiler, son kullanıcılar olarak bilinir ve erişim istekleri, son kullanıcı istekleri olarak bilinir.
- Web sunucuları, bant genişliğini kontrol etmeye yardımcı olur; fazla ağ trafiğini en aza indirecek ve böylece ağdaki genel trafiği düzenleyecek şekilde donatılmıştır. Web sunucularının bu özelliği, kesinti sürelerini büyük ölçüde engeller. Kapalı kalma süresi genellikle fazla web trafiğinden kaynaklanır.
- Bir web sunucusunun varlığı, Perl, Ruby, Python ve diğerleri gibi popüler betik dillerinde dinamik web sayfalarının oluşturulmasını sağlar.
Bir Web Sunucusu Nasıl Çalışır?
Bir web tarayıcısı, bir web sunucusunda barındırılan bir dosyayı talep etmek için HTTP kullanır. HTTP sunucusu bu isteği kabul eder, dosyayı bulur ve HTTP kullanarak tarayıcıya geri gönderir. Süreçteki tüm adımlara bir göz atalım:
- Bir kullanıcı, adres çubuğunda erişmek istediği URL’yi belirtir.
- Tarayıcı, alan adının IP adresini getirir. Bu, web tarayıcısını web sunucusuna götürür.
- Tarayıcı, HTTP kullanarak dosyayı web sunucusundan ister.
- Web sunucusu istenen dosyayı HTTP yoluyla geri gönderecektir. Dosyanın olmaması durumunda bir hata mesajı gönderilir.
- Tarayıcı web sayfasını görüntüler.
Bir web sunucusu birden çok etki alanını barındırabilir.
Web Sunucusu ve Uygulama Sunucusu
Hayır. | Web sunucusu | Uygulama sunucusu |
1. | Web sunucuları yalnızca web kapsayıcılarına bağlıdır | Uygulama sunucuları, EJB kapsayıcılarının yanı sıra web kapsayıcılarına bağlıdır |
2. | Web sunucuları en çok statik içerik için uygundur | Uygulama sunucuları en çok dinamik içerik için uygundur |
3. | Web sunucuları çok fazla kaynak kullanmaz | Uygulama sunucuları çok fazla kaynak kullanır |
4. | Web sunucuları, web uygulamalarının çalışma ortamını ayarlamaktan sorumludur. | Uygulama sunucuları, kurumsal uygulamalar için çalıştırma ortamının düzenlenmesinden sorumludur. |
5. | Web sunucularında çoklu kullanım desteklenmez | Uygulama sunucularında çoklu kullanım desteklenir |
6. | Bir web sunucusunun kapasitesi, bir uygulama sunucusununkinden daha düşüktür | Bir uygulama sunucusunun kapasitesi, bir web sunucusununkinden daha fazladır |
7. | Web sunucularında kullanılan protokoller HTTP ve HTML’dir. | Uygulama sunucularında kullanılan protokoller GUI, HTTP, RPC ve RMI’dır. |
Web Sunucusu Kullanım Örnekleri
Web sunucuları, daha büyük bir internet ve intranet paketinin bir bileşenidir. Şunlar için kullanılabilirler:
- E-posta gönderme ve alma
- Dosya aktarım protokolü (FTP) dosyaları için istekleri indirme
- Web sayfalarının oluşturulması ve yayınlanması
Sunucu tarafı komut dosyası oluşturma, birçok web sunucusunda da desteklenir. Bir web sunucusunda betikler kullanır ve istemciler için yanıtı kişiselleştirmeye yardımcı olabilir. Sunucu makinesi, sunucu tarafı komut dizisini çalıştırmak için kullanılır. İşlem, Köprü Metni Ön İşlemcisi (PHP), Active Server Pages (ASP), vb. HTML belgeleri aynı işlem kullanılarak dinamik olarak oluşturulabilir.
Web Sunucusu Türleri
Burada birkaç tür Web Sunucusu göreceksiniz.
Apaçi
1996 yılında başlatılan ve şu anda tarafından sürdürülmektedir Apaçi Foundation, Apache Web Sunucusu bugün dünyanın en popüler web sunucularından biridir. Ücretsiz bir yazılımdır. Linux, Windows, Mac ve daha fazlası gibi platformlarla uyumlu olması en iyi web sunucusu örneklerinden biridir.
IIS
Kısaltması ile yaygın olarak bilinen, internet bilgi servisi (IIS), Microsoft’a ait bir web sunucusudur. IIS, Windows Sunucu İşletim Sistemi ile birlikte gelir ve bir grafik arabirim aracılığıyla yapılandırılabilir.
NGINX
NGINX, 2002 yılında Igor Sysoev tarafından geliştirilmiştir. Proxy sunucusu olarak da çalışan bir web sunucusudur. Bu, tıpkı Apache gibi başka bir web sunucusuyla birlikte çalışabileceği anlamına gelir. Birincil görevi, yüzlerce eşzamanlı bağlantıyı yönetmektir.
Apaçi Tomcat
Apache Tomcat, Java Servlet’lerinde uzmanlaşmış ücretsiz bir web sunucusudur. Apache Tomcat, popüler olarak bir Java kapsayıcısı olarak bilinir. Port 8080 altında çalışabilir ve PHP, ASP.net, Perl’i destekler, Pitonve dahası.
ışıktpd
lighttpd 2003 yılında geliştirilmiştir. Bu web sunucusu düşük bellek, CPU ve disk alanı gerektirir. Web kameraları, internet yönlendiricileri ve benzer nitelikteki diğer şeyler, web sunucusu olarak lighttpd’yi kullanır.
Statik Web Sunucusu ve Dinamik Web Sunucusu
Web sunucuları hem statik hem de dinamik içerik sunabilir. Statik içerik olduğu gibi gösterilirken dinamik içerik değişmeye devam eder.
Statik bir web sunucusunun bir HTTP yazılımı ile birlikte bir bilgisayarı vardır. Sunucu, barındırılan dosyaları tarayıcıya gönderdiğinde, bunlar herhangi bir değişiklik yapılmadan gönderilir.
Öte yandan, dinamik bir web sunucusunun bir bilgisayarı ve veritabanı ve uygulama sunucusu gibi başka yazılımları vardır. Uygulama sunucusu, barındırılan dosyaları tarayıcıya gönderilmeden önce istediği zaman güncelleyebilir. Bu web sunucusu, veri tabanından her talep edildiğinde de içerik üretebilir. Bu esneklik sağlar ama aynı zamanda süreci daha karmaşık hale getirir.
Web Sunucusu Mimarisi
Web sunucusu mimarisi, bir web sunucusunun düzenidir. Bunlar, web sunucusu mimarisine dayalı olarak geliştirilir, tasarlanır ve dağıtılır. Bir web sunucusunun, web sunucusu tabanlı işlemler ve hizmetler sunmak için gerekli olan tüm temel bileşenleri, mimari düzende tanımlanır.
Aşağıdakiler dahil olmak üzere web sunucusu mimarisinde tanımlanan belirli parametreler vardır:
- Sunucunun fiziksel kapasitesi. Buna depolama, bellek ve bilgi işlem gücü dahildir.
- Sunucunun kalitesi ve performansı. Buna aktarım hızı, gecikme süresi ve düşük bellek kullanımı dahildir.
- Uygulama katmanları. Bu, sunucuda dağıtılan farklı uygulama türlerini içerir.
- Desteklenen platform.
- İsletim sistemi.
- Ağ veya internet bağlantısı.
Web sunucusu mimarisine iki yaklaşım vardır:
- Eşzamanlı Yaklaşım
- Tek süreçli olay güdümlü Yaklaşım
Eşzamanlı Yaklaşım
Eşzamanlı yaklaşımla, bir web sunucusu aynı anda birden çok istemci isteğini işleyebilir. Bunu başarmak için aşağıdaki üç yöntemden biri kullanılabilir:
- çoklu süreç
- çok iş parçacıklı
- Hibrit
çoklu süreç
Tek bir üst süreç, çeşitli tek iş parçacıklı alt süreçler oluşturur ve ardından gelen tüm istekleri alt süreçlere dağıtır. Tüm alt süreçler her seferinde bir isteği işler. Ana süreç, yükü izlemekten ve bir sürecin çatallanması veya doldurulması gerekip gerekmediğine karar vermekten sorumludur.
çok iş parçacıklı
Çeşitli istekleri işlemek için birden çok tek iş parçacıklı işlemler oluşturulur.
Hibrit
Bu yaklaşım, yukarıdaki iki yaklaşımı birleştirir. Birden çok iş parçacığını başlatan birden çok işlem oluşturulur. Bir iş parçacığı bir bağlantıyı yönetir.
Tek süreçli olay güdümlü Yaklaşım
Tek süreçli olay güdümlü (SPED) yaklaşımında, tek bir süreç tüm müşteri işlemlerini ve etkinliğini olay güdümlü bir şekilde gerçekleştirir. Tek bir olaya dayalı sunucu işlemi kullanır ve aynı anda birden çok HTTP isteğini işlemekten sorumludur.
Web Sunucusu Güvenliği
Web sunucunuzu güvende tutmak çok önemlidir. Web sunucusu güvenliğinin olmaması nedeniyle, web sunucunuz DoS saldırıları, SSoS saldırıları, SQL enjeksiyonları, yamasız yazılım, siteler arası komut dosyası çalıştırma ve çok daha fazlası gibi çeşitli saldırılara karşı savunmasızdır.
Web sunucunuzu aşağıdaki şekillerde koruyabilirsiniz:
- Sunucunuzda sadece gerekli servisleri tutun. Web sunucunuzda çok fazla hizmet olması portalları açabilir. Bu, uzun vadede bilgisayar korsanlığı faaliyetlerine olanak sağlayabilir. Gereksiz hizmetleri kaldırmanın ek bir yararı da genel web sitesi işlevselliğini iyileştirecek olmasıdır.
- Geliştirme, test ve üretim için ayrı ortamlara sahip olarak ihlal riskini azaltabilirsiniz. Tercihen ayrı ortamlar özel tutulmalıdır.
- Yedeklemeleri otomatikleştirin ve bir güvenlik duvarı kurun. Tüm güvenlik sistemlerinizin güvenliği ihlal edilmiş olsa bile bir güvenlik duvarı kullanışlı olacaktır. Günlük yedeklemeyi otomatikleştirerek, verileri uzun vadede koruyabilirsiniz. Bu, sisteminiz tamir edilemeyecek şekilde tehlikeye girdiğinde bile faydalı olacaktır.
Çözüm
Bir web sunucusu, işletmenizin web sitesi için önemlidir. Bunun genel sağlığı, web sitenizin kalitesini büyük ölçüde belirler; web sunucunuzun sağlığı, veri gizliliğini ve çok daha fazlasını etkiler. Web sunucunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için web sunucusu güvenlik sistemlerini uyguladığınızdan emin olun. Bu blogda “Web Sunucusu Nedir? Tip, Mimari vb”.