Whois Arama 2023 | Alan Adı Kayıtlı Sahibi Detayı – Showeblogin

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: Whois Arama 2023 | Alan Adı Kayıtlı Sahibi Detayı – Showeblogin

Bir Alan Adının yasal veya kayıtlı sahibinin, IP adresinin, satın alma tarihinin, yenilenmesinin ve geçerliliğinin halka açık bilgilerini bilmek için WHOIS veritabanı.

Whois Arama Aracı 2023: Bir alan adının tescilli veya yasal sahibi ve kullanım süresi hakkındaki ayrıntıları öğrenin. Bu hizmet ayrıca size bir alan adıyla ilgili halka açık iletişim bilgileri ve diğer bilgileri sağlayacaktır.

Son zamanlarda, alan adınız için en iyi alan adı kayıt şirketini seçmenizde kararınızı kolaylaştıracak ana faktörleri sizinle tartıştım.

Ana faktörlerden biri, web siteniz için alan adı satın alırken kayıt kuruluşuna sağladığınız gizlilik bilgilerinizi korumaktı.

Bu eğitimde, kayıtlı alan adınızla ilgili önemli tarihlerin yanı sıra alan adı kayıt şirketi ve alan adı sahibi iletişim bilgilerini öğrenmek için whois veritabanı/kaydı hakkında bilgi edineceksiniz.

Alan adlarıyla ilgili bilgileri aramak için WHOIS ilk kez standartlaştırıldığında 1980’di. Tüm etki alanı kaydını yöneten Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) adlı tek bir kuruluş vardı.

Whois Veritabanı Nedir? Alan Adı Sahibini Nasıl Bilirsiniz?

Her yıl milyonlarca kişi, ticari kuruluş, kuruluş ve devlet şirketi web siteleri için alan adları kaydettiriyor. Herhangi bir alan adıyla ilgili tüm bilgiler, “kayıt şirketleri” ve “kayıt şirketleri” olarak bilinen bağımsız kuruluşlar tarafından yönetilir.

Alanın satın alındığı kayıt şirketleri veya Kayıt Operatörleri (RO), her bir üst düzey alan adına (TLD) kayıtlı tüm alan adlarının ana veritabanını tutar.

Bu tür bilgilere whois veritabanı denir ve kayıt şirketleri ve kayıtlar, kayıtlı alan adlarındaki bu verilere halka açık erişim sağlar. WHOIS, bir alan adı veya IP adresinden kimin sorumlu olduğu sorusunu soran bir sistemden başka bir şey değildir.

Tavsiye Edilen:  Yanıt Alan Backlink Sosyal Yardımı Nasıl Yapılır?

Whois Veritabanını Kontrol Edin

Alan Adı Kayıt Verileri: Herhangi bir kayıtlı alan adı yani ile ilgili başlıca üç kayıt vardır. 1) Alan Adı Kayıt Şirketi; 2) Alan Adı Tescil Ettiren; ve (3) Alan Adının önemli tarihleri.

1) Alan Adı Kayıt Şirketi:

Alan adı kayıt kuruluşu, alan adını kaydettirmek için yetkili kuruluştur. Kayıt şirketi olmak isteyen herhangi bir kuruluşun ICANN akreditasyonu alması gerektiğini unutmayın. Whois veritabanı, alan adının satın alındığı kayıt kuruluşunun adını içerir. Bir alan adı sağlayıcısı hakkında aşağıdaki bilgileri alabilirsiniz:

i) Yönlendirme URL’si: Alan adı kayıt kuruluşunuzun web sitesi adresi.
ii) WHOIS Sunucusu: Etki alanı ayrıntılarını kontrol etmek için kayıt kuruluşunun sunucu adı.
iii) Kayıt Memurunun Adı: Etki alanı sağlayıcınızın adı.
iv) İletişim E-postasını Kötüye Kullanma: Alan adı hakkında şikayette bulunmak için kayıt kuruluşunun e-posta kimliği.
v) İletişim Telefonunu Kötüye Kullanma: Alan adı hakkında şikayette bulunmak için kayıt kuruluşunun iletişim numarası.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak, WHOIS veritabanı ayrıca Alan Adı sunucularını, sponsor kayıt şirketi IANA ID’yi ve alan adının durumunu vb. içerir. Böylece, whois kaydı, kayıtlı herhangi bir alan adıyla ilgili her şeyi hızlı ve kolay bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilir.

Ancak, WHOIS kaydının doğru olmadığını fark ederseniz, belirtilen whois hizmeti şikayet formunu doldurarak ICANN’e şikayette bulunabilirsiniz.

Whois Hizmeti Şikayet Formu

Alan adınızı bir kayıt kuruluşundan diğerine transfer ettiyseniz, mevcut kayıt kuruluşuna ilişkin bilgilerin görüntüleneceğini unutmayın.

2) Alan Adı Tescil Ettiren:

Aslında, bir alan adı satın aldığınızda, aşağıdaki kişisel (Yönetici), organizasyonel ve teknik bilgileri sağlamanız gerekir:

  1. Ad Soyad: Alan adının gerçek sahibinin tam adı.
  2. organizasyon: Belirli alan adının sahibi olan şirketin adı.
  3. Posta adresi: Kayıtlı alan adı sahibinin mevcut adresi.
  4. Telefon numarası: Sabit hat numarası veya kaydedenin kişisel numarası.
  5. Faks Numarası: Etki alanı sahibinin FAKS numarası.
  6. Email kimliği: Alan adı yöneticisinin e-posta adresi.
Tavsiye Edilen:  Görsel SEO: Görselleri Arama Motorları İçin Optimize Etmek İçin 13 Taktik

Alan adı kaydınızla ilgili yukarıdaki bilgiler, gizlilik koruması yoluyla güvenceye almadığınız takdirde halka açık olacaktır. Dolayısıyla, yukarıdaki bilgiler belirli bir alan adının gerçek sahibinin kim olduğunun kanıtıdır.

Ancak, adınızın alanınızın kayıtlı sahibi olarak görünmediğini fark ederseniz, daha fazla ayrıntı için alan adı sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz. Alan adınızla ilgili bilgilerin yanlış olduğunu fark ederseniz, bu çevrimiçi şikayet formunu doldurarak ICANN’e de şikayette bulunabilirsiniz.

Whois Yanlışlık Şikayet Formu

Alan adınızla ilgili WHOIS bilgilerini korumanız önemle tavsiye edilir. Aksi takdirde spam yapanlardan çok fazla saldırı alabilirsiniz. Bunun sonucunda posta kutunuz istenmeyen postalarla dolar ve web siteniz veya bloglarınız tehlikeye girebilir.

3) Alan Adının Önemli Tarihleri:

Kayıtlı bir alan adı ile ilgili önemli tarihler aşağıdadır:

  • Güncelleme Tarihi: Alan adının en son güncellendiği yani yenilendiği tarih.
  • Oluşturulma tarihi: Alan adının tescil edildiği tarih.
  • Son kullanma tarihi: Alan adının sona ereceği tarih. Yani alan adınız o tarihe kadar geçerli olacaktır.

Diğer detay

  1. Bayi Bilgileri
  2. Alanın yetkili ad sunucusu bilgileri
  3. Bildirimler ve Açıklamalar

Bu nedenle, kayıtlı bir alan adı sahibiyseniz, alan adınızı bitiş tarihinden önce yenilemeniz gerekir.

Alan adınız sona erdiğinde artık o alan adının sahibi olmayacağınızı unutmayın. Bundan sonra, alan adı kayıt şirketiniz alan adınızın sahibi olacak ve alan adınızı en yüksek teklifi verene satabilecektir.