Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır: WordPress temanızı değiştirmeden önce yapmanız gereken her şey
Daha önce WordPress ile çalıştıysanız, muhtemelen WordPress temaları hakkında çok şey biliyorsunuzdur.
Çoğu durumda, bir WordPress teması genellikle web sitenizin genel görünümünü belirler. WordPress yönetici panelinizden ücretsiz bir tema seçebilir veya premium bir WordPress teması satın alabilirsiniz.
Şimdi WordPress temanızı değiştirmek istediğinizi varsayalım. Yüzünde, her şey basit görünüyor. Sadece istediğiniz temayı alın ve yönetici panelinizden değiştirin. Ancak, bunu yapmak web sitenizin tasarımını ve işlevselliğini bozabilir.
Bir temadan diğerine geçişin uygun şekilde planlanması gerekir. WordPress temanızı taşımadan önce dikkat etmeniz gereken her şey burada.
#1: “Kilitleme” temalarıyla çalışın
Kilitleme temaları mı kullanıyorsunuz? Kilitli bir temanın ne olduğunu bilmek önemlidir.
Bir örnek verelim ve premium bir tema satın aldığınızı varsayalım. Tema, yapmanıza izin veren çeşitli tasarım seçenekleri sunar.
Temalar genellikle web sitenizin görünümünü değiştirirken, bazıları ekstra özellikler ve işlevlerle birlikte gelir. Birçok WordPress geliştiricisi, eklenti bağımlılığını azalttığı için bu tür temaları kullanmaktan mutluluk duyar.
Ancak, bu uzun vadede bir sorun haline gelebilir. Zengin özelliklere sahip bir tema kullanmak, işlevselliğini karşılayabilecek eklentiler yüklemeden gelecekte onu değiştiremeyeceğiniz anlamına gelir. Bu, kilitli tema efekti olarak da bilinir.
Okumak: Tema kilitleme etkisi nedir?
#2: Temanızın başlığını, kenar çubuğunu ve alt bilgisini kontrol edin
Genel olarak, web sitenizin üstbilgisi, altbilgisi ve kenar çubuğu, kullandığınız temaya göre tasarlanır. Örneğin Astra, kendi yerel üstbilgi ve altbilgi oluşturucusuyla bir üstbilgi ve altbilgi oluşturmanıza olanak tanır.
Farklı bir temaya geçmeye karar verirseniz, üstbilginiz ve altbilginiz doğal olarak değişir. Bu nedenle, yeni temanızın üstbilgi, altbilgi ve kenar çubuğu karşısında nasıl çalıştığını anlamanız gerekir.
Alternatif olarak, web siteniz için bir üst bilgi ve alt bilgi oluşturmak için bir eklenti kullanabilirsiniz. Bunu yaparak, temayı değiştirseniz bile üstbilginiz ve altbilginiz için endişelenmenize gerek kalmaz. Gibi eklentiler Elementor Üstbilgisi ve Altbilgisi bunu yapmanızı sağlar.
#3: Tema dosyalarındaki izleme kodlarını kopyalayın
Birçok web sitesi sahibi, web sitelerini Google Analytics gibi analitik araçlara bağlamak için izleme kodunu doğrudan temanın dosyalarına yerleştirir.
Bu durumda temayı değiştirirseniz, izleme kodu doğal olarak kaldırılacaktır.
Genellikle gibi eklentileri kullanmanız önerilir. Site Kiti Google Analytics, Search Console vb. ile doğrudan bağlantı kurmak için. Bu, izleme kodunuzun tema değişikliklerinin kapsamı dışında kalmasını sağlar.
Google Analytics’te, tema değişikliklerini dert etmeden trafiği izlemek için Site Kit’i yükleyebilirsiniz. Diğer araçlar için benzer eklentiler bulabilirsiniz. Analiz aracınız bir eklenti sunmuyorsa, izleme kodunu kopyalayıp geçiş tamamlandıktan sonra yeni tema dosyanıza yapıştırmanız yeterlidir.
#4: WordPress web sitenizin yedeğini alın
Web sitenizin eklentileriyle çakışma sorunları varsa, tema değişiklikleri genellikle sorunlara neden olabilir.
Diyelim ki mevcut temanız eklentilerinizle tamamen uyumlu. Yeni bir tema getirdiğinizde, eklentilerin bunlarla tamamen uyumlu olup olmayacağından emin olamazsınız. Sonuçlar, küçük tasarım sorunlarından web sitesinin kapalı kalma süresine neden olabilecek büyük çakışmalara kadar değişebilir.
İkinci durumda, web sitenizi orijinal durumuna geri yüklemeniz gerekebilir. Böyle bir durumda bir web sitesi yedeği kullanışlıdır.
Web sitenizin yedeğini almak için çeşitli eklentiler kullanabilirsiniz. WordPress web sitenizi nasıl yedekleyeceğinizi öğrenmek için aşağıdaki makaleyi ziyaret edin.
Okumak: WordPress web sitenizi nasıl yedekleyebilirsiniz?
#5: Eski ve yeni web sitesi yükleme sürelerini karşılaştırın
Temanızı değiştirdiğinizde web sitenizin yükleme süreleri etkilenebilir. Temanızın web sitesiyle olan yapılandırması değişebilir ve bu da yeni yükleme sürelerine neden olabilir.
Bu nedenle, temanızı değiştirmeden önce ve sonra web sitenizin performansını denetlemeniz çok önemlidir. Yeni tema, yükleme sürelerini en aza indirmek için web sitenizin yapılandırmasını güncellemenizi gerektirebilir.
Yeni temanızın web sitenizin mevcut işlevleriyle doğru şekilde yapılandırıldığından emin olmanız önemlidir. Örneğin, yeni temanızda yerleşik olarak bulunan özellikleri sağlayan eklentileri kaldırabilirsiniz.
Bu şekilde, yeni web sitenizin veritabanı yanıt süresini optimize edebilirsiniz.
#6: Bir hazırlama web sitesi kurun
İdeal olarak, canlı web sitenizi bir hazırlama platformunda test etmeden önce herhangi bir değişiklik yapmamalısınız.
Çoğu büyük platformun, genellikle ana web sitelerinin alt etki alanında bir hazırlama web sitesi vardır. Hazırlama web sitesinde yeni WordPress temanızı test etmek ve her şeyin düzgün çalışıp çalışmadığını görmek iyi bir fikirdir.
Eklenti çakışmalarını kontrol etmekten hız ölçümlerine ve tasarıma kadar, yeni temanın nasıl çalıştığına dair eksiksiz bir denetim yapın.
Hazır olduğunuzda hazırlama web sitesini ana etki alanınıza taşımanız yeterlidir. Alternatif olarak, değişiklikleri hazırlama web sitenizden yayındaki web sitenize aktarmak için başka çözümler de kullanabilirsiniz.
Okumak: Aşamalı bir WordPress web sitesi nasıl kurulur?
#7: Web sitesi bakım modunu kullanın
Hazırlama ortamını ayarlamak konusunda rahat değilseniz, bakım modu yardımcı olabilir. Bu, web sitenizin ana sayfasına bir ‘Bakım/Yapım Aşamasında’ mesajı yerleştirmenizi sağlar.
Bu, web sitenize bir süreliğine erişilemeyeceği anlamına gelse de, hazırlama ortamlarıyla uğraşmaktan çekinen web sitesi sahipleri için daha güvenli bir seçenektir.
Web sitenizi bakım moduna almak için kullanabileceğiniz birçok eklenti vardır. Kullanımları kolaydır ve genellikle sitenizdeki diğer eklentilerle herhangi bir kesintiye neden olmazlar.
#8: Etkinleştirmeden önce temayı deneyin
Sadece görünüşünü beğendiğiniz için WordPress web sitenizdeki bir temayı etkinleştirmemelisiniz. Temanın web sitenizin mevcut eklentileri ve yapılandırmasıyla nasıl davrandığını görmek önemlidir.
Gibi eklentiler WP Tema Testi web sitenizi farklı bir tema üzerine yüklemenizi sağlar. Nasıl çalıştığını görebilir ve eklenti çakışmalarını, hız sorunlarını vb. kontrol edebilirsiniz.
Kullanıcılarınız yeni temayı göremez. Eklenti, yeni temayı yalnızca web sitesi yöneticisi olarak sizin görebilmenizi sağlar.
Bu, yeni bir temayı önizlemenin iyi bir yoludur.
#9: Farklı tarayıcılarda ve cihazlarda temanızın yanıt verebilirliğini kontrol edin
Yeni temanızın farklı cihazlarda uyumlu olup olmadığını bilmek önemlidir. Aksi takdirde, tek tip bir kullanıcı deneyimi sunamazsınız.
gibi araçlar Lambda Testi tarayıcılar arası web sitesi testini basitleştirin. Web sitesi testi için bir araca abone olmak istemiyorsanız, aracı farklı platformlarda manuel olarak test edebilirsiniz. Bu biraz sıkıcı bir süreç olabilir.
Kısa tutmak için web sitenizi ziyaretçilerinizin en sık kullandığı cihaz ve tarayıcılarda test edebilirsiniz. Bu veriler, Google Analytics gibi araçlarda kolayca bulunabilir.
#10: Mobil uygulamanızın nasıl göründüğüne bakın
AppMySite üzerinde oluşturulmuş bir WordPress uygulamanız mı var? Web görünümlerini kullanıyorsanız, temanızı değiştirdikten sonra uygulamanız da farklı görünecektir.
AppMySite hesabınızda uygulamanızın nasıl göründüğünü ve çalıştığını kontrol edebilirsiniz. Önizleme bölümünde, hem Android hem de iOS emülatörlerini bulacaksınız. Uygulamanızın nasıl göründüğünü ve çalıştığını görün ve yeni temanızın doğru şekilde oluşturulduğundan emin olun. Ayrıca öykünücüdeki farklı cihazlar arasında geçiş yapabilir ve hangisinin sizin için en uygun olduğunu görebilirsiniz.
Alternatif olarak, uygulamanız zaten yayındaysa canlı sürümü kontrol edebilirsiniz. AppMySite, web sitenizde yaptığınız değişiklikleri anında otomatik olarak uygulamaya senkronize eder. Bu, sıkıcı, karmaşık öğreticiler yoluyla bir uygulamanın nasıl oluşturulacağını öğrenmenize olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
Yeni temanızın AppMySite’ın . Herhangi bir WordPress temasının uygulamanızla da çalışması muhtemeldir.
Sonuç olarak
WordPress web sitenizin temasını değiştirirken arka planda neler olduğunu bilmek önemlidir. Bu, WordPress temanızı değiştirmeden önce gerekli tüm önlemleri almanıza yardımcı olacaktır.
Bu makale, başka bir WordPress temasına geçmeden önce atmanız gereken tüm adımları açıklamaktadır. Temanızı seçtikten sonra, burada belirtilen adımları izleyin ve web sitenizin yeniden tasarımını tamamlayın.