Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: WordPress Düzenleme İpuçları! Bölüm I
Son birkaç yıldır WIX müşterilerimiz için birçok özel temalı WordPress web sitesi oluşturdu. WordPress, blog yazmak için bir araç olarak başladı ve hızla son derece popüler hale geldi. Kısa süre sonra blog hiyerarşisinin dışında bağımsız olarak var olan “sayfaları” yayınlama yeteneği eklendi ve bu da WordPress’i tam teşekküllü bir içerik yönetim sistemi veya CMS haline getirdi.
Houston’daki WordPress web tasarımımızın web sitenizi yeni boyutlara taşımaya nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için bugün WIX ile iletişime geçin.
Müşterilerin herhangi bir türde CMS’ye ihtiyaç duymasının ana nedeni, kodlama bilgisi olmadan içerik yayınlama ve yönetme becerisini kazanmaktır. WordPress, web sitesi yayınlamayı MS Word veya başka bir kelime işlemcide belge yazmak kadar kolay hale getirmek için tasarlandı. Çoğunlukla, gerçekten bu kadar kolaydır. Sayfalar birden fazla içerik alanı içerdiğinde, web sitesinin genel formatını tehlikeye atmadan içeriğin güncellenebileceği her alan için özel düzenleme alanları tanımlarız. Bu alanların tümü mevcuttur ve ilgili sayfanın sayfa düzenleyicisinde açıkça etiketlenmiştir.
Ancak bu işlevselliğe rağmen birçok müşterimizin kendi güncellemelerini yapmakta tereddüt ettiğini biliyoruz. Elbette birçoğu şirketleri için başka şeyler yapmakla meşgul, ancak başka bir neden de açık: WordPress’in yönetici alanına aşina değiller.
Bu yazı dizisinin amacı bu küçük engelin aşılmasına yardımcı olmaktır. Düzenleme ve yayınlamanın her yönünü kapsamamakla birlikte, bu diziye dahil edilen konular seçilmiştir çünkü bu alanların bazen yeni başlayan editörler için sinir bozucu olduğunu biliyoruz. Ayrıca güzel içeriklerin yayınlanmasını daha da kolaylaştıran bazı özelliklerin nasıl ekleneceğini de gösteriyoruz.
Giriş
Eğer kesinlikle yeni başlayan biriyseniz, muhtemelen WP admin’e nasıl giriş yapacağınızı bilmiyorsunuzdur. Çoğu zaman giriş ekranı www.yourwebsite.com/wp-admin/ adresinde bulunur. Giriş bilgilerinizi bulamıyorsanız, sıfırlama e-postası almak için Şifremi Unuttum bağlantısını kullanın. E-posta adresiniz oturum açma işlemiyle ilişkili değilse, erişim elde etmenize yardımcı olması için geliştiricinizle veya barındırma şirketinizle iletişime geçmeniz gerekebilir. Bu kaynaklar, veritabanına doğrudan yeni bir yönetici veya editör hesabı ekleyerek yeni bir oturum açma sağlayabilir ve site ve barındırma hesabı sahibi olarak sizin erişebileceğiniz başka yöntemler de vardır.
Bu şifreyi aramaktan bıktınız mı? Dashlane veya LastPass gibi sizin için hatırlayabilecek ve doğrudan oturum açabilecek bir şifre yöneticisi öneriyoruz.
Gönderiler ve Sayfalar
Giriş yaptıktan sonra WP Gösterge Paneli görüntüler. Kontrol panelinin sol tarafında sitenizi yönetmek için gerekli tüm önemli araçları içeren ana menü bulunur. Masaüstünün üst kısmında, yalnızca kontrol paneli menüsüne ulaşmak için kontrol panelini yeniden görüntülemeden, sıklıkla ihtiyaç duyulan özelliklere erişmenize yardımcı olan inanılmaz derecede kullanışlı yönetici çubuğu bulunur.
Yeni bir blog yazısı oluşturmanız veya daha önceki taslakları ya da yayınlanmış yazıları düzenlemeniz gerekiyorsa masaüstü menüsündeki Yazılar sekmesini kullanın. Ayrıca üst menüden “Yeni Ekle” sekmesi altından da yeni gönderiler ekleyebilirsiniz. Yeni bir sayfa oluşturmak veya bir sayfayı düzenlemek istiyorsanız masaüstündeki veya yönetici çubuğundaki Sayfalar sekmesini kullanın.
Yeni bir gönderi veya sayfa oluşturmayı seçtiğinizde hemen bir başlık girip diğer içeriği yazmaya başlayabileceğiniz düzenleme ekranına yönlendirilirsiniz. Mevcut bir gönderiyi veya sayfayı düzenlemek istiyorsanız gönderilerin veya sayfaların listesine yönlendirileceksiniz. Öğelerin başlıklarının altında, sizi söz konusu sayfa veya gönderi için WP düzenleyici ekranına götürecek düzenleme bağlantısı da dahil olmak üzere daha küçük bağlantılar bulunur.
WordPress Görsel Düzenleyici Temelleri
WordPress Görsel Düzenleyici, bilgisayarda belge yazmaya alışkın olan herkesin aşina olduğu bir simge araç seti görüntüler. Kalın, italik, madde işaretli ve numaralı listeler, blok alıntı, metin hizalaması, köprüler ve (yani, yayınlanan öğenin tam adresi) ve düzenleme modu sekmeleri dahil olmak üzere en sık kullanılan öğeler varsayılan olarak görüntülenir: Görsel veya Metin. Gelecekteki bir gönderide Metin düzenleyiciyi inceleyeceğiz.
En solda, simge satırının yanında, seçilen metni paragraflara veya başlık düzeylerine atayan son derece önemli format seçimi açılır menüsü bulunur. Biçimlendirme açılır menüsünün kullanılması, seçilen metne uygun HTML etiketlerini ekleyecektir, ancak etiketleri Görsel Düzenleyici’de görmezsiniz. Doğru HTML metni biçimlendirmesi, arama motorları için, arama sonuçlarındaki sayfa sıralamasını hesaplamanın bir parçası olarak içeriğinizi tarama ve değerlendirme konusunda önemlidir. Kısacası, biçimlendirme açılır menüsü içeriğinizin internette bulunmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin, makalenizin ana konusunun bir “H1” başlık etiketi içine alınması ve alt başlıkların da H2, H3, H4 vb. kullanılarak doğru önem hiyerarşisine göre atanması çok önemlidir.
Biçimlendirme açılır menüsünü kullanmak düzenleme hayatınızı da kolaylaştıracaktır çünkü bu aynı zamanda içeriğinizi tutarlı bir şekilde görüntülemek ve web sitenizin genel stiline uymak için gereken doğru rengi, boyutu ve diğer özellikleri de sağlayacaktır.
Ayrıca editörün kendisinin, web sitenizin halka açık tarafının kullandığı öğeleri görüntülemek için aynı talimatlar dizisini kullanmadığını da lütfen unutmayın. Bu biraz endişe verici olabilir çünkü gördüğünüz metin, sitenizde görüntülendiğindeki gibi bir stile sahip değildir. Ancak nasıl görüneceğinden emin değilseniz, kaydetmeden önizleyebilirsiniz ve hatta pişman olduğunuz bir düzenlemeyi kaydettiğinizde geri dönebilirsiniz. Bu iki hayat kurtaran özellik hakkında daha sonra daha fazla bilgi vereceğiz.
Mutfak lavabosu”
En sağdaki (“Mutfak Lavabosu”) simgesine basıldığında, içerik oluşturmada sıklıkla ihtiyaç duyulan ek araçlar görüntülenecektir; bunlar arasında üstü çizili, yatay çizgiler, metin rengi, metni formatlamadan yapıştırma, net formatlama, özel karakterler, girinti, geri alma, yineleme ve klavye kısayolları yer alır. .
Paragraflar ve Satır Sonları: WordPress bunu nasıl yapıyor?
Görsel Düzenleyici’de kompozisyon oluştururken, yeni bir paragrafın oluşmasını istediğiniz yerde Enter tuşuna basın. Metni seçip biçimlendirme açılır menüsünden paragrafa atamanıza gerek yoktur. WordPress, sayfa tarayıcıda oluşturulduğunda paragraflara HTML’yi atar. Bunu anlamak önemlidir, çünkü tek bir paragrafa özel biçimlendirme uygulamadığınız sürece Metin düzenleyicide paragraf etiketlerini de göremezsiniz.
Bazen adres yazarken olduğu gibi satır sonunu zorlamanız gerekebilir. Bunu yapmak için, kelime işlemci yazılımında alıştığınız gibi Shift + Enter tuşlarını kullanırsınız.
Madde İşaretli ve Numaralı Listeler
Görsel Düzenleyici’de madde işaretli bir liste oluşturmak için Enter tuşuna basmanız ve ardından liste öğelerini yazmanız ve her birinin sonunda Enter tuşuna basmanız yeterlidir. Ardından, listeyi tamamladıktan sonra listenin tamamını seçmek için fareyi kullanın ve araç setinden Madde İşaretli veya Numaralı simgeye basın. WordPress tüm öğeleri doğru etiketlerle saracaktır. Shift + Enter tuşlarını kullanmak, tek bir liste öğesi içinde satır sonu sağlar ancak liste oluşturmanıza yardımcı olmaz.
İç içe liste olarak da adlandırılan bir alt liste oluşturmak için iç içe geçecek liste öğeleri grubunu seçin ve ardından girinti simgesini kullanın. İkincil simge sırası görüntülenmiyorsa Mutfak Lavabosu simgesini kullanmanız gerekecektir.
Sütunlar!
Normalde, bir web sitesinde içeriğin sütunlar halinde, özellikle de “mobil uyumlu” sütunlar halinde görüntülenmesi, HTML’nin yanı sıra CSS’nin de (Basamaklı Stil Sayfası – HTML’nin nasıl görüntüleneceğine ilişkin talimatların yazıldığı yer) anlaşılmasını gerektirir. Masaüstü ekranları genişledikçe web siteleri de genişliyor. Bu, içeriğin sütunlar halinde düzenlenmesini metin ve diğer içerikleri sunmanın değerli ve çekici bir yolu haline getirir.
Bu yazının yazıldığı an itibarıyla WordPress, sütun eklemek için yerleşik bir özelliğe sahip değildir, bu yüzden size bu yeteneği, adlı bir eklentiyle nasıl ekleyeceğinizi göstereceğiz. Sütun Kısa Kodları.
- Kontrol Paneli menüsüne gidin ve Eklentiler’i, ardından Yeni Ekle’yi seçin
- Eklenti Ekle ekranının arama çubuğunda “Sütun Kısa Kodları” ifadesini arayın.
- Eklentiyi yüklemek için Yükle düğmesini kullanın, ardından yüklendikten sonra Etkinleştir’e basın.
- Daha sonra yazı düzenleme ekranınıza dönün.
Gönderinizi düzenlemek için geri döndüğünüzde araç setinin üzerinde yeni bir simge göreceksiniz. (Simgeyi görmüyorsanız eklentiyi yükledikten sonra etkinleştirmemiş olabilirsiniz. Yüklü Eklentiler listesine geri dönün ve Etkinleştir bağlantısını tıklayın.)
Aşağıdaki resimde zaten paragraflara ayrılmış bazı örnek içerik gösterilmektedir. Bunlar sütun haline gelecek.
- İmlecinizi ilk sütunun görünmesini istediğiniz yere getirin.
- Daha sonra sütun simgesine tıkladığınızda sütunlar penceresi görünür.
- Üç sütun oluşturmamız gerektiğinden, önce sütun oluklarını oluşturmak için bir miktar dolgu gireceğiz. Basit tutmak için tüm sütunları 15 pikselin sağında ve solunda aynı dolguyla ayarlayacağız. Bunu yapmak, sütun doldurma widget’ına girilen değerin iki katı genişliğinde (30 piksel) sütunlar arasında oluklar oluşturacaktır çünkü boşluk, bitişik sütunun sol tarafına eklenen bir sol sütunun sağ taraftaki dolgusunu içerecektir.
“Üçte bir”e tıkladığınızda eklenti, imlecinizin bulunduğu yere hemen bir sütun kısa kod çifti yerleştirecektir. Bu, açılış ve kapanış kısa kodlarından oluşacaktır:
[one_third padding=”0 15px 0 15px”][/one_third]
- İşte bu noktada biraz dikkatli olmanız gerekiyor. İlk sütunda olmasını istediğiniz tüm metni seçin, ardından kesmek için Ctrl-X (Mac’te CMD-X), ardından kısa kod çiftinin iki parçası arasına yapıştırmak için Ctrl-V veya CMD-V, şu şekilde :
- İşlemi ikinci sütun için tekrarlayın
- Üçüncü (son) sütun için, imleci son sütununuzun başladığı yere getirmeniz ve sütunlar menüsünü yeniden görüntülemek için sütun simgesini tekrar tıklamanız gerekir. Dolguyu doldurun (henüz değilse) ve bu sefer “üçte bir (son)” seçeneğini seçin. Son sütun kısa kod çifti şuna benzer:
[one_third_last padding=”0 15px 0 15px”]
- Düzenleyici ekranının sağ üst çeyreğinde bir Önizleme düğmesi bulunur. Özellikle yeni yüklediğiniz bir eklentiyi kullanıyorsanız, değişikliklerinizi önizlemek genellikle iyi bir fikirdir. İçeriğin nasıl görüneceğini görmek için Önizleme düğmesini tıklayın:
Bu eklenti tarafından oluşturulan sütunlar duyarlıdır; bu, içeriği görüntülemek için cep telefonu gibi küçük bir ekran kullanıldığında dikey olarak istiflenecekleri anlamına gelir.
Serinin bir sonraki bölümünde tablolar ve gönderilerinizde görsellerin ve diğer medyaların nasıl kullanılacağı ele alınacak.
Bu arada, WIX’un Houston pazarlama firmasının, ziyaretçileri müşteriye dönüştürecek bir Houston web sitesi tasarımını nasıl sunabileceğini öğrenin. Bugün bizimle iletişime geçin daha fazla öğrenmek için!