Yetim Sayfalar: Bunlar Nedir ve Nasıl Tanınır?

Aşağıdaki makale size yardımcı olacaktır:Yetim Sayfalar: Bunlar Nedir ve Nasıl Tanınır?

Tüm çabalarınıza rağmen, web sitenizde sıralama potansiyeli olan ancak Google tarafından keşfedilmemiş bazı sayfalar olabilir. Bunlar yetim sayfalar.

Bunlar, oluşturmak için çok zaman ve çaba harcamış olabileceğiniz sayfalardır, ancak web sitenizin yapısında veya SERP’lerde olmadıkları için herhangi bir organik trafik almıyor olabilirler.

Bununla birlikte, bu sayfaların bağlantılarını satın almak veya oluşturmak sorunu çözmez. Bunun nedeni, web sitenizdeki başka herhangi bir sayfaya bağlı olmadıkları için yetim sayfalar olarak kalacak olmalarıdır.

Bu nedenle link inşası yaparken dikkatli olmalısınız. Yetim bir sayfanın URL’sine yanlışlıkla bir geri bağlantı oluşturmak, bağlantı suyunun web sitenizin diğer sayfalarına geçmeyeceği anlamına gelir.

SEO açısından bakıldığında, bu artık sayfaları tanımlamanız ve dizine eklenmesi için düzeltmeniz önemlidir.

Ancak, bunu doğru şekilde yapabilmek için sahipsiz sayfaların ne olduğunu, onları nasıl bulabileceğinizi anlamanız ve düzeltmeniz önemlidir.

Öyleyse hemen dalalım.

Yetim Sayfa nedir?

Yukarıda bahsedildiği gibi, yetim sayfa, web sitenizde bulunan ancak başka bir sayfaya bağlı olmayan sayfadır. Bu nedenle, başka hiçbir sayfa ona bağlantı vermediğinden, kullanıcılar web sitenizde gezinirken onları bulamazlar.

Daha ne?

Sayfayı bulamayacak olan sadece kullanıcılar değil. Arama motoru tarayıcıları bile bu sayfaları ilk etapta bulamayacakları için tarayamaz ve dizine ekleyemez.

Bu da, bu sayfalarda da herhangi bir organik trafik elde edemeyeceğiniz anlamına gelir. Özetle, o sayfayı geliştirmek için tüm kaynaklarınızı boşuna harcamış olursunuz.

Bununla birlikte, bu yetim sayfalar, çıkmaz sayfalardan biraz farklıdır. Bunlar, web sitenizdeki veya harici web sitelerindeki herhangi bir sayfaya bağlantısı olmayan sayfalardır.

Sonuç olarak, sayfaya gelen hiç kimse web sitenizin içindeki ve dışındaki diğer sayfalara gidemez. Oturumu kapatmaya veya geri dönmeye zorlanacaklar.

Yetim Sayfalar SEO İçin Neden Kötü?

Sahipsiz sayfaların web sitenizin SEO’su için kötü olmasının birçok nedeni vardır. İşte bilmeniz gereken en önemlilerinden bazıları.

1. Dizine Eklenmeyebilir

Daha önce de belirtildiği gibi, yetim bir sayfada onu gösteren herhangi bir bağlantı yoktur. Bu, sayfa yetkisinin çok düşük olacağı ve arama motorlarının örümceklerinin de sayfayı tarayamayacağı anlamına gelir.

Bu, yetim sayfaların dizine eklenemeyeceği veya dizinden düşebileceği anlamına gelir. Bu muhtemelen sayfa içi SEO’nuzu da etkiler. İndekslenmeyen sayfalar SERP’lerde sıralanmaz. Sonuç olarak, onlar aracılığıyla herhangi bir organik trafik almazsınız.

2. Çok Fazla Trafik Sürmeyin

Yetim sayfalar bulunsa ve Google’da dizine eklense bile çok iyi performans göstermeyebilirler. Bunun sebebi link eksikliğinden dolayı sayfa otorite puanlarının çok iyi olmayabilmesidir.

Bu nedenle, bu yetim sayfaları sitenizin yapısına eklemenizi sağlamaya yardımcı olur. Bu, bağlantı yetkisini ve trafiği diğer sayfalardan yetim sayfaya geçirmeye yardımcı olur. Site gezintinize eklemek de yardımcı olacaktır.

3. Tarama Bütçesini Alın

Her hak eden sayfanın arama motorları tarafından dizine eklenmesini sağlamak için web sitenizin tarama bütçesini anlamak çok önemlidir.

Sahipsiz sayfalar burada oyun oynayabilir, özellikle de bir sürü sayfanız varsa. Tarama bütçenizin büyük bir kısmını bu düşük değerli sayfalarda boşa harcayabilirsiniz.

Bu, esas olarak, dizine eklenmeyi hak eden sayfalar için daha az tarama bütçeniz kalacağı anlamına gelir.

Web sitenizde bir sürü sayfanın olduğu bir durumda, tarama bütçeniz bile tükenebilir. Bu, arama motoru botları tarafından taranamayabilecekleri için diğer sayfalar için indeksleme sorunlarına neden olabilir.

4. Zayıf UX’e Neden Olun

Kullanıcı deneyimi, bir web sitesi çalıştırırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biridir. Kötü bir kullanıcı deneyimi, daha düşük trafiğe, daha az potansiyel müşteriye ve daha düşük satışlara neden olur.

Tavsiye Edilen:  Premium Etki Alanları Girişiminizin Başarısına Nasıl Katkı Sağlayabilir?

Yetim sayfalar, ziyaretçilerinize değer sağlamayan güncelliğini yitirmiş içerik barındırabileceklerinden kullanıcı deneyiminizi olumsuz etkileyebilir.

Daha ne?

Bu sayfalar bazı faydalı bilgiler içerse bile, web sitenizdeki başka hiçbir sayfa onlara bağlantı vermediğinden, ziyaretçileriniz bu sayfalara ulaşmakta zorlanabilirler. Bu, ziyaretçileriniz için hayal kırıklığı yaratan bir deneyim olabilir.

Artık yetim sayfaların web siteniz ve SEO için neden kötü olduğunu bildiğinize göre, onları nasıl bulabileceğinize bir göz atalım.

Fazlası var…

Şimdi web sitenize daha fazla organik trafik akışını sağlayacak diğer 102 adımı keşfetme zamanı. SEO Kontrol Listesini buradan alın.

Nasıl göründüğüne bir göz atmak ister misiniz?
E-postanızı girin ve

Artık Sayfalar Nasıl Bulunur?

İşte web sitenizdeki tüm yetim sayfaları bulmak için atmanız gereken adımlar.

1. Tüm Taranabilir Sayfalarınızı Belirleyin

Yapmanız gereken ilk şey, web sitenizin tüm taranabilir sayfalarını belirlemektir. Bunun nedeni, yetim sayfaların büyük olasılıkla taranamayacak olmasıdır.

Bunu yapmak için Screaming Frog, Semrush veya Ahrefs gibi bir araçtan yararlanabilirsiniz. Web sitenizi tarar ve taranabilir ve dizine eklenebilir tüm sayfaları listeler.

Burada bir uyarı var.

Yalnızca noindex etiketine sahip olmayan veya robots.txt dosyasından hariç tutulan sayfaları taramak önemlidir.

Taramayı çalıştırdığınızda, web sitenizdeki tüm taranabilir sayfaların bir listesini alırsınız. Bu listeyi bir e-tabloya aktarabilirsiniz.

2. Google Analytics’i Kullanarak Tüm Web Sitesi URL’lerini Bulun

Web sitenizdeki tüm “taranabilir” sayfaları keşfettiniz. Ancak, tarayıcılar bunları bulmakta ve taramakta zorlanabileceğinden, bu liste büyük olasılıkla sahipsiz site sayfalarını içermeyecektir.

Girmek Google Analytics.

Web sitenizin analitiği ve Google Search Console verileri, web sitenizdeki her bir sayfayı tanımlamaya başlamak için belki de iyi bir yerdir.

Nedeni?

Web sitenizdeki sayfalara yapılan her ziyareti takip edebilecektir. Sonuç olarak, en az bir kez ziyaret edilmiş bir yetim sayfa bile bu listeye girer.

Bu URL listesini bulmak için adresine gidebilirsiniz.

Şimdi, çoğu sayfa yeterli sayıda görüntülemeye sahip olsa da, sahipsiz sayfaların sayfa görüntüleme sayısı büyük olasılıkla daha düşük olacaktır. Bu, SERP’lerde ve web sitenizdeki düşük görünürlüklerine bağlanabilir.

Bu nedenle, bir sonraki mantıksal adım, tüm URL’leri artan sayfa görüntüleme sırasına göre düzenlemektir. Bu, minimum görüntülemeye sahip tüm sayfaların bir listesini getirecektir. Ancak bu onları yetim sayfalar yapmaz.

Bu filtrelemeyi bir üst seviyeye taşımak için tarih aralığını Google Analytics’in ortaya çıkmadığı bir zamana ayarlamanız gerekir.

“Uygula” düğmesine tıkladığınızda, web sitenizin şimdiye kadar herhangi biri tarafından ziyaret edilen tüm URL’lerinin bir listesini alacaksınız. Bu listenin tamamını görmek için satır sayısını 5000’e genişletebilirsiniz.

Listenin tamamı göründüğünde, onu bir e-tabloya aktarabilirsiniz.

Bu liste dışa aktarıldıktan sonra, kopyalayıp e-tablodaki taranabilir URL’ler listesinin yanına yapıştırmanız gerekir.

3. Yetim Sayfalarınızı Tanımlayın

Taranabilir URL’lerin ve Google Analytics’ten edindiğiniz URL’lerin listesine artık sahip olduğunuza göre artık sayfalarınızı tanımlamaya başlama zamanı.

Bunu yapmanın en basit yolu, taranabilir listede bulunan tüm URL’leri Google Analytics URL’leri listesinden çıkarmaktır.

Ve bunu yapmanın nedeni nedir?

Google Analytics’ten toplanan URL’ler listesinden tüm taranabilir URL’leri çıkardığınızda, geriye taranamaz URL’ler listesi kalır.

Bunların çoğu – tahmin ettiniz – yetim sayfalar olabilir.

Ancak, özellikle web sitenizde çok sayıda URL varsa, her bir URL’yi manuel olarak eşleştirmek oldukça zor olacaktır. Formüllerin işe yarayabileceği yer burasıdır.

Tavsiye Edilen:  AI Image Upscaler Free Nasıl Kullanılır: Netliği ve Ayrıntıyı Artırın

URL’leri kontrol etmeye başlamak için “eşleştirme” işlevini kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki ekran görüntüsü durumunda, B sütunundaki her hücredeki her bir URL’yi A sütunundaki URL’lerle kontrol etmeniz gerekir.

Eşleşme için başka bir sütun oluşturabilir ve formülü ekleyebilirsiniz.

Daha sonra sütundaki tüm hücreler için formülü sürükleyebilirsiniz. Eşleşme olmayan her hücre için “N/A” hata mesajını görürsünüz. Potansiyel sahipsiz sayfalar olabileceğinden, bunlar bizim ilgi alanımıza girenlerdir.

Tüm bu sayfaları bir araya getirmenin en basit yolu, sayfanızı Eşleştir sütununa göre sıralamak olacaktır. Bunun için baş

Artık bu URL listesini kopyalayabilir ve adresleyebilmek için başka bir e-tabloya yapıştırabilirsiniz.

4. Yetim Sayfaları Bulmak İçin Alternatif Yöntemler

Artık sayfaları bulmak için Semrush gibi araçlardan yararlanmayı seçerseniz, onları keşfetmeyi daha kolay bulabilirsiniz.

Ve bu nasıl?

Yetim sayfaları Semrush’ta Site Denetim aracını kullanarak bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken araca gitmek ve “Kampanyayı Yeniden Yürüt” düğmesine tıklamak.

Bunu yaptığınızda, Site Denetim aracı web sitenizi taramaya başlayacaktır. Denetim tamamlandığında, “Sorunlar” sekmesine gidebilirsiniz.

Burada aşağı kaydırabilir ve oradaki bildirimleri kontrol edebilirsiniz. Bunların arasında, sahipsiz sayfalarınız hakkında bilgiler bulacaksınız.

Semrush’un keşfedebileceği iki tür yetim sayfa vardır:

  • Site haritanızdaki artık sayfalar: Bunlar, XML site haritanızda bulunan ancak gelen dahili bağlantıları olmayan sayfalardır.
  • Google Analytics’ten artık sayfalar (Google Analytics’i Semrush’a bağlamanız gerekir): Bunların tümü, Google Analytics’in son 30 gün içinde izlediği ancak gelen dahili bağlantıları olmayan sayfalardır.

Daha önce de belirtildiği gibi, yalnızca yetim sayfa olmayan sayfalarda geri bağlantı aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Bunun nedeni, yetim sayfaların sitenize herhangi bir bağlantı suyu aktarmamasıdır.

Peki ya zaten yetim bir sayfaya geri bağlantınız varsa?

Bu durumda, geri bağlantınızdan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için o sayfayı tanımlamanız ve düzeltmeniz önemlidir.

Ama bunu nasıl yapıyorsun?

Bunu yapmanın en iyi yolu, Semrush gibi bir platformdan web sitenizdeki tüm sayfaların geri bağlantı içeren bir listesini almaktır.

Bu listeyi aldıktan sonra, sahip olduğunuz tüm taranmamış sayfaların listesiyle karşılaştırabilirsiniz.

Bu listeden eşleşen tüm sayfalar, geri bağlantı içeren yetim sayfalar olacaktır.

Yetim Sayfaları Düzeltme Adımları

Artık sayfaları düzeltmeye başlamadan önce, iki tür yetim sayfayı anlamak önemlidir.

  • Beklenen yetim sayfalar
  • Beklenmeyen yetim sayfalar

Her birine bir göz atalım.

Beklenen Artık Sayfalar

İşte beklenen yetim sayfalar için uygulayabileceğiniz yaklaşımlar.

1. 200 Durum Kodu Olmayan Sayfalar

Bu 4xx durum kodu sayfaları Google tarafından taranmaya devam edebilir. Ancak, sonunda onları taramayı bırakacaktır. Burada herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.

2. Harici Siteler Tarafından Bağlanan Var Olmayan Sayfalar

Web sitenizde harici web siteleri tarafından bağlantı verilen bazı sayfalar olabilir, ancak bunlar web sitenizde olmayabilir. Harici web sitesiyle iletişime geçebilir ve onlardan bu sorunu düzeltmek için bağlantıyı değiştirmelerini isteyebilirsiniz. Bu da iyi bir bağlantı kurma stratejisi olabilir.

3. Süresi Dolmuş/Silinmiş Sayfalar

Bunlar manuel olarak silinen veya kısa ömürlü sayfalardır. Bu sayfalar silindikten sonra, Google onları taramaya devam edebilir. İdeal olarak, uzun süre öksüz kalmadıkça bunlarla ilgilenmemelisiniz.

Beklenmedik Yetim Sayfalar

Bunlar, düzeltmeniz gereken başlıca yetim sayfalardır.

1. Sözdizimi Hatası Olan Sayfalar

Site haritanıza ulaşmamış olabilecek sözdizimi hataları olan bazı sayfalar olabilir. Bu sorunu düzeltmek için geliştiricilerinizle birlikte çalışmanız gerekir.

2. Taşıma Nedeniyle Atlanan Sayfalar

Bunlar, web siteniz taşınırken yönlendirilmemiş sayfalardır. Bu sayfalarla başa çıkmanın en iyi yolu, onları yeni web sitesinde benzer içeriğe sahip sayfalara yönlendirmektir.

Tavsiye Edilen:  [Interview] Andy Crestodina e-Ticaret İçin En İyi İçeriğin Nasıl Yazılacağı Üzerine İçerik pazarlama uzmanı Andy Crestodina ile yaptığımız röportajı okuyun. E-Ticaret için en iyi içeriğin nasıl yazılacağına ilişkin en iyi ipuçlarını ve stratejileri öğrenin.Rakefet Yacoby Başlangıç ​​· 8 dk. okuma · 15 Mayıs 2023'te güncelleyin

3. Bağlantı Verilmemiş Sayfalar

Web sitenizde ziyaretçilerinizin bulmasını isteyeceğiniz bazı önemli sayfalar olabilir. Ancak, bazı nedenlerden dolayı, diğer sayfalardan bu sayfaya dahili bağlantılar eklemeyi atlamış olabilirsiniz.

Bu sayfalar bu nedenle yetim sayfalar olarak kalmış olabilir. Bu sorunu düzeltmenin en iyi yolu, diğer sayfalara bu sayfaya işaret eden bağlantılar eklemektir. Ancak, sayfa gerekli değilse kaldırmalısınız.

4. Kanonik URL Etiketleri Oluştururken Sözdizimi Hatası

Kanonik URL etiketleri oluştururken sözdizimi hatalarıyla karşılaştığınızda, hatalı URL’ler alırsınız. Bu sayfalar, 200 veya hata kodu sunsalar bile yetim sayfalar olarak sonuçlanabilir. Geliştiricilerinizle birlikte çalışarak bunları düzeltebilirsiniz.

SSS

1. Sahipsiz sayfalar kötü mü?

Yetim sayfalar, kolayca bulunmadıkları için kullanıcı deneyiminize önemli ölçüde zarar verebilir. Aynı zamanda, sayfa büyük olasılıkla Google’da da dizine eklenemeyeceği için pazarlama bütçenizin boşa gitmesine neden olabilirler. Bu da, üzerinde fazla trafik görmeyeceğiniz anlamına gelir.

2. Sahipsiz sayfalar SEO için neden kötüdür?

Yetim sayfalar, birçok nedenden dolayı SEO için kötüdür. Onlara bir göz atalım:

  • Tarama bütçelerini boşa harcayabilir
  • fazla trafik çekmez
  • PageRank’te düşüşe yol açar
  • Zayıf kullanıcı deneyimi sunar

3. Sahipsiz bir sayfayı nasıl bulurum?

Sahipsiz sayfaları bulmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Tüm taranabilir sayfaları bulun ve bir e-tabloya ekleyin
  2. Google Analytics’i kullanarak web sitenizin tüm URL’lerini keşfedin
  3. Bunları aynı e-tabloya ekleyin
  4. Taranamayan URL’leri bulmak için yaygın olanları eleyin

4. Sahipsiz sayfalar SEO’ma zarar verebilir mi?

Evet, sahipsiz sayfalar, tarama bütçelerini boşa harcayabileceği, düşük trafik çekebileceği ve kötü bir kullanıcı deneyimi sunabileceği için web sitenizin SEO’suna zarar verebilir.

5. Sahipsiz sayfalar nelerdir?

Yetim sayfalar, kendilerine yönelik tek bir dahili bağlantıya sahip olmayan sayfalardır. Bu, bu sayfaları keşfetmeyi ve hatta taramayı zorlaştırır.

Son düşünceler

Yetim sayfalar, web sitenizde onlara bağlantı veren başka bir sayfa bulunmayan sayfalardır. Sonuç olarak, onları tespit etmek zordur ve arama motoru örümcekleri de onları taramayı zor bulabilir.

Dizine eklenemeyebilirler, çok az trafik çekebilirler ve zayıf kullanıcı deneyimine neden olabilirler. Bu yüzden onları tespit etmek çok önemlidir. Bunu, web sitenizde taranamayan tüm URL’lerin bir listesini bularak yapabilirsiniz.

Daha ne? Artık sayfanın türüne göre bir düzeltme yöntemi seçebilirsiniz. Ancak yetim sayfa sorunlarını çözmek, SEO’nun yalnızca bir parçasıdır. SEO’nuzu daha da geliştirmek için SEO Kontrol Listemize göz atabilirsiniz.